ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τρώνε τις σάρκες τους» στον ΣΥΡΙΖΑ: Εμφύλιος, ανταρσία και ήττες

«Πύρρειος νίκη» για Κασσελάκη που αναδεικνύεται πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία μετά τη χθεσινή ψηφοφορία με 17 υπέρ, 12 κατά και 4 «παρών» στην εισήγησή του για αλλαγές - Σήμερα αρχίζει το τριήμερο γαμήλιο γλέντι στην Κρήτη

 28/08/2024 07:25

«Τρώνε τις σάρκες τους» στον ΣΥΡΙΖΑ: Εμφύλιος, ανταρσία και ήττες

Η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με τις φυλές του να “τρώνε τις σάρκες τους” και τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη να πυροδοτεί εντάσεις και εξελίξεις… “μακρυά από το αγριεμένο πλήθος”, στα Χανιά, όπου ασχολείται κυρίως με το τριήμερο γαμήλιο γλέντι “αλά ελληνικά” που προσφέρει στον αγαπημένο του Τάιλερ και ένα στενό κύκλο φίλων και ακολούθων.

Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – που καταρρέει σε διαδοχικά στάδια πολιτικής αποσύνθεσης – είναι απότοκος της (μάλλον οριστικής) πολιτικής αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ και της διάλυσης της εσωτερικής οργανωτικής και ψυχολογικής συνοχής του.

Η ύστατη απόπειρα ανασυγκρότησης και σωτηρίας που επιχειρεί ο νόμιμος πρόεδρός του βρίσκει ισχυρές αντιστάσεις από γνωστά κομματικά “καπετανάτα”:

Παράγοντες που έχασαν το κόμμα “μέσα από τα χέρια τους”, “προσωπικότητες” που ιδεολογικοποιούν τον αγώνα προσωπικής επιβίωσής τους, οι “τρελοί του χωριού” που συσπειρώνονται πίσω από τον Πολάκη, κύκλοι του περιβάλλοντος Τσίπρα, αλλά και γνήσιοι αριστεροί ρομαντικοί, συγκροτούν μια ανομοιογενή αντιπολίτευση που επιδιώκει ανατροπή της απόφασης του κομματικού εκλογικού σώματος. Απόφαση, ωστόσο, που ευτελίζεται επίσης από την ίδια την ανεπαρκή πολιτική συμπεριφορά του κ. Κασσελάκη και την εμμονή του να κινούνται όλα με επίκεντρο την προσωπική του ζωή, εμμονή που κουράζει και ενοχλεί.

Η διάσπαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Από χθες το βράδυ η εσωτερική διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε και στην κοινοβουλευτική ομάδα, αφού η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη να αντικαταστήσει τον Σωκράτη Φάμελο με το Νίκο παππά, πέρασε μεν με 17 ψήφους, αλλά βρήκε απέναντί της σθεναρή αντίσταση από 12 βουλευτές και την σιωπηρή αποδοκιμασία άλλων 4 που οχυρώθηκαν πίσω από το λευκό.

Ο έως χθες πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Σωκράτης Φάμελος αμφισβήτησε συνολικά τον πρόεδρο του κόμματος και ζήτησε να καταψηφιστεί η εισήγησή του στο σύνολό της.

Νωρίτερα, ο Σωκράτης Φάμελλος είχε ξεκαθαρίσει πως αρνείται να παραιτηθεί από πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούσε να του γίνει μομφή από τους βουλευτές του κόμματος, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση στο εσωτερικό του κόμματος.Στη συνέχεια, ωστόσο, δεν επέμεινε να του γίνει πρόταση μομφής, αλλά μόνο να καταψηφιστεί στο σύνολό της η πρόταση Κασσελάκη (ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω Zoom) για το νέο προεδρείο της ΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά την τοποθέτηση του, ανέφερε πως η πρόταση αυτή «μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια», προσθέτοντας ότι τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Όπως παρατήρησε, η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία.Έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα, επισημαίνοντας, κατά πληροφορίες, ότι η πρόταση για την αντικατάσταση του, αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Οι αλλαγές που πρότεινε ο Κασσελάκης

Υπενθυμίζεται, πως ο κ. Κασσελάκης πρότεινε αλλαγές στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, καθώς και στους συντονιστές της Επιτροπής Παρακολούθησης & Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου.

Έτσι, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Κασσελάκη νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίζονται οι κ.κ. Γιάννης Σαρακιώτης, Νίνα Κασιμάτη και Γιώργος Γαβρήλος, αντικαθιστώντας τους κ.κ. Νίκο Παππά, Θεόφιλο Ξανθόπουλο και Διονύση Καλαματιανό.

Ως αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος προτείνεται ο Βασίλης Κόκκαλης.

Συντονίστρια της Επιτροπής Παρακολούθησης & Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) προτείνεται η Γιώτα Πούλου και αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ η Ραλλία Χρηστίδου.

Γραμματέας της Κ.Ο. παραμένει η Θεοδώρα Τζάκρη και διευθυντής της Κ.Ο. ο Θάνος Μωραΐτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρεμβαίνει διαδικτυακά στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εν όψει της έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, καθώς βρίσκεται στα Χανιά.

Κασσελάκης: «Ο χυδαίος αποπροσανατολισμός με επιθέσεις στο πρόσωπό μου δεν μπορεί να συνεχίσει να τροφοδοτείται από δικά μας στελέχη»

«Όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: Την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα», ανέφερε, εξάλλου, στην ομιλία του ο κ. Κασσελάκης, καλώντας-παράλληλα-τα κορυφαία στελέχη να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

«Ο χυδαίος αποπροσανατολισμός που έχει προωθήσει η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας με επιθέσεις στο πρόσωπό μου, δεν μπορεί να συνεχίσει να τροφοδοτείται από δικά μας στελέχη» τόνισε ο κ. Κασσελάκης, ενώ παρατήρησε ότι «η νοσηρότητα που υπάρχει σήμερα στον δημόσιο διάλογο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχίσει να αποπροσανατολίζει».

«Σας καλώ λοιπόν να βγείτε μπροστά. Να παραγάγετε προτάσεις νόμου για την κοινωνία. Να στεγανοποιήσετε την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ως οι εκλεγμένοι από τον λαό εκπρόσωποί του. Με ξεκάθαρη δημόσια δέσμευση όλων ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν προς κανένα «νέο φορέα» χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση», ανέφερε ακόμη με νόημα ο κ. Κασσελάκης, ενώ σχολίασε για τα φαινόμενα bullying κατά των βουλευτών πως «συνιστώ λοιπόν σε όλους μας ψυχραιμία, διαχωρισμό του σημαντικού από το ασήμαντο και ανεκτικότητα. Είμαστε πολιτικοί. Και οι πολιτικοί κρίνονται πολύ σκληρά και συχνά πολύ άδικα στη δημόσια σφαίρα».

Εντάσεις και πύρινες ομιλίες

«Μετά τις ευρωεκλογές γίνονται μόνο λάθη πάνω σε προηγούμενα λάθη», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη, κατά την τοποθέτησή της στην επεισοδιακή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης ευθύνεται που παράγουμε συνεχώς αρνητικές ειδήσεις», ανέφερε, εξαπολύοντας τα βέλη της κατά του προέδρου, τονίζοντας ότι και αυτός κρίνεται κάθε ημέρα.

Η Όλγα Γεροβασίλη στη συνέχεια ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους, μιλώντας για «κατασκευή εσωτερικών εχθρών με κύριο στόχο πλέον τον Αλέξη Τσίπρα» αλλά και «οργανωμένο σύστημα τρολ, με κεντρικό συντονισμό».

«Όχι Στέφανε, σε ένα χρόνο δεν έφαγες εσύ το μεγαλύτερο μπούλινγκ. Δεν πρόλαβες σε ένα χρόνο», είπε απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι χρήσιμοι όσοι λένε σε όλα “ναι”, ενώ ξέρουν την αλήθεια», τόνισε και χαρακτήρισε «άλλο ένα ξεκαθάρισμα» την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη που πέρασε οριακά, για αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά στο «τιμόνι» της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ένταση υπήρξε ανάμεσα στον Σωκράτη Φάμελλο και τον βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Αυλωνίτη.

Συγκεκριμένα μετά την άρνηση του να παραιτηθεί από πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος ο Σωκράτης Φάμελλος δέχθηκε τα πυρά από τον βουλευτή Κέρκυρας Αλέξανδρο Αυλωνίτη.

«Αφού διαφωνούσες, γιατί δεν το είπες; Αν από τη μία έχουμε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος, και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να διαφωνούν, κάποιος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί», φαίνεται να είπε ο κ. Αυλωνίτης στον κ. Φάμελλο.

Σε κάποιο σημείο φέρεται να παρενέβη και ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος, ο οποίος σχολίασε την άρνηση του Σωκράτη Φάμελλου να παραιτηθεί από την προεδρία της ΚΟ, λέγοντας τα εξής:

«Δεν μιλάει κανείς για ανεπάρκεια του Σωκράτη. Όμως, πρέπει να καταλάβει ότι αντλεί τη νομιμοποίησή του από τον εκλεγμένο πρόεδρο».

Διακοπή της συνεδρίασης και αναβολή της ψηφοφορίας φέρεται να ζήτησε, κατά την τοποθέτηση του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βουλευτης Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Καραμέρος.

Φουλ επίθεση από την Κατερίνα Νοτοπούλου, που ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα έπρεπε να συζητάμε για τη ΔΕΘ και η εισήγηση είναι για το πως θα διαλυθούμε, φέρεται να τόνισε κατά την τοποθέτηση της στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η Κατερίνα Νοτοπουλου.

Ως ΚΟ δεν αφήσαμε καρφίτσα να πέσει κάτω από όσα κάνει η ΝΔ, εμείς κανουμε στην πραγματικότητα και την παραγωγή θέσεων, η ΚΟ ήταν η μόνη που λειτουργούσε ενωμένη

Μήνες τώρα, η παραγωγή πολιτικού έργου επισκιάζεται μονίμως από την παραγωγή εσωστρέφειας και παραπολιτικής, ανέφερε, κατά πληροφορίες, η Βουλευτής Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας πως «όλα όσα συνέβησαν μεχρι σήμερα ήταν αποκλειστικά επιλογές προέδρου: ΝΑΤΟ ιερη συμμαχια, αντικοινοβουλευτικος λόγος, ευρωεκλογες με ποθεν έσχες».

Στοχοποίηση μας και αναρτήσεις αοριστης καταδίκης δεν σημαίνουν τίποτα όταν στοχοποιούμαστε συστηματικά από την ηγετική ομάδα, συνέχισε η ίδια.

Για την Πολιτική Γραμματεία, υποστήριξε πως τα κόμματα που λειτουργούν δημοκρατικά ανέχονται τη διαφωνια, ο πρόεδρος κανει αναρτήσεις και βίντεο περιγράφοντάς μας ως υπονομευτες και μιλά για την ενότητα προοδευτικού χώρου ως σχεδιο διαπλοκης, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου.

Εκτιμώ και αγαπώ τους συντρόφους που προτάθηκαν να μπουν προεδρείο αλλά τους καλώ να μη δεχτούν για να σώσουμε την συνοχή και την αξιόπρέπεια της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο προεδρος να αποσύρει την πρότασή του αλλιώς να πάμε σε κάλπη».

H Έλενα Ακρίτα πρότεινε ο Σωκράτης Φάμελλος να διευκολύνει τη διαδικασία, αναθεωρώντας τη θέση του, ενώ ο Όθωνας Ηλιόπουλος υποστήριξε την πρόταση των Γιώργου Καραμέρου και Συμεών Κεδίκογλου για αναβολή της διαδικασίας.

Πώς ψήφισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα «ναι» ψήφισαν οι εξής 17 βουλευτές:

  1. Έλενα Ακρίτα
  2. Ευάγγελος Αποστολάκης
  3. Αλέξανδρος Αυλωνίτης
  4. Καλλιόπη Βέττα
  5. Γιώργος Γαβρήλος
  6. Ρένα Δούρου
  7. Ράνια Θρασκιά
  8. Νίνα Κασιμάτη
  9. Βασίλης Κόκκαλης
  10. Κυριακή Μάλαμα
  11. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
  12. Νίκος Παππάς
  13. Πέτρος Παππάς
  14. Γιώτα Πούλου
  15. Γιάννης Σαρακιώτης
  16. Θεοδώρα Τζάκρη
  17. Ραλλία Χρηστίδου

«Όχι» ψήφισαν οι εξής 12 βουλευτές

  1. Σωκράτης Φάμελλος,
  2. Όλγα Γεροβασίλη
  3. Χρήστος Γιαννούλης
  4. Διονύσης Καλαματιανός
  5. Σίμος Κεδίκογλου
  6. Μαρίνα Κοντοτόλη
  7. Αθηνά Λινού
  8. Κώστας Μπάρκας
  9. Κατερίνα Νοτοπούλου
  10. Θεόφιλος Ξανθόπουλος
  11. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
  12. Γιώργος Ψυχογιός

Παρών ψήφισαν οι:

  1. Μίλτος Ζαμπάρας
  2. Γιώργος Καραμέρος
  3. Χάρης Μαμουλάκης
  4. Γιώργος Παπαηλιού

Νίκος Παππάς: Είναι ένα αποτέλεσμα καθαρό και δημοκρατικό

Μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης ο Νίκος Παππάς έκανε την πρώτη του δήλωση σχετικά με τη νέα του θέση ως πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλω να ευχαριστήσω καταρχάς τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, για την τιμητική πρόταση προς το πρόσωπό μου και τα πρόσωπα για τη στελέχωση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Να ευχαριστήσω όλους/ες τους/τις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τη δημιουργική συζήτηση, ανεξαρτήτως της τοποθέτησής τους και να υποσχεθώ ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις μαζί με όλα τα μέλη της ΚΟ για σταθεί η κοινοβουλευτική ομάδα στο ύψος των περιστάσεων, να κάνει πράξη την ανάγκη για οργανωμένη εξωστρέφεια του κόμματος και την υπέρβαση των όποιων δυσκολιών έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα.

Έχουμε όλο το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο, έχουμε την υποχρέωση να δίνουμε χώρο στις δημόσιες τοποθετήσεις μας ώστε οι προγραμματικές μας θέσεις να ακούγονται, να αξιολογούνται από τον λαό και αυτό θα κάνουμε», τόνισε ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Νίκος Παππάς είπε: «Είναι ένα αποτέλεσμα καθαρό, ένα αποτέλεσμα δημοκρατικό, ένα αποτέλεσμα που μας δίνει την εντολή να πάμε όλοι/όλες μαζί παρακάτω. Από αυτή τη στιγμή και μετά δεν έχει καμία σημασία το τι ψήφισε ο/η κάθε βουλευτής. Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ενωμένοι, με οδηγό τις συλλογικές μας αποφάσεις μπορούμε να φέρουμε τα θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία».

Πηγές «87» για Κασσελάκη: «Πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία»

Μάλιστα, λίγο μετά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, «πηγές» της «ομάδας των 87» αναφερόμενοι στον κ. Κασσελάκη έκαναν λόγο για έναν «πρόεδρο χωρίς πλειοψηφία», καθώς πλέον ο κ. Κασσελάκης έχει 17 από 35 βουλευτές.

Η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με τις φυλές του να “τρώνε τις σάρκες τους” και τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη να πυροδοτεί εντάσεις και εξελίξεις… “μακρυά από το αγριεμένο πλήθος”, στα Χανιά, όπου ασχολείται κυρίως με το τριήμερο γαμήλιο γλέντι “αλά ελληνικά” που προσφέρει στον αγαπημένο του Τάιλερ και ένα στενό κύκλο φίλων και ακολούθων.

Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – που καταρρέει σε διαδοχικά στάδια πολιτικής αποσύνθεσης – είναι απότοκος της (μάλλον οριστικής) πολιτικής αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ και της διάλυσης της εσωτερικής οργανωτικής και ψυχολογικής συνοχής του.

Η ύστατη απόπειρα ανασυγκρότησης και σωτηρίας που επιχειρεί ο νόμιμος πρόεδρός του βρίσκει ισχυρές αντιστάσεις από γνωστά κομματικά “καπετανάτα”:

Παράγοντες που έχασαν το κόμμα “μέσα από τα χέρια τους”, “προσωπικότητες” που ιδεολογικοποιούν τον αγώνα προσωπικής επιβίωσής τους, οι “τρελοί του χωριού” που συσπειρώνονται πίσω από τον Πολάκη, κύκλοι του περιβάλλοντος Τσίπρα, αλλά και γνήσιοι αριστεροί ρομαντικοί, συγκροτούν μια ανομοιογενή αντιπολίτευση που επιδιώκει ανατροπή της απόφασης του κομματικού εκλογικού σώματος. Απόφαση, ωστόσο, που ευτελίζεται επίσης από την ίδια την ανεπαρκή πολιτική συμπεριφορά του κ. Κασσελάκη και την εμμονή του να κινούνται όλα με επίκεντρο την προσωπική του ζωή, εμμονή που κουράζει και ενοχλεί.

Η διάσπαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Από χθες το βράδυ η εσωτερική διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε και στην κοινοβουλευτική ομάδα, αφού η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη να αντικαταστήσει τον Σωκράτη Φάμελο με το Νίκο παππά, πέρασε μεν με 17 ψήφους, αλλά βρήκε απέναντί της σθεναρή αντίσταση από 12 βουλευτές και την σιωπηρή αποδοκιμασία άλλων 4 που οχυρώθηκαν πίσω από το λευκό.

Ο έως χθες πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Σωκράτης Φάμελος αμφισβήτησε συνολικά τον πρόεδρο του κόμματος και ζήτησε να καταψηφιστεί η εισήγησή του στο σύνολό της.

Νωρίτερα, ο Σωκράτης Φάμελλος είχε ξεκαθαρίσει πως αρνείται να παραιτηθεί από πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούσε να του γίνει μομφή από τους βουλευτές του κόμματος, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση στο εσωτερικό του κόμματος.Στη συνέχεια, ωστόσο, δεν επέμεινε να του γίνει πρόταση μομφής, αλλά μόνο να καταψηφιστεί στο σύνολό της η πρόταση Κασσελάκη (ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω Zoom) για το νέο προεδρείο της ΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά την τοποθέτηση του, ανέφερε πως η πρόταση αυτή «μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια», προσθέτοντας ότι τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Όπως παρατήρησε, η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία.Έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα, επισημαίνοντας, κατά πληροφορίες, ότι η πρόταση για την αντικατάσταση του, αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Οι αλλαγές που πρότεινε ο Κασσελάκης

Υπενθυμίζεται, πως ο κ. Κασσελάκης πρότεινε αλλαγές στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, καθώς και στους συντονιστές της Επιτροπής Παρακολούθησης & Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου.

Έτσι, σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Κασσελάκη νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίζονται οι κ.κ. Γιάννης Σαρακιώτης, Νίνα Κασιμάτη και Γιώργος Γαβρήλος, αντικαθιστώντας τους κ.κ. Νίκο Παππά, Θεόφιλο Ξανθόπουλο και Διονύση Καλαματιανό.

Ως αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος προτείνεται ο Βασίλης Κόκκαλης.

Συντονίστρια της Επιτροπής Παρακολούθησης & Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) προτείνεται η Γιώτα Πούλου και αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ η Ραλλία Χρηστίδου.

Γραμματέας της Κ.Ο. παραμένει η Θεοδώρα Τζάκρη και διευθυντής της Κ.Ο. ο Θάνος Μωραΐτης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρεμβαίνει διαδικτυακά στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εν όψει της έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, καθώς βρίσκεται στα Χανιά.

Κασσελάκης: «Ο χυδαίος αποπροσανατολισμός με επιθέσεις στο πρόσωπό μου δεν μπορεί να συνεχίσει να τροφοδοτείται από δικά μας στελέχη»

«Όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα: Την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών ως προς την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων. Και θα κουβαλάει για πάντα τη στάμπα», ανέφερε, εξάλλου, στην ομιλία του ο κ. Κασσελάκης, καλώντας-παράλληλα-τα κορυφαία στελέχη να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

«Ο χυδαίος αποπροσανατολισμός που έχει προωθήσει η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας με επιθέσεις στο πρόσωπό μου, δεν μπορεί να συνεχίσει να τροφοδοτείται από δικά μας στελέχη» τόνισε ο κ. Κασσελάκης, ενώ παρατήρησε ότι «η νοσηρότητα που υπάρχει σήμερα στον δημόσιο διάλογο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχίσει να αποπροσανατολίζει».

«Σας καλώ λοιπόν να βγείτε μπροστά. Να παραγάγετε προτάσεις νόμου για την κοινωνία. Να στεγανοποιήσετε την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ως οι εκλεγμένοι από τον λαό εκπρόσωποί του. Με ξεκάθαρη δημόσια δέσμευση όλων ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν προς κανένα «νέο φορέα» χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση», ανέφερε ακόμη με νόημα ο κ. Κασσελάκης, ενώ σχολίασε για τα φαινόμενα bullying κατά των βουλευτών πως «συνιστώ λοιπόν σε όλους μας ψυχραιμία, διαχωρισμό του σημαντικού από το ασήμαντο και ανεκτικότητα. Είμαστε πολιτικοί. Και οι πολιτικοί κρίνονται πολύ σκληρά και συχνά πολύ άδικα στη δημόσια σφαίρα».

Εντάσεις και πύρινες ομιλίες

«Μετά τις ευρωεκλογές γίνονται μόνο λάθη πάνω σε προηγούμενα λάθη», τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη, κατά την τοποθέτησή της στην επεισοδιακή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης ευθύνεται που παράγουμε συνεχώς αρνητικές ειδήσεις», ανέφερε, εξαπολύοντας τα βέλη της κατά του προέδρου, τονίζοντας ότι και αυτός κρίνεται κάθε ημέρα.

Η Όλγα Γεροβασίλη στη συνέχεια ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους, μιλώντας για «κατασκευή εσωτερικών εχθρών με κύριο στόχο πλέον τον Αλέξη Τσίπρα» αλλά και «οργανωμένο σύστημα τρολ, με κεντρικό συντονισμό».

«Όχι Στέφανε, σε ένα χρόνο δεν έφαγες εσύ το μεγαλύτερο μπούλινγκ. Δεν πρόλαβες σε ένα χρόνο», είπε απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι χρήσιμοι όσοι λένε σε όλα “ναι”, ενώ ξέρουν την αλήθεια», τόνισε και χαρακτήρισε «άλλο ένα ξεκαθάρισμα» την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη που πέρασε οριακά, για αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά στο «τιμόνι» της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ένταση υπήρξε ανάμεσα στον Σωκράτη Φάμελλο και τον βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Αυλωνίτη.

Συγκεκριμένα μετά την άρνηση του να παραιτηθεί από πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος ο Σωκράτης Φάμελλος δέχθηκε τα πυρά από τον βουλευτή Κέρκυρας Αλέξανδρο Αυλωνίτη.

«Αφού διαφωνούσες, γιατί δεν το είπες; Αν από τη μία έχουμε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος, και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να διαφωνούν, κάποιος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί», φαίνεται να είπε ο κ. Αυλωνίτης στον κ. Φάμελλο.

Σε κάποιο σημείο φέρεται να παρενέβη και ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος, ο οποίος σχολίασε την άρνηση του Σωκράτη Φάμελλου να παραιτηθεί από την προεδρία της ΚΟ, λέγοντας τα εξής:

«Δεν μιλάει κανείς για ανεπάρκεια του Σωκράτη. Όμως, πρέπει να καταλάβει ότι αντλεί τη νομιμοποίησή του από τον εκλεγμένο πρόεδρο».

Διακοπή της συνεδρίασης και αναβολή της ψηφοφορίας φέρεται να ζήτησε, κατά την τοποθέτηση του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βουλευτης Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Καραμέρος.

Φουλ επίθεση από την Κατερίνα Νοτοπούλου, που ανέφερε τα εξής:

«Σήμερα έπρεπε να συζητάμε για τη ΔΕΘ και η εισήγηση είναι για το πως θα διαλυθούμε, φέρεται να τόνισε κατά την τοποθέτηση της στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η Κατερίνα Νοτοπουλου.

Ως ΚΟ δεν αφήσαμε καρφίτσα να πέσει κάτω από όσα κάνει η ΝΔ, εμείς κανουμε στην πραγματικότητα και την παραγωγή θέσεων, η ΚΟ ήταν η μόνη που λειτουργούσε ενωμένη

Μήνες τώρα, η παραγωγή πολιτικού έργου επισκιάζεται μονίμως από την παραγωγή εσωστρέφειας και παραπολιτικής, ανέφερε, κατά πληροφορίες, η Βουλευτής Θεσσαλονίκης, συμπληρώνοντας πως «όλα όσα συνέβησαν μεχρι σήμερα ήταν αποκλειστικά επιλογές προέδρου: ΝΑΤΟ ιερη συμμαχια, αντικοινοβουλευτικος λόγος, ευρωεκλογες με ποθεν έσχες».

Στοχοποίηση μας και αναρτήσεις αοριστης καταδίκης δεν σημαίνουν τίποτα όταν στοχοποιούμαστε συστηματικά από την ηγετική ομάδα, συνέχισε η ίδια.

Για την Πολιτική Γραμματεία, υποστήριξε πως τα κόμματα που λειτουργούν δημοκρατικά ανέχονται τη διαφωνια, ο πρόεδρος κανει αναρτήσεις και βίντεο περιγράφοντάς μας ως υπονομευτες και μιλά για την ενότητα προοδευτικού χώρου ως σχεδιο διαπλοκης, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου.

Εκτιμώ και αγαπώ τους συντρόφους που προτάθηκαν να μπουν προεδρείο αλλά τους καλώ να μη δεχτούν για να σώσουμε την συνοχή και την αξιόπρέπεια της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο προεδρος να αποσύρει την πρότασή του αλλιώς να πάμε σε κάλπη».

H Έλενα Ακρίτα πρότεινε ο Σωκράτης Φάμελλος να διευκολύνει τη διαδικασία, αναθεωρώντας τη θέση του, ενώ ο Όθωνας Ηλιόπουλος υποστήριξε την πρόταση των Γιώργου Καραμέρου και Συμεών Κεδίκογλου για αναβολή της διαδικασίας.

Πώς ψήφισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα «ναι» ψήφισαν οι εξής 17 βουλευτές:

  1. Έλενα Ακρίτα
  2. Ευάγγελος Αποστολάκης
  3. Αλέξανδρος Αυλωνίτης
  4. Καλλιόπη Βέττα
  5. Γιώργος Γαβρήλος
  6. Ρένα Δούρου
  7. Ράνια Θρασκιά
  8. Νίνα Κασιμάτη
  9. Βασίλης Κόκκαλης
  10. Κυριακή Μάλαμα
  11. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
  12. Νίκος Παππάς
  13. Πέτρος Παππάς
  14. Γιώτα Πούλου
  15. Γιάννης Σαρακιώτης
  16. Θεοδώρα Τζάκρη
  17. Ραλλία Χρηστίδου

«Όχι» ψήφισαν οι εξής 12 βουλευτές

  1. Σωκράτης Φάμελλος,
  2. Όλγα Γεροβασίλη
  3. Χρήστος Γιαννούλης
  4. Διονύσης Καλαματιανός
  5. Σίμος Κεδίκογλου
  6. Μαρίνα Κοντοτόλη
  7. Αθηνά Λινού
  8. Κώστας Μπάρκας
  9. Κατερίνα Νοτοπούλου
  10. Θεόφιλος Ξανθόπουλος
  11. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
  12. Γιώργος Ψυχογιός

Παρών ψήφισαν οι:

  1. Μίλτος Ζαμπάρας
  2. Γιώργος Καραμέρος
  3. Χάρης Μαμουλάκης
  4. Γιώργος Παπαηλιού

Νίκος Παππάς: Είναι ένα αποτέλεσμα καθαρό και δημοκρατικό

Μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης ο Νίκος Παππάς έκανε την πρώτη του δήλωση σχετικά με τη νέα του θέση ως πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλω να ευχαριστήσω καταρχάς τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, για την τιμητική πρόταση προς το πρόσωπό μου και τα πρόσωπα για τη στελέχωση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Να ευχαριστήσω όλους/ες τους/τις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τη δημιουργική συζήτηση, ανεξαρτήτως της τοποθέτησής τους και να υποσχεθώ ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις μαζί με όλα τα μέλη της ΚΟ για σταθεί η κοινοβουλευτική ομάδα στο ύψος των περιστάσεων, να κάνει πράξη την ανάγκη για οργανωμένη εξωστρέφεια του κόμματος και την υπέρβαση των όποιων δυσκολιών έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα.

Έχουμε όλο το ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο, έχουμε την υποχρέωση να δίνουμε χώρο στις δημόσιες τοποθετήσεις μας ώστε οι προγραμματικές μας θέσεις να ακούγονται, να αξιολογούνται από τον λαό και αυτό θα κάνουμε», τόνισε ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Νίκος Παππάς είπε: «Είναι ένα αποτέλεσμα καθαρό, ένα αποτέλεσμα δημοκρατικό, ένα αποτέλεσμα που μας δίνει την εντολή να πάμε όλοι/όλες μαζί παρακάτω. Από αυτή τη στιγμή και μετά δεν έχει καμία σημασία το τι ψήφισε ο/η κάθε βουλευτής. Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ενωμένοι, με οδηγό τις συλλογικές μας αποφάσεις μπορούμε να φέρουμε τα θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία».

Πηγές «87» για Κασσελάκη: «Πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία»

Μάλιστα, λίγο μετά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, «πηγές» της «ομάδας των 87» αναφερόμενοι στον κ. Κασσελάκη έκαναν λόγο για έναν «πρόεδρο χωρίς πλειοψηφία», καθώς πλέον ο κ. Κασσελάκης έχει 17 από 35 βουλευτές.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία