Τουρισμός και κλιματική αλλαγή εξαφάνισαν τις μαλαγουζιές από την αγορά της Β. Ελλάδας
15/10/2022 10:00
15/10/2022 10:00
Δυσεύρετες έχουν γίνει ποικιλίες λευκών κρασιών από την ελληνική αγορά, με καταναλωτές σε μαγαζιά της Θεσσαλονίκης να ψάχνουν «με το κιάλι» τις μαλαγουζιές. Οινοποιοί περιγράφουν στη «ΜτΚ» ότι ο κυριότερος λόγος της έλλειψης που παρατηρείται είναι η αυξημένη ζήτηση, σε σχέση με τη σταθερή παραγωγή και ακολουθεί η κλιματική αλλαγή που «έκαψε» αμπελώνες, κυρίως στη νότια Ελλάδα.
Οι μεταβολές στο κλίμα επηρέασαν την παραγωγή
Η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον κ. Θωμαϊδη είναι ακόμη ένας παράγοντας που οδήγησε στην έλλειψη ορισμένων λευκών ποικιλιών. «Υπάρχουν ζητήματα ως προς την ωρίμανση σταφυλιών, όπως οι μαλαγουζιές. Στη νότια Ελλάδα τα αμπέλια καταστράφηκαν, κάηκαν, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες παραγωγές», εξηγεί. Επίσης, ο ίδιος αναφέρει ότι έχουν αλλάξει οι ισορροπίες στα ιόντα των σταφυλιών με αποτέλεσμα «να είναι πιο δύσκολη η σταθεροποίηση του κρασιού. Υπάρχει μία αλλαγή στο περιβάλλον η οποία αποτυπώνεται έντονα στο οινοποιητικό κομμάτι. Σύμφωνα με το εργαστήριο αναλύσεων "Αμπελοοινική" που πιστοποιεί σχεδόν όλα τα εργαστήρια της Ελλάδας, διαπίστωσε ότι πλέον η διαδικασία της σταθεροποίησης είναι πολύ πιο δύσκολη λόγω αυτής της αλλαγής στο κλίμα».
Αυξήσεις στις τιμές
Αυτό που θα ακολουθήσει της έλλειψης των κρασιών και της ραγδαίας αύξησης στις τιμές των υλικών εμφιάλωσης (μπουκάλια, ετικέτες, φελλοί) είναι οι ανατιμήσεις των τιμών, μέσα στο επόμενο δίμηνο. «Όταν αγοράζαμε τη φιάλη 0,25 ευρώ και σήμερα κοστίζει 0,60, το κόστος του χαρτιού έχει τριπλασιαστεί και έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα υλικά συσκευασίας αλλά και το κόστος ενέργειας, είναι αναπόφευκτη η αύξηση στην τιμή του κρασιού. Ο κάθε οινοποιός θα αποφασίσει σε τι ανατιμήσεις θα προχωρήσει. Εμείς θα κάνουμε μία αύξηση της τάξεως του 5%», αναφέρει ο κ. Στέλιος Μπουτάρης.
Από την πλευρά του ο κ. Θωμαΐδης περιγράφει ότι τα έξοδα στα περισσότερα οινοποιία έχουν αυξηθεί στο 100%. «Το γυαλί έχει αυξηθεί στο 100%, στην ετικετοποιία έχουμε μία αύξηση της τάξεως του 30% και στον φελλό 20%. Ακόμα και οι παλέτες που στέλνουμε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα έχουν αύξηση 25% στο κόστος τους. Αν δεν γίνουν ανατιμήσεις στις τιμές των κρασιών, οινοποιοί που ζουν αποκλειστικά και μόνον από αυτό, δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν», λέει χαρακτηριστικά.
Αναπόφευκτη θα είναι η αύξηση στις τιμές σύμφωνα και με τον κ. Γεροβασιλείου. «Οι ανατιμήσεις θα είναι μικρές της τάξεως του 10%, με την αλλαγή της σοδειάς, οπότε και θα βγει το κρασί στην αγορά», καταλήγει.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.10.2022
Δυσεύρετες έχουν γίνει ποικιλίες λευκών κρασιών από την ελληνική αγορά, με καταναλωτές σε μαγαζιά της Θεσσαλονίκης να ψάχνουν «με το κιάλι» τις μαλαγουζιές. Οινοποιοί περιγράφουν στη «ΜτΚ» ότι ο κυριότερος λόγος της έλλειψης που παρατηρείται είναι η αυξημένη ζήτηση, σε σχέση με τη σταθερή παραγωγή και ακολουθεί η κλιματική αλλαγή που «έκαψε» αμπελώνες, κυρίως στη νότια Ελλάδα.
Οι μεταβολές στο κλίμα επηρέασαν την παραγωγή
Η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον κ. Θωμαϊδη είναι ακόμη ένας παράγοντας που οδήγησε στην έλλειψη ορισμένων λευκών ποικιλιών. «Υπάρχουν ζητήματα ως προς την ωρίμανση σταφυλιών, όπως οι μαλαγουζιές. Στη νότια Ελλάδα τα αμπέλια καταστράφηκαν, κάηκαν, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες παραγωγές», εξηγεί. Επίσης, ο ίδιος αναφέρει ότι έχουν αλλάξει οι ισορροπίες στα ιόντα των σταφυλιών με αποτέλεσμα «να είναι πιο δύσκολη η σταθεροποίηση του κρασιού. Υπάρχει μία αλλαγή στο περιβάλλον η οποία αποτυπώνεται έντονα στο οινοποιητικό κομμάτι. Σύμφωνα με το εργαστήριο αναλύσεων "Αμπελοοινική" που πιστοποιεί σχεδόν όλα τα εργαστήρια της Ελλάδας, διαπίστωσε ότι πλέον η διαδικασία της σταθεροποίησης είναι πολύ πιο δύσκολη λόγω αυτής της αλλαγής στο κλίμα».
Αυξήσεις στις τιμές
Αυτό που θα ακολουθήσει της έλλειψης των κρασιών και της ραγδαίας αύξησης στις τιμές των υλικών εμφιάλωσης (μπουκάλια, ετικέτες, φελλοί) είναι οι ανατιμήσεις των τιμών, μέσα στο επόμενο δίμηνο. «Όταν αγοράζαμε τη φιάλη 0,25 ευρώ και σήμερα κοστίζει 0,60, το κόστος του χαρτιού έχει τριπλασιαστεί και έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα υλικά συσκευασίας αλλά και το κόστος ενέργειας, είναι αναπόφευκτη η αύξηση στην τιμή του κρασιού. Ο κάθε οινοποιός θα αποφασίσει σε τι ανατιμήσεις θα προχωρήσει. Εμείς θα κάνουμε μία αύξηση της τάξεως του 5%», αναφέρει ο κ. Στέλιος Μπουτάρης.
Από την πλευρά του ο κ. Θωμαΐδης περιγράφει ότι τα έξοδα στα περισσότερα οινοποιία έχουν αυξηθεί στο 100%. «Το γυαλί έχει αυξηθεί στο 100%, στην ετικετοποιία έχουμε μία αύξηση της τάξεως του 30% και στον φελλό 20%. Ακόμα και οι παλέτες που στέλνουμε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα έχουν αύξηση 25% στο κόστος τους. Αν δεν γίνουν ανατιμήσεις στις τιμές των κρασιών, οινοποιοί που ζουν αποκλειστικά και μόνον από αυτό, δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν», λέει χαρακτηριστικά.
Αναπόφευκτη θα είναι η αύξηση στις τιμές σύμφωνα και με τον κ. Γεροβασιλείου. «Οι ανατιμήσεις θα είναι μικρές της τάξεως του 10%, με την αλλαγή της σοδειάς, οπότε και θα βγει το κρασί στην αγορά», καταλήγει.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.10.2022
ΣΧΟΛΙΑ