ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρώτο δείγμα γραφής, τα στοιχήματα και οι «πονοκέφαλοι» του Στέφανου Κασσελάκη

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιμετωπίζει τις πρώτες αμφισβητήσεις - Συνεχίζουν να βαράνε τα τύμπανα του πολέμου στην Κουμουνδούρου

 01/10/2023 19:00

Το πρώτο δείγμα γραφής, τα στοιχήματα και οι «πονοκέφαλοι» του Στέφανου Κασσελάκη

Βαγγέλης Στολάκης

Η φράση «είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα» του Ντίνου Ηλιόπουλου στην ταινία «Ο Ατσίδας» της Φίνος Φιλμ σίγουρα δεν περιγράφει όλα όσα συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις τελευταίες εβδομάδες. Θα μπορούσε, αλλά με αρκετή δόση ειρωνείας. Η εσωκομματική αντιπαράθεση με φόντο τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνεχίζεται, οι τόνοι παραμένουν υψηλοί και τα συντροφικά μαχαιρώματα δίνουν και παίρνουν και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία της Κουμουνδούρου. Προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διετέλεσαν υπουργοί στις κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα και δεν βρέθηκαν εκτός κόμματος ούτε την δύσκολη περίοδο των μνημονίων που κλήθηκε να υλοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός, είναι έτοιμα να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου και να την κλείσουν οριστικά πίσω τους, με την διάσπαση πλέον στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραμονεύει.

Από την πλευρά τους, οι «άνθρωποι» του νέου προέδρου, αν και επιδιώκουν να ρίξουν τους τόνους και να αφήσουν τις αντιπαραθέσεις στην άκρη, διαμηνύουν πως δεν θα αφήσουν αναπάντητη κάθε μομφή προς τον Στέφανο Κασσελάκη που μετρά πρόεδρος του κόμματος μόλις επτά εικοσιτετράωρα και δείχνουν την πόρτα σε όσους... δεν ανέχονται τη νέα κατάσταση.

Αμφισβήτηση με το... καλημέρα

Εβδομάδα προσαρμογής όπως υπάρχει στον στρατό, για τον Στέφανο Κασσελάκη δεν υπήρξε στην Κουμουνδούρου, αφού πριν καλά-καλά συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την εθιμοτυπική συνάντηση παράδοσης-παραλαβής των ηνίων του κόμματος (την περασμένη Δευτέρα) ιστορικά στελέχη της Αριστεράς όπως οι Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Ξυδάκης κ.ά. επιτέθηκαν στον κ. Κασσελάκη και όχι μόνο, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που διεκδίκησε και εκείνος την ηγεσία του κόμματος και ήρθε τρίτος στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου «δείχνοντας» για την δεύτερη επαναληπτική κάλπη την Έφη Αχτσιόγλου, όχι μόνο δεν συνεχάρη τον νέο αρχηγό του κόμματός του αλλά μέσω facebook σχολίασε: «Η Αριστερά είναι εδώ. Είναι μαθημένη στα δύσκολα. Με παρακαταθήκη τις νίκες, τις ιδέες και τις αξίες μας, συνεχίζουμε πάντα αριστερά». Από την πλευρά του, ο κ. Κασσελάκης θέλοντας να δείξει την ενωτική του διάθεση για την επόμενη ημέρα αν και πρότεινε στην Έφη Αχτσιόγλου να αναλάβει συγκεκριμένη θέση, έλαβε την αρνητική απάντηση της δεύτερης κατά την συνάντησή τους στην Βουλή.

Ο επόμενος ένας μήνας για τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αν και μπαίνουμε στο φθινόπωρο θα είναι καυτός. Ο Στέφανος Κασσελάκης καλείται ήδη να δείξει πέραν του επικοινωνιακού χαρίσματος που αναμφίβολα διαθέτει πως έχει και αρχηγικές ικανότητες και πως μπορεί να αναπτερώσει το ηθικό των μελών του κόμματος που είναι πεσμένο από τα δυο χαστούκια των εθνικών εκλογών.

Στελεχώνει την «ομάδα κρούσης»

Τρία είναι τα στοιχήματα εντός αυτού του σύντομου χρονικού διαστήματος τα οποία καλείται να κερδίσει ο νέος αρχηγός. Αρχικά, η συγκρότηση της νέας ηγετικής ομάδας του κόμματος που θα δώσει την μάχη εντός και εκτός βουλής. Αν δηλαδή σε θέσεις «κλειδιά» και θέσεις ευθύνης επιλέξει μόνο ανθρώπους που τον υποστήριξαν με σθένος κατά την σύντομη για τον ίδιο προεκλογική περίοδο ή θα επιδιώξει τη... διεύρυνση και με την αξιοποίηση στελεχών από άλλες τάσεις κι άλλα στρατόπεδα. Οι πρώτες αλλαγές που έγιναν αφορούν τις θέσεις του εκπροσώπου Τύπου, της «βιτρίνας» του κόμματος, του διευθυντή του γραφείου του και του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 

Τα πρώτα δείγματα γραφής του κ. Κασσελάκη δείχνουν ότι επιθυμεί να έχει δίπλα του ανθρώπους που εμπιστεύεται. Έτσι, με απόφασή του εκπρόσωπος Τύπου ορίστηκε η πρώην βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη, ενώ διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας έγινε ο πρώην βουλευτής, εξάδελφος του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργος Τσίπρας και ο Μανώλης Καπνισάκης, το alter ego του Στέφανου Κασσελάκη, ορίστηκε διευθυντής του πολιτικού του γραφείου. 

Ο Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης παραμένει στη θέση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θα συνεχίσει να εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή. Θέσεις στην εκπροσώπηση του κόμματος θα λάβουν επίσης ο Νίκος Παππάς, η στήριξη του οποίου υπήρξε καθοριστική για την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος και η Θεοδώρα Τζάκρη η οποία ακούγεται ότι θα προταθεί για γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Τζάκρη συγκέντρωσε τις 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής που απαιτούνταν ώστε ο κ. Κασσελάκης να μπορέσει να υποβάλλει την υποψηφιότητά του στο συνέδριο του κόμματος στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Γρίφος παραμένει ο ρόλος που θα αποκτήσει ο Παύλος Πολάκης που στήριξε με θέρμη τον κ. Κασσελάκη και ο οποίος μπήκε στο στόχαστρο της Έφης Αχτσιόγλου την τελευταία εβδομάδα. Ακούγεται ότι ο ρόλος του θα είναι αναβαθμισμένος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του νέου προέδρου έπεσαν γέφυρες και στην πλευρά του Νίκου Κοτζιά. Η πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, οπότε και ο νέος πρόεδρος θα κάνει γνωστές τις προθέσεις του για τα πρόσωπα αλλά θα αποκαλύψει και τον δικό του οδικό χάρτη για το ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας γνωστό το πολιτικό του στίγμα. «Με την κίνηση αυτή αμέσως μετά από την εκλογή του από τη βάση, δίνει το έναυσμα για μία σειρά συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων του κόμματος» ανέφερε η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της.

Πάντως, ήδη τα πρώτα «σούσουρα» για τις αντικαταστάσεις προσώπων έγιναν δημόσια αφού τόσο ο Στέργιος Καλπάκης, μέχρι πρότινος εκπρόσωπος τύπου, όσο και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρώην διευθυντής ΚΟ, έκαναν γνωστό ότι ενημερώθηκαν για την αντικατάστασή τους από τις... τηλεοράσεις, κάτι που προκάλεσε τη δυσφορία και του Γιάννη Ραγκούση.

Το crash test της ΚΕ και η μάχη του Συνεδρίου

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αναμένεται να συνεδριάσει στις 22 Οκτωβρίου και σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον αφού θα λάβει αποφάσεις για το Συνέδριο που ήδη έχει ανακοινωθεί για τον Νοέμβριο. Θα είναι το πρώτο... crash test, μιας και ο κ. Κασσελάκης και όσοι τον στηρίζουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους συντρόφους του που πνέουν τα μένεα. Η μεγάλη μάχη πάντως θα δοθεί στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχει δρομολογηθεί για το Νοέμβριο. Εκεί ο κ. Κασσελάκης θα δεχτεί τα βέλη από την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία δεν αποκλείεται να εκφραστεί από την Έφη Αχτσιόγλου που σύμφωνα με πληροφορίες θα κρατήσει χαμηλούς τόνους μέχρι τότε. 

Οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στην Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν στο Συνέδριο να υπάρξει και μαζική αποχώρηση στελεχών, κάτι που θα μεταφραστεί ως διάσπαση του κόμματος, χωρίς να αποκλείει κανείς ότι θα προηγηθούν μεμονωμένες αποχωρήσεις. Στο Συνέδριο αναμένεται να κάνει γνωστές τις προτάσεις του για αλλαγές στο κόμμα ο νέος πρόεδρος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κασσελάκης έχει βολιδοσκοπήσει συγκεκριμένα πρόσωπα για τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το κόμμα θα συνεχίσει μέχρι το Συνέδριο να θυμίζει καζάνι που βράζει, και μάλιστα σε πολύ υψηλή φωτιά.

Βλέμμα στις ευρωεκλογές και «κλεφτή ματιά» στις αυτοδιοικητικές

Το βλέμμα του Στέφανου Κασσελάκη και των συνεργατών του είναι στραμμένο στις ευρωεκλογές του 2024, οπότε και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να βγει ενισχυμένος από την κάλπη και να μειώσει τη μεγάλη διαφορά που είχε με τη ΝΔ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Δεν αποκλείεται μάλιστα, στις ευρωεκλογές ο κ. Κασσελάκης να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς οι εθνικές εκλογές εκτός απροόπτου θα γίνουν το 2027. Επίσης, μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κασσελάκη στις ευρωεκλογές θα δώσει στο κόμμα ώθηση και δυναμική, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του που έχουν κάνει τις αντίστοιχες εισηγήσεις. 

Οι πρώτες κάλπες, ωστόσο το αποτέλεσμα των οποίων θα «χρεωθεί» ο νέος πρόεδρος θα είναι αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την επόμενη Κυριακή. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό τις στηρίξεις του και προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Κασσελάκης συναντήθηκε με επικεφαλής δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων που έχουν τη στήριξη του κόμματός του. 

Το μήνυμα που έστειλε μάλιστα ήταν σαφές: στήριξη στους υποψήφιους της Κουμουνδούρου από τα μέλη του κόμματος. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Κασσελάκης επικοινώνησε με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Σπύρο Πέγκα και τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννη Μυλόπουλο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη για να δείξει και έμπρακτα τη στήριξή του.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στη 01.10.2023

Η φράση «είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα» του Ντίνου Ηλιόπουλου στην ταινία «Ο Ατσίδας» της Φίνος Φιλμ σίγουρα δεν περιγράφει όλα όσα συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις τελευταίες εβδομάδες. Θα μπορούσε, αλλά με αρκετή δόση ειρωνείας. Η εσωκομματική αντιπαράθεση με φόντο τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνεχίζεται, οι τόνοι παραμένουν υψηλοί και τα συντροφικά μαχαιρώματα δίνουν και παίρνουν και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία της Κουμουνδούρου. Προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διετέλεσαν υπουργοί στις κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα και δεν βρέθηκαν εκτός κόμματος ούτε την δύσκολη περίοδο των μνημονίων που κλήθηκε να υλοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός, είναι έτοιμα να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου και να την κλείσουν οριστικά πίσω τους, με την διάσπαση πλέον στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραμονεύει.

Από την πλευρά τους, οι «άνθρωποι» του νέου προέδρου, αν και επιδιώκουν να ρίξουν τους τόνους και να αφήσουν τις αντιπαραθέσεις στην άκρη, διαμηνύουν πως δεν θα αφήσουν αναπάντητη κάθε μομφή προς τον Στέφανο Κασσελάκη που μετρά πρόεδρος του κόμματος μόλις επτά εικοσιτετράωρα και δείχνουν την πόρτα σε όσους... δεν ανέχονται τη νέα κατάσταση.

Αμφισβήτηση με το... καλημέρα

Εβδομάδα προσαρμογής όπως υπάρχει στον στρατό, για τον Στέφανο Κασσελάκη δεν υπήρξε στην Κουμουνδούρου, αφού πριν καλά-καλά συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την εθιμοτυπική συνάντηση παράδοσης-παραλαβής των ηνίων του κόμματος (την περασμένη Δευτέρα) ιστορικά στελέχη της Αριστεράς όπως οι Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Ξυδάκης κ.ά. επιτέθηκαν στον κ. Κασσελάκη και όχι μόνο, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που διεκδίκησε και εκείνος την ηγεσία του κόμματος και ήρθε τρίτος στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου «δείχνοντας» για την δεύτερη επαναληπτική κάλπη την Έφη Αχτσιόγλου, όχι μόνο δεν συνεχάρη τον νέο αρχηγό του κόμματός του αλλά μέσω facebook σχολίασε: «Η Αριστερά είναι εδώ. Είναι μαθημένη στα δύσκολα. Με παρακαταθήκη τις νίκες, τις ιδέες και τις αξίες μας, συνεχίζουμε πάντα αριστερά». Από την πλευρά του, ο κ. Κασσελάκης θέλοντας να δείξει την ενωτική του διάθεση για την επόμενη ημέρα αν και πρότεινε στην Έφη Αχτσιόγλου να αναλάβει συγκεκριμένη θέση, έλαβε την αρνητική απάντηση της δεύτερης κατά την συνάντησή τους στην Βουλή.

Ο επόμενος ένας μήνας για τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αν και μπαίνουμε στο φθινόπωρο θα είναι καυτός. Ο Στέφανος Κασσελάκης καλείται ήδη να δείξει πέραν του επικοινωνιακού χαρίσματος που αναμφίβολα διαθέτει πως έχει και αρχηγικές ικανότητες και πως μπορεί να αναπτερώσει το ηθικό των μελών του κόμματος που είναι πεσμένο από τα δυο χαστούκια των εθνικών εκλογών.

Στελεχώνει την «ομάδα κρούσης»

Τρία είναι τα στοιχήματα εντός αυτού του σύντομου χρονικού διαστήματος τα οποία καλείται να κερδίσει ο νέος αρχηγός. Αρχικά, η συγκρότηση της νέας ηγετικής ομάδας του κόμματος που θα δώσει την μάχη εντός και εκτός βουλής. Αν δηλαδή σε θέσεις «κλειδιά» και θέσεις ευθύνης επιλέξει μόνο ανθρώπους που τον υποστήριξαν με σθένος κατά την σύντομη για τον ίδιο προεκλογική περίοδο ή θα επιδιώξει τη... διεύρυνση και με την αξιοποίηση στελεχών από άλλες τάσεις κι άλλα στρατόπεδα. Οι πρώτες αλλαγές που έγιναν αφορούν τις θέσεις του εκπροσώπου Τύπου, της «βιτρίνας» του κόμματος, του διευθυντή του γραφείου του και του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 

Τα πρώτα δείγματα γραφής του κ. Κασσελάκη δείχνουν ότι επιθυμεί να έχει δίπλα του ανθρώπους που εμπιστεύεται. Έτσι, με απόφασή του εκπρόσωπος Τύπου ορίστηκε η πρώην βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη, ενώ διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας έγινε ο πρώην βουλευτής, εξάδελφος του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργος Τσίπρας και ο Μανώλης Καπνισάκης, το alter ego του Στέφανου Κασσελάκη, ορίστηκε διευθυντής του πολιτικού του γραφείου. 

Ο Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης παραμένει στη θέση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θα συνεχίσει να εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή. Θέσεις στην εκπροσώπηση του κόμματος θα λάβουν επίσης ο Νίκος Παππάς, η στήριξη του οποίου υπήρξε καθοριστική για την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος και η Θεοδώρα Τζάκρη η οποία ακούγεται ότι θα προταθεί για γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Τζάκρη συγκέντρωσε τις 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής που απαιτούνταν ώστε ο κ. Κασσελάκης να μπορέσει να υποβάλλει την υποψηφιότητά του στο συνέδριο του κόμματος στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Γρίφος παραμένει ο ρόλος που θα αποκτήσει ο Παύλος Πολάκης που στήριξε με θέρμη τον κ. Κασσελάκη και ο οποίος μπήκε στο στόχαστρο της Έφης Αχτσιόγλου την τελευταία εβδομάδα. Ακούγεται ότι ο ρόλος του θα είναι αναβαθμισμένος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του νέου προέδρου έπεσαν γέφυρες και στην πλευρά του Νίκου Κοτζιά. Η πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, οπότε και ο νέος πρόεδρος θα κάνει γνωστές τις προθέσεις του για τα πρόσωπα αλλά θα αποκαλύψει και τον δικό του οδικό χάρτη για το ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας γνωστό το πολιτικό του στίγμα. «Με την κίνηση αυτή αμέσως μετά από την εκλογή του από τη βάση, δίνει το έναυσμα για μία σειρά συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων του κόμματος» ανέφερε η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της.

Πάντως, ήδη τα πρώτα «σούσουρα» για τις αντικαταστάσεις προσώπων έγιναν δημόσια αφού τόσο ο Στέργιος Καλπάκης, μέχρι πρότινος εκπρόσωπος τύπου, όσο και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρώην διευθυντής ΚΟ, έκαναν γνωστό ότι ενημερώθηκαν για την αντικατάστασή τους από τις... τηλεοράσεις, κάτι που προκάλεσε τη δυσφορία και του Γιάννη Ραγκούση.

Το crash test της ΚΕ και η μάχη του Συνεδρίου

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αναμένεται να συνεδριάσει στις 22 Οκτωβρίου και σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον αφού θα λάβει αποφάσεις για το Συνέδριο που ήδη έχει ανακοινωθεί για τον Νοέμβριο. Θα είναι το πρώτο... crash test, μιας και ο κ. Κασσελάκης και όσοι τον στηρίζουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους συντρόφους του που πνέουν τα μένεα. Η μεγάλη μάχη πάντως θα δοθεί στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχει δρομολογηθεί για το Νοέμβριο. Εκεί ο κ. Κασσελάκης θα δεχτεί τα βέλη από την εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία δεν αποκλείεται να εκφραστεί από την Έφη Αχτσιόγλου που σύμφωνα με πληροφορίες θα κρατήσει χαμηλούς τόνους μέχρι τότε. 

Οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στην Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν στο Συνέδριο να υπάρξει και μαζική αποχώρηση στελεχών, κάτι που θα μεταφραστεί ως διάσπαση του κόμματος, χωρίς να αποκλείει κανείς ότι θα προηγηθούν μεμονωμένες αποχωρήσεις. Στο Συνέδριο αναμένεται να κάνει γνωστές τις προτάσεις του για αλλαγές στο κόμμα ο νέος πρόεδρος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κασσελάκης έχει βολιδοσκοπήσει συγκεκριμένα πρόσωπα για τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το κόμμα θα συνεχίσει μέχρι το Συνέδριο να θυμίζει καζάνι που βράζει, και μάλιστα σε πολύ υψηλή φωτιά.

Βλέμμα στις ευρωεκλογές και «κλεφτή ματιά» στις αυτοδιοικητικές

Το βλέμμα του Στέφανου Κασσελάκη και των συνεργατών του είναι στραμμένο στις ευρωεκλογές του 2024, οπότε και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να βγει ενισχυμένος από την κάλπη και να μειώσει τη μεγάλη διαφορά που είχε με τη ΝΔ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Δεν αποκλείεται μάλιστα, στις ευρωεκλογές ο κ. Κασσελάκης να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς οι εθνικές εκλογές εκτός απροόπτου θα γίνουν το 2027. Επίσης, μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κασσελάκη στις ευρωεκλογές θα δώσει στο κόμμα ώθηση και δυναμική, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του που έχουν κάνει τις αντίστοιχες εισηγήσεις. 

Οι πρώτες κάλπες, ωστόσο το αποτέλεσμα των οποίων θα «χρεωθεί» ο νέος πρόεδρος θα είναι αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την επόμενη Κυριακή. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό τις στηρίξεις του και προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Κασσελάκης συναντήθηκε με επικεφαλής δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων που έχουν τη στήριξη του κόμματός του. 

Το μήνυμα που έστειλε μάλιστα ήταν σαφές: στήριξη στους υποψήφιους της Κουμουνδούρου από τα μέλη του κόμματος. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Κασσελάκης επικοινώνησε με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Σπύρο Πέγκα και τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννη Μυλόπουλο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη για να δείξει και έμπρακτα τη στήριξή του.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στη 01.10.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία