Τo τέλος της κοινωφελούς εργασίας αφήνει στο… δρόμο 25.000 εργαζόμενους
05/12/2022 07:00
05/12/2022 07:00
«Σκωτσέζικο ντους» για τους 25.000 συμβασιούχους στους δήμους και τις περιφέρειες, που παρέχουν υπηρεσίες μέσω της κοινωφελούς εργασίας, αποτελεί η κυβερνητική απόφαση για οριστική παύση του προγράμματος, καθώς κρατά όρθιες τις υπηρεσίες που είναι υποστελεχωμένες, αδυνατώντας σε μεγάλο βαθμό να παράξουν έργο προς όφελος των πολιτών.
Από τη μία τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών γνωστοποίησαν στην ΚΕΔΕ ότι το πρόγραμμα κλείνει οριστικά τον κύκλο του το επόμενο διάστημα, οπότε λήγουν οι συμβάσεις του προσωπικού και από την άλλη με πρωτοβουλία του το υπουργείο Εργασίας αποφασίζει να δώσει παράταση στο πρόγραμμα, άγνωστο ωστόσο για πόσο διάστημα.
Η πρώτη ηχηρή αντίδραση των αιρετών προκλήθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπου ενημερώθηκαν από την ηγεσία του οργάνου ότι τα συναρμόδια υπουργεία έστειλαν τελεσίγραφο για το πρόγραμμα με τον πρόεδρο Δημήτρη Παπαστεργίου να δηλώνει ότι «οι δήμοι είναι αδύνατον να πορευτούν στις εκλογές χωρίς προσωπικό», ζητώντας από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη τη διατήρηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, μέσω του οποίου καλύπτεται σήμερα μέρος των μεγάλων αναγκών που έχουν σε εποχικό προσωπικό οι ΟΤΑ.
Λίγες μέρες μετά το συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του συνεδρίου των Περιφερειαρχών και δεδομένης της πίεσης που ασκήθηκε από τους αιρετούς εκπροσώπους των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης, προανήγγειλε την παράταση των 25.000 συμβάσεων του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Εξετάζεται παράταση στο πρόγραμμα το οποίο έχει προϋπολογισμό κάλυψης 25.000 ωφελούμενων, χάρη στο οποίο, κυρίως μακροχρόνια άνεργοι, προσφέρουν εργασία σε περιφέρειες και δήμους».
Αυτοδιοικητικοί παράγοντες, μιλώντας στη «ΜτΚ» ανέφεραν ότι ο κ. Χατζηδάκης με τη δήλωση του περί εξέτασης της παράτασης των 25.000 συμβάσεων του κοινωφελούς προγράμματος στους ΟΤΑ, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει νέο.
«Η κυβέρνηση όντως θέλει και θα δώσει παράταση του προγράμματος, αλλά αυτό θα κρατήσει μέχρι τις εκλογές για να μειωθούν οι αντιδράσεις στους κόλπους των δήμων και να απασχοληθούν για λίγους μήνες ακόμη οι άνθρωποι που εργάζονται» σχολίασαν χαρακτηριστικά.
Θα χαθούν 20.397 θέσεις από τους δήμους
Παρά την παρέμβαση Χατζηδάκη αναφορικά με την παράταση των συμβάσεων στο πρόγραμμα, δήμαρχοι από όλη τη χώρα αντιδρούν έντονα με αυτή την απόφαση, δεδομένου ότι οι δήμοι στηρίζουν σε αυτό το προσωπικό μεγάλο μέρος των αναγκών τους σε καθημερινή βάση.
Αν μάλιστα οι συμβάσεις λήξουν πριν από το καλοκαίρι στους ΟΤΑ, κυρίως στους τουριστικούς, θα επικρατήσει χάος, αφού θα μείνουν χωρίς αναγκαίο προσωπικό σε πολύ κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία τους.
Όσον αφορά στις τρέχουσες 8μηνες συμβάσεις του τελευταίου προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας», λήγουν εντός του διμήνου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του 2023 Βάσει των επίσημων στοιχείων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), στο τρέχον πρόγραμμα απασχολούνται συνολικά σε 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ).
Μάλιστα από τις συνολικά 25.000 θέσεις του προγράμματος στους δήμους κατανέμεται το μεγαλύτερο μέρος, αφού καλύπτουν 20.397 θέσεις, ποσοστό 81,6%.
Αντίστοιχα στις 13 αιρετές περιφέρειες καλύπτονται 2.566 θέσεις, ποσοστό 10,3 %, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις 348 θέσεις, ποσοστό 1,4 %, ενώ στους λοιπούς φορείς 1.689 θέσεις, ποσοστό 6,7 %.
ΟΙ δήμαρχοι εκτιμούν ότι αυτή η απόφαση, εκτός από το γεγονός ότι θα συμβάλει στην περεταίρω αποδυνάμωση των υπηρεσιών, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους που προσδοκούσαν να εργαστούν σε ένα επόμενο πρόγραμμα έστω και για λίγους μήνες.
ΚΕΔΕ: Διατηρήστε το πρόγραμμα στους δήμους
Η αντίδραση των αιρετών δεν θα μπορούσε να μην αποτυπωθεί και στο ψήφισμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, μέσω του οποίου ζητούν τη διατήρηση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, καθώς, όπως αναφέρουν, μέσα από αυτό οι δήμοι καλύπτουν σήμερα μέρος των μεγάλων αναγκών που έχουν σε εποχικό προσωπικό, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αρμοδιότητες και ευθύνες που τους έχουν δοθεί από το Κεντρικό Κράτος.
Οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ακόμη ότι με δεδομένο πως οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι μεγάλες, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εργαζομένων στους ΟΤΑ που έχουν συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν με νέες προσλήψεις, η πρόσληψη εποχικού προσωπικού μέσω του προγράμματος της κοινωφελούς δίνει λύσεις. Λύσεις, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των δήμων, που θα επιβαρύνει την καθημερινότητα των πολιτών των τοπικών κοινωνιών.
«Κρίνουμε ως επιτακτική ανάγκη την έγκαιρη εξεύρεση της απαραίτητης χρηματοδότησης, προκειμένου να διασφαλιστεί είτε η έναρξη ενός νέου κύκλου κοινωφελούς εργασίας είτε η παράταση του ήδη υφιστάμενου προγράμματος, είτε ώστε να μην αποστερηθούν οι δήμοι το επόμενο κρίσιμο διάστημα που μεσολαβεί ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα τόσο χρήσιμο «εργαλείο», μέσω του οποίου διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους και την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών προς τους πολίτες» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Φρένο» και στους συμβασιούχους της καθαριότητας
Την ίδια ώρα, σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι δήμοι αναφορικά και με το προσωπικό άλλων υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, τομέας εξαιρετικά νευραλγικός που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα των δημάρχων ενόψει και των εκλογών.
Φρένο στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που εργάζονται στον τομέα καθαριότητας των δήμων έβαλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη. Μάλιστα δεν δίστασε να ασκήσει δριμεία κριτική στους δημάρχους εκείνους που προσλαμβάνουν συμβασιούχους ορισμένου χρόνου -για να καλύψουν μία έκτακτη ανάγκη- και εν συνεχεία να παρατείνουν όσους έχουν επιλέξει.
«Δεν θα λάβω καμία τέτοια πρόνοια, δεν θα προωθήσω τέτοια νομοθετική ρύθμιση, ούτε για την παράταση των συγκεκριμένων συμβάσεων, δεδομένου ότι τόσο η μονιμοποίηση των συμβασιούχων όσο και η παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, απαγορεύονται από το άρθρο 103, παράγραφος 8,του Συντάγματος» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός και συνέχισε «εδώ κανείς δεν απολύει κανέναν. Εδώ λήγουν συμβάσεις και κανείς δεν είπε στους ανθρώπους αυτούς ότι θα μονιμοποιηθούν».
«Δεν διορίζουμε με κομματικά ραβασάκια»
«Υπάρχουν δήμαρχοι», είπε ο κ. Βορίδης, «που κάνουν τους δήθεν καλούς, υπονομεύοντας την ακεραιότητα του συστήματος προσλήψεων, αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στο Δημόσιο».
Συνέχισε μάλιστα σχολιάζοντας με δηκτικό τρόπο: «Τι θέλετε δηλαδή, να επιστρέψουμε στην εποχή που οι διορισμοί γίνονταν με ραβασάκια των κομματικών οργανώσεων; Δεν γίνεται εμείς να βάζουμε στενό κορσέ στους δημάρχους που στην πλειονότητά τους ανήκουν στη ΝΔ και εσείς να μας παρακινείτε να τον βγάλουμε για να προσλαμβάνουν όποιον θέλουν».
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι, σύμφωνα με στοιχεία για τα επίπεδα απασχόλησης στους ΟΤΑ, υπάρχει αύξηση 5%, καθώς, από 61.000 μόνιμους υπαλλήλους που ήταν όταν ανέλαβε, σήμερα πλησιάζουν τους 64.000. «Όσο για το έκτακτο προσωπικό, παρέλαβα 9.000, και σήμερα είναι 24.000, και κάποιοι λένε ότι δεν τους φτάνει» σημείωσε.
Απευθύνθηκε όμως και στα κόμματα, λέγοντας πως δεν πρέπει να παίρνουν θέσεις που υπονομεύουν το δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση για εργασία στο Δημόσιο και ειδικά τη στιγμή που αναρτώνται προκηρύξεις σε αυτή την κατεύθυνση, τη στιγμή που έρχεται ο γραπτός διαγωνισμός και έχει ήδη καλυφθεί ένα μεγάλο ποσοστό των αιτημάτων των φορέων σε επίπεδο προσλήψεων.
«Αυτή την ώρα», πρόσθεσε στη συνέχεια ο υπουργός, «πρακτικές συμπαικτικές στα δικαστήρια μεταξύ κάποιων δημάρχων και των εργαζομένων ορισμένου χρόνου, στην πραγματικότητα είναι πρακτικές που θίγουν τα δικαιώματα πολιτών και τα δικαιώματα όλων για εργασία, υπονομεύοντας το σύστημα ακεραιότητας προσλήψεων και τον κεντρικό προγραμματισμό προσλήψεων».
Ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν πρόκειται η αυτοδιοίκηση να επιστρέψει σε ποσοστά στελέχωσης προ κρίσης, καθώς, όπως είπε, ήταν ανορθολογικό και εκτόξευσε τη μισθολογική δαπάνη, ενώ υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο του 2019 οι υπάλληλοι των ΟΤΑ ήταν 61.600 ενώ τον Οκτώβριου του 2022 οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι 63.291.
Εργασιακή ομηρία
Απαντώντας στην τοποθέτηση Βορίδη ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για «άθλια εργασιακή ομηρία των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων», οι οποίοι, όπως είπε, ζουν με την απειλή της απόλυσης να πλανάται πάνω από το κεφάλι τους.
«Η ουσία», τόνισε ο ίδιος, «είναι ότι θέλετε να συνεχίσετε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων επικαλούμενοι αυτές τις προφάσεις και τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας».
Αναφερόμενος στους συγκεκριμένους εργαζόμενους, υπογράμμισε ότι έχουν χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης εργασίας στην ίδια πάντα υπηρεσία και με την ίδια ειδικότητα, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι ευνόητο πως με την αποχώρησή τους θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, σε μια περίοδο μάλιστα που λόγω των συνθηκών απαιτείται η κατεπείγουσα στελέχωσή τους με επιπλέον προσωπικό.
Εκτός από τις συνέπειες στη λειτουργία των δήμων, τόνισε ότι είναι βέβαιο πως ενδεχόμενη απόφαση για την απόλυσή τους θα δημιουργήσει σοβαρά οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα, ζητήματα σε σχέση με την ίδια την επιβίωσή τους, ιδιαίτερα στις σημερινές πιεστικές συνθήκες της ακρίβειας και της φτώχειας.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04.12.2022«Σκωτσέζικο ντους» για τους 25.000 συμβασιούχους στους δήμους και τις περιφέρειες, που παρέχουν υπηρεσίες μέσω της κοινωφελούς εργασίας, αποτελεί η κυβερνητική απόφαση για οριστική παύση του προγράμματος, καθώς κρατά όρθιες τις υπηρεσίες που είναι υποστελεχωμένες, αδυνατώντας σε μεγάλο βαθμό να παράξουν έργο προς όφελος των πολιτών.
Από τη μία τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών γνωστοποίησαν στην ΚΕΔΕ ότι το πρόγραμμα κλείνει οριστικά τον κύκλο του το επόμενο διάστημα, οπότε λήγουν οι συμβάσεις του προσωπικού και από την άλλη με πρωτοβουλία του το υπουργείο Εργασίας αποφασίζει να δώσει παράταση στο πρόγραμμα, άγνωστο ωστόσο για πόσο διάστημα.
Η πρώτη ηχηρή αντίδραση των αιρετών προκλήθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπου ενημερώθηκαν από την ηγεσία του οργάνου ότι τα συναρμόδια υπουργεία έστειλαν τελεσίγραφο για το πρόγραμμα με τον πρόεδρο Δημήτρη Παπαστεργίου να δηλώνει ότι «οι δήμοι είναι αδύνατον να πορευτούν στις εκλογές χωρίς προσωπικό», ζητώντας από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη τη διατήρηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, μέσω του οποίου καλύπτεται σήμερα μέρος των μεγάλων αναγκών που έχουν σε εποχικό προσωπικό οι ΟΤΑ.
Λίγες μέρες μετά το συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του συνεδρίου των Περιφερειαρχών και δεδομένης της πίεσης που ασκήθηκε από τους αιρετούς εκπροσώπους των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης, προανήγγειλε την παράταση των 25.000 συμβάσεων του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Εξετάζεται παράταση στο πρόγραμμα το οποίο έχει προϋπολογισμό κάλυψης 25.000 ωφελούμενων, χάρη στο οποίο, κυρίως μακροχρόνια άνεργοι, προσφέρουν εργασία σε περιφέρειες και δήμους».
Αυτοδιοικητικοί παράγοντες, μιλώντας στη «ΜτΚ» ανέφεραν ότι ο κ. Χατζηδάκης με τη δήλωση του περί εξέτασης της παράτασης των 25.000 συμβάσεων του κοινωφελούς προγράμματος στους ΟΤΑ, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει νέο.
«Η κυβέρνηση όντως θέλει και θα δώσει παράταση του προγράμματος, αλλά αυτό θα κρατήσει μέχρι τις εκλογές για να μειωθούν οι αντιδράσεις στους κόλπους των δήμων και να απασχοληθούν για λίγους μήνες ακόμη οι άνθρωποι που εργάζονται» σχολίασαν χαρακτηριστικά.
Θα χαθούν 20.397 θέσεις από τους δήμους
Παρά την παρέμβαση Χατζηδάκη αναφορικά με την παράταση των συμβάσεων στο πρόγραμμα, δήμαρχοι από όλη τη χώρα αντιδρούν έντονα με αυτή την απόφαση, δεδομένου ότι οι δήμοι στηρίζουν σε αυτό το προσωπικό μεγάλο μέρος των αναγκών τους σε καθημερινή βάση.
Αν μάλιστα οι συμβάσεις λήξουν πριν από το καλοκαίρι στους ΟΤΑ, κυρίως στους τουριστικούς, θα επικρατήσει χάος, αφού θα μείνουν χωρίς αναγκαίο προσωπικό σε πολύ κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία τους.
Όσον αφορά στις τρέχουσες 8μηνες συμβάσεις του τελευταίου προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας», λήγουν εντός του διμήνου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του 2023 Βάσει των επίσημων στοιχείων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), στο τρέχον πρόγραμμα απασχολούνται συνολικά σε 170 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες 11.801 άνεργοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), 6.575 άνεργοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ), 3.114 άνεργοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) και 3.510 άνεργοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ).
Μάλιστα από τις συνολικά 25.000 θέσεις του προγράμματος στους δήμους κατανέμεται το μεγαλύτερο μέρος, αφού καλύπτουν 20.397 θέσεις, ποσοστό 81,6%.
Αντίστοιχα στις 13 αιρετές περιφέρειες καλύπτονται 2.566 θέσεις, ποσοστό 10,3 %, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις 348 θέσεις, ποσοστό 1,4 %, ενώ στους λοιπούς φορείς 1.689 θέσεις, ποσοστό 6,7 %.
ΟΙ δήμαρχοι εκτιμούν ότι αυτή η απόφαση, εκτός από το γεγονός ότι θα συμβάλει στην περεταίρω αποδυνάμωση των υπηρεσιών, ενώ παράλληλα θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους που προσδοκούσαν να εργαστούν σε ένα επόμενο πρόγραμμα έστω και για λίγους μήνες.
ΚΕΔΕ: Διατηρήστε το πρόγραμμα στους δήμους
Η αντίδραση των αιρετών δεν θα μπορούσε να μην αποτυπωθεί και στο ψήφισμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, μέσω του οποίου ζητούν τη διατήρηση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, καθώς, όπως αναφέρουν, μέσα από αυτό οι δήμοι καλύπτουν σήμερα μέρος των μεγάλων αναγκών που έχουν σε εποχικό προσωπικό, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αρμοδιότητες και ευθύνες που τους έχουν δοθεί από το Κεντρικό Κράτος.
Οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ακόμη ότι με δεδομένο πως οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι μεγάλες, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εργαζομένων στους ΟΤΑ που έχουν συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια, χωρίς να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν με νέες προσλήψεις, η πρόσληψη εποχικού προσωπικού μέσω του προγράμματος της κοινωφελούς δίνει λύσεις. Λύσεις, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των δήμων, που θα επιβαρύνει την καθημερινότητα των πολιτών των τοπικών κοινωνιών.
«Κρίνουμε ως επιτακτική ανάγκη την έγκαιρη εξεύρεση της απαραίτητης χρηματοδότησης, προκειμένου να διασφαλιστεί είτε η έναρξη ενός νέου κύκλου κοινωφελούς εργασίας είτε η παράταση του ήδη υφιστάμενου προγράμματος, είτε ώστε να μην αποστερηθούν οι δήμοι το επόμενο κρίσιμο διάστημα που μεσολαβεί ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα τόσο χρήσιμο «εργαλείο», μέσω του οποίου διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους και την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών προς τους πολίτες» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Φρένο» και στους συμβασιούχους της καθαριότητας
Την ίδια ώρα, σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι δήμοι αναφορικά και με το προσωπικό άλλων υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, τομέας εξαιρετικά νευραλγικός που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα των δημάρχων ενόψει και των εκλογών.
Φρένο στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που εργάζονται στον τομέα καθαριότητας των δήμων έβαλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη. Μάλιστα δεν δίστασε να ασκήσει δριμεία κριτική στους δημάρχους εκείνους που προσλαμβάνουν συμβασιούχους ορισμένου χρόνου -για να καλύψουν μία έκτακτη ανάγκη- και εν συνεχεία να παρατείνουν όσους έχουν επιλέξει.
«Δεν θα λάβω καμία τέτοια πρόνοια, δεν θα προωθήσω τέτοια νομοθετική ρύθμιση, ούτε για την παράταση των συγκεκριμένων συμβάσεων, δεδομένου ότι τόσο η μονιμοποίηση των συμβασιούχων όσο και η παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, απαγορεύονται από το άρθρο 103, παράγραφος 8,του Συντάγματος» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός και συνέχισε «εδώ κανείς δεν απολύει κανέναν. Εδώ λήγουν συμβάσεις και κανείς δεν είπε στους ανθρώπους αυτούς ότι θα μονιμοποιηθούν».
«Δεν διορίζουμε με κομματικά ραβασάκια»
«Υπάρχουν δήμαρχοι», είπε ο κ. Βορίδης, «που κάνουν τους δήθεν καλούς, υπονομεύοντας την ακεραιότητα του συστήματος προσλήψεων, αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στο Δημόσιο».
Συνέχισε μάλιστα σχολιάζοντας με δηκτικό τρόπο: «Τι θέλετε δηλαδή, να επιστρέψουμε στην εποχή που οι διορισμοί γίνονταν με ραβασάκια των κομματικών οργανώσεων; Δεν γίνεται εμείς να βάζουμε στενό κορσέ στους δημάρχους που στην πλειονότητά τους ανήκουν στη ΝΔ και εσείς να μας παρακινείτε να τον βγάλουμε για να προσλαμβάνουν όποιον θέλουν».
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι, σύμφωνα με στοιχεία για τα επίπεδα απασχόλησης στους ΟΤΑ, υπάρχει αύξηση 5%, καθώς, από 61.000 μόνιμους υπαλλήλους που ήταν όταν ανέλαβε, σήμερα πλησιάζουν τους 64.000. «Όσο για το έκτακτο προσωπικό, παρέλαβα 9.000, και σήμερα είναι 24.000, και κάποιοι λένε ότι δεν τους φτάνει» σημείωσε.
Απευθύνθηκε όμως και στα κόμματα, λέγοντας πως δεν πρέπει να παίρνουν θέσεις που υπονομεύουν το δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν πρόσβαση για εργασία στο Δημόσιο και ειδικά τη στιγμή που αναρτώνται προκηρύξεις σε αυτή την κατεύθυνση, τη στιγμή που έρχεται ο γραπτός διαγωνισμός και έχει ήδη καλυφθεί ένα μεγάλο ποσοστό των αιτημάτων των φορέων σε επίπεδο προσλήψεων.
«Αυτή την ώρα», πρόσθεσε στη συνέχεια ο υπουργός, «πρακτικές συμπαικτικές στα δικαστήρια μεταξύ κάποιων δημάρχων και των εργαζομένων ορισμένου χρόνου, στην πραγματικότητα είναι πρακτικές που θίγουν τα δικαιώματα πολιτών και τα δικαιώματα όλων για εργασία, υπονομεύοντας το σύστημα ακεραιότητας προσλήψεων και τον κεντρικό προγραμματισμό προσλήψεων».
Ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν πρόκειται η αυτοδιοίκηση να επιστρέψει σε ποσοστά στελέχωσης προ κρίσης, καθώς, όπως είπε, ήταν ανορθολογικό και εκτόξευσε τη μισθολογική δαπάνη, ενώ υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο του 2019 οι υπάλληλοι των ΟΤΑ ήταν 61.600 ενώ τον Οκτώβριου του 2022 οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι 63.291.
Εργασιακή ομηρία
Απαντώντας στην τοποθέτηση Βορίδη ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για «άθλια εργασιακή ομηρία των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων», οι οποίοι, όπως είπε, ζουν με την απειλή της απόλυσης να πλανάται πάνω από το κεφάλι τους.
«Η ουσία», τόνισε ο ίδιος, «είναι ότι θέλετε να συνεχίσετε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων επικαλούμενοι αυτές τις προφάσεις και τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας».
Αναφερόμενος στους συγκεκριμένους εργαζόμενους, υπογράμμισε ότι έχουν χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης εργασίας στην ίδια πάντα υπηρεσία και με την ίδια ειδικότητα, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι ευνόητο πως με την αποχώρησή τους θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, σε μια περίοδο μάλιστα που λόγω των συνθηκών απαιτείται η κατεπείγουσα στελέχωσή τους με επιπλέον προσωπικό.
Εκτός από τις συνέπειες στη λειτουργία των δήμων, τόνισε ότι είναι βέβαιο πως ενδεχόμενη απόφαση για την απόλυσή τους θα δημιουργήσει σοβαρά οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα, ζητήματα σε σχέση με την ίδια την επιβίωσή τους, ιδιαίτερα στις σημερινές πιεστικές συνθήκες της ακρίβειας και της φτώχειας.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04.12.2022
ΣΧΟΛΙΑ