ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τρανσοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Το θύμα περιγράφει όσα έζησε - Διώξεις στους συλληφθέντες, εννέα υπό κράτηση (βίντεο)

Το επεισόδιο σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου - Οι αντιδράσεις κομμάτων, βουλευτών - Τι είπε ο Στέλιος Αγγελούδης

 10/03/2024 08:42

Τρανσοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Το θύμα περιγράφει όσα έζησε - Διώξεις στους συλληφθέντες, εννέα υπό κράτηση (βίντεο)

Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι συλληφθέντες για την ομοφοβική επίθεση εναντίον δύο μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, χθες το βράδυ Σάββατο, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Πρόκειται για εννέα από τους συνολικά 21 συλληφθέντες, καθώς οι υπόλοιποι 12 είναι ανήλικοι και αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα, αφού τους παρέπεμψε προηγουμένως σε δίκη στο αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων.

Σε όλους τους συλληφθέντες ασκήθηκε ποινική δίωξη για εξύβριση κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ενώ σε δύο εκ των ενηλίκων απαγγέλθηκε επιπλέον κατηγορία για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή (πάλι με ρατσιστικά χαρακτηριστικά).

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας Θεσσαλονίκης της ΕΛΑΣ περιλαμβάνει και άγνωστους δράστες οι οποίοι διώκονται για απειλή.

Οι 9 κατηγορούμενοι που παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία, παραμένουν υπό κράτηση και θα οδηγηθούν αύριο στα Δικαστήρια.

Τέλος, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης εξετάζεται εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες εναντίον των γονιών των ανηλίκων.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ανάμεσα στους 21 συλληφθέντες είναι 9 Έλληνες και 12 αλλοδαποί (με καταγωγή από την Αλβανία και τη Γεωργία).

Όλα ξεκίνησαν στις 22:30 το βράδυ του Σαββάτου, όταν ομάδα ατόμων επιτέθηκε λεκτικά στα δύο άτομα, ηλικίας 21 ετών, τα οποία βρίσκονταν στην πλατεία Αριστοτέλους.

Η επίθεση ήταν λεκτική, ενώ πετάχθηκαν και μπουκάλια προς τους 21χρονους οι οποίοι σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει η κατάσταση μπήκαν σε μαγαζί εστίασης.

Έξω από το μαγαζί εστίασης μαζεύτηκε όμως αρκετός κόσμος και κατά την έξοδό τους από αυτό ακολούθησε νέος γύρος έντασης με αρκετά μπουκαλιά και βρισιές.

Πραγματοποιήθηκαν 25 προσαγωγές από τις οποίες 21 έγιναν συλλήψεις. Από τους συλληφθέντες οι 12 είναι ανήλικοι και οι 9 ενήλικοι.

Την υπόθεση έχει αναλάβει η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Δείτε βίντεο της επίθεσης

@provc1ntcyu Πρεπει να παραδεχτουμε παρολαυτα.. ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΥΝΑΡΕΣ ΚΑΙ Η ΖΗΛΙΑ ΑΣΧΗΜΕΝΕΙ ΚΟΡΙΤΣΙΑ #fyp #skg #gr #real ♬ MP3PSYCHOSIS - Jxxl3s

Το ένα εκ των θυμάτων ανήρτησε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου καταγγέλει την επίθεση σε βάρος του από 400 άτομα όπως λέει χαρακτηριστικά.

Το θύμα ζητάει από οποιονδήποτε έχει πληροφορίες, βίντεο, ή αρχεία της επίθεσης που μπορεί να βοηθήσουν στην κατάθεση.

Δείτε το βίντεο

@provc1ntcyu

♬ original sound - 🐀🐀🐀🐀🐀
@provc1ntcyu

♬ original sound - 🐀🐀🐀🐀🐀


Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία αναφέρει: "Σύλληψη 21 ατόμων για επίθεση με ρατσιστικό υπόβαθρο Η άμεση κινητοποίηση και οι συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, σχετικά με εν εξελίξει επεισόδιο που λάμβανε χώρα στην Πλατεία Αριστοτέλους βραδινές ώρες χθες (09-03-2024), οδήγησε στη σύλληψη 21 ατόμων. 

 Πρόκειται για 12 αλλοδαπούς και 9 ημεδαπούς, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τα κατά περίσταση αδικήματα της απλής σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, εξύβρισης και απειλής, σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 82Α του Ποινικού Κώδικα «Έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά». 

 Ειδικότερα, οι προαναφερόμενοι επιτέθηκαν λεκτικά και έρριψαν μπουκάλια σε βάρος δύο ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, ενώ άγνωστοι δράστες έπτυσαν και χτύπησαν ένα εξ’ αυτών.

 Οι αστυνομικές δυνάμεις που προσέτρεξαν στον τόπο του συμβάντος τα απομάκρυναν με ασφάλεια, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 24 προσαγωγές. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα". 

Οι αντιδράσεις στο περιστατικό

Με αφορμή το περιστατικό κόμματα, βουλευτές αλλά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης έσπευσαν να βγάλουν ανακοινώσεις καταδικάζοντας τους δράστες.

Αναλυτικά: 

Στέλιος Αγγελούδης: Στην πολύχρωμη, συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές

Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τη χυδαία, ομοφοβική επίθεση στην καρδιά της πόλης. Η αποδοχή είναι δείγμα Πολιτισμού και Δημοκρατίας. Στην πολύχρωμη, συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές" είπε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Νέα Αριστερά: Το μίσος οδηγεί στον εκφασισμό 

Στην ομοφοβική επίθεση εναντίον δύο ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά Θεσσαλονίκης.

«Γίναμε μάρτυρες ακόμα μιας τρανσοφοβικής επίθεσης εναντίον δύο συμπολιτών μας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από όχλο νεαρών τραμπούκων. Το γεγονός έρχεται να προστεθεί σε πολλά ακόμη εξίσου σοβαρά περιστατικά βίας που αποδεικνύουν αφενός ότι "το αυγό του φιδιού" εξακολουθεί να επωάζεται στα σπλάχνα της πόλης, αφετέρου ότι τα ζητήματα της νομοθεσίας υπέρ της ισότητας όλων των πολιτών ανεξάρτητα από φύλο και σεξουαλικό προσανατολισμό, είναι άκρως σοβαρά και επίκαιρα» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Σήμερα και πριν να είναι αργά, είναι επιτακτική ανάγκη, σύσσωμη η κοινωνία και ο πολιτικός κόσμος να καταδικάσουμε κάθε μορφή βίας αλλά και κάθε επιχείρηση αμφισβήτησης του δικαιώματος όλων των ανθρώπων να ζουν όπως αυτοί θέλουν τη ζωή τους. Η παραμικρή ανοχή σε φασιστικές επιθέσεις εναντίον μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έχει ως αποτέλεσμα θρασύτατες επιθέσεις, όπως η χθεσινή, όπου από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα, παρότι η επίθεση συνέβη σε κεντρικότατο σημείο της Θεσσαλονίκης». Η Νέα Αριστερά Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι «το σοκ που νιώθουμε βλέποντας ανήλικα παιδιά να εκφράζονται και να δρουν με τόσο μίσος και μένος εναντίον συνανθρώπων τους, οφείλουμε να το μετατρέψουμε σε αποτρεπτική πολιτική και κοινωνική δράση».
Η Νέα Αριστερά Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη και τους φίλους της, καθώς και όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, «σε επαγρύπνηση και σε συμμετοχή στην απογευματινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 19.00, στον τόπο όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση, στην πλατεία Αριστοτέλους στη συμβολή της με την λεωφόρο Νίκης. Ο αγώνας για να φτιάξουμε μια κοινωνία δίκαιη, συμπεριληπτική, ανθρώπινη, δίνεται καθημερινά παντού, από τις πλατείες και τους δρόμους μέχρι τους χώρους εργασίας, τις καθημερινές μας συζητήσεις, τη Βουλή» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Θεσσαλονίκης: Έχει επικρατήσει μία μισαλλόδοξη, συντηρητική μειοψηφία

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Θεσσαλονίκης, καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση που δέχτηκαν δύο συμπολίτες μας, μέλη της Κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, στην πλατεία Αριστοτέλους. Το να επιχειρηματολογήσουμε γιατί καταδικάζουμε την χθεσινοβραδινή επίθεση δεν έχει καμία σημασία. 

Το ΠΑΣΟΚ μάχεται και διεκδικεί μία δίκαιη κοινωνία, μία κοινωνία ισονομίας και ίσων ευκαιριών, μία κοινωνία που όλοι μας θα αυτοπροσδιοριζόμαστε και θα ζούμε όπως θέλουμε. Μας στεναχωρεί ότι η ομάδα θυτών, είναι ένα σύνολο ανηλίκων. 

Αποδεικνύει δυστυχώς αυτό που είναι κοινό μυστικό στη Θεσσαλονίκη. Έχει επικρατήσει μία μισαλλόδοξη, συντηρητική μειοψηφία που ακριβώς επειδή λειτουργεί και συμπεριφέρεται όπως θέλει, λειτουργεί με όρους πλειοψηφίας. Δείχνει δυστυχώς και την πραγματική εικόνα του Εκπαιδευτικού μας συστήματος, της απαξίωσης του και έλλειψης ανθρωποκεντρικής προσέγγισης. Χρειάζεται συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων της πόλης, των ενεργών πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας,των κομμάτων και των θεσμικών φορέων ώστε να αλλάξει η εικόνα και ο χαρακτήρας της τοπικής μας κοινωνίας. Δεν χρειάζεται ευχολόγια η Θεσσαλονίκη.

 Απαιτείται να ονοματίσουμε το πρόβλημα, να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας και να δράσουμε. Για μία δίκαιη κοινωνία, για μία κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης.

Κατερίνα Νοτοπούλου: Το χθεσινό περιστατικό προμηνύει όσα έρχονται αν δεν δράσουμε άμεσα

«Χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη που γιορτάζει το φως του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, επικράτησε το σκοτάδι του φασισμού. 

 Δεκάδες νέοι άνθρωποι, ανενόχλητοι, επιτέθηκαν χθες βράδυ σε δυο διεμφυλικά άτομα ηλικίας 21 ετών τα οποία αναζήτησαν καταφύγιο για γλιτώσουν τα χειρότερα. «Καλλιεργείτε το σκοταδισμό και τη βία με τις αναχρονιστικές σας αντιλήψεις και την ανεπάρκειά σας» προειδοποιούσαμε τα στελέχη της ΝΔ στη δημόσια συζήτηση για το σχέδιο νόμου ισότητας στο γάμο. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις επιβεβαιωθήκαμε, μάλιστα με το χειρότερο τρόπο. 

 Το χθεσινό περιστατικό προκαλεί ντροπή και θλίψη. Προμηνύει όσα έρχονται αν δεν δράσουμε άμεσα. Πολύ σοβαρά τα ερωτήματα για τη στάση της Αστυνομίας, καθώς το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε απόσταση λίγων μέτρων από το Α.Τ και σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης και παρόλα αυτά, στο πογκρόμ βίας, τα άτομα αυτά έδρασαν ανενόχλητα. Μαζί, όλοι οι προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες οφείλουμε να υψώσουμε τείχος απέναντι στο φασισμό. Να τελειώσουμε με τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου. 

 Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της αξιοπρέπειας, του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ της επιλογής σεξουαλικού προσανατολισμού είναι αδιαπραγμάτευτα. Δεν είμαστε παρατηρητές, είμαστε πολίτες. Έχουμε όλοι ευθύνη να δώσουμε τη μάχη απέναντι στο σκοτάδι.» είπε σε δήλωσή της η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.

Δώρα Αυγέρη: Δεν είναι αυτή η πόλη μας

«Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης δυο τρανς άτομα δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από ομάδα νεαρών. Δεν είναι αυτή η πόλη μας, δεν είναι αυτό οι άνθρωποι της. Δεν μπορεί να στέκουν στον όχλο ως απλοί θεατές περιμένοντας να γίνουν πρωταγωνιστές στο επόμενο σήκουελ ομαδικής βίας.» έγραψε σε ανάρτησή της η Δώρα Αυγέρη.

Στέφανος Κασσελάκης: Όταν ο κυρίαρχος λαός μετατρέπεται σε όχλο δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε για το μέλλον

«Αποτροπιασμός. Ανεβάζω το βίντεο από τη χθεσινή επίθεση της μάζας εναντίον δύο τρανς ατόμων, στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης.

Σας καλώ να το δείτε, για να αναλογιστούμε μαζί το μέγεθος της παρακμής, και του φασισμού και ρατσισμού που ελλοχεύουν στην κοινωνία μας. Όταν ο κυρίαρχος λαός μετατρέπεται σε όχλο δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε για το μέλλον. 

Ήρθε η ώρα οι προοδευτικοί πολίτες να πάρουμε τη χώρα στα χέρια μας. Φαίνονται περισσότεροι γιατί το σκοτάδι πάντα κάνει πολύ θόρυβο. Είμαστε περισσότεροι και είμαστε στο φως.» ήταν το μήνυμα του προέδρου  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης: Το σκοτάδι στο οποίο θελουν να βυθίσουν την πόλη οι φασίστες δε θα περάσει

Η θεματική Δικαιωμάτων και θεματική Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταδικάζουμε την χθεσινή ομοφοβική επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλους εναντίον ενός ΛΟΑΤΚΙ ζευγαριού που πήγαινε να παρακολουθήσει μια ταινία στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντερ της Πόλης. 

 Το σκοτάδι στο οποίο θελουν να βυθίσουν την πόλη οι φασίστες δε θα περάσει. Θα μας βρούν απέναντι και εμάς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όλη την δημοκρατική και προοδευτική κοινωνία της Θεσσαλονίκης. 

 Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλάι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και διεκδικεί πάντα: 

  •  ίσα δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια
  •  την κατάργηση των διακρίσεων με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό και το κοινωνικό φύλο 
  •  την αξιοπρέπεια που αξίζει κάθε γκέι, λεσβία, αμφιφυλόφιλος/η, τρανς και ίντερσεξ μέσα στην κοινωνία
  • τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία 
  •  νομική προστασία από κηρύγματα μίσους θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών 
  •  την εξάλειψη της ομοφοβίας-τρανσφοβίας 
  •  ότι η σεξουαλική διαφορετικότητα είναι αποδεκτή όχι μόνο μέσα σε τέσσερις τοίχους, αλλά και στο δημόσιο χώρο 
  •  ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ανοιχτή και ανεκτική σε κάθε είδους μειονότητα ότι κανένας δεν πρέπει να ντρέπεται για τη σεξουαλική του ταυτότητα την ετερότητα και τον κοινωνικό πλούτο που αυτή προσφέρει την αρμονική συνύπαρξη όλων των σεξουαλικών ταυτοτήτων στον κοινωνικό ιστό

    Δήλωση Ντίνας Ντισλή, συντονίστριας θεματικής Φεμινιστικής Πολιτικής και θεματικής Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ- Θεσσαλονίκης

ΚΚΕ: Τέτοιες εικόνες πρέπει να γεμίζουν κάθε άνθρωπο με οργή

​«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη χθεσινή απάνθρωπη και αποτρόπαια επίθεση σε βάρος δύο νεαρών τρανς ατόμων, από πολυπληθή ομάδα τραμπούκων στη Θεσσαλονίκη. Τέτοιες εικόνες πρέπει να γεμίζουν κάθε άνθρωπο με οργή, αλλά και με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, να μην ξανασυμβούν στο μέλλον.

​Ο λαός και η νεολαία έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπορούν να χτίσουν ασπίδα προστασίας για κάθε άνθρωπο που βιώνει τέτοιες αποκρουστικές ρατσιστικές επιθέσεις και διακρίσεις με κριτήριο τον σεξουαλικο προσανατολισμο, τη σεξουαλικοτητα. Το απέδειξαν και χθες όσοι έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα της επίθεσης.

​Αποδεικνύεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και την ομοφοβία, κάθε είδους διακρίσεις που βρίσκονται στο DNA του συστήματος που υπηρετεί και τροφοδοτούνται με πολλούς τρόπους από την πολιτική της.

​Οι ένοχοι της χθεσινής επίθεσης πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά.»είπε σε δήλωσή του το ΚΚΕ.

Παύλος Χρηστίδης: Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και θα το κάνουμε

«Οι εικόνες από την πλατεία Αριστοτέλους είναι απολύτως καταδικαστέες.

Είναι, όμως, και μια εικόνα που αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της ρητορικής μίσους, της αναπαραγωγής στερεοτύπων και της έλλειψης ουσιαστικού διαλόγου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων.

Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και θα το κάνουμε.» είπε ο νουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΜέΡΑ25: Οργή και θλίψη για την τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

«Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν τα όσα νιώθουμε μετά τη χθεσινοβραδινή τρανσφοβική επίθεση πλήθους δεκάδων τραμπούκων ενάντια σε δύο νεαρά τρανς άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη. Οι εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στη δημοσιότητα, και εμφανίζουν τον τρόπο με τον οποίο κυνηγήθηκαν τα δύο τρανς άτομα μας τρομάζει και μας εξοργίζει.

Αυτή είναι η άσχημη πτυχή μιας κοινωνίας που ταΐζεται με τρανσφοβία και ομοφοβία, με επιθέσεις εναντίον ευάλωτων ατόμων, που νιώθει ισχυρή όταν ποδοπατά τον αδύναμο, που γελάει με τον πόνο της άλλης. Για τα αίτια αυτής της επίθεσης ευθύνες έχουμε όλοι και όλες μας.

Η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια φανέρωσε τις πραγματικές σκοταδιστικές απόψεις πολλών κυβερνητικών βουλευτών και υπουργών. Σε μια χώρα που η ίδια η πολιτική ηγεσία την ώρα που αναγνωρίζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, επιτρέπει να στήνονται ρατσιστικές τηλεοπτικές συζητήσεις για να κρατήσει ικανοποιημένο όλο το ακροατήριο της, δυστυχώς δημιουργεί ρητορικές μίσους και αφήνει το περιθώριο σε τέτοια περιστατικά όπως το χθεσινό στη Θεσσαλονίκη.

Με όλη μας την ψυχή στεκόμαστε δίπλα στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και ευχόμαστε τα δύο νεαρά θύματα να είναι καλά. Απαιτούμε από την πολιτεία να φροντίσει ώστε να μην υπάρξει παραθυράκι να γλιτώσουν όσοι συνέβαλαν στο τρανσφοβικό λιντσάρισμα.

Για να μην υπάρξει ξανά άλλη τέτοια επίθεση χρειάζεται, από χθες, το Κράτος, συλλογικότητες και φορείς με αντικείμενο τα Ανθρώπινα και ΛΟΑΤΚΙ+ Δικαιώματα, να προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ανάδειξη της ορατότητας και της ισότητας των τρανς και ομόφυλων ατόμων.

Αυτή η κοινωνία θα αλλάξει. Πρέπει και μπορεί να αλλάξει. Για αυτούς/ες/@ θα παλέψουμε. Για να νικήσουμε τον ακροδεξιό λόγο, την μισαλλοδοξία και τον σκοταδισμό τους.» έγραψε σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25.

Παύλος Μαρινάκης: Ο κοινωνικός εκφασισμός δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός

«Θλίψη και οργή προκαλεί η επίθεση με στοιχεία λιντσαρίσματος σε δύο συνανθρώπους μας στη Θεσσαλονίκη, επειδή απλώς έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.
Ο κοινωνικός εκφασισμός δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός. Οι αυτουργοί αυτών των αποτρόπαιων πράξεων θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.
Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά. Θλιβερές εξαιρέσεις δεν πρόκειται να μας αφήσουν πίσω» έγραψε σε ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι συλληφθέντες για την ομοφοβική επίθεση εναντίον δύο μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, χθες το βράδυ Σάββατο, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Πρόκειται για εννέα από τους συνολικά 21 συλληφθέντες, καθώς οι υπόλοιποι 12 είναι ανήλικοι και αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα, αφού τους παρέπεμψε προηγουμένως σε δίκη στο αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων.

Σε όλους τους συλληφθέντες ασκήθηκε ποινική δίωξη για εξύβριση κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ενώ σε δύο εκ των ενηλίκων απαγγέλθηκε επιπλέον κατηγορία για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή (πάλι με ρατσιστικά χαρακτηριστικά).

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας Θεσσαλονίκης της ΕΛΑΣ περιλαμβάνει και άγνωστους δράστες οι οποίοι διώκονται για απειλή.

Οι 9 κατηγορούμενοι που παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία, παραμένουν υπό κράτηση και θα οδηγηθούν αύριο στα Δικαστήρια.

Τέλος, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης εξετάζεται εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες εναντίον των γονιών των ανηλίκων.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ανάμεσα στους 21 συλληφθέντες είναι 9 Έλληνες και 12 αλλοδαποί (με καταγωγή από την Αλβανία και τη Γεωργία).

Όλα ξεκίνησαν στις 22:30 το βράδυ του Σαββάτου, όταν ομάδα ατόμων επιτέθηκε λεκτικά στα δύο άτομα, ηλικίας 21 ετών, τα οποία βρίσκονταν στην πλατεία Αριστοτέλους.

Η επίθεση ήταν λεκτική, ενώ πετάχθηκαν και μπουκάλια προς τους 21χρονους οι οποίοι σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει η κατάσταση μπήκαν σε μαγαζί εστίασης.

Έξω από το μαγαζί εστίασης μαζεύτηκε όμως αρκετός κόσμος και κατά την έξοδό τους από αυτό ακολούθησε νέος γύρος έντασης με αρκετά μπουκαλιά και βρισιές.

Πραγματοποιήθηκαν 25 προσαγωγές από τις οποίες 21 έγιναν συλλήψεις. Από τους συλληφθέντες οι 12 είναι ανήλικοι και οι 9 ενήλικοι.

Την υπόθεση έχει αναλάβει η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Δείτε βίντεο της επίθεσης

@provc1ntcyu Πρεπει να παραδεχτουμε παρολαυτα.. ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΥΝΑΡΕΣ ΚΑΙ Η ΖΗΛΙΑ ΑΣΧΗΜΕΝΕΙ ΚΟΡΙΤΣΙΑ #fyp #skg #gr #real ♬ MP3PSYCHOSIS - Jxxl3s

Το ένα εκ των θυμάτων ανήρτησε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου καταγγέλει την επίθεση σε βάρος του από 400 άτομα όπως λέει χαρακτηριστικά.

Το θύμα ζητάει από οποιονδήποτε έχει πληροφορίες, βίντεο, ή αρχεία της επίθεσης που μπορεί να βοηθήσουν στην κατάθεση.

Δείτε το βίντεο

@provc1ntcyu

♬ original sound - 🐀🐀🐀🐀🐀
@provc1ntcyu

♬ original sound - 🐀🐀🐀🐀🐀


Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία αναφέρει: "Σύλληψη 21 ατόμων για επίθεση με ρατσιστικό υπόβαθρο Η άμεση κινητοποίηση και οι συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, σχετικά με εν εξελίξει επεισόδιο που λάμβανε χώρα στην Πλατεία Αριστοτέλους βραδινές ώρες χθες (09-03-2024), οδήγησε στη σύλληψη 21 ατόμων. 

 Πρόκειται για 12 αλλοδαπούς και 9 ημεδαπούς, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τα κατά περίσταση αδικήματα της απλής σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, εξύβρισης και απειλής, σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 82Α του Ποινικού Κώδικα «Έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά». 

 Ειδικότερα, οι προαναφερόμενοι επιτέθηκαν λεκτικά και έρριψαν μπουκάλια σε βάρος δύο ατόμων ΛΟΑΤΚΙ, ενώ άγνωστοι δράστες έπτυσαν και χτύπησαν ένα εξ’ αυτών.

 Οι αστυνομικές δυνάμεις που προσέτρεξαν στον τόπο του συμβάντος τα απομάκρυναν με ασφάλεια, ενώ πραγματοποιήθηκαν συνολικά 24 προσαγωγές. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα". 

Οι αντιδράσεις στο περιστατικό

Με αφορμή το περιστατικό κόμματα, βουλευτές αλλά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης έσπευσαν να βγάλουν ανακοινώσεις καταδικάζοντας τους δράστες.

Αναλυτικά: 

Στέλιος Αγγελούδης: Στην πολύχρωμη, συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές

Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο τη χυδαία, ομοφοβική επίθεση στην καρδιά της πόλης. Η αποδοχή είναι δείγμα Πολιτισμού και Δημοκρατίας. Στην πολύχρωμη, συμπεριληπτική Θεσσαλονίκη του σεβασμού στη διαφορετικότητα δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστικές συμπεριφορές" είπε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Νέα Αριστερά: Το μίσος οδηγεί στον εκφασισμό 

Στην ομοφοβική επίθεση εναντίον δύο ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά Θεσσαλονίκης.

«Γίναμε μάρτυρες ακόμα μιας τρανσοφοβικής επίθεσης εναντίον δύο συμπολιτών μας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από όχλο νεαρών τραμπούκων. Το γεγονός έρχεται να προστεθεί σε πολλά ακόμη εξίσου σοβαρά περιστατικά βίας που αποδεικνύουν αφενός ότι "το αυγό του φιδιού" εξακολουθεί να επωάζεται στα σπλάχνα της πόλης, αφετέρου ότι τα ζητήματα της νομοθεσίας υπέρ της ισότητας όλων των πολιτών ανεξάρτητα από φύλο και σεξουαλικό προσανατολισμό, είναι άκρως σοβαρά και επίκαιρα» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Σήμερα και πριν να είναι αργά, είναι επιτακτική ανάγκη, σύσσωμη η κοινωνία και ο πολιτικός κόσμος να καταδικάσουμε κάθε μορφή βίας αλλά και κάθε επιχείρηση αμφισβήτησης του δικαιώματος όλων των ανθρώπων να ζουν όπως αυτοί θέλουν τη ζωή τους. Η παραμικρή ανοχή σε φασιστικές επιθέσεις εναντίον μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έχει ως αποτέλεσμα θρασύτατες επιθέσεις, όπως η χθεσινή, όπου από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα, παρότι η επίθεση συνέβη σε κεντρικότατο σημείο της Θεσσαλονίκης». Η Νέα Αριστερά Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι «το σοκ που νιώθουμε βλέποντας ανήλικα παιδιά να εκφράζονται και να δρουν με τόσο μίσος και μένος εναντίον συνανθρώπων τους, οφείλουμε να το μετατρέψουμε σε αποτρεπτική πολιτική και κοινωνική δράση».
Η Νέα Αριστερά Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη και τους φίλους της, καθώς και όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, «σε επαγρύπνηση και σε συμμετοχή στην απογευματινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 19.00, στον τόπο όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση, στην πλατεία Αριστοτέλους στη συμβολή της με την λεωφόρο Νίκης. Ο αγώνας για να φτιάξουμε μια κοινωνία δίκαιη, συμπεριληπτική, ανθρώπινη, δίνεται καθημερινά παντού, από τις πλατείες και τους δρόμους μέχρι τους χώρους εργασίας, τις καθημερινές μας συζητήσεις, τη Βουλή» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Θεσσαλονίκης: Έχει επικρατήσει μία μισαλλόδοξη, συντηρητική μειοψηφία

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Θεσσαλονίκης, καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση που δέχτηκαν δύο συμπολίτες μας, μέλη της Κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, στην πλατεία Αριστοτέλους. Το να επιχειρηματολογήσουμε γιατί καταδικάζουμε την χθεσινοβραδινή επίθεση δεν έχει καμία σημασία. 

Το ΠΑΣΟΚ μάχεται και διεκδικεί μία δίκαιη κοινωνία, μία κοινωνία ισονομίας και ίσων ευκαιριών, μία κοινωνία που όλοι μας θα αυτοπροσδιοριζόμαστε και θα ζούμε όπως θέλουμε. Μας στεναχωρεί ότι η ομάδα θυτών, είναι ένα σύνολο ανηλίκων. 

Αποδεικνύει δυστυχώς αυτό που είναι κοινό μυστικό στη Θεσσαλονίκη. Έχει επικρατήσει μία μισαλλόδοξη, συντηρητική μειοψηφία που ακριβώς επειδή λειτουργεί και συμπεριφέρεται όπως θέλει, λειτουργεί με όρους πλειοψηφίας. Δείχνει δυστυχώς και την πραγματική εικόνα του Εκπαιδευτικού μας συστήματος, της απαξίωσης του και έλλειψης ανθρωποκεντρικής προσέγγισης. Χρειάζεται συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων της πόλης, των ενεργών πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας,των κομμάτων και των θεσμικών φορέων ώστε να αλλάξει η εικόνα και ο χαρακτήρας της τοπικής μας κοινωνίας. Δεν χρειάζεται ευχολόγια η Θεσσαλονίκη.

 Απαιτείται να ονοματίσουμε το πρόβλημα, να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας και να δράσουμε. Για μία δίκαιη κοινωνία, για μία κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης.

Κατερίνα Νοτοπούλου: Το χθεσινό περιστατικό προμηνύει όσα έρχονται αν δεν δράσουμε άμεσα

«Χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη που γιορτάζει το φως του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, επικράτησε το σκοτάδι του φασισμού. 

 Δεκάδες νέοι άνθρωποι, ανενόχλητοι, επιτέθηκαν χθες βράδυ σε δυο διεμφυλικά άτομα ηλικίας 21 ετών τα οποία αναζήτησαν καταφύγιο για γλιτώσουν τα χειρότερα. «Καλλιεργείτε το σκοταδισμό και τη βία με τις αναχρονιστικές σας αντιλήψεις και την ανεπάρκειά σας» προειδοποιούσαμε τα στελέχη της ΝΔ στη δημόσια συζήτηση για το σχέδιο νόμου ισότητας στο γάμο. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις επιβεβαιωθήκαμε, μάλιστα με το χειρότερο τρόπο. 

 Το χθεσινό περιστατικό προκαλεί ντροπή και θλίψη. Προμηνύει όσα έρχονται αν δεν δράσουμε άμεσα. Πολύ σοβαρά τα ερωτήματα για τη στάση της Αστυνομίας, καθώς το περιστατικό εκτυλίχθηκε σε απόσταση λίγων μέτρων από το Α.Τ και σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης και παρόλα αυτά, στο πογκρόμ βίας, τα άτομα αυτά έδρασαν ανενόχλητα. Μαζί, όλοι οι προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες οφείλουμε να υψώσουμε τείχος απέναντι στο φασισμό. Να τελειώσουμε με τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου. 

 Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της αξιοπρέπειας, του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ της επιλογής σεξουαλικού προσανατολισμού είναι αδιαπραγμάτευτα. Δεν είμαστε παρατηρητές, είμαστε πολίτες. Έχουμε όλοι ευθύνη να δώσουμε τη μάχη απέναντι στο σκοτάδι.» είπε σε δήλωσή της η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.

Δώρα Αυγέρη: Δεν είναι αυτή η πόλη μας

«Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης δυο τρανς άτομα δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από ομάδα νεαρών. Δεν είναι αυτή η πόλη μας, δεν είναι αυτό οι άνθρωποι της. Δεν μπορεί να στέκουν στον όχλο ως απλοί θεατές περιμένοντας να γίνουν πρωταγωνιστές στο επόμενο σήκουελ ομαδικής βίας.» έγραψε σε ανάρτησή της η Δώρα Αυγέρη.

Στέφανος Κασσελάκης: Όταν ο κυρίαρχος λαός μετατρέπεται σε όχλο δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε για το μέλλον

«Αποτροπιασμός. Ανεβάζω το βίντεο από τη χθεσινή επίθεση της μάζας εναντίον δύο τρανς ατόμων, στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης.

Σας καλώ να το δείτε, για να αναλογιστούμε μαζί το μέγεθος της παρακμής, και του φασισμού και ρατσισμού που ελλοχεύουν στην κοινωνία μας. Όταν ο κυρίαρχος λαός μετατρέπεται σε όχλο δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε για το μέλλον. 

Ήρθε η ώρα οι προοδευτικοί πολίτες να πάρουμε τη χώρα στα χέρια μας. Φαίνονται περισσότεροι γιατί το σκοτάδι πάντα κάνει πολύ θόρυβο. Είμαστε περισσότεροι και είμαστε στο φως.» ήταν το μήνυμα του προέδρου  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης: Το σκοτάδι στο οποίο θελουν να βυθίσουν την πόλη οι φασίστες δε θα περάσει

Η θεματική Δικαιωμάτων και θεματική Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταδικάζουμε την χθεσινή ομοφοβική επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλους εναντίον ενός ΛΟΑΤΚΙ ζευγαριού που πήγαινε να παρακολουθήσει μια ταινία στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντερ της Πόλης. 

 Το σκοτάδι στο οποίο θελουν να βυθίσουν την πόλη οι φασίστες δε θα περάσει. Θα μας βρούν απέναντι και εμάς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όλη την δημοκρατική και προοδευτική κοινωνία της Θεσσαλονίκης. 

 Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλάι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και διεκδικεί πάντα: 

  •  ίσα δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια
  •  την κατάργηση των διακρίσεων με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό και το κοινωνικό φύλο 
  •  την αξιοπρέπεια που αξίζει κάθε γκέι, λεσβία, αμφιφυλόφιλος/η, τρανς και ίντερσεξ μέσα στην κοινωνία
  • τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία 
  •  νομική προστασία από κηρύγματα μίσους θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών 
  •  την εξάλειψη της ομοφοβίας-τρανσφοβίας 
  •  ότι η σεξουαλική διαφορετικότητα είναι αποδεκτή όχι μόνο μέσα σε τέσσερις τοίχους, αλλά και στο δημόσιο χώρο 
  •  ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ανοιχτή και ανεκτική σε κάθε είδους μειονότητα ότι κανένας δεν πρέπει να ντρέπεται για τη σεξουαλική του ταυτότητα την ετερότητα και τον κοινωνικό πλούτο που αυτή προσφέρει την αρμονική συνύπαρξη όλων των σεξουαλικών ταυτοτήτων στον κοινωνικό ιστό

    Δήλωση Ντίνας Ντισλή, συντονίστριας θεματικής Φεμινιστικής Πολιτικής και θεματικής Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ- Θεσσαλονίκης

ΚΚΕ: Τέτοιες εικόνες πρέπει να γεμίζουν κάθε άνθρωπο με οργή

​«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη χθεσινή απάνθρωπη και αποτρόπαια επίθεση σε βάρος δύο νεαρών τρανς ατόμων, από πολυπληθή ομάδα τραμπούκων στη Θεσσαλονίκη. Τέτοιες εικόνες πρέπει να γεμίζουν κάθε άνθρωπο με οργή, αλλά και με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, να μην ξανασυμβούν στο μέλλον.

​Ο λαός και η νεολαία έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπορούν να χτίσουν ασπίδα προστασίας για κάθε άνθρωπο που βιώνει τέτοιες αποκρουστικές ρατσιστικές επιθέσεις και διακρίσεις με κριτήριο τον σεξουαλικο προσανατολισμο, τη σεξουαλικοτητα. Το απέδειξαν και χθες όσοι έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα της επίθεσης.

​Αποδεικνύεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και την ομοφοβία, κάθε είδους διακρίσεις που βρίσκονται στο DNA του συστήματος που υπηρετεί και τροφοδοτούνται με πολλούς τρόπους από την πολιτική της.

​Οι ένοχοι της χθεσινής επίθεσης πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά.»είπε σε δήλωσή του το ΚΚΕ.

Παύλος Χρηστίδης: Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και θα το κάνουμε

«Οι εικόνες από την πλατεία Αριστοτέλους είναι απολύτως καταδικαστέες.

Είναι, όμως, και μια εικόνα που αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της ρητορικής μίσους, της αναπαραγωγής στερεοτύπων και της έλλειψης ουσιαστικού διαλόγου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων.

Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και θα το κάνουμε.» είπε ο νουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΜέΡΑ25: Οργή και θλίψη για την τρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

«Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν τα όσα νιώθουμε μετά τη χθεσινοβραδινή τρανσφοβική επίθεση πλήθους δεκάδων τραμπούκων ενάντια σε δύο νεαρά τρανς άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη. Οι εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στη δημοσιότητα, και εμφανίζουν τον τρόπο με τον οποίο κυνηγήθηκαν τα δύο τρανς άτομα μας τρομάζει και μας εξοργίζει.

Αυτή είναι η άσχημη πτυχή μιας κοινωνίας που ταΐζεται με τρανσφοβία και ομοφοβία, με επιθέσεις εναντίον ευάλωτων ατόμων, που νιώθει ισχυρή όταν ποδοπατά τον αδύναμο, που γελάει με τον πόνο της άλλης. Για τα αίτια αυτής της επίθεσης ευθύνες έχουμε όλοι και όλες μας.

Η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια φανέρωσε τις πραγματικές σκοταδιστικές απόψεις πολλών κυβερνητικών βουλευτών και υπουργών. Σε μια χώρα που η ίδια η πολιτική ηγεσία την ώρα που αναγνωρίζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, επιτρέπει να στήνονται ρατσιστικές τηλεοπτικές συζητήσεις για να κρατήσει ικανοποιημένο όλο το ακροατήριο της, δυστυχώς δημιουργεί ρητορικές μίσους και αφήνει το περιθώριο σε τέτοια περιστατικά όπως το χθεσινό στη Θεσσαλονίκη.

Με όλη μας την ψυχή στεκόμαστε δίπλα στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και ευχόμαστε τα δύο νεαρά θύματα να είναι καλά. Απαιτούμε από την πολιτεία να φροντίσει ώστε να μην υπάρξει παραθυράκι να γλιτώσουν όσοι συνέβαλαν στο τρανσφοβικό λιντσάρισμα.

Για να μην υπάρξει ξανά άλλη τέτοια επίθεση χρειάζεται, από χθες, το Κράτος, συλλογικότητες και φορείς με αντικείμενο τα Ανθρώπινα και ΛΟΑΤΚΙ+ Δικαιώματα, να προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ανάδειξη της ορατότητας και της ισότητας των τρανς και ομόφυλων ατόμων.

Αυτή η κοινωνία θα αλλάξει. Πρέπει και μπορεί να αλλάξει. Για αυτούς/ες/@ θα παλέψουμε. Για να νικήσουμε τον ακροδεξιό λόγο, την μισαλλοδοξία και τον σκοταδισμό τους.» έγραψε σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25.

Παύλος Μαρινάκης: Ο κοινωνικός εκφασισμός δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός

«Θλίψη και οργή προκαλεί η επίθεση με στοιχεία λιντσαρίσματος σε δύο συνανθρώπους μας στη Θεσσαλονίκη, επειδή απλώς έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.
Ο κοινωνικός εκφασισμός δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός. Οι αυτουργοί αυτών των αποτρόπαιων πράξεων θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.
Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά. Θλιβερές εξαιρέσεις δεν πρόκειται να μας αφήσουν πίσω» έγραψε σε ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία