Το Τουρλού: Ένα μαγειρικό… μπέρδεμα που υπόσχεται ξεκάθαρες γεύσεις
01/11/2023 09:40
01/11/2023 09:40
Τουρλού σημαίνει… μπέρδεμα! Η κυριαρχία ετερόκλητων στοιχείων που όμως κάποιες φορές μπορεί να έχει πολύ ευχάριστα αποτελέσματα, όπως ακριβώς στην περίπτωση του εστιατορίου «Το Τουρλού». Ενός χώρου που στα έξι χρόνια λειτουργίας του έχει κερδίσει τους Θεσσαλονικείς με τις γευστικές δημιουργίες του, τις μουσικές του, την ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών, τον ξεχωριστά διακοσμημένο χώρο του και την όμορφη φιλοξενία του.
Πίσω από αυτό το εγχείρημα βρίσκονται ο Ηλίας Κυριαζής και η σύζυγός του, Νικολέττα, δύο άνθρωποι που αποφάσισαν να αλλάξουν καριέρα το 2017 και έτσι δημιούργησαν έναν χώρο που να τους εκφράζει και να προσφέρει μοναδικές στιγμές απόλαυσης στους επισκέπτες του. Κύριο μέλημα στο «Τουρλού» είναι το ποιοτικό φαγητό, δοσμένο μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο αυτό σερβίρεται.
«Το Τουρλού» άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό της Θεσσαλονίκης το 2017, όταν ο Ηλίας και η Νικολέττα αποφάσισαν να αφήσουν τις μέχρι τότε επαγγελματικές τους πορείες, που καμία σχέση δεν είχαν με την εστίαση και τη μαγειρική, για να δημιουργήσουν ένα εστιατόριο. Η αγάπη τους για την μαγειρική φυσικά υπήρχε αλλά ως τότε δεν είχαν ασχοληθεί με αυτή παρά μόνο ερασιτεχνικά.
Το 2021, κι έχοντας ήδη αγαπηθεί από όσους είχαν δοκιμάσει τις γεύσεις τους, μετακόμισαν στον όμορφο πεζόδρομο Κορίνθου, μεταξύ Χαριλάου και Τούμπας.
Εκεί συνεχίζουν μέχρι σήμερα να δημιουργούν μοναδικά πιάτα, δημιουργικά, ευφάνταστα και κυρίως γεμάτα νοστιμιά.
Πώς όμως προέκυψε το όνομα του εστιατορίου; Όταν ο χώρος ξεκίνησε να λειτουργεί δεν υπήρχε ακόμα συγκεκριμένος μαγειρικός προσανατολισμός κι έτσι το «Τουρλού» προέκυψε με τρόπο αυθόρμητο.
Λίγους μήνες μετά η κουζίνα είχε μπει σε σαφή μαγειρική τροχιά και το αποτέλεσμα άκουγε και πάλι με έναν ευχάριστο τρόπο στο όνομα… τουρλού.
Ετερόκλητα γευστικά στοιχεία, στην κουζίνα αυτού του εστιατορίου, άρχισαν να δένουν αρμονικά και να προσφέρουν έξοχες γεύσεις που σερβίρονται υπό τους ήχους τζαζ, σόουλ και ροκ εν ρολ μουσικής.
Η τόλμη του Ηλία και της Νικολέττας να αλλάξουν προσανατολισμό επαγγελματικό, έγινε γευστική πυξίδα για τους λάτρεις του καλού φαγητού στη Θεσσαλονίκη.
«Το Τουρλού» σερβίρει πιάτα ελληνικής κουζίνας, αναβιώνοντας παλιές συνταγές που διανθίζονται από την έμπνευση της ομάδας του. Υπάρχει μία σταθερή βάση στο μενού, αλλά και πιάτα ημέρας που διαφέρουν κάθε φορά ανάλογα με το τι θα βρεθεί φρέσκο και στην εποχή του στην αγορά.
Με καταγωγή από τη Σάμο, ο Ηλίας και η Νικολέττα, βρίσκουν και αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο στοιχεία, προϊόντα και πρώτες ύλες από την Ελλάδα, αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Ο ξινόχοντρος για παράδειγμα είναι Σαμιώτικος και είναι παραγωγής τους.
Έτσι, για κάθε παρασκευή που δοκιμάζετε, έχουν επιλεχθεί άριστες πρώτες ύλες, φρέσκα υλικά και φυσικά εποχιακά. Για τα πιάτα ημέρας επιλέγονται συνήθως ψάρια και θαλασσινά, ανάλογα με το τι προσφέρει η θάλασσα με βάση την εποχή και τον καιρό.
«Το Τουρλού» λοιπόν μαγειρεύει ελληνικά με πολλά μπαχάρια της Ανατολής κι η κουζίνα του έχει πολλές επιρροές από την Πόλη.
Οι πρώτες ύλες που επιλέγει η ομάδα του εστιατορίου έχουν ενδιαφέρον όχι μόνο για την ποιότητά τους, αλλά και για τις… καταβολές τους. Επιλέγονται υλικά ταπεινά, που λείπουν πια από τα σύγχρονα μαγειρέματα και συνδυάζονται αριστοτεχνικά για να δώσουν μοναδικές νοστιμιές με άρωμα από τα παλιά.
Ψάρια όπως η παλαμίδα, το σκουμπρί και η γόπα δεν συναντώνται εύκολα πλέον στα εστιατόρια. Το ίδιο και τα συκωτάκια πουλιών, τα γλυκάδια ή τα μοσχαρίσια μάγουλα.
Τέτοιες πρώτες ύλες όμως στα σωστά χέρια μπορούν να μετουσιωθούν στην πεμπτουσία της γεύσης. Μέσα στην απλότητά τους, ξυπνούν αισθήσεις, μνήμες και κάθε μπουκιά τους μένει αξέχαστη.
Όσπρια μελωμένα και πίτες με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι αποκτούν κι αυτά άλλη διάσταση στο «Τουρλού» και γίνονται τα αγαπημένα ακόμα και των πιο απαιτητικών.
Τα γλυκά, σπιτικά κι εκείνα, πάντα μία έκπληξη για τον ουρανίσκο και την ψυχή σας.
Με ένα ποτήρι κρασί, ούζο, τσίπουρο ή μία δροσερή μπύρα θα συνοδεύσετε έξοχα ό,τι και αν επιλέξετε, καθώς ο Κωνσταντίνος, γιος του Ηλία και της Νικολέττας, θα σας βοηθήσει να απολαύσετε το σωστό ταίριασμα.
Με σπουδές στο κρασί, αλλά και με πάνω από 50 ετικέτες κρασιών στη… φαρέτρα του, θα σας προτείνει το ιδανικότερο για τη διάθεσή σας, που να «δένει» ωστόσο και με ό,τι έχετε επιλέξει για το γεύμα ή το δείπνο σας.
Κρασιά αφιλτράριστα και βιολογικά και μπύρες από μικρές ζυθοποιίες, κινούνται στο ίδιο πνεύμα με το μενού και όλα προέρχονται από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.
Στο «Τουρλού» ένα είναι βέβαιο. Αν το επισκεφτείτε μία φορά, θα ξαναπάτε. Οι ξεχωριστές γεύσεις, οι ενδιαφέρουσες μουσικές, η ζεστή ατμόσφαιρα, ο χώρος που έχουν επιμεληθεί προσωπικά και με αγάπη οι ιδιοκτήτες του και η φιλική εξυπηρέτηση, κάνουν αυτό το εστιατόριο της Θεσσαλονίκης ιδιαίτερα αγαπητό και απόλυτα φιλόξενο.
Tip: Το «Τουρλού» κάθε Δευτέρα και Τρίτη είναι κλειστό. Απολαύστε το από Τετάρτη έως και Κυριακή.
Διεύθυνση: Πεζόδρομος Κορίνθου, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 289878
Τουρλού σημαίνει… μπέρδεμα! Η κυριαρχία ετερόκλητων στοιχείων που όμως κάποιες φορές μπορεί να έχει πολύ ευχάριστα αποτελέσματα, όπως ακριβώς στην περίπτωση του εστιατορίου «Το Τουρλού». Ενός χώρου που στα έξι χρόνια λειτουργίας του έχει κερδίσει τους Θεσσαλονικείς με τις γευστικές δημιουργίες του, τις μουσικές του, την ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών, τον ξεχωριστά διακοσμημένο χώρο του και την όμορφη φιλοξενία του.
Πίσω από αυτό το εγχείρημα βρίσκονται ο Ηλίας Κυριαζής και η σύζυγός του, Νικολέττα, δύο άνθρωποι που αποφάσισαν να αλλάξουν καριέρα το 2017 και έτσι δημιούργησαν έναν χώρο που να τους εκφράζει και να προσφέρει μοναδικές στιγμές απόλαυσης στους επισκέπτες του. Κύριο μέλημα στο «Τουρλού» είναι το ποιοτικό φαγητό, δοσμένο μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο αυτό σερβίρεται.
«Το Τουρλού» άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό της Θεσσαλονίκης το 2017, όταν ο Ηλίας και η Νικολέττα αποφάσισαν να αφήσουν τις μέχρι τότε επαγγελματικές τους πορείες, που καμία σχέση δεν είχαν με την εστίαση και τη μαγειρική, για να δημιουργήσουν ένα εστιατόριο. Η αγάπη τους για την μαγειρική φυσικά υπήρχε αλλά ως τότε δεν είχαν ασχοληθεί με αυτή παρά μόνο ερασιτεχνικά.
Το 2021, κι έχοντας ήδη αγαπηθεί από όσους είχαν δοκιμάσει τις γεύσεις τους, μετακόμισαν στον όμορφο πεζόδρομο Κορίνθου, μεταξύ Χαριλάου και Τούμπας.
Εκεί συνεχίζουν μέχρι σήμερα να δημιουργούν μοναδικά πιάτα, δημιουργικά, ευφάνταστα και κυρίως γεμάτα νοστιμιά.
Πώς όμως προέκυψε το όνομα του εστιατορίου; Όταν ο χώρος ξεκίνησε να λειτουργεί δεν υπήρχε ακόμα συγκεκριμένος μαγειρικός προσανατολισμός κι έτσι το «Τουρλού» προέκυψε με τρόπο αυθόρμητο.
Λίγους μήνες μετά η κουζίνα είχε μπει σε σαφή μαγειρική τροχιά και το αποτέλεσμα άκουγε και πάλι με έναν ευχάριστο τρόπο στο όνομα… τουρλού.
Ετερόκλητα γευστικά στοιχεία, στην κουζίνα αυτού του εστιατορίου, άρχισαν να δένουν αρμονικά και να προσφέρουν έξοχες γεύσεις που σερβίρονται υπό τους ήχους τζαζ, σόουλ και ροκ εν ρολ μουσικής.
Η τόλμη του Ηλία και της Νικολέττας να αλλάξουν προσανατολισμό επαγγελματικό, έγινε γευστική πυξίδα για τους λάτρεις του καλού φαγητού στη Θεσσαλονίκη.
«Το Τουρλού» σερβίρει πιάτα ελληνικής κουζίνας, αναβιώνοντας παλιές συνταγές που διανθίζονται από την έμπνευση της ομάδας του. Υπάρχει μία σταθερή βάση στο μενού, αλλά και πιάτα ημέρας που διαφέρουν κάθε φορά ανάλογα με το τι θα βρεθεί φρέσκο και στην εποχή του στην αγορά.
Με καταγωγή από τη Σάμο, ο Ηλίας και η Νικολέττα, βρίσκουν και αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο στοιχεία, προϊόντα και πρώτες ύλες από την Ελλάδα, αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Ο ξινόχοντρος για παράδειγμα είναι Σαμιώτικος και είναι παραγωγής τους.
Έτσι, για κάθε παρασκευή που δοκιμάζετε, έχουν επιλεχθεί άριστες πρώτες ύλες, φρέσκα υλικά και φυσικά εποχιακά. Για τα πιάτα ημέρας επιλέγονται συνήθως ψάρια και θαλασσινά, ανάλογα με το τι προσφέρει η θάλασσα με βάση την εποχή και τον καιρό.
«Το Τουρλού» λοιπόν μαγειρεύει ελληνικά με πολλά μπαχάρια της Ανατολής κι η κουζίνα του έχει πολλές επιρροές από την Πόλη.
Οι πρώτες ύλες που επιλέγει η ομάδα του εστιατορίου έχουν ενδιαφέρον όχι μόνο για την ποιότητά τους, αλλά και για τις… καταβολές τους. Επιλέγονται υλικά ταπεινά, που λείπουν πια από τα σύγχρονα μαγειρέματα και συνδυάζονται αριστοτεχνικά για να δώσουν μοναδικές νοστιμιές με άρωμα από τα παλιά.
Ψάρια όπως η παλαμίδα, το σκουμπρί και η γόπα δεν συναντώνται εύκολα πλέον στα εστιατόρια. Το ίδιο και τα συκωτάκια πουλιών, τα γλυκάδια ή τα μοσχαρίσια μάγουλα.
Τέτοιες πρώτες ύλες όμως στα σωστά χέρια μπορούν να μετουσιωθούν στην πεμπτουσία της γεύσης. Μέσα στην απλότητά τους, ξυπνούν αισθήσεις, μνήμες και κάθε μπουκιά τους μένει αξέχαστη.
Όσπρια μελωμένα και πίτες με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι αποκτούν κι αυτά άλλη διάσταση στο «Τουρλού» και γίνονται τα αγαπημένα ακόμα και των πιο απαιτητικών.
Τα γλυκά, σπιτικά κι εκείνα, πάντα μία έκπληξη για τον ουρανίσκο και την ψυχή σας.
Με ένα ποτήρι κρασί, ούζο, τσίπουρο ή μία δροσερή μπύρα θα συνοδεύσετε έξοχα ό,τι και αν επιλέξετε, καθώς ο Κωνσταντίνος, γιος του Ηλία και της Νικολέττας, θα σας βοηθήσει να απολαύσετε το σωστό ταίριασμα.
Με σπουδές στο κρασί, αλλά και με πάνω από 50 ετικέτες κρασιών στη… φαρέτρα του, θα σας προτείνει το ιδανικότερο για τη διάθεσή σας, που να «δένει» ωστόσο και με ό,τι έχετε επιλέξει για το γεύμα ή το δείπνο σας.
Κρασιά αφιλτράριστα και βιολογικά και μπύρες από μικρές ζυθοποιίες, κινούνται στο ίδιο πνεύμα με το μενού και όλα προέρχονται από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.
Στο «Τουρλού» ένα είναι βέβαιο. Αν το επισκεφτείτε μία φορά, θα ξαναπάτε. Οι ξεχωριστές γεύσεις, οι ενδιαφέρουσες μουσικές, η ζεστή ατμόσφαιρα, ο χώρος που έχουν επιμεληθεί προσωπικά και με αγάπη οι ιδιοκτήτες του και η φιλική εξυπηρέτηση, κάνουν αυτό το εστιατόριο της Θεσσαλονίκης ιδιαίτερα αγαπητό και απόλυτα φιλόξενο.
Tip: Το «Τουρλού» κάθε Δευτέρα και Τρίτη είναι κλειστό. Απολαύστε το από Τετάρτη έως και Κυριακή.
Διεύθυνση: Πεζόδρομος Κορίνθου, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 289878
ΣΧΟΛΙΑ