ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιό του για την «Αναγέννηση» της χώρας παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο Παύλος Γερουλάνος (βίντεο, φωτ.)

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έκανε γνωστές τις προτάσεις του στην «δική του ΔΕΘ» - Οι βασικοί άξονες του προγράμματός του και η «Μεγάλη Μεταβίβαση» - «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα βήμα πριν την επαναφορά» είπε

 09/09/2024 21:40

Το σχέδιό του για την «Αναγέννηση» της χώρας παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο Παύλος Γερουλάνος (βίντεο, φωτ.)

Βαγγέλης Στολάκης

Το σχέδιο του για την «Αναγέννηση» της χώρας, όπως ονομάτισε το πρόγραμμά του, παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής Αθηνών και υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Παύλος Γερουλάνος, λίγη ώρα μετά την κατάθεση 8.000 υπογραφών στήριξης της υποψηφιότητας του στην ΕΔΕΚΑΠ. Ο κ. Γερουλάνος έγινε δεκτός από χειροκροτήματα φίλων και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» για να ακούσουν τις προτάσεις του.

geroulanos-patrida-thessaloniki-0581.jpg


Ο κ. Γερουλάνος επέλεξε να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την διακυβέρνηση της χώρας από μια μελλοντική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση εκλογής του από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη 88η ΔΕΘ.

«Για τη δίκη μου ΔΕΘ ήρθα να σας μιλήσω» είπε. «Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα δώσει ελπίδα σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει» τόνισε ο πρώην υπουργός.

Ξεκίνησε ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ο κ. Μητσοτάκης είχε πίσω του μιλώντας στην ΔΕΘ το 2027. Ήθελε να μας πει να μην τον κρίνουμε πριν το τέλος της τετραετίας. Είναι ένας πρωθυπουργός εκτός τόπου, εκτός χρόνου και εκτός πραγματικότητας. Δεν υπάρχει πιο επικίνδυνος πρωθυπουργός σήμερα που ζει στο χθες και στο αύριο. Μας οδηγεί σε νέα κοινωνική και οικονομική περιπέτεια. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε εμείς για τος μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα» τόνισε ο κ. Γερουλάνος.

geroulanos-patrida-thessaloniki-0561.jpg


Θα μιλήσω για ανθρώπους, τους δικούς μας ανθρώπους, που έμειναν, που έφυγαν, που ζουν σε αυτό τον τόπο: το λαό μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η «Αναγέννηση» η πλατφόρμα που καταθέτει ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ στις 6 Οκτωβρίου είναι ένα σχέδιο πατριωτικό, ανθρωποκεντρικό, σοσιαλιστικό «για να χτίσουμε μια Ελλάδα ισχυρή και μια κοινωνία δίκαιη» τόνισε ο κ. Γερουλάνος. «Ένα σχέδιο που πηγάζει από το αξιακό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ αλλά μιλάει για μια κοινωνία σύγχρονη. Ένα σχέδιο Ελληνικό, Ανθρωποκεντρικό, Σοσιαλιστικό. Που ενισχύει κάθε τι που η Πατρίδα μας θέλει και μπορεί να κάνει. Που βάζει τον Άνθρωπο στο επίκεντρο πολιτικών προτεραιοτήτων. Και απελευθερώνει δημιουργικές δυνάμεις για να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα. Έτσι θα διορθώσουμε ιστορικές παθογένειες που ταλανίζουν την χώρα μας. Και έτσι θα πάμε μπροστά» τόνισε.

geroulanos-patrida-thessaloniki-0621.jpg


Όπως είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για να συμβεί αυτό είναι η αποκέντρωση, η μεταβίβαση εξουσίας σε συνεργαζόμενους με την Πολιτεία θεσμούς, σε Επιμελητήρια, συνδικαλιστικούς φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.ά. «Η μεταβίβαση είναι απαραίτητη αν θέλουμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο. Ο καλύτερος τρόπος είναι να μεταφέρουμε εξουσία σε θεσμούς που συνεργάζονται με το κράτος με διαφάνεια» είπε.

«Η αποσυγκέντρωση της εξουσίας είναι βασική προϋπόθεση για να χτίσουμε μια πατριωτική οικονομία. Μια πατριωτική οικονομία που αναδεικνύει αξία εκεί που ίσως το αγνοούσαμε» σημείωσε ο κ. Γερουλάνος συμπληρώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται ένα πρόγραμμα πατριωτικής ανάπτυξης.

«Η Μεγάλη Μεταβίβαση που προτείνω: εξουσιών, πόρων, περιουσίας, ευθύνης και λογοδοσίας σε σύγχρονους συνεργαζόμενους θεσμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, επιμελητηρίων, συνεταιρισμών, εργατικών κέντρων και τοπικών πανεπιστημίων με διαφάνεια που θα οδηγήσει στην αλλαγή του κοινωνικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα τοπικής ανάπτυξης θα χρειαστεί τρία πράγματα:

geroulanos-patrida-thessaloniki-0541.jpg


1. Εργαλεία,


2. Θεσμούς με Διαφάνεια,


3. Κοινωνική Ασφάλεια» σχολίασε.

Για την ακρίβεια είπε ότι είναι αποτέλεσμα της αισχροκέρδειας. «Η βασική διαφορά μεταξύ μιας κυβέρνησης που οδηγεί την ακρίβεια κρατώντας τις Ελληνίδες και τους Έλληνες εξαρτημένους από τα δικά της επιδόματα και της δικής μου πρότασης που οδηγεί στην πτώση των τιμών και δίνει δυνατότητες στην Ελληνίδα και τον Έλληνα να σταθούν στα πόδια τους, με αυτοπεποίθηση, είναι η διαφορά που χωρίζει ιστορικά την Δεξιά Συντήρηση της ελεημοσύνης από την Αριστερή Πρόοδο των δυνατοτήτων» τόνισε.

geroulanos-patrida-thessaloniki-0521.jpg


Τα 5 βασικά εργαλεία για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον ίδιο πέντε είναι τα βασικά εργαλεία για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας:

1.τα χρήματα που έρχονται από το εξωτερικό

2. οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας που δεν έχουν αξιοποιηθεί

3. η δημόσια περιουσία

4. το φορολογικό μας σύστημα, και

5. οι τράπεζες

«Μια πατριωτική οικονομία δεν στηρίζει μόνο ελληνικά προϊόντα δημιουργώντας για αυτά αγορές στο εξωτερικό. Μια πατριωτική οικονομία αξιοποιεί πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας που σήμερα αδρανούν για να ανοίξει νέες αγορές για ελληνικές υπηρεσίες στο εσωτερικό» είπε ο κ. Γερουλάνος.

geroulanos-patrida-thessaloniki-0501.jpg


Ειδικότερα, για το φορολογικό σύστημα ο κ. Γερουλάνος είπε: «Δεν θα επεκταθώ σε εθνικής εμβέλειας αλλαγές που είναι απαραίτητες, όπως η αύξηση του φόρου μερισμάτων για να μείνουν χρήματα για επενδύσεις στις Ελληνικές εταιρίες, ή στον φόρο μεταβίβασης που σήμερα αποτελεί βασικό εργαλείο συγκέντρωσης πλούτου σε χέρια λίγων. Είναι βασικές προτεραιότητες της πρότασης μας. Θα μιλήσω όμως για τον ΕΝΦΙΑ. Πόσες και πόσες φορές έχουμε πει ότι πρέπει να γίνει η διαχείριση του ΕΝΦΙΑ με διαφάνεια από τις τοπικές κοινωνίες, τις περιφέρειες και τους δήμους, για να κάνουν τοπική κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική. Η πατριωτική οικονομία καθιστά την μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ στις τοπικές κοινωνίες επιτακτική».

«Δεν αιθεροβατώ. Γνωρίζω καλά ότι πολλοί δεν νιώθουν άνετα με την Μεγάλη Μεταβίβαση που προτείνω. Όχι επειδή διαφωνούν με τη λογική. Αλλά γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς που προτείνω να ενισχύσουμε. Επειδή πολλοί από αυτούς δεν έχουν υπάρξει ακέραιοι στο παρελθόν. Και δεν εμπνέουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας σήμερα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γερουλάνος.

geroulanos-patrida-thessaloniki-0481.jpg


Όπως είπε βασικό στοιχείο της πρότασης του είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία. «Βασικό όπλο σε αυτή μας την προσπάθεια, για διαφάνεια και λογοδοσία, θα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας. Για εμάς ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας. Είναι η κατάργησή της μέσα από την τεχνολογία. Είναι ένα συνολικό οριζόντιο όραμα για ανοιχτή συμμετοχική διακυβέρνηση με διαφάνεια, ακεραιότητα και λογοδοσία. Δεν αφορά μόνο την εξυπηρέτηση του πολίτη. Αλλά επιδιώκει και την ενδυνάμωσή του, τη συμμετοχή του, σε ένα πλαίσιο συνεχούς ελέγχου της κάθε εξουσίας. Με συνεχή επικαιροποίηση, επέκταση και εμβάθυνση της μεγάλης τομής του OpenGov, της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, της Διαύγειας, που ξεκινήσαμε το 2009» είπε ο κ. Γερουλάνος.

geroulanos-patrida-thessaloniki-0461.jpg


Τα πέντε πρώτα νομοσχέδια

Δεσμεύτηκε δε, ότι τα πέντε πρώτα νομοσχέδια της επόμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα αφορούν την ενίσχυση των θεσμών με διαφάνεια και λογοδοσία, θα είναι το αποτέλεσμα ουσιαστικής διαβούλευσης και προετοιμασίας. «Πολύ πριν το ΠΑΣΟΚ πάρει την εξουσία με την ψήφο του ελληνικού λαού» είπε.

Ειδική αναφορά έκανε ο υποψήφιος πρόεδρος στην ασφάλεια. «Χωρίς ασφάλεια, χωρίς σιγουριά, δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν ρίσκο εκείνες οι δυνάμεις που σήμερα βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Και προσδιορίζουμε την ασφάλεια ως το δικαίωμα κάθε πολίτη να προγραμματίζουμε την ζωή μας ατομικά και συλλογικά χωρίς άγχος και καταπίεση. Να νιώθουμε ότι δεν χρειάζεται να κρατάμε στο σεντούκι εκείνα τα τρία χιλιάρικα, από μια σύνταξη για παράδειγμα, μπας και αύριο χρειαστεί να κάνουμε εμείς, τα παιδιά μας ή οι γονείς μας ένα απογευματινό χειρουργείο του κ. Γεωργιάδη. Ή ότι δεν θα βρεθούμε αύριο θύματα μια πυρκαγιάς που θα μας στερήσει το βιός μας» είπε.

geroulanos-patrida-thessaloniki-0441.jpg


Και συμπλήρωσε: «Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ βλέπουμε το κοινωνικό κράτος και την πολιτική προστασία ως επένδυση. Εγγυητή δυνατοτήτων, σιγουριάς και υψηλών προσδοκιών. Διότι το κοινωνικό κράτος, όταν λειτουργεί σωστά, προσφέρει σιγουριά αυτοπεποίθηση και ασφάλεια σε κάθε πολίτη. Και αυτό είναι συνθήκη για την συμμετοχή όλων μας στην ανάπτυξη.

Γι’ αυτό, η Αναγέννηση πρεσβεύει ότι το σύνολο της επιδοματικής πολιτικής περνάει πλέον μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με διασύνδεση όλων των κοινωνικών επιδομάτων, που αφορούν την εργασία, την στέγαση το επίδομα παιδιού, το Κοινωνικό παντοπωλείο, την παροχή σχολικών γευμάτων, τις κατασκηνώσεις, το ολοήμερο ή το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών».

geroulanos-patrida-thessaloniki-0421.jpg


«Οι αλλαγές που προτείνω είναι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που δεν χρειάζονται πολλά λεφτά. Χρειάζονται αλλαγή νοοτροπίας. Αλλαγή παραδείγματος. Και κυρίως, μεταφορά εξουσίας από το Μαξίμου και πλούτου από τους φίλους του» υπογράμμισε ο υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Ζήτησε την ψήφο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ λέγοντας: «Αυτό φέρνω στο τραπέζι και είμαι ξεκάθαρος! Διεκδικούμε την εξουσία για να την μοιράσουμε. Διεκδικώ την εμπιστοσύνη και την ψήφο σας για να εφαρμόσω αυτές τις αλλαγές. Στη λειτουργία του κόμματος σήμερα, και την αλλαγή της κυβέρνησης αύριο.
Και είναι μεγάλη ευκαιρία. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα βήμα πριν την επαναφορά. Αλλά για να την πετύχουμε πρέπει να πείσουμε ότι αλλάξαμε.
Αυτό πρεσβεύω. Για αυτό διεκδικώ την ψήφο σας».

geroulanos-patrida-thessaloniki-0401.jpg


Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι Ανέστης Τελίδης, Σαράντης Μονοπόρτης, Αργύρης Αργυριάδης, Ρούλης Εδιάρογλου, Κώστας Πανταζής, Κώστας Μαμέλης, Βάσια Μάδεση, Μαρία Καρεκλιδου, Θεοδώρα Λειψιστινού, Παντελής Κουκουλεκίδης, Γιώργος Δημαρέλος, Νίκος Σδούγκος, Βασίλης Γερανίδης, Ελένη Χριστιά, Λευτέρης Τζιόλας, Γιάννης Μαγκριώτης, Ρόζα Εδιάρογλου, Ζαχαρίας Κώστας, Συλβάνα Καρασαββίδου, Δημήτρης Στοίτσας κ.α. Το παρών έδωσαν επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδη και ο γραμματέας ΝΕ Α’ Θεσσαλονίκης, Ευριβιάδης Ελευθεριάδης.

Το σχέδιο του για την «Αναγέννηση» της χώρας, όπως ονομάτισε το πρόγραμμά του, παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής Αθηνών και υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Παύλος Γερουλάνος, λίγη ώρα μετά την κατάθεση 8.000 υπογραφών στήριξης της υποψηφιότητας του στην ΕΔΕΚΑΠ. Ο κ. Γερουλάνος έγινε δεκτός από χειροκροτήματα φίλων και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» για να ακούσουν τις προτάσεις του.

geroulanos-patrida-thessaloniki-0581.jpg


Ο κ. Γερουλάνος επέλεξε να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την διακυβέρνηση της χώρας από μια μελλοντική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση εκλογής του από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη 88η ΔΕΘ.

«Για τη δίκη μου ΔΕΘ ήρθα να σας μιλήσω» είπε. «Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα δώσει ελπίδα σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει» τόνισε ο πρώην υπουργός.

Ξεκίνησε ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ο κ. Μητσοτάκης είχε πίσω του μιλώντας στην ΔΕΘ το 2027. Ήθελε να μας πει να μην τον κρίνουμε πριν το τέλος της τετραετίας. Είναι ένας πρωθυπουργός εκτός τόπου, εκτός χρόνου και εκτός πραγματικότητας. Δεν υπάρχει πιο επικίνδυνος πρωθυπουργός σήμερα που ζει στο χθες και στο αύριο. Μας οδηγεί σε νέα κοινωνική και οικονομική περιπέτεια. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε εμείς για τος μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα» τόνισε ο κ. Γερουλάνος.

geroulanos-patrida-thessaloniki-0561.jpg


Θα μιλήσω για ανθρώπους, τους δικούς μας ανθρώπους, που έμειναν, που έφυγαν, που ζουν σε αυτό τον τόπο: το λαό μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η «Αναγέννηση» η πλατφόρμα που καταθέτει ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ στις 6 Οκτωβρίου είναι ένα σχέδιο πατριωτικό, ανθρωποκεντρικό, σοσιαλιστικό «για να χτίσουμε μια Ελλάδα ισχυρή και μια κοινωνία δίκαιη» τόνισε ο κ. Γερουλάνος. «Ένα σχέδιο που πηγάζει από το αξιακό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ αλλά μιλάει για μια κοινωνία σύγχρονη. Ένα σχέδιο Ελληνικό, Ανθρωποκεντρικό, Σοσιαλιστικό. Που ενισχύει κάθε τι που η Πατρίδα μας θέλει και μπορεί να κάνει. Που βάζει τον Άνθρωπο στο επίκεντρο πολιτικών προτεραιοτήτων. Και απελευθερώνει δημιουργικές δυνάμεις για να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα. Έτσι θα διορθώσουμε ιστορικές παθογένειες που ταλανίζουν την χώρα μας. Και έτσι θα πάμε μπροστά» τόνισε.

geroulanos-patrida-thessaloniki-0621.jpg


Όπως είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για να συμβεί αυτό είναι η αποκέντρωση, η μεταβίβαση εξουσίας σε συνεργαζόμενους με την Πολιτεία θεσμούς, σε Επιμελητήρια, συνδικαλιστικούς φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.ά. «Η μεταβίβαση είναι απαραίτητη αν θέλουμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο. Ο καλύτερος τρόπος είναι να μεταφέρουμε εξουσία σε θεσμούς που συνεργάζονται με το κράτος με διαφάνεια» είπε.

«Η αποσυγκέντρωση της εξουσίας είναι βασική προϋπόθεση για να χτίσουμε μια πατριωτική οικονομία. Μια πατριωτική οικονομία που αναδεικνύει αξία εκεί που ίσως το αγνοούσαμε» σημείωσε ο κ. Γερουλάνος συμπληρώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται ένα πρόγραμμα πατριωτικής ανάπτυξης.

«Η Μεγάλη Μεταβίβαση που προτείνω: εξουσιών, πόρων, περιουσίας, ευθύνης και λογοδοσίας σε σύγχρονους συνεργαζόμενους θεσμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, επιμελητηρίων, συνεταιρισμών, εργατικών κέντρων και τοπικών πανεπιστημίων με διαφάνεια που θα οδηγήσει στην αλλαγή του κοινωνικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα τοπικής ανάπτυξης θα χρειαστεί τρία πράγματα:

geroulanos-patrida-thessaloniki-0541.jpg


1. Εργαλεία,


2. Θεσμούς με Διαφάνεια,


3. Κοινωνική Ασφάλεια» σχολίασε.

Για την ακρίβεια είπε ότι είναι αποτέλεσμα της αισχροκέρδειας. «Η βασική διαφορά μεταξύ μιας κυβέρνησης που οδηγεί την ακρίβεια κρατώντας τις Ελληνίδες και τους Έλληνες εξαρτημένους από τα δικά της επιδόματα και της δικής μου πρότασης που οδηγεί στην πτώση των τιμών και δίνει δυνατότητες στην Ελληνίδα και τον Έλληνα να σταθούν στα πόδια τους, με αυτοπεποίθηση, είναι η διαφορά που χωρίζει ιστορικά την Δεξιά Συντήρηση της ελεημοσύνης από την Αριστερή Πρόοδο των δυνατοτήτων» τόνισε.

geroulanos-patrida-thessaloniki-0521.jpg


Τα 5 βασικά εργαλεία για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον ίδιο πέντε είναι τα βασικά εργαλεία για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας:

1.τα χρήματα που έρχονται από το εξωτερικό

2. οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας που δεν έχουν αξιοποιηθεί

3. η δημόσια περιουσία

4. το φορολογικό μας σύστημα, και

5. οι τράπεζες

«Μια πατριωτική οικονομία δεν στηρίζει μόνο ελληνικά προϊόντα δημιουργώντας για αυτά αγορές στο εξωτερικό. Μια πατριωτική οικονομία αξιοποιεί πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας που σήμερα αδρανούν για να ανοίξει νέες αγορές για ελληνικές υπηρεσίες στο εσωτερικό» είπε ο κ. Γερουλάνος.

geroulanos-patrida-thessaloniki-0501.jpg


Ειδικότερα, για το φορολογικό σύστημα ο κ. Γερουλάνος είπε: «Δεν θα επεκταθώ σε εθνικής εμβέλειας αλλαγές που είναι απαραίτητες, όπως η αύξηση του φόρου μερισμάτων για να μείνουν χρήματα για επενδύσεις στις Ελληνικές εταιρίες, ή στον φόρο μεταβίβασης που σήμερα αποτελεί βασικό εργαλείο συγκέντρωσης πλούτου σε χέρια λίγων. Είναι βασικές προτεραιότητες της πρότασης μας. Θα μιλήσω όμως για τον ΕΝΦΙΑ. Πόσες και πόσες φορές έχουμε πει ότι πρέπει να γίνει η διαχείριση του ΕΝΦΙΑ με διαφάνεια από τις τοπικές κοινωνίες, τις περιφέρειες και τους δήμους, για να κάνουν τοπική κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική. Η πατριωτική οικονομία καθιστά την μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ στις τοπικές κοινωνίες επιτακτική».

«Δεν αιθεροβατώ. Γνωρίζω καλά ότι πολλοί δεν νιώθουν άνετα με την Μεγάλη Μεταβίβαση που προτείνω. Όχι επειδή διαφωνούν με τη λογική. Αλλά γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς που προτείνω να ενισχύσουμε. Επειδή πολλοί από αυτούς δεν έχουν υπάρξει ακέραιοι στο παρελθόν. Και δεν εμπνέουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας σήμερα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γερουλάνος.

geroulanos-patrida-thessaloniki-0481.jpg


Όπως είπε βασικό στοιχείο της πρότασης του είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία. «Βασικό όπλο σε αυτή μας την προσπάθεια, για διαφάνεια και λογοδοσία, θα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας. Για εμάς ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας. Είναι η κατάργησή της μέσα από την τεχνολογία. Είναι ένα συνολικό οριζόντιο όραμα για ανοιχτή συμμετοχική διακυβέρνηση με διαφάνεια, ακεραιότητα και λογοδοσία. Δεν αφορά μόνο την εξυπηρέτηση του πολίτη. Αλλά επιδιώκει και την ενδυνάμωσή του, τη συμμετοχή του, σε ένα πλαίσιο συνεχούς ελέγχου της κάθε εξουσίας. Με συνεχή επικαιροποίηση, επέκταση και εμβάθυνση της μεγάλης τομής του OpenGov, της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, της Διαύγειας, που ξεκινήσαμε το 2009» είπε ο κ. Γερουλάνος.

geroulanos-patrida-thessaloniki-0461.jpg


Τα πέντε πρώτα νομοσχέδια

Δεσμεύτηκε δε, ότι τα πέντε πρώτα νομοσχέδια της επόμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα αφορούν την ενίσχυση των θεσμών με διαφάνεια και λογοδοσία, θα είναι το αποτέλεσμα ουσιαστικής διαβούλευσης και προετοιμασίας. «Πολύ πριν το ΠΑΣΟΚ πάρει την εξουσία με την ψήφο του ελληνικού λαού» είπε.

Ειδική αναφορά έκανε ο υποψήφιος πρόεδρος στην ασφάλεια. «Χωρίς ασφάλεια, χωρίς σιγουριά, δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν ρίσκο εκείνες οι δυνάμεις που σήμερα βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Και προσδιορίζουμε την ασφάλεια ως το δικαίωμα κάθε πολίτη να προγραμματίζουμε την ζωή μας ατομικά και συλλογικά χωρίς άγχος και καταπίεση. Να νιώθουμε ότι δεν χρειάζεται να κρατάμε στο σεντούκι εκείνα τα τρία χιλιάρικα, από μια σύνταξη για παράδειγμα, μπας και αύριο χρειαστεί να κάνουμε εμείς, τα παιδιά μας ή οι γονείς μας ένα απογευματινό χειρουργείο του κ. Γεωργιάδη. Ή ότι δεν θα βρεθούμε αύριο θύματα μια πυρκαγιάς που θα μας στερήσει το βιός μας» είπε.

geroulanos-patrida-thessaloniki-0441.jpg


Και συμπλήρωσε: «Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ βλέπουμε το κοινωνικό κράτος και την πολιτική προστασία ως επένδυση. Εγγυητή δυνατοτήτων, σιγουριάς και υψηλών προσδοκιών. Διότι το κοινωνικό κράτος, όταν λειτουργεί σωστά, προσφέρει σιγουριά αυτοπεποίθηση και ασφάλεια σε κάθε πολίτη. Και αυτό είναι συνθήκη για την συμμετοχή όλων μας στην ανάπτυξη.

Γι’ αυτό, η Αναγέννηση πρεσβεύει ότι το σύνολο της επιδοματικής πολιτικής περνάει πλέον μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με διασύνδεση όλων των κοινωνικών επιδομάτων, που αφορούν την εργασία, την στέγαση το επίδομα παιδιού, το Κοινωνικό παντοπωλείο, την παροχή σχολικών γευμάτων, τις κατασκηνώσεις, το ολοήμερο ή το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών».

geroulanos-patrida-thessaloniki-0421.jpg


«Οι αλλαγές που προτείνω είναι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που δεν χρειάζονται πολλά λεφτά. Χρειάζονται αλλαγή νοοτροπίας. Αλλαγή παραδείγματος. Και κυρίως, μεταφορά εξουσίας από το Μαξίμου και πλούτου από τους φίλους του» υπογράμμισε ο υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Ζήτησε την ψήφο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ λέγοντας: «Αυτό φέρνω στο τραπέζι και είμαι ξεκάθαρος! Διεκδικούμε την εξουσία για να την μοιράσουμε. Διεκδικώ την εμπιστοσύνη και την ψήφο σας για να εφαρμόσω αυτές τις αλλαγές. Στη λειτουργία του κόμματος σήμερα, και την αλλαγή της κυβέρνησης αύριο.
Και είναι μεγάλη ευκαιρία. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα βήμα πριν την επαναφορά. Αλλά για να την πετύχουμε πρέπει να πείσουμε ότι αλλάξαμε.
Αυτό πρεσβεύω. Για αυτό διεκδικώ την ψήφο σας».

geroulanos-patrida-thessaloniki-0401.jpg


Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι Ανέστης Τελίδης, Σαράντης Μονοπόρτης, Αργύρης Αργυριάδης, Ρούλης Εδιάρογλου, Κώστας Πανταζής, Κώστας Μαμέλης, Βάσια Μάδεση, Μαρία Καρεκλιδου, Θεοδώρα Λειψιστινού, Παντελής Κουκουλεκίδης, Γιώργος Δημαρέλος, Νίκος Σδούγκος, Βασίλης Γερανίδης, Ελένη Χριστιά, Λευτέρης Τζιόλας, Γιάννης Μαγκριώτης, Ρόζα Εδιάρογλου, Ζαχαρίας Κώστας, Συλβάνα Καρασαββίδου, Δημήτρης Στοίτσας κ.α. Το παρών έδωσαν επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδη και ο γραμματέας ΝΕ Α’ Θεσσαλονίκης, Ευριβιάδης Ελευθεριάδης.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία