Μονόλογοι
Τσίπρας VS Τσίπρας ή Τσίπρας VS συμμετοχή στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ;
14/05/2022 14:10
Στις εσωκομματικές κάλπες σπεύδουν αύριο Κυριακή οι ΣΥΡΙΖαίοι και οι φίλοι τους με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει προσδώσει με τις ατάκες τους για τις 1.000 κάλπες και τους λογαριασμούς που θα σταλούν στην κυβέρνηση, χαρακτήρα... δημοψηφίσματος για πρωθυπουργό, τουλάχιστον όσον αφορά την κάλπη που θα διαγωνίζεται ο ίδιος με τον εαυτό του.
Όμως, μιας και είμαστε χώρα εκλογολάγνων και όλοι ασχολούμαστε με κάθε εσωκομματική κάλπη που στήνεται, ειδικά αφού έχουμε μπει ήδη σε προεκλογική περίοδο χωρίς να το ξέρουμε, ο Αλέξης δε θα είναι και τόσο... μόνος στην κάλπη, μιας και θα έχει να... ανταγωνιστεί και τα του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ που είναι πολύ πρόσφατα.
Ήδη στα πηγαδάκια των καφενείων και ειδικά εκείνα των σόσιαλ, συζητιέται πως ο πήχης είναι η συμμετοχή στις απανωτές κάλπες που έστησαν οι ΠΑΣόκοι, αρχικά για να επιλέξουν νέο αρχηγό και έπειτα για να βρουν το όνομα και τα πρόσωπα στις τοπικές οργανώσεις.
Τα θυμίζω επιγραμματικά. Στις 5/12 του προηγούμενου χρόνου 270.000 πολίτες συνέρρευσαν μαζικά στις κάλπες για να ψηφίσουν τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, ενώ μια εβδομάδα μετά και παρότι θεωρητικά το αποτέλεσμα είχε κριθεί υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη, το ενδιαφέρον παρέμεινε υψηλό καθώς 206.000 ξαναπήγαν για να ψηφίσουν μεταξύ Ανδρουλάκη και ΓΑΠ.
Όσο για την περασμένη εβδομάδα όταν η Χαριλάου Τρικούπη έστησε και πάλι κάλπες για όνομα, σύμβολα και νομαρχιακές, η συμμετοχή ξεπέρασε και πάλι τις προσδοκίες που έθεσαν δημόσια (μιλούσαν για 140.000 ψηφοφόρους) και... έκατσε σε λίγο παραπάνω από 170.000.
Για να τα λέμε όλα, η μόνη "σωστή" σύγκριση για τις αυριανές κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ με τον παλιό του εαυτό και παλιότερες ανάλογες διαδικασίες. Όμως, μιας και ο Τσίπρας απευθύνεται διαρκώς στην κεντροαριστερά και έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλους που τοποθετούν εκεί τον εαυτό τους και όχι στα 61.600 μέλη του, είναι λογικό και επόμενο να συγκρίνεται με το κόμμα του συγκεκριμένου χώρου.
Όσο για το τι απαντούν προκαταβολικά οι ΣΥΡΙΖαίοι που ξέρουν πως αύριο θα βγουν τα τεφτέρια και άλλοι θα λένε πως νίκησαν τον τάδε κι άλλοι πως έχασαν από τον δείνα, οι εκλογές για πρόεδρο του κόμματος, είναι μεν ανοιχτές σε όλους, αλλά χρειάζεται όποιος πάει να εγγραφεί στο κόμμα και μετά να ψηφίσει (κάτι μάλλον αποτρεπτικό για όσους συνηθίζουν να ψηφίζουν στις κάλπες και άλλων κομμάτων, όπως έκαναν στο ΚΙΝΑΛ ή και παλιότερα όταν η ΝΔ έψαχνε αρχηγό). Άσε που δεν υπάρχει και δίλημμα για να προκαλέσει ένα παραπάνω ενδιαφέρον ή μια συσπείρωση.