Restaurants

Το Ρέμα: Η ιστορική ταβέρνα της Κάτω Τούμπας με τις γαστρονομικές καινοτομίες

Για να θυμούνται οι παλαιότεροι τα νιάτα τους και να μαθαίνουν οι νεότεροι τις «κρυφές» και όμορφες γωνιές της Τούμπας

 20/12/2023 21:55

Το Ρέμα: Η ιστορική ταβέρνα της Κάτω Τούμπας με τις γαστρονομικές καινοτομίες

Η ταβέρνα το Ρέμα δημιουργήθηκε το 1985 από το νεανικό ενθουσιασμό και την ανάγκη τότε για βιοπορισμό τριών ζευγαριών που συνδέονταν μεταξύ τους με οικογενειακούς δεσμούς, ενώ από το 2000 και μετά, συνεχίστηκε από τη Σταυρούλα Κεϊσίδου και το Χρήστο Παπαδόπουλο.

to-rema2.jpg

Το πιο καινοτόμο στοιχείο της που τη χαρακτήρισε για αρκετές γενιές ήταν ο κοινωνικο-πολιτικός χαρακτήρας του μενού, καθώς ονομάτιζαν τα πιάτα ανάλογα με τα γεγονότα και τα πρόσωπα που στιγμάτιζαν την εκάστοτε εποχή πάντα με σαρκαστική διάθεση, προκαλώντας τον κόσμο σε σκέψη και χαμόγελο παρέα με το γεύμα του.

Μπορούσες να διαλέξεις μια «Παπαρήγα» ή « Τα μπούτια της Μιμής» για το ορεκτικό σου, αλλά και μια «Πολιτική Άνοιξη» ή μια «Νέα Τάξη Πραγμάτων» για κυρίως πιάτο και στην ουσία πάντρευαν τα πιάτα με τα γεγονότα σε μια εποχή με έντονα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, κάτι που ενθουσίασε τον κόσμο και η ταβέρνα άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστή τόσο στα περιοδικά όσο και στην τηλεόραση με το σλόγκαν «Η Πολιτική Τρώγεται».

to-rema3.jpg

Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της για εκείνη την εποχή είναι ότι δούλευε συνεταιριστικά προϊόντα με αποτέλεσμα να μπορείς να βρίσκεις κρασί, τσίπουρο, ούζο, ρετσίνα από πολλά διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

Το Ρέμα υπήρξε αγαπημένο στέκι φοιτητών, μουσικών, αθλητικών ομάδων, πανεπιστημιακών και πολιτικών προσώπων της πόλης τη δεκαετία του ’90 καθώς είχε μια έντονη πολιτικοποιημένη άποψη όπως και μενού.

to-rema4.jpg

Η Σταυρούλα σπούδασε μαγειρική στο Παρίσι τη δεκαετία του 1990 και πλέον μια εικοσαετία διδάσκει μαγειρική σε ΙΕΚ τουριστικών επαγγελμάτων.

Πάντα δίνει μεγάλη σημασία στο προσεγμένο φαγητό και στο συνδυασμό της διεθνούς κουζίνας με την ελληνική. Από το 2000 και έπειτα μάλιστα έδωσαν βαρύτητα στο να αναδεικνύουν τα ντόπια προϊόντα και κρέατα.

to-rema5.jpg

Μια «ξαφνική εξοχή»

Το Ρέμα διαθέτει μια μαγική αυλή που μοιάζει με έναν μικρό επίγειο παράδεισο στη μέση μιας πόλης, καθώς μπορείς να απολαύσεις το γεύμα σου μέσα στο πράσινο και τη φύση δίπλα ακριβώς στο ρέμα που κυλάει -ξεχνώντας για λίγο ότι βρίσκεσαι στη Θεσσαλονίκη- αυλή η οποία λειτουργεί και τον χειμώνα με τη χρήση θερμαινόμενων συσκευών.

to-rema6.jpg

Αρκετά όμορφος φυσικά και ο εσωτερικός χώρος του μαγαζιού όπου έχεις την ευκαιρία να βιώσεις την εμπειρία της ελληνικής ταβέρνας με την ανάλογη μουσική υπόκρουση και το καλό φαγητό.

to-rema7.jpg

Σιγά σιγά το «παραμύθι της πολιτικής» από το μενού άρχισε να αφαιρείται καθώς οι εποχές άλλαξαν χαρακτήρα, κρατήθηκε όμως η σαρκαστική διάθεση, το χαμόγελο και οι καινοτόμες γαστρονομικές προτάσεις.

Η φιλοσοφία της ταβέρνας είναι μία, ότι θα βγει καλό το φαγητό, ενώ παρά τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, οι τιμές στο «Ρέμα» δεν παρασύρθηκαν και παρέμειναν σταθερές.

to-rema8.jpg

Το σημερινό μενού

Για τα ορεκτικά του τραπεζιού σου προτείνεται το φοντί τυριών, το ταλιμπάν που μοιάζει σαν ένα μπουγιουρντί στη σχάρα, τα παραδοσιακά ντολμαδάκια και οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί.

Από τις φρέσκες σαλάτες μπορείς να διαλέξεις την πικάντικη, τη ρόκα σπανάκι ή και τις βραστές σαλάτες.

to-rema9.jpg
to-rema10.jpg
to-rema11.jpg

Αν είσαι λάτρης του μαγειρευτού φαγητού μπορείς να δοκιμάσεις το μοσχαράκι στο φούρνο με μανιτάρι, κασέρι, κρέμα γάλακτος και σάλτσα μουστάρδας -που κάνει τους «παλιούς» να νιώθουν νέοι- αλλά και το πήλινο με χοιρινό και αρνί με κόκκινη σάλτσα και κεφαλοτύρι στο φούρνο.

to-rema12.jpg
to-rema13.jpg

Στα κρεατικά υπάρχουν επιλογές για σουτζουκάκι μοσχαρίσιο ή σουβλάκι χειροποίητο, τηγανιά χοιρινή ή κοτόπουλο, συκωταριά αρνίσια, μπριζόλα χοιρινή, μπιφτέκι μοσχαρίσιο, ενώ μεγάλη αίσθηση στον γευστικό σου ορίζοντα μπορεί να προκαλέσει το κινέζικο γουόκ δύο ατόμων με φιλέτο κοτόπουλο ή μοσχάρι με διάφορα λαχανικά, ανανά και γλυκόξινη σάλτσα.

to-rema14.jpg
to-rema15.jpg
to-rema16.jpg
to-rema17.jpg
to-rema18.jpg

Για τη συνοδεία του γεύματος σου διαθέτουν ποτά, χύμα κρασί, τσίπουρο εμφιαλωμένο, ούζο και μπύρες.

Η ταβέρνα «Το Ρέμα» αποτελεί μια «ξαφνική εξοχή» μέσα στην πόλη και οι ιστορίες που έχουν γραφτεί στα τραπέζια της θα μπορούσαν να γεμίσουν σελίδες πολλών βιβλίων... Πολλά ζευγάρια ξεκίνησαν τις σχέσεις τους εκεί ενώ και αρκετοί «repeaters» επιστρέφουν με τα παιδιά τους.

Tip 1: Η ταβέρνα αναλαμβάνει κοινωνικές εκδηλώσεις.

Tip 2: Ο χώρος είναι pet friendly.

to-rema19.jpg


Διεύθυνση: Ιωάννη Πασαλίδη 2, Κάτω Τούμπα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 901286

Website

Facebook


Η ταβέρνα το Ρέμα δημιουργήθηκε το 1985 από το νεανικό ενθουσιασμό και την ανάγκη τότε για βιοπορισμό τριών ζευγαριών που συνδέονταν μεταξύ τους με οικογενειακούς δεσμούς, ενώ από το 2000 και μετά, συνεχίστηκε από τη Σταυρούλα Κεϊσίδου και το Χρήστο Παπαδόπουλο.

to-rema2.jpg

Το πιο καινοτόμο στοιχείο της που τη χαρακτήρισε για αρκετές γενιές ήταν ο κοινωνικο-πολιτικός χαρακτήρας του μενού, καθώς ονομάτιζαν τα πιάτα ανάλογα με τα γεγονότα και τα πρόσωπα που στιγμάτιζαν την εκάστοτε εποχή πάντα με σαρκαστική διάθεση, προκαλώντας τον κόσμο σε σκέψη και χαμόγελο παρέα με το γεύμα του.

Μπορούσες να διαλέξεις μια «Παπαρήγα» ή « Τα μπούτια της Μιμής» για το ορεκτικό σου, αλλά και μια «Πολιτική Άνοιξη» ή μια «Νέα Τάξη Πραγμάτων» για κυρίως πιάτο και στην ουσία πάντρευαν τα πιάτα με τα γεγονότα σε μια εποχή με έντονα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, κάτι που ενθουσίασε τον κόσμο και η ταβέρνα άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστή τόσο στα περιοδικά όσο και στην τηλεόραση με το σλόγκαν «Η Πολιτική Τρώγεται».

to-rema3.jpg

Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της για εκείνη την εποχή είναι ότι δούλευε συνεταιριστικά προϊόντα με αποτέλεσμα να μπορείς να βρίσκεις κρασί, τσίπουρο, ούζο, ρετσίνα από πολλά διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

Το Ρέμα υπήρξε αγαπημένο στέκι φοιτητών, μουσικών, αθλητικών ομάδων, πανεπιστημιακών και πολιτικών προσώπων της πόλης τη δεκαετία του ’90 καθώς είχε μια έντονη πολιτικοποιημένη άποψη όπως και μενού.

to-rema4.jpg

Η Σταυρούλα σπούδασε μαγειρική στο Παρίσι τη δεκαετία του 1990 και πλέον μια εικοσαετία διδάσκει μαγειρική σε ΙΕΚ τουριστικών επαγγελμάτων.

Πάντα δίνει μεγάλη σημασία στο προσεγμένο φαγητό και στο συνδυασμό της διεθνούς κουζίνας με την ελληνική. Από το 2000 και έπειτα μάλιστα έδωσαν βαρύτητα στο να αναδεικνύουν τα ντόπια προϊόντα και κρέατα.

to-rema5.jpg

Μια «ξαφνική εξοχή»

Το Ρέμα διαθέτει μια μαγική αυλή που μοιάζει με έναν μικρό επίγειο παράδεισο στη μέση μιας πόλης, καθώς μπορείς να απολαύσεις το γεύμα σου μέσα στο πράσινο και τη φύση δίπλα ακριβώς στο ρέμα που κυλάει -ξεχνώντας για λίγο ότι βρίσκεσαι στη Θεσσαλονίκη- αυλή η οποία λειτουργεί και τον χειμώνα με τη χρήση θερμαινόμενων συσκευών.

to-rema6.jpg

Αρκετά όμορφος φυσικά και ο εσωτερικός χώρος του μαγαζιού όπου έχεις την ευκαιρία να βιώσεις την εμπειρία της ελληνικής ταβέρνας με την ανάλογη μουσική υπόκρουση και το καλό φαγητό.

to-rema7.jpg

Σιγά σιγά το «παραμύθι της πολιτικής» από το μενού άρχισε να αφαιρείται καθώς οι εποχές άλλαξαν χαρακτήρα, κρατήθηκε όμως η σαρκαστική διάθεση, το χαμόγελο και οι καινοτόμες γαστρονομικές προτάσεις.

Η φιλοσοφία της ταβέρνας είναι μία, ότι θα βγει καλό το φαγητό, ενώ παρά τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, οι τιμές στο «Ρέμα» δεν παρασύρθηκαν και παρέμειναν σταθερές.

to-rema8.jpg

Το σημερινό μενού

Για τα ορεκτικά του τραπεζιού σου προτείνεται το φοντί τυριών, το ταλιμπάν που μοιάζει σαν ένα μπουγιουρντί στη σχάρα, τα παραδοσιακά ντολμαδάκια και οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί.

Από τις φρέσκες σαλάτες μπορείς να διαλέξεις την πικάντικη, τη ρόκα σπανάκι ή και τις βραστές σαλάτες.

to-rema9.jpg
to-rema10.jpg
to-rema11.jpg

Αν είσαι λάτρης του μαγειρευτού φαγητού μπορείς να δοκιμάσεις το μοσχαράκι στο φούρνο με μανιτάρι, κασέρι, κρέμα γάλακτος και σάλτσα μουστάρδας -που κάνει τους «παλιούς» να νιώθουν νέοι- αλλά και το πήλινο με χοιρινό και αρνί με κόκκινη σάλτσα και κεφαλοτύρι στο φούρνο.

to-rema12.jpg
to-rema13.jpg

Στα κρεατικά υπάρχουν επιλογές για σουτζουκάκι μοσχαρίσιο ή σουβλάκι χειροποίητο, τηγανιά χοιρινή ή κοτόπουλο, συκωταριά αρνίσια, μπριζόλα χοιρινή, μπιφτέκι μοσχαρίσιο, ενώ μεγάλη αίσθηση στον γευστικό σου ορίζοντα μπορεί να προκαλέσει το κινέζικο γουόκ δύο ατόμων με φιλέτο κοτόπουλο ή μοσχάρι με διάφορα λαχανικά, ανανά και γλυκόξινη σάλτσα.

to-rema14.jpg
to-rema15.jpg
to-rema16.jpg
to-rema17.jpg
to-rema18.jpg

Για τη συνοδεία του γεύματος σου διαθέτουν ποτά, χύμα κρασί, τσίπουρο εμφιαλωμένο, ούζο και μπύρες.

Η ταβέρνα «Το Ρέμα» αποτελεί μια «ξαφνική εξοχή» μέσα στην πόλη και οι ιστορίες που έχουν γραφτεί στα τραπέζια της θα μπορούσαν να γεμίσουν σελίδες πολλών βιβλίων... Πολλά ζευγάρια ξεκίνησαν τις σχέσεις τους εκεί ενώ και αρκετοί «repeaters» επιστρέφουν με τα παιδιά τους.

Tip 1: Η ταβέρνα αναλαμβάνει κοινωνικές εκδηλώσεις.

Tip 2: Ο χώρος είναι pet friendly.

to-rema19.jpg


Διεύθυνση: Ιωάννη Πασαλίδη 2, Κάτω Τούμπα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 901286

Website

Facebook


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία