«Una Pizzeria» στην Περαία: Ναπολιτάνικες γεύσεις με υλικά από την εύφορη γη της Επανομής
17/07/2023 13:10
17/07/2023 13:10
Το Σεπτέμβριο του 2021, άνοιξε στην περιοχή των νεόκτιστων στην παραλία της Περαίας, μία νέα πιτσαρία, η «Una Pizzeria». Πέρα από την πρωτιά στις γεύσεις, που θα μπορούσε να σημαίνει το όνομά της, η φιλοσοφία εδώ είναι ο συνδυασμός της ιταλικής και ναπολιτάνικης κουζίνας με ελληνικά στοιχεία, κατά το «una fatsa una ratsa», τη γνωστή, κοινή έκφραση Ελλήνων και Ιταλών.
Έτσι, πέρα από τα σημαντικά ιταλικά συστατικά, όπως η τομάτα San Marzano, που χρησιμοποιείται στη σάλτσα και τον τρόπο παρασκευής που βασίζεται στη ναπολιτάνικη παράδοση, πολλά από τα υλικά του μενού προέρχονται από την εύφορη γη της Επανομής και των γύρω περιοχών και είναι βασισμένα στην εποχικότητα, με τους πειραματισμούς να μην σταματούν ποτέ.
Μάγειρας ο ίδιος -σε πολλές επιχειρήσεις- ο ιδιοκτήτης κι εμπνευστής της «Una Pizzeria», Ανδρέας Τόντης, αγαπά ιδιαίτερα την ιταλική κουλτούρα και το ιταλικό φαγητό και τα αναδεικνύει καθημερινά στο χώρο του.
Σε τι διαφέρει η «Una Pizzeria» από άλλες πιτσαρίες της ευρύτερη περιοχής; Στο ότι, με εξαίρεση τη σάλτσα από τομάτες San Martzano, Π.Ο.Π. (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) της Ιταλίας και το ειδικό ιταλικό αλεύρι που χρησιμοποιείται στη ζύμη, το μενού περιλαμβάνει όσο το δυνατόν καθαρά ελληνικά προϊόντα, που ακολουθούν τον κύκλο των εποχών και τη διαθεσιμότητα της ημέρας κι αποτελούν πηγή έμπνευσης, για τους μαγείρους της κουζίνας του.
Το αποτέλεσμα είναι ένας συνδυασμός της ιταλικής και της ναπολιτάνικης κουζίνας με – επίσης πολλά Π.Ο.Π. ελληνικά στοιχεία και με πολλά, επίσης, να προέρχονται απευθείας από αγρούς και Κτήματα της ευρύτερης περιοχής.
Η «Una Pizzeria» φτάνει, έτσι, να αποτελεί έναν εκπρόσωπο της ναπολιτάνικης πίτσας, που στην περιοχή της είναι ένα φαγητό απλό, με τις πιτσαρίες να λειτουργούν ως ταβέρνες, με υλικά επίσης απλά και ντόπια, προερχόμενα από την ευρύτερη περιοχή της Νάπολης.
Τους αρέσει να ετοιμάζουν συνεχώς νέες προτάσεις, αναμειγνύοντας γεύσεις και υφές κι έτσι, πέρα από τις πιο κλασσικές πίτσες όπως Margarita κλασσική ή με τόνο, μπορείτε να δοκιμάσετε πίτσα με μελιτζάνα ψητή και καπνιστή, σκόρδο, τομάτα και φέτα, το νόστιμο Panuozzo Napoletano – γεμιστό καρβελάκι φτιαγμένο από τη ζύμη τους με φρέσκια, σιγοψημένη στο φούρνο χοιρινή πανσέτα, μαριναρισμένες αγκινάρες, τοματάκι και una white sauce – και πεϊνιρλί με ελληνικά προϊόντα.
Δοκιμάστε σίγουρα τη σαλάτα «Mista», με φυλλώδη λαχανικά, τοματίνια, καπνιστή πανσέτα σωτέ και φλοίδες grana Padano, αλλά και τη «Mista Greca» με φέτα Γρεβενών και τηγανητά κρεμμυδάκια, όπως και τη «θαλασσινή» πίτσα «Marinara» με αντζούγιες και σκόρδο, την «Tartufo» με μανιτάρια, κρέμα μαύρης τρούφας και λάδι λευκής τρούφας, την «Greca», με κρέμα πεκορίνο Αμφιλοχίας, φέτα Γρεβενών, πιπεριά, ελιές, ρίγανη ή τις επιλογές σε «Polo», με φιλέτο στήθος ή γύρο κοτόπουλο.
Τα πεϊνιρλί περιλαμβάνουν από πρόβεια κεφαλογραβιέρα Γρεβενών και πρόβειο βούτυρο, μέχρι γύρο χοιρινό, σουτζούκι κι αυγό και τα calzone, υλικά όπως η κατσικίσια φέτα Γρεβενών και το ελατόμελο.
Θα βρείτε, επίσης, νόστιμες και πραγματικά ξεχωριστές επιλογές σε pasta, όπως οι «penne alla vodka» με pancetta afumicata σωτέ, vodka και κρέμα γάλακτος και η casarecce, με κρέμα gorgonzola και φυστίκι Αιγίνης ή με σύγκλινο σωτέ, κρέμα από συνάπι και θυμάρι.
Το μενού περιλαμβάνει και ζουμερό burger, country πατάτες με μαγιονέζα τρούφας και τα συνοδευτικά Jason’s bread, φρεσκοψημένα ψωμάκια με λάδι σκόρδου και grana Padano.
Όλες οι ζύμες παρασκευάζονται από το ίδιο ζυμάρι που χρησιμοποιείται στην πίτσα, ακόμη και αυτή του γλυκού τους, του «dolce» - καλτσόνε γεμιστό με πραλίνα και καραμέλα βουτύρου. Στα γλυκά θα βρούμε ενίοτε και προτάσεις ημέρας, όπως τιραμισού ή σορμπέ, ενώ αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει είναι ο καφές με παγωτό.
Από τη φιλοσοφία της «Una Pizzeria», δεν θα μπορούσαν να εξαιρούνται τα κρασιά της κάβας. Θα βρούμε επίσης εκλεκτούς οίνος από τους αμπελώνες της Επανομής ή της Θεσσαλονίκης, όπως τα κρασιά του Κτήματος «Γεροβασιλείου» ή του «Γεωργιάδη». Προσεχώς, στη κάρτα κρασιών θα υπάρξουν και πολλοί ακόμη ελληνικοί οίνοι.
Αν κατοικείτε ή εάν βρεθείτε στην ευρύτερη περιοχή της Περαίας, επιβάλλεται ένα πέρασμα από την ιδιαίτερη αυτή γαστρονομική πρόταση. Μπορείτε φυσικά να παραγγείλετε και να έρθει στο χώρο σας ό,τι επιθυμείτε, ωστόσο εμείς θα σας προτείναμε να τη δοκιμάσετε επί τόπου, όσο είναι ακόμη ζεστή. Είναι, με διαφορά, η καλύτερη pizza όλης της περιοχής!
Tip 1: Eκτός από το να παραγγείλετε τα προϊόντα της «Una Pizzeria» απευθείας από το website του καταστήματος, μπορείτε να τα βρείτε και μέσω e-food, Box και Wolt. Πραγματοποιεί διανομές σε όλο το δήμο Θερμαϊκού και το δήμο Μίκρας.
Tip 2: Το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος, είναι Δευτέρα – Παρασκευή 18.00 – 24.00 και Σάββατο & Κυριακή 14.00 - 24.00.
Διεύθυνση: Φιλίππου 1 - 3, Περαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 20990
Το Σεπτέμβριο του 2021, άνοιξε στην περιοχή των νεόκτιστων στην παραλία της Περαίας, μία νέα πιτσαρία, η «Una Pizzeria». Πέρα από την πρωτιά στις γεύσεις, που θα μπορούσε να σημαίνει το όνομά της, η φιλοσοφία εδώ είναι ο συνδυασμός της ιταλικής και ναπολιτάνικης κουζίνας με ελληνικά στοιχεία, κατά το «una fatsa una ratsa», τη γνωστή, κοινή έκφραση Ελλήνων και Ιταλών.
Έτσι, πέρα από τα σημαντικά ιταλικά συστατικά, όπως η τομάτα San Marzano, που χρησιμοποιείται στη σάλτσα και τον τρόπο παρασκευής που βασίζεται στη ναπολιτάνικη παράδοση, πολλά από τα υλικά του μενού προέρχονται από την εύφορη γη της Επανομής και των γύρω περιοχών και είναι βασισμένα στην εποχικότητα, με τους πειραματισμούς να μην σταματούν ποτέ.
Μάγειρας ο ίδιος -σε πολλές επιχειρήσεις- ο ιδιοκτήτης κι εμπνευστής της «Una Pizzeria», Ανδρέας Τόντης, αγαπά ιδιαίτερα την ιταλική κουλτούρα και το ιταλικό φαγητό και τα αναδεικνύει καθημερινά στο χώρο του.
Σε τι διαφέρει η «Una Pizzeria» από άλλες πιτσαρίες της ευρύτερη περιοχής; Στο ότι, με εξαίρεση τη σάλτσα από τομάτες San Martzano, Π.Ο.Π. (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) της Ιταλίας και το ειδικό ιταλικό αλεύρι που χρησιμοποιείται στη ζύμη, το μενού περιλαμβάνει όσο το δυνατόν καθαρά ελληνικά προϊόντα, που ακολουθούν τον κύκλο των εποχών και τη διαθεσιμότητα της ημέρας κι αποτελούν πηγή έμπνευσης, για τους μαγείρους της κουζίνας του.
Το αποτέλεσμα είναι ένας συνδυασμός της ιταλικής και της ναπολιτάνικης κουζίνας με – επίσης πολλά Π.Ο.Π. ελληνικά στοιχεία και με πολλά, επίσης, να προέρχονται απευθείας από αγρούς και Κτήματα της ευρύτερης περιοχής.
Η «Una Pizzeria» φτάνει, έτσι, να αποτελεί έναν εκπρόσωπο της ναπολιτάνικης πίτσας, που στην περιοχή της είναι ένα φαγητό απλό, με τις πιτσαρίες να λειτουργούν ως ταβέρνες, με υλικά επίσης απλά και ντόπια, προερχόμενα από την ευρύτερη περιοχή της Νάπολης.
Τους αρέσει να ετοιμάζουν συνεχώς νέες προτάσεις, αναμειγνύοντας γεύσεις και υφές κι έτσι, πέρα από τις πιο κλασσικές πίτσες όπως Margarita κλασσική ή με τόνο, μπορείτε να δοκιμάσετε πίτσα με μελιτζάνα ψητή και καπνιστή, σκόρδο, τομάτα και φέτα, το νόστιμο Panuozzo Napoletano – γεμιστό καρβελάκι φτιαγμένο από τη ζύμη τους με φρέσκια, σιγοψημένη στο φούρνο χοιρινή πανσέτα, μαριναρισμένες αγκινάρες, τοματάκι και una white sauce – και πεϊνιρλί με ελληνικά προϊόντα.
Δοκιμάστε σίγουρα τη σαλάτα «Mista», με φυλλώδη λαχανικά, τοματίνια, καπνιστή πανσέτα σωτέ και φλοίδες grana Padano, αλλά και τη «Mista Greca» με φέτα Γρεβενών και τηγανητά κρεμμυδάκια, όπως και τη «θαλασσινή» πίτσα «Marinara» με αντζούγιες και σκόρδο, την «Tartufo» με μανιτάρια, κρέμα μαύρης τρούφας και λάδι λευκής τρούφας, την «Greca», με κρέμα πεκορίνο Αμφιλοχίας, φέτα Γρεβενών, πιπεριά, ελιές, ρίγανη ή τις επιλογές σε «Polo», με φιλέτο στήθος ή γύρο κοτόπουλο.
Τα πεϊνιρλί περιλαμβάνουν από πρόβεια κεφαλογραβιέρα Γρεβενών και πρόβειο βούτυρο, μέχρι γύρο χοιρινό, σουτζούκι κι αυγό και τα calzone, υλικά όπως η κατσικίσια φέτα Γρεβενών και το ελατόμελο.
Θα βρείτε, επίσης, νόστιμες και πραγματικά ξεχωριστές επιλογές σε pasta, όπως οι «penne alla vodka» με pancetta afumicata σωτέ, vodka και κρέμα γάλακτος και η casarecce, με κρέμα gorgonzola και φυστίκι Αιγίνης ή με σύγκλινο σωτέ, κρέμα από συνάπι και θυμάρι.
Το μενού περιλαμβάνει και ζουμερό burger, country πατάτες με μαγιονέζα τρούφας και τα συνοδευτικά Jason’s bread, φρεσκοψημένα ψωμάκια με λάδι σκόρδου και grana Padano.
Όλες οι ζύμες παρασκευάζονται από το ίδιο ζυμάρι που χρησιμοποιείται στην πίτσα, ακόμη και αυτή του γλυκού τους, του «dolce» - καλτσόνε γεμιστό με πραλίνα και καραμέλα βουτύρου. Στα γλυκά θα βρούμε ενίοτε και προτάσεις ημέρας, όπως τιραμισού ή σορμπέ, ενώ αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει είναι ο καφές με παγωτό.
Από τη φιλοσοφία της «Una Pizzeria», δεν θα μπορούσαν να εξαιρούνται τα κρασιά της κάβας. Θα βρούμε επίσης εκλεκτούς οίνος από τους αμπελώνες της Επανομής ή της Θεσσαλονίκης, όπως τα κρασιά του Κτήματος «Γεροβασιλείου» ή του «Γεωργιάδη». Προσεχώς, στη κάρτα κρασιών θα υπάρξουν και πολλοί ακόμη ελληνικοί οίνοι.
Αν κατοικείτε ή εάν βρεθείτε στην ευρύτερη περιοχή της Περαίας, επιβάλλεται ένα πέρασμα από την ιδιαίτερη αυτή γαστρονομική πρόταση. Μπορείτε φυσικά να παραγγείλετε και να έρθει στο χώρο σας ό,τι επιθυμείτε, ωστόσο εμείς θα σας προτείναμε να τη δοκιμάσετε επί τόπου, όσο είναι ακόμη ζεστή. Είναι, με διαφορά, η καλύτερη pizza όλης της περιοχής!
Tip 1: Eκτός από το να παραγγείλετε τα προϊόντα της «Una Pizzeria» απευθείας από το website του καταστήματος, μπορείτε να τα βρείτε και μέσω e-food, Box και Wolt. Πραγματοποιεί διανομές σε όλο το δήμο Θερμαϊκού και το δήμο Μίκρας.
Tip 2: Το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος, είναι Δευτέρα – Παρασκευή 18.00 – 24.00 και Σάββατο & Κυριακή 14.00 - 24.00.
Διεύθυνση: Φιλίππου 1 - 3, Περαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23920 20990
ΣΧΟΛΙΑ