Το θέμα είναι τώρα τι λες
Θυμήθηκα τον σπουδαίο ποιητή της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, με την πολιτική συνείδηση , τον Μανόλη Αναγνωστάκη, παρακολουθώντας στην τηλεόραση το πρωθυπουργό να ανακοινώνει τα νέα μέτρα για το ρεύμα.
Το ποίημα:
«Καλά φάγαμε καλά ήπιαμε
Καλά τη φέραμε τη ζωή μας ώς εδώ
Μικροζημιές και μικροκέρδη συμψηφίζοντας
Το θέμα είναι τώρα τί λες».
Για να είμαι ειλικρινής τόσο ακούγοντας τα λόγια όσο και προσπαθώντας να ερμηνεύσω τη «γλώσσα του σώματος», δεν μπορούσα να απαλλαγώ από εκείνη την εντύπωση που οι Άγγλοι εκφράζουν με την ατάκα «too little, too late» θέλοντας να δηλώσουν ότι αυτό που έγινε είναι λίγο σε σχέση με αυτό που έπρεπε να γίνει και μάλιστα έγινε και αργά.
Αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και έκτακτη αποζημίωση έως 600 ευρώ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κυβερνητικό πακέτο στήριξης των καταναλωτών για τους λογαριασμούς ρεύματος και την ενεργειακή κρίση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - αλλάζω συσκευή», ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις».
Μένει να δούμε πόση οργή θα μείνει από την εμφανέστατη ολιγωρία και αργοπορία να ληφθούν μέτρα, ενώ το πράγμα κραύγαζε. Και είναι πολύ κακό πράγμα για μία κυβέρνηση να αφήνει τις εβδομάδες να κυλούν ενώ πολλές ενδείξεις έδειχναν ότι η κερδοσκοπία έκανε πάρτι σε βάρος των καταναλωτών.
Ήδη συζητιούνται και κρίνονται τα νέα μέτρα. Για να δούμε αν θα «κοπούν μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής.
Όλα αυτά δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο σχετικής πολιτικής ρευστότητας έστω και αν υπάρχει ακόμα ένας χρόνος κυβερνητικής θητείας στη διάθεση του πρωθυπουργού (ο όποιος επιχειρεί αυτό το τριήμερο, με αφορμή το συνέδριο της ΝΔ να κάνει μια «επανεκκίνηση»).
Θέλει να απαντήσει με μέτρα στην κριτική της αντιπολίτευσης και στην δυσφορία του κόσμου ότι δεν μπόρεσε να βρει απαντήσεις για την ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τις εξωφρενικές τιμές στην ενέργεια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορούσε να μην παρέμβει στο μείζον πρόβλημα της ενέργειας βλέποντας ότι αυτό πέραν την ηττοπάθειας και τον σκεπτικισμού μεταξύ των στελεχών του, συμπαρασύρει μέγα τμήμα της μεσαίας τάξης δημιουργώντας πρόβλημα κοινωνικής συνοχής.
Νωπές είναι άλλωστε οι μνήμες από το «τι έπαθε»» η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπερφορολογώντας τη μεσαία τάξη, βάζοντάς της δυσβάσταχτες εισφορές και ακρωτηριάζοντας μισθούς και συντάξεις.
Όλες τις προηγούμενες εβδομάδες το κλίμα έδειχνε πως η κυβέρνηση αν ήθελε να σταματήσει τη δημοσκοπική της αιμορραγία θα έπρεπε να κάνει κάτι για διορθώσει τις αδικίες που ο πολίτης ένοιωθε πως υφίσταται. Η συζήτηση για τα υπερκέρδη που έχουν καρπωθεί εταιρείες ήταν στα χείλη ολωνών.
Μέσα σ’ όλα φάνηκε ότι και το «χαρτί» της κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του προβλήματος της ενεργειακής κρίσης δεν μπόρεσε να το παίξει αποτελεσματικά η βραδυπορούσα και διχασμένη σ αυτό το θέμα ΕΕ.
Γι’ αυτό και έσπευσε ο Κυρ. Μητσοτάκης να ξεκαθαρίσει ότι «πλέον η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την Ευρώπη», η οποία «εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων» . Άλλωστε εκτός από την Ευρώπη, κατώτερες των περιστάσεων εμφανίζονται και ουκ ολίγες κυβερνήσεις χωρών μελών της, οι οποίες θα δουν το κόστος αργά η γρήγορα στις κάλπες αν δεν κάνουν κάτι.
Ο αντιπολιτευτικός λόγος, από την άλλη, από τον Αλέξη Τσίπρα είναι σκληρός, περιέχει βέβαια τις «εύκολες λύσεις» του, φέρνει στη μνήμη τις εποχές του «Δεν πληρώνω», αλλά και πατά στην δικαιολογημένη αυτή τη φορά οργή των πολλών.
Ο δικός μας πολιτικός μικρόκοσμος ο μέγας, λέει ότι τις ίδιες ημέρες που ο Κυρ. Μητσοτάκης θα προσπαθεί να ανεβάσει στο συνέδριο το ηθικό του «στρατεύματος», ο Νίκος Ανδρουλάκης θα περιμένει από τις κάλπες που στήνει σε όλη τη χώρα, την ανάδυση ενός νέου κόμματος με νέα στελέχη, το οποίο θα αλλάξει όνομα και θα έχει εφαλτήριο την ζωογόνα για αυτόν τον πολιτικό χώρο ονομασία ΠΑΣΟΚ μαζί με νέα σύμβολα.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση και το ανεβασμένο σε δημοσκοπικά ποσοστά σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα ΚΙΝΑΛ, μπήκαν σε προεκλογικούς ρυθμούς γνωρίζοντας ότι σε κάθε πολιτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό τους θα πρέπει να συμπεριλάβουν:
1. Την συνθέτη και καυτή παράμετρο της ενέργειας, της ακρίβειας και της ανασφάλειας των πολιτών.
2. Τα νέα δεδομένα που φέρνει η απλή αναλογική που μοιραία βάζει στο τραπέζι και την ανάγκη συζήτησης για το αν χρειάζεται η δημιουργία στη χώρα μας μιας κουλτούρας κυβερνητικών συνεργασιών, που αλλού ανθεί αλλά εδώ δεν έχει ιστορία.
Το νεότερο στοιχείο των τελευταίων 24ώρων είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει αδρανήσει παραμελώντας το έργο της λόγω εκλογικών σχεδιασμών εξέφρασε αίτημα για εθνικές κάλπες το συντομότερο, ώστε «να έρθει μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση».
Αυτό για κάποιους αποτελεί «κλείσιμο του ματιού» στον ΣΥΡΙΖΑ ο όποιος εγκαλεί όλους όσους δεν συστρατεύονται για να φύγει η ΝΔ και ο Κ. Μητσοτάκης από την κυβέρνηση. Από την άλλη με κάθε ευκαιρία ο Νίκος Ανδρουλάκης σημειώνει πως δεν πρόκειται να ξανά γίνουν πρωθυπουργοί οι Κ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας.
Ας το πάρουμε απόφαση ότι για τους επόμενους πολλούς μήνες θα ζούμε με ευφάνταστα αλλά και «ρεαλιστικά» σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 08.05.2022