«Τρύπα» εκατομμυρίων ευρώ από την ακύρωση της ΔΕΘ
30/08/2020 18:30
30/08/2020 18:30
Αλυσιδωτές είναι οι επιπτώσεις της ακύρωσης της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η είδηση της ακύρωσης εκτός από το μούδιασμα που προκάλεσε σε πολίτες και επαγγελματίες, καθώς το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη στήνεται μία μεγάλη γιορτή, φέρνει επίσης μία τεράστια «τρύπα»: απώλεια θέσεων εργασίας, άδεια ταμεία σε καταστήματα, κατεβασμένα ρολά σε μπαρ και εστιατόρια, χιλιάδες άδεια δωμάτια σε ξενοδοχεία και χαμένους τζίρους εκατομμυρίων ευρώ, ποσά στα οποία ευελπιστούσαν οι επιχειρηματίες ως μία σανίδα σωτηρίας στον ωκεανό της αβεβαιότητας και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.
Από την πλευρά της η ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ σε μία προσπάθεια να σώσει ό,τι είναι δυνατό πραγματοποιεί πολιτικο-οικονομικό φόρουμ και έχει το βλέμμα της στραμμένο στην επόμενη ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα την Γαλλία που θα συμπέσει με την συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και διατηρεί την ελπίδα ότι θα έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο για να αντιμετωπιστεί ο φονικός ιός.
Εκτιμάται πως οι συνολικές απώλειες στον τζίρο της πόλης θα ανέλθουν σε 50.000.000 ευρώ. «Ο συνολικός αντίκτυπος σε οικονομικό επίπεδο από κάθε διοργάνωση εκτιμάται από συγκεκριμένο πολλαπλασιαστή ‘επί 10’ που θέτει η Παγκόσμια Ένωση Εκθέσεων. Υπολογίζεται πως εάν πολλαπλασιαστεί ο τζίρος της κάθε διοργάνωσης επί 10 τότε προκύπτει το συνολικό όφελος του γεγονότος για την πόλη που το φιλοξενεί» λέει στη «ΜτΚ» στέλεχος της ΔΕΘ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας ο τζίρος της 85ης διοργάνωσης αναμενόταν να ανέλθει σε 5.000.000 ευρώ. Από την ακύρωση της φετινής ΔΕΘ αλλά και των κλαδικών εκθέσεων που υπό φυσιολογικές συνθήκες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του χρόνου υπολογίζεται πως οι ετήσιες ζημίες της εταιρείας θα ανέλθουν σε 2.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» για το 2020 ο συνολικός προϋπολογισμός της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ ανερχόταν σε 16.000.000 ευρώ με τα ετήσια κέρδη να επρόκειτο να ξεπεράσουν το 1.300.000 ευρώ. Όπως εξηγεί έμπειρο στέλεχος της διοίκησης θα ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά κερδοφορίας για τη ΔΕΘ. Μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού, την ακύρωση των κλαδικών εκθέσεων αλλά και την πρόσφατη ακύρωση της Γενικής Έκθεσης ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 8.000.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως οι απώλειες ξεπερνούν τα 7.000.000 ευρώ, δηλαδή το 50% αυτού. Για τη φετινή ΔΕΘ, ο τζίρος των 5.000.000 ευρώ θα προέκυπτε ως εξής: 3.000.000 ευρώ θα εισπράττονταν από τα ενοίκια των χώρων, περίπου 1.500.000 ευρώ από τα εισιτήρια και σε 500.000 υπολογίζονταν τα δευτερογενή έσοδα και οι χορηγίες.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους η εταιρεία διαθέτει συνολικά 85 εργαζόμενους και άλλους 150 άμεσους συνεργάτες οι οποίοι επηρεάζονται από την ακύρωση της φετινής διοργάνωσης. Υπολογίζεται πως το διάστημα πραγματοποίησης κάθε Γενικής Έκθεσης απασχολούνται εντός των χώρων και πέριξ της ΔΕΘ (υπάλληλοι ΔΕΘ, συνεργάτες, εθελοντές, υπάλληλοι περιπτέρων, εκπρόσωποι εταιρειών κ.τλ.) περίπου 20.000 άτομα. Μεγάλες είναι οι απώλειες και στο κατασκευαστικό κομμάτι των περιπτέρων, το οποίο αναλαμβάνουν κάθε χρόνο συγκεκριμένες εταιρείες. Υπολογίζεται πως οι απώλειες από τη μη κατασκευή περιπτέρων εντός των χώρων της έκθεσης αγγίζει τα 3.500.000-5.000.000 ευρώ. Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της εταιρίας, Αλέξης Τσαξιρλής «από την ακύρωση της διοργάνωσης επηρεάζονται οι πτήσεις, οι πληρότητες των αεροπλάνων, τα εισιτήρια, τα εστιατόρια, τα καταστήματα. Η επίδραση της ΔΕΘ στην τοπική οικονομία είναι σημαντική» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσαξιρλής.
Οι ομιλίες των 50 ατόμων και το «μικρό Νταβός»
Τη θέση της 85ης ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ θα πάρει το Thessaloniki Helexpo Forum, ένα πολιτικό-οικονομικό forum που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 11-20 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει όσο θα διαρκούσε η διοργάνωση. Στο forum θα συμμετέχει η πολιτική ηγεσία του τόπου, με τους αρχηγούς των κομμάτων να πραγματοποιούν ομιλίες σε περιορισμένο αριθμητικά ακροατήριο αλλά και συνεντεύξεις Τύπου (βλ. σελίδα 5), όπως άλλωστε είθισται. Στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών εντός του χώρου θα υπάρχουν 50 άτομα, κάτι που σημαίνει πως η επιλογή των προσώπων που θα προσκληθούν θα γίνει με αυστηρά κριτήρια. Οι προσκλήσεις θα είναι προσωπικές.
Εντός του χώρου όσοι συμμετέχουν στο ακροατήριο θα φορούν μάσκες, θα κρατηθούν αποστάσεις μεταξύ των καθήμενων, δεν θα υπάρχουν όρθιοι στο ακροατήριο, ενώ στην είσοδο οι καλεσμένοι θα θερμομετριούνται, ενώ στο χώρο θα υπάρχουν αντισηπτικά. «Θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα» υποστηρίζει στη «ΜτΚ» στέλεχος της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ. Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και οι συνεντεύξεις Τύπου θα μεταδοθούν τηλεοπτικά, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε διοργάνωση. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πάνελ που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του forum αυτά θα καλύπτονται από τηλεοπτικά συνεργεία και οι συζητήσεις θα μεταδίδονται. «Θα γίνει χρήση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία» εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Τάσος Τζήκας συμπληρώνοντας πως εκτός από τους παρευρισκόμενους ομιλητές θα συμμετέχουν στις συζητήσεις καλεσμένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα συνδέονται μέσω πλατφορμών τηλεδιάσκεψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το μεσημέρι και μετά καθημερινά θα πραγματοποιούνται συζητήσεις με θέμα την οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης, τον Τουρισμό, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τις εργασιακές σχέσεις και την απασχόληση. Στις συζητήσεις θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, εκπρόσωποι των κομμάτων, θεσμικοί φορείς και παράγοντες της πόλης και εκπρόσωποι εταιρειών. Αντίστοιχες συζητήσεις θα πραγματοποιούνται και κατά τις πρωινές ώρες.
«Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ζημίες αρκεί να αναφέρουμε πως προ κορονοϊού είχαν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους στην Έκθεση περίπου εκατό γερμανικές εταιρείες και μετά τον κορονοϊό δήλωσαν ενδιαφέρον περίπου εξήντα» αναφέρει στέλεχος της ΔΕΘ.
«Η περίοδος του κορονοϊού, από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, είναι μία καταστροφική περίοδος όσον αφορά τα έσοδα και τη λειτουργία της ΔΕΘ- Helexpo. Ο εκθεσιακός κλάδος, παγκοσμίως, έχει υποστεί μαζί με τον τουρισμό τις πιο οδυνηρές συνέπειες από τον Covid-19. Η ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, στην οποία θα ήταν «Τιμώμενη Χώρα» η Γερμανία, και η οποία θα έδινε μία οικονομική ανάσα στη Θεσσαλονίκη, επέτεινε το πρόβλημα. Βέβαια με βάση την καλοκαιρινή έξαρση των κρουσμάτων ήταν επιβεβλημένη, για λόγους δημόσιας υγείας. Στην επόμενη περίοδο, μέχρι την ανακάλυψη του εμβολίου, είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε, να χρησιμοποιήσουμε τις ψηφιακές τεχνολογίες και να προσπαθήσουμε να είμαστε, ως ΔΕΘ, παρόντες στην αγορά. Η απόφασή μας να οργανώσουμε το Thessaloniki Helexpo Forum από τις 11 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, με απόλυτη τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, είναι μία προσπάθεια να εξοικειωθούμε με τα νέα δεδομένα και να συνεχίσει η Θεσσαλονίκη να είναι, τον Σεπτέμβριο, το πολιτικοοικονομικό κέντρο της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, πρόθεση του δήμου είναι να οργανώσει, τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από αδελφοποιημένες με τη Θεσσαλονίκη πόλεων.
Έρχονται λουκέτα
Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης η διοργάνωση θα ενίσχυε τα ταμεία των καταστηματαρχών του κέντρου της Θεσσαλονίκης. «Αν υπάρχει η ψυχολογία και φυσικά το χρήμα, τότε οι καταναλωτές θα ψωνίσουν. Τη δεδομένη χρονική στιγμή ψυχολογία δεν υπάρχει» σχολιάζει ο κ. Φιλιππίδης. «Περίπου 100.000 άνθρωποι θα έρχονταν στην πόλη. Θα έτρωγαν, θα έπιναν, θα διασκέδαζαν, θα ψώνιζαν. Τώρα αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έρθουν» συμπληρώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. «Το εμπόριο ζει με την ελπίδα» επισημαίνει ο κ. Φιλιππίδης. Την ίδια ώρα, ο Εμπορικός Σύλλογος ανακοίνωσε πως καταργείται το δεκαήμερο της εκπτωτικής περιόδου που ίσχυε κατά τη χρονική διάρκεια της ΔΕΘ και αυξάνεται η χρονική διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων του Νοεμβρίου και του Μαΐου από 10 σε 15 μέρες, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, ενώ καταργείται και το άνοιγμα των καταστημάτων του κεντρικού δήμου τις δύο Κυριακές της ΔΕΘ. Σε μία προσπάθεια να τονώσει την πεσμένη ψυχολογία των Θεσσαλονικέων, οι υπεύθυνοι του Εμπορικού Συλλόγου προσανατολίζονται στην πραγματοποίηση μίας μεγάλης δράσης το πρώτο Σαββατοκύριακο του Thessaloniki Helexpo Forum (12 και 13 Σεπτεμβρίου).
Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του ΕΣΘ αναζητά τρόπους, ώστε να επικοινωνήσει στους Θεσσαλονικείς τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία, τους ειδικούς και τους επιστήμονες για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Προς αυτή την κατεύθυνση η δράση θα περιλαμβάνει διανομή έντυπου υλικού και ενημέρωση σε κεντρικά σημεία του κέντρου της πόλης. «Σχεδιάζουμε μία μεγάλη δράση για την πόλη. Να επιβεβαιώσουμε και να πιστοποιήσουμε πως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν θα πεθάνει ποτέ» λέει ο πρόεδρος του ΕΣΘ. Ο κ. Φιλιππίδης ο οποίος συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ ως μέλος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική ζημία της εταιρείας από την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ προτείνει την κατάργηση του ΦΠΑ 24% λόγω των έκτακτων αυτών συνθηκών για την εταιρεία αλλά και την εξεύρεση τρόπου ώστε να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με περιορισμένα άτομα που να ενισχύσουν οικονομικά την εταιρεία.
Άδεια τα δωμάτια των ξενοδοχείων
Μεγάλο είναι το πλήγμα και στον ήδη ταλαιπωρημένο από την πανδημία του κορονοϊού ξενοδοχειακό κλάδο. «Η ΔΕΘ μας βοηθάει στους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Το χτύπημα από την ακύρωσή της είναι μεγάλο. Ελάχιστα ξενοδοχεία της πόλης καταγράφουν μία σχετική κίνηση» σχολιάζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, ο οποίος συμπληρώνει πως ήδη εκπρόσωποι εταιρειών αλλά και κρατικών συμμετοχών είχαν προχωρήσει σε κρατήσεις δωματίων για την περίοδο της Έκθεσης. Σύμφωνα με τον κ. Μανδρίνο κάθε Σεπτέμβριο και ειδικότερα το πρώτο και το δεύτερο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ σημειώνεται πληρότητα στα ξενοδοχεία που ξεπερνά το 90%. Ο κ. Μανδρίνος εκτιμά πως φέτος τον Σεπτέμβριο οι πληρότητες θα είναι παρόμοιες με εκείνες του Αυγούστου και θα ανέλθουν σε 15%-17% για τα ξενοδοχεία που άνοιξαν. Υπολογίζεται πως στο νομό Θεσσαλονίκης επαναλειτούργησε το 80-85% των ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ εκτιμάται πως το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου θα κατεβάσουν εκ νέου ρολά συγκεκριμένα ξενοδοχεία.
Οι κρατήσεις της ΔΕΘ, εάν δεν ακυρωνόταν είναι βέβαιο πως θα έδιναν μία «ανάσα» στους ξενοδόχους. «Μετά την ακύρωση του γεγονότος και δεδομένων των μέτρων ο Αύγουστος είναι καταστροφικός για τις επιχειρήσεις μας» λέει στη «ΜτΚ» ιδιοκτήτης ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων στο κέντρο της πόλης. Σε επίπεδο νομού υπάρχουν συνολικά 127 ξενοδοχεία εκ των οποίων τα 86 είναι μέλη της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων. Είναι χαρακτηριστικό πως στα όρια του κέντρου της πόλης το σύνολο (πλην τριών) των ξενοδοχείων είναι μέλη της ΕΞΘ. Συνολικά ο νομός διαθέτει περίπου 8.000 δωμάτια σε ξενοδοχεία και συνολικά περισσότερες από 15.000 κλίνες. Εκτιμάται πως τα Σαββατοκύριακα της ΔΕΘ περισσότερα από 6.000 δωμάτια φιλοξενούν εμπορικούς επισκέπτες και κρατικούς αξιωματούχους, ενώ την εβδομάδα της διοργάνωσης η πληρότητα ξεπερνά το 75%. «Η ΔΕΘ έπρεπε να ακυρωθεί εδώ και καιρό. Από τη στιγμή που ακυρώνονται όλα τα εκθεσιακά γεγονότα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δημιουργούσαμε προσδοκίες πως θα πραγματοποιούνταν η 85η ΔΕΘ. Η κινητικότητα και οι προσδοκίες οδήγησαν πολλούς συναδέλφους στην απόφαση να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους, να απασχολήσουν προσωπικό με τα ταμεία άδεια. Η κατάσταση σήμερα είναι τραγική. Δεν μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Δεν προσδοκώ από το κράτος να φέρει πελατεία αλλά να με βοηθήσει να σταθώ στα πόδια μου» σχολιάζει στη «ΜτΚ» ιδιοκτήτης ξενοδοχείου 180 κλινών που την περασμένη Πέμπτη είχε κρατήσεις μόλις για 20 δωμάτια.
Την ίδια ώρα, και οι κάτοικοι διαμερισμάτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb μετρούν σημαντικές απώλειες που υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ, καθώς τα τελευταία χρόνια εκτός από την μεγάλη πληρότητα σε ξενοδοχεία σημειωνόταν μεγάλη πληρότητα και σε τέτοια διαμερίσματα.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Αυγούστου 2020
Αλυσιδωτές είναι οι επιπτώσεις της ακύρωσης της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Η είδηση της ακύρωσης εκτός από το μούδιασμα που προκάλεσε σε πολίτες και επαγγελματίες, καθώς το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη στήνεται μία μεγάλη γιορτή, φέρνει επίσης μία τεράστια «τρύπα»: απώλεια θέσεων εργασίας, άδεια ταμεία σε καταστήματα, κατεβασμένα ρολά σε μπαρ και εστιατόρια, χιλιάδες άδεια δωμάτια σε ξενοδοχεία και χαμένους τζίρους εκατομμυρίων ευρώ, ποσά στα οποία ευελπιστούσαν οι επιχειρηματίες ως μία σανίδα σωτηρίας στον ωκεανό της αβεβαιότητας και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.
Από την πλευρά της η ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ σε μία προσπάθεια να σώσει ό,τι είναι δυνατό πραγματοποιεί πολιτικο-οικονομικό φόρουμ και έχει το βλέμμα της στραμμένο στην επόμενη ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα την Γαλλία που θα συμπέσει με την συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και διατηρεί την ελπίδα ότι θα έχει ανακαλυφθεί το εμβόλιο για να αντιμετωπιστεί ο φονικός ιός.
Εκτιμάται πως οι συνολικές απώλειες στον τζίρο της πόλης θα ανέλθουν σε 50.000.000 ευρώ. «Ο συνολικός αντίκτυπος σε οικονομικό επίπεδο από κάθε διοργάνωση εκτιμάται από συγκεκριμένο πολλαπλασιαστή ‘επί 10’ που θέτει η Παγκόσμια Ένωση Εκθέσεων. Υπολογίζεται πως εάν πολλαπλασιαστεί ο τζίρος της κάθε διοργάνωσης επί 10 τότε προκύπτει το συνολικό όφελος του γεγονότος για την πόλη που το φιλοξενεί» λέει στη «ΜτΚ» στέλεχος της ΔΕΘ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας ο τζίρος της 85ης διοργάνωσης αναμενόταν να ανέλθει σε 5.000.000 ευρώ. Από την ακύρωση της φετινής ΔΕΘ αλλά και των κλαδικών εκθέσεων που υπό φυσιολογικές συνθήκες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του χρόνου υπολογίζεται πως οι ετήσιες ζημίες της εταιρείας θα ανέλθουν σε 2.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» για το 2020 ο συνολικός προϋπολογισμός της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ ανερχόταν σε 16.000.000 ευρώ με τα ετήσια κέρδη να επρόκειτο να ξεπεράσουν το 1.300.000 ευρώ. Όπως εξηγεί έμπειρο στέλεχος της διοίκησης θα ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά κερδοφορίας για τη ΔΕΘ. Μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού, την ακύρωση των κλαδικών εκθέσεων αλλά και την πρόσφατη ακύρωση της Γενικής Έκθεσης ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 8.000.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως οι απώλειες ξεπερνούν τα 7.000.000 ευρώ, δηλαδή το 50% αυτού. Για τη φετινή ΔΕΘ, ο τζίρος των 5.000.000 ευρώ θα προέκυπτε ως εξής: 3.000.000 ευρώ θα εισπράττονταν από τα ενοίκια των χώρων, περίπου 1.500.000 ευρώ από τα εισιτήρια και σε 500.000 υπολογίζονταν τα δευτερογενή έσοδα και οι χορηγίες.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους η εταιρεία διαθέτει συνολικά 85 εργαζόμενους και άλλους 150 άμεσους συνεργάτες οι οποίοι επηρεάζονται από την ακύρωση της φετινής διοργάνωσης. Υπολογίζεται πως το διάστημα πραγματοποίησης κάθε Γενικής Έκθεσης απασχολούνται εντός των χώρων και πέριξ της ΔΕΘ (υπάλληλοι ΔΕΘ, συνεργάτες, εθελοντές, υπάλληλοι περιπτέρων, εκπρόσωποι εταιρειών κ.τλ.) περίπου 20.000 άτομα. Μεγάλες είναι οι απώλειες και στο κατασκευαστικό κομμάτι των περιπτέρων, το οποίο αναλαμβάνουν κάθε χρόνο συγκεκριμένες εταιρείες. Υπολογίζεται πως οι απώλειες από τη μη κατασκευή περιπτέρων εντός των χώρων της έκθεσης αγγίζει τα 3.500.000-5.000.000 ευρώ. Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της εταιρίας, Αλέξης Τσαξιρλής «από την ακύρωση της διοργάνωσης επηρεάζονται οι πτήσεις, οι πληρότητες των αεροπλάνων, τα εισιτήρια, τα εστιατόρια, τα καταστήματα. Η επίδραση της ΔΕΘ στην τοπική οικονομία είναι σημαντική» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσαξιρλής.
Οι ομιλίες των 50 ατόμων και το «μικρό Νταβός»
Τη θέση της 85ης ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ θα πάρει το Thessaloniki Helexpo Forum, ένα πολιτικό-οικονομικό forum που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 11-20 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει όσο θα διαρκούσε η διοργάνωση. Στο forum θα συμμετέχει η πολιτική ηγεσία του τόπου, με τους αρχηγούς των κομμάτων να πραγματοποιούν ομιλίες σε περιορισμένο αριθμητικά ακροατήριο αλλά και συνεντεύξεις Τύπου (βλ. σελίδα 5), όπως άλλωστε είθισται. Στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών εντός του χώρου θα υπάρχουν 50 άτομα, κάτι που σημαίνει πως η επιλογή των προσώπων που θα προσκληθούν θα γίνει με αυστηρά κριτήρια. Οι προσκλήσεις θα είναι προσωπικές.
Εντός του χώρου όσοι συμμετέχουν στο ακροατήριο θα φορούν μάσκες, θα κρατηθούν αποστάσεις μεταξύ των καθήμενων, δεν θα υπάρχουν όρθιοι στο ακροατήριο, ενώ στην είσοδο οι καλεσμένοι θα θερμομετριούνται, ενώ στο χώρο θα υπάρχουν αντισηπτικά. «Θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα» υποστηρίζει στη «ΜτΚ» στέλεχος της διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ. Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και οι συνεντεύξεις Τύπου θα μεταδοθούν τηλεοπτικά, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε διοργάνωση. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πάνελ που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του forum αυτά θα καλύπτονται από τηλεοπτικά συνεργεία και οι συζητήσεις θα μεταδίδονται. «Θα γίνει χρήση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία» εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Τάσος Τζήκας συμπληρώνοντας πως εκτός από τους παρευρισκόμενους ομιλητές θα συμμετέχουν στις συζητήσεις καλεσμένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα συνδέονται μέσω πλατφορμών τηλεδιάσκεψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το μεσημέρι και μετά καθημερινά θα πραγματοποιούνται συζητήσεις με θέμα την οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης, τον Τουρισμό, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τις εργασιακές σχέσεις και την απασχόληση. Στις συζητήσεις θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, εκπρόσωποι των κομμάτων, θεσμικοί φορείς και παράγοντες της πόλης και εκπρόσωποι εταιρειών. Αντίστοιχες συζητήσεις θα πραγματοποιούνται και κατά τις πρωινές ώρες.
«Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ζημίες αρκεί να αναφέρουμε πως προ κορονοϊού είχαν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους στην Έκθεση περίπου εκατό γερμανικές εταιρείες και μετά τον κορονοϊό δήλωσαν ενδιαφέρον περίπου εξήντα» αναφέρει στέλεχος της ΔΕΘ.
«Η περίοδος του κορονοϊού, από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, είναι μία καταστροφική περίοδος όσον αφορά τα έσοδα και τη λειτουργία της ΔΕΘ- Helexpo. Ο εκθεσιακός κλάδος, παγκοσμίως, έχει υποστεί μαζί με τον τουρισμό τις πιο οδυνηρές συνέπειες από τον Covid-19. Η ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, στην οποία θα ήταν «Τιμώμενη Χώρα» η Γερμανία, και η οποία θα έδινε μία οικονομική ανάσα στη Θεσσαλονίκη, επέτεινε το πρόβλημα. Βέβαια με βάση την καλοκαιρινή έξαρση των κρουσμάτων ήταν επιβεβλημένη, για λόγους δημόσιας υγείας. Στην επόμενη περίοδο, μέχρι την ανακάλυψη του εμβολίου, είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε, να χρησιμοποιήσουμε τις ψηφιακές τεχνολογίες και να προσπαθήσουμε να είμαστε, ως ΔΕΘ, παρόντες στην αγορά. Η απόφασή μας να οργανώσουμε το Thessaloniki Helexpo Forum από τις 11 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, με απόλυτη τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, είναι μία προσπάθεια να εξοικειωθούμε με τα νέα δεδομένα και να συνεχίσει η Θεσσαλονίκη να είναι, τον Σεπτέμβριο, το πολιτικοοικονομικό κέντρο της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, πρόθεση του δήμου είναι να οργανώσει, τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από αδελφοποιημένες με τη Θεσσαλονίκη πόλεων.
Έρχονται λουκέτα
Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης η διοργάνωση θα ενίσχυε τα ταμεία των καταστηματαρχών του κέντρου της Θεσσαλονίκης. «Αν υπάρχει η ψυχολογία και φυσικά το χρήμα, τότε οι καταναλωτές θα ψωνίσουν. Τη δεδομένη χρονική στιγμή ψυχολογία δεν υπάρχει» σχολιάζει ο κ. Φιλιππίδης. «Περίπου 100.000 άνθρωποι θα έρχονταν στην πόλη. Θα έτρωγαν, θα έπιναν, θα διασκέδαζαν, θα ψώνιζαν. Τώρα αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έρθουν» συμπληρώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. «Το εμπόριο ζει με την ελπίδα» επισημαίνει ο κ. Φιλιππίδης. Την ίδια ώρα, ο Εμπορικός Σύλλογος ανακοίνωσε πως καταργείται το δεκαήμερο της εκπτωτικής περιόδου που ίσχυε κατά τη χρονική διάρκεια της ΔΕΘ και αυξάνεται η χρονική διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων του Νοεμβρίου και του Μαΐου από 10 σε 15 μέρες, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, ενώ καταργείται και το άνοιγμα των καταστημάτων του κεντρικού δήμου τις δύο Κυριακές της ΔΕΘ. Σε μία προσπάθεια να τονώσει την πεσμένη ψυχολογία των Θεσσαλονικέων, οι υπεύθυνοι του Εμπορικού Συλλόγου προσανατολίζονται στην πραγματοποίηση μίας μεγάλης δράσης το πρώτο Σαββατοκύριακο του Thessaloniki Helexpo Forum (12 και 13 Σεπτεμβρίου).
Σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του ΕΣΘ αναζητά τρόπους, ώστε να επικοινωνήσει στους Θεσσαλονικείς τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία, τους ειδικούς και τους επιστήμονες για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Προς αυτή την κατεύθυνση η δράση θα περιλαμβάνει διανομή έντυπου υλικού και ενημέρωση σε κεντρικά σημεία του κέντρου της πόλης. «Σχεδιάζουμε μία μεγάλη δράση για την πόλη. Να επιβεβαιώσουμε και να πιστοποιήσουμε πως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν θα πεθάνει ποτέ» λέει ο πρόεδρος του ΕΣΘ. Ο κ. Φιλιππίδης ο οποίος συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ ως μέλος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική ζημία της εταιρείας από την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ προτείνει την κατάργηση του ΦΠΑ 24% λόγω των έκτακτων αυτών συνθηκών για την εταιρεία αλλά και την εξεύρεση τρόπου ώστε να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με περιορισμένα άτομα που να ενισχύσουν οικονομικά την εταιρεία.
Άδεια τα δωμάτια των ξενοδοχείων
Μεγάλο είναι το πλήγμα και στον ήδη ταλαιπωρημένο από την πανδημία του κορονοϊού ξενοδοχειακό κλάδο. «Η ΔΕΘ μας βοηθάει στους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Το χτύπημα από την ακύρωσή της είναι μεγάλο. Ελάχιστα ξενοδοχεία της πόλης καταγράφουν μία σχετική κίνηση» σχολιάζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, ο οποίος συμπληρώνει πως ήδη εκπρόσωποι εταιρειών αλλά και κρατικών συμμετοχών είχαν προχωρήσει σε κρατήσεις δωματίων για την περίοδο της Έκθεσης. Σύμφωνα με τον κ. Μανδρίνο κάθε Σεπτέμβριο και ειδικότερα το πρώτο και το δεύτερο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ σημειώνεται πληρότητα στα ξενοδοχεία που ξεπερνά το 90%. Ο κ. Μανδρίνος εκτιμά πως φέτος τον Σεπτέμβριο οι πληρότητες θα είναι παρόμοιες με εκείνες του Αυγούστου και θα ανέλθουν σε 15%-17% για τα ξενοδοχεία που άνοιξαν. Υπολογίζεται πως στο νομό Θεσσαλονίκης επαναλειτούργησε το 80-85% των ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ εκτιμάται πως το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου θα κατεβάσουν εκ νέου ρολά συγκεκριμένα ξενοδοχεία.
Οι κρατήσεις της ΔΕΘ, εάν δεν ακυρωνόταν είναι βέβαιο πως θα έδιναν μία «ανάσα» στους ξενοδόχους. «Μετά την ακύρωση του γεγονότος και δεδομένων των μέτρων ο Αύγουστος είναι καταστροφικός για τις επιχειρήσεις μας» λέει στη «ΜτΚ» ιδιοκτήτης ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων στο κέντρο της πόλης. Σε επίπεδο νομού υπάρχουν συνολικά 127 ξενοδοχεία εκ των οποίων τα 86 είναι μέλη της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων. Είναι χαρακτηριστικό πως στα όρια του κέντρου της πόλης το σύνολο (πλην τριών) των ξενοδοχείων είναι μέλη της ΕΞΘ. Συνολικά ο νομός διαθέτει περίπου 8.000 δωμάτια σε ξενοδοχεία και συνολικά περισσότερες από 15.000 κλίνες. Εκτιμάται πως τα Σαββατοκύριακα της ΔΕΘ περισσότερα από 6.000 δωμάτια φιλοξενούν εμπορικούς επισκέπτες και κρατικούς αξιωματούχους, ενώ την εβδομάδα της διοργάνωσης η πληρότητα ξεπερνά το 75%. «Η ΔΕΘ έπρεπε να ακυρωθεί εδώ και καιρό. Από τη στιγμή που ακυρώνονται όλα τα εκθεσιακά γεγονότα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δημιουργούσαμε προσδοκίες πως θα πραγματοποιούνταν η 85η ΔΕΘ. Η κινητικότητα και οι προσδοκίες οδήγησαν πολλούς συναδέλφους στην απόφαση να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους, να απασχολήσουν προσωπικό με τα ταμεία άδεια. Η κατάσταση σήμερα είναι τραγική. Δεν μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Δεν προσδοκώ από το κράτος να φέρει πελατεία αλλά να με βοηθήσει να σταθώ στα πόδια μου» σχολιάζει στη «ΜτΚ» ιδιοκτήτης ξενοδοχείου 180 κλινών που την περασμένη Πέμπτη είχε κρατήσεις μόλις για 20 δωμάτια.
Την ίδια ώρα, και οι κάτοικοι διαμερισμάτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb μετρούν σημαντικές απώλειες που υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ, καθώς τα τελευταία χρόνια εκτός από την μεγάλη πληρότητα σε ξενοδοχεία σημειωνόταν μεγάλη πληρότητα και σε τέτοια διαμερίσματα.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Αυγούστου 2020
ΣΧΟΛΙΑ