«Το Παραγάδι»: Η ψαροταβέρνα στην Άνω Τούμπα με την καταπράσινη αυλή
29/05/2023 10:05
29/05/2023 10:05
Υπάρχει μία αυλή στην Άνω Τούμπα, όπου η φρέσκια σαρδέλα συνταιριάζεται στο μενού με φριτάτα με μανιτάρια και κατσικίσιο τυρί, το λιθρίνι με μπουρσάν σε κανταΐφι βουτύρου, η γαριδομακαρονάδα με λουκουμά αλμυρό κι όλα αυτά με αποκλειστικά χειροποίητες σαλάτες, αλοιφές και μαρμελάδες ή γλυκά του κουταλιού… κι αυτή δεν είναι άλλη από την αυλή της ψαροταβέρνας «Το Παραγάδι», στο νούμερο 26 της οδού Γρηγορίου Στεφάνου.
Εδώ, μακριά από τους ήχους της πόλης, κάθε γεύμα γίνεται απολαυστικό, χάρη στην ησυχία που εξασφαλίζει το σημείο, το καταπράσινο του χώρου, η καλή εξυπηρέτηση και το πολύ πλούσιο μενού, που κάνει τη συγκεκριμένη ψαροταβέρνα, να ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη.
Με πάνω από 30 χρόνια ιστορίας, το «Παραγάδι», η οικογενειακή αυτή ψαροταβέρνα που άνοιξε το 1989, υπόσχεται καθημερινά φρέσκες απολαύσεις, που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ρέκτες της γνήσιας ελληνικής ψαροφαγίας. Ιδιοκτήτης και προσωπικό, βαθείς γνώστες του επαγγέλματός τους, «ζουν» στο χώρο τους. Δημιουργούν ατμόσφαιρα αυθεντικής ελληνικής ταβέρνας: απέριττο τόπο κοινωνικής συναναστροφής, στέκι καλοφαγάδων.
Η κουζίνα δουλεύει καθημερινά ασταμάτητα, για να βγουν στο τραπέζι μας τα πιο νόστιμα ψάρια και θαλασσινά κι όχι μόνο. Φρέσκια σαρδέλα, γάβρος παρασκευασμένος με κάθε δυνατό τρόπο, μπακαλιαράκι, κουτσομούρα, μαγιόψαρο, γαρίδες, μυδοπίλαφο, ποικιλία από όστρακα, ριζότο με θαλασσινά, κριθαρότο με γαρίδες, αλλά και μεγαλύτερα ψάρια, όπως μπαρμπούνι, συναγρίδα, λιθρίνι, σαργός και φαγκρί, ό,τι βγάζει η θάλασσα κάθε εποχή.
Όλα προερχόμενα από ελληνικές θάλασσες, μαγειρεμένα αποκλειστικά με λάδι ελιάς Ελλήνων παραγωγών κι επώνυμο ηλιέλαιο στα τηγάνια. Φτάνουν στο τραπέζι μας καθαρά, προσεγμένα και σε επαρκέστατη ποσότητα, συνοδευόμενα από πλούσιες κι άφθονες σαλάτες ή ορεκτικά, που παρασκευάζονται αποκλειστικά επί τόπου, με τον σπιτικό, παραδοσιακό τρόπο, πιάτο το πιάτο. Και κάθε φθινόπωρο, από τα κρύα του Νοέμβρη και μετά, νοστιμότατες χυλωμένες ψαρόσουπες με πετρόψαρα, γαρίδες και καραβίδες.
Η κουζίνα, ελληνική και μεσογειακή. Η ελευθερία που δίνει η δημιουργία τιμάται ιδιαίτερα εδώ κι αυτό, αποτυπώνεται παντού στο μενού.
Τα παστά κάνουν αισθητή την παρουσία τους, με μία μεγάλη ποικιλία, που θα ικανοποιήσει σίγουρα κάθε γούστο. Θα βρούμε από κολιό παστό και γαύρο μαρινάτο, την απίθανη ψημένη πολίτικη λακέρδα, μέχρι χέλι καπνιστό και ρέγκα ή σκουμπρί αγιορείτικο. Ευχάριστη κι άκρως απολαυστική θύμηση η ολόκληρη καψαλισμένη ρέγκα με το ξηρό στουμπιχτό κρεμμύδι και τις γλυκές ελιές. Δίπλα τους, τα άφθονα ορεκτικά, οι χειροποίητες σαλάτες και οι αλοιφές και τα τηγανητά, από κολοκυθάκια με σκορδαλιά μέχρι πιπεριές γλυκές με λευκό βαλσάμικο και χοντρές χωριάτικες πατάτες με βουτυρώδη φέτα, συμπληρώνουν το τραπέζι σας όπως πρέπει. Και η αποθέωση, με τον απόλυτο ρετσινομεζέ: μπακαλιάρος σπαστός, με σκορδαλιά βλάχικη.
Με μία ματιά, στα ζυμαρικά που περιλαμβάνονται στα «ειδικά εδέσματα», θα βρούμε από σπαγγέτι ναπολιταίν, μέχρι χταπόδι κρασάτο με κοφτό μακαρονάκι, λιγκουίνι πέστο με φιλέτο ψαριού, κριθαρότο καραβίδας, παπαρδέλες με γαρίδες και καραβίδες και φυσικά τη νόστιμη γαριδομακαρονάδα τους.
Αυτό που εντυπωσιάζει στο «Παραγάδι» είναι η ευρεία, αντιπροσωπευτική λίστα τυριών και μάλιστα αποκλειστικά Π.Ο.Π. κωδικών, από όλη την Ελλάδα. Θα βρούμε από φέτα Ελασσόνας και κατσικίσιο σκληρό τυρί Γρεβενών, ανάλαφρο υπόξινο Ανεβατό Τρικάλων, μέχρι κασέρι παλιό Καστοριάς, μανούρι σχάρας Βλάστης, φορμαέλα τηγανητή Αράχοβας με χειροποίητες μαρμελάδες, ξηρομάνουρο ωρίμανσης Βλαχοκλεισούρας και Σαν Μιχάλη Σύρου ή Αρσενικό Νάξου ή γυλωμένη μανούρα Σίφνου και τις σπάνιες εξαιρετικές Κρητικές γραβιέρες. Συνολικά πάνω από 25 επιλογές, κάποιες από τις οποίες συνταιριάζονται ιδανικά με χειροποίητα γλυκά του κουταλιού.
Και η κορύφωση όλων, τα τέσσερα σπέσιαλ τυροπαρασκευάσματα: λουκουμάς αλμυρός, γαλοτύρι χειροποίητο, γιδοτύρι πανέ, κατσικίσιο μπουρσάν.
Τι άλλο αξίζει να δοκιμάσει κανείς; Τα «ξεχωριστά» πιάτα, περίπου 20 προτάσεις από συνταγές με αβγά, που περιλαμβάνουν από ομελέτα βουτύρου με κασέρι, αβγά με πατάτες τηγανητές, στραπατσάδα με φέτα ή ομελέτα με καβουρμά, μέχρι σφουγγάτο με κολοκυθάκι και γραβιέρα, ομελέτα με σουτζούκι αρμένικο ή αβγά ποσέ «α λα πιπεράντ». Όσοι… «αβγοφάγοι» θα τα εκτιμήσουν ιδιαίτερα, εμάς σίγουρα μας εντυπωσίασε η μεγάλη ποικιλία!
Από την κάβα, δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα επιλεγμένα, αντιπροσωπευτικά δείγματα, από όλη την Ελλάδα: ούζα και τσίπουρα, πάνω από 30 επωνύμων παραγωγών και γιατί όχι το εξαιρετικό τσίπουρο παραγωγής του ίδιου του καταστήματος, από μαύρο Μοσχάτο και Μπαντίκι Τυρνάβου.
Το «Παραγάδι», έξω, μας προσφέρει την αυλή του και μέσα, μία αίσθηση νησιού κι όχι μόνο, χάρη στο διάκοσμό του, που περιλαμβάνει από τοιχογραφία με θέμα τη Σαντορίνη, μέχρι παλιές, ασπρόμαυρες, πραγματικά εντυπωσιακές φωτογραφίες, από την Ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας, της δεκαετίας του ‘50.
Δροσιά το καλοκαίρι έξω με τα φυτά και ζέστη μέσα το χειμώνα, χάρη στην ξυλόσομπα που ανάβει και κρατά ζεστό το χώρο, κάνουν το «Παραγάδι» ιδανικό προορισμό, για κάθε μέρα της εβδομάδας, για μεσημεριανά ή βραδινά γεύματα, σε μια ατμόσφαιρα ζεστή και σπιτική. Όχι τυχαία, έχει τους σταθερούς του θαμώνες όλα αυτά τα χρόνια κι όχι τυχαία, μας κέρδισε κι εμάς!
Διεύθυνση: Γρηγορίου Στεφάνου 26, Άνω Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 900883
Υπάρχει μία αυλή στην Άνω Τούμπα, όπου η φρέσκια σαρδέλα συνταιριάζεται στο μενού με φριτάτα με μανιτάρια και κατσικίσιο τυρί, το λιθρίνι με μπουρσάν σε κανταΐφι βουτύρου, η γαριδομακαρονάδα με λουκουμά αλμυρό κι όλα αυτά με αποκλειστικά χειροποίητες σαλάτες, αλοιφές και μαρμελάδες ή γλυκά του κουταλιού… κι αυτή δεν είναι άλλη από την αυλή της ψαροταβέρνας «Το Παραγάδι», στο νούμερο 26 της οδού Γρηγορίου Στεφάνου.
Εδώ, μακριά από τους ήχους της πόλης, κάθε γεύμα γίνεται απολαυστικό, χάρη στην ησυχία που εξασφαλίζει το σημείο, το καταπράσινο του χώρου, η καλή εξυπηρέτηση και το πολύ πλούσιο μενού, που κάνει τη συγκεκριμένη ψαροταβέρνα, να ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη.
Με πάνω από 30 χρόνια ιστορίας, το «Παραγάδι», η οικογενειακή αυτή ψαροταβέρνα που άνοιξε το 1989, υπόσχεται καθημερινά φρέσκες απολαύσεις, που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ρέκτες της γνήσιας ελληνικής ψαροφαγίας. Ιδιοκτήτης και προσωπικό, βαθείς γνώστες του επαγγέλματός τους, «ζουν» στο χώρο τους. Δημιουργούν ατμόσφαιρα αυθεντικής ελληνικής ταβέρνας: απέριττο τόπο κοινωνικής συναναστροφής, στέκι καλοφαγάδων.
Η κουζίνα δουλεύει καθημερινά ασταμάτητα, για να βγουν στο τραπέζι μας τα πιο νόστιμα ψάρια και θαλασσινά κι όχι μόνο. Φρέσκια σαρδέλα, γάβρος παρασκευασμένος με κάθε δυνατό τρόπο, μπακαλιαράκι, κουτσομούρα, μαγιόψαρο, γαρίδες, μυδοπίλαφο, ποικιλία από όστρακα, ριζότο με θαλασσινά, κριθαρότο με γαρίδες, αλλά και μεγαλύτερα ψάρια, όπως μπαρμπούνι, συναγρίδα, λιθρίνι, σαργός και φαγκρί, ό,τι βγάζει η θάλασσα κάθε εποχή.
Όλα προερχόμενα από ελληνικές θάλασσες, μαγειρεμένα αποκλειστικά με λάδι ελιάς Ελλήνων παραγωγών κι επώνυμο ηλιέλαιο στα τηγάνια. Φτάνουν στο τραπέζι μας καθαρά, προσεγμένα και σε επαρκέστατη ποσότητα, συνοδευόμενα από πλούσιες κι άφθονες σαλάτες ή ορεκτικά, που παρασκευάζονται αποκλειστικά επί τόπου, με τον σπιτικό, παραδοσιακό τρόπο, πιάτο το πιάτο. Και κάθε φθινόπωρο, από τα κρύα του Νοέμβρη και μετά, νοστιμότατες χυλωμένες ψαρόσουπες με πετρόψαρα, γαρίδες και καραβίδες.
Η κουζίνα, ελληνική και μεσογειακή. Η ελευθερία που δίνει η δημιουργία τιμάται ιδιαίτερα εδώ κι αυτό, αποτυπώνεται παντού στο μενού.
Τα παστά κάνουν αισθητή την παρουσία τους, με μία μεγάλη ποικιλία, που θα ικανοποιήσει σίγουρα κάθε γούστο. Θα βρούμε από κολιό παστό και γαύρο μαρινάτο, την απίθανη ψημένη πολίτικη λακέρδα, μέχρι χέλι καπνιστό και ρέγκα ή σκουμπρί αγιορείτικο. Ευχάριστη κι άκρως απολαυστική θύμηση η ολόκληρη καψαλισμένη ρέγκα με το ξηρό στουμπιχτό κρεμμύδι και τις γλυκές ελιές. Δίπλα τους, τα άφθονα ορεκτικά, οι χειροποίητες σαλάτες και οι αλοιφές και τα τηγανητά, από κολοκυθάκια με σκορδαλιά μέχρι πιπεριές γλυκές με λευκό βαλσάμικο και χοντρές χωριάτικες πατάτες με βουτυρώδη φέτα, συμπληρώνουν το τραπέζι σας όπως πρέπει. Και η αποθέωση, με τον απόλυτο ρετσινομεζέ: μπακαλιάρος σπαστός, με σκορδαλιά βλάχικη.
Με μία ματιά, στα ζυμαρικά που περιλαμβάνονται στα «ειδικά εδέσματα», θα βρούμε από σπαγγέτι ναπολιταίν, μέχρι χταπόδι κρασάτο με κοφτό μακαρονάκι, λιγκουίνι πέστο με φιλέτο ψαριού, κριθαρότο καραβίδας, παπαρδέλες με γαρίδες και καραβίδες και φυσικά τη νόστιμη γαριδομακαρονάδα τους.
Αυτό που εντυπωσιάζει στο «Παραγάδι» είναι η ευρεία, αντιπροσωπευτική λίστα τυριών και μάλιστα αποκλειστικά Π.Ο.Π. κωδικών, από όλη την Ελλάδα. Θα βρούμε από φέτα Ελασσόνας και κατσικίσιο σκληρό τυρί Γρεβενών, ανάλαφρο υπόξινο Ανεβατό Τρικάλων, μέχρι κασέρι παλιό Καστοριάς, μανούρι σχάρας Βλάστης, φορμαέλα τηγανητή Αράχοβας με χειροποίητες μαρμελάδες, ξηρομάνουρο ωρίμανσης Βλαχοκλεισούρας και Σαν Μιχάλη Σύρου ή Αρσενικό Νάξου ή γυλωμένη μανούρα Σίφνου και τις σπάνιες εξαιρετικές Κρητικές γραβιέρες. Συνολικά πάνω από 25 επιλογές, κάποιες από τις οποίες συνταιριάζονται ιδανικά με χειροποίητα γλυκά του κουταλιού.
Και η κορύφωση όλων, τα τέσσερα σπέσιαλ τυροπαρασκευάσματα: λουκουμάς αλμυρός, γαλοτύρι χειροποίητο, γιδοτύρι πανέ, κατσικίσιο μπουρσάν.
Τι άλλο αξίζει να δοκιμάσει κανείς; Τα «ξεχωριστά» πιάτα, περίπου 20 προτάσεις από συνταγές με αβγά, που περιλαμβάνουν από ομελέτα βουτύρου με κασέρι, αβγά με πατάτες τηγανητές, στραπατσάδα με φέτα ή ομελέτα με καβουρμά, μέχρι σφουγγάτο με κολοκυθάκι και γραβιέρα, ομελέτα με σουτζούκι αρμένικο ή αβγά ποσέ «α λα πιπεράντ». Όσοι… «αβγοφάγοι» θα τα εκτιμήσουν ιδιαίτερα, εμάς σίγουρα μας εντυπωσίασε η μεγάλη ποικιλία!
Από την κάβα, δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα επιλεγμένα, αντιπροσωπευτικά δείγματα, από όλη την Ελλάδα: ούζα και τσίπουρα, πάνω από 30 επωνύμων παραγωγών και γιατί όχι το εξαιρετικό τσίπουρο παραγωγής του ίδιου του καταστήματος, από μαύρο Μοσχάτο και Μπαντίκι Τυρνάβου.
Το «Παραγάδι», έξω, μας προσφέρει την αυλή του και μέσα, μία αίσθηση νησιού κι όχι μόνο, χάρη στο διάκοσμό του, που περιλαμβάνει από τοιχογραφία με θέμα τη Σαντορίνη, μέχρι παλιές, ασπρόμαυρες, πραγματικά εντυπωσιακές φωτογραφίες, από την Ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας, της δεκαετίας του ‘50.
Δροσιά το καλοκαίρι έξω με τα φυτά και ζέστη μέσα το χειμώνα, χάρη στην ξυλόσομπα που ανάβει και κρατά ζεστό το χώρο, κάνουν το «Παραγάδι» ιδανικό προορισμό, για κάθε μέρα της εβδομάδας, για μεσημεριανά ή βραδινά γεύματα, σε μια ατμόσφαιρα ζεστή και σπιτική. Όχι τυχαία, έχει τους σταθερούς του θαμώνες όλα αυτά τα χρόνια κι όχι τυχαία, μας κέρδισε κι εμάς!
Διεύθυνση: Γρηγορίου Στεφάνου 26, Άνω Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 900883
ΣΧΟΛΙΑ