Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη «ΜτΚ»: Στις ευρωεκλογές δεν είναι η ώρα για πειραματισμούς
24/03/2024 18:00
24/03/2024 18:00
«Δεν είναι η ώρα για πειραματισμούς» τονίζει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
«Οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν κόμματα με ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Να ψηφίσουν δηλαδή ΝΔ το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα, που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και στον σκληρό πυρήνα του ευρώ με το Μάαστριχτ, ενώ το 2015 η ΝΔ ήταν αυτή που έπεισε την τότε κυβέρνηση της Αριστεράς να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πολιτική. Αν δεν υπήρχε η ΝΔ να συμπαρασύρει και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και να δείξει στον ελληνικό λαό ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος, η τότε κυβέρνηση δεν θα έκανε την επική ‘κωλοτούμπα’ μετά το δημοψήφισμα και δεν ξέρουμε πως θα ήταν η Ελλάδα εκτός Ευρώπης.
Σήμερα γευόμαστε τα θετικά των πολιτικών μας κινήσεων του 2015 και αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι ψηφοφόροι», συμπληρώνει σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ που είναι ταυτόχρονα και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο κ. Μεϊμαράκης σημειώνει ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές «θα καθορίσουν την επόμενη πενταετία, θα θέσουν τις βάσεις για το 2030.Μπροστά μας έχουμε μία δύσκολη συγκυρία με πολλές ανακατατάξεις και γι’ αυτό δεν επιτρέπονται πειραματισμοί και διάθεση για χαλαρή ψήφο.
Πρέπει λοιπόν να αποτελεί στοίχημα για τους ευρωπαίους πολίτες, μέσω των ευρωεκλογών, να βάλουν φρένο σε όλους αυτούς που θέλουν να κατεδαφίσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μόνο με την επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων μπορούν να διασφαλιστούν οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ και να εφαρμοστεί μία ενιαία Ευρωπαϊκή πολιτική, που θα εγγυάται ίσες ευκαιρίες σε όλα όσα επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών.
Γι’ αυτό πρέπει και πάλι η ΝΔ να είναι η πρώτη δύναμη και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα η ισχυρή φωνή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Δηλώνει ότι η συμμετοχή είναι το μεγάλο ζητούμενο αυτών των ευρωεκλογών και το δημοκρατικό όπλο στα χέρια του κάθε πολίτη και ότι τον προβληματίζει το ενδεχόμενο της αποχής. «Όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κάθε εκλογή έχει τη δική της αυτονομία και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε», επισημαίνει.
Όσο για τη δική του υποψηφιότητα ως ευρωβουλευτή που ανακοινώθηκε την Παρασκευή το πρωί απαντά: «Σε όλη τη μακρόχρονη πολιτική μου διαδρομή ένα είναι το μέλημά μου. Να προσφέρω και να είμαι χρήσιμος στην πατρίδα μου. Γι’ αυτό, αν και έφτασα ‘στρατηγός’ παραμένω στρατιώτης στην παράταξη της ΝΔ και την οποία υπηρετώ, πιστεύοντας ότι το μέλλον μας είναι στην Ευρώπη με στόχο πάντα το εθνικό συμφέρον».
Κύριε Μεϊμαράκη, οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν σε λιγότερο από τρεις μήνες. Ποιες είναι σήμερα οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρώπη και ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα καθορίσουν την επόμενη πενταετία, θα θέσουν τις βάσεις για το 2030. Μπροστά μας έχουμε μία δύσκολη συγκυρία με πολλές ανακατατάξεις και γι’ αυτό δεν επιτρέπονται πειραματισμοί και διάθεση για χαλαρή ψήφο. Είναι ευκαιρία να συζητήσουμε πλέον ευρωπαϊκά, γιατί οι προηγούμενες ευρωεκλογές (το 2009, το 2014 και το 2019) προηγούντο των εθνικών εκλογών και μπαίναμε όλοι στη μάχη με στόχο να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές.
Τώρα είναι η στιγμή να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές και πρωτόγνωρες προκλήσεις που συνεχίζει να έχει η Ευρώπη και αυτό θα γίνει με την ψήφο του κάθε πολίτη, ο οποίος πρέπει να επιλέξει όσους γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά θέματα και όχι αυτούς που βγάζουν κορώνες και χαϊδεύουν αυτιά, μιλώντας μόνο για την εσωτερική επικαιρότητα.
Γιατί η ευρωπαϊκή ατζέντα της επόμενης πενταετίας περιλαμβάνει πολύ σοβαρά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η πράσινη ανάπτυξη, η Τεχνητή Νοημοσύνη και άλλα. Αν και είμαστε υπέρ της πράσινης μετάβασης και επειδή υπάρχουν μεγάλες επιπτώσεις από τους πολέμους, πρέπει ισορροπημένα να την υλοποιήσουμε χωρίς να θιγούν επαγγελματικές κατηγορίες πολιτών, όπως αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και μελισσοκόμοι. Πρέπει να εξασφαλίσουμε αυτονομία και αυτάρκεια τροφίμων σε καλή τιμή και σε καλή ποιότητα.
Πρέπει να εξασφαλίσουμε αυτάρκεια και αυτονομία στην ενέργεια για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Πρέπει να συζητηθεί και να υλοποιηθεί ο αμυντικός βραχίονας της Ευρώπης. Όλα αυτά πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι πολίτες, αν θέλουν πραγματικά να αλλάξει η Ελλάδα, η Ευρώπη και η ζωή τους και να συμμετέχουν δυναμικά στην εκλογική διαδικασία.
Σας προβληματίζουν οι όλο και πιο ενισχυμένες φωνές που ακούγονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και εναντιώνονται στην Ευρώπη; Πώς νομίζετε ότι μπορεί αυτή η τάση να αντιμετωπιστεί;
Είναι αλήθεια ότι οι αγκυλώσεις, οι καθυστερήσεις και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στην αντιμετώπιση των πολλαπλών και πρωτοφανών κρίσεων που ταλανίζουν την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, καλλιέργησαν το έδαφος για την ανάδειξη των ακραίων, λαϊκίστικων και αντιευρωπαϊκών φωνών.
Αν λοιπόν θέλουν πιο ευέλικτη, αποφασιστική και αποτελεσματική Ευρώπη, πρέπει να είμαστε μέσα. Πρέπει λοιπόν να αποτελεί στοίχημα για τους ευρωπαίους πολίτες, μέσω των ευρωεκλογών, να βάλουν φρένο σε όλους αυτούς που θέλουν να κατεδαφίσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Μόνο με την επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων μπορούν να διασφαλιστούν οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ και να εφαρμοστεί μία ενιαία Ευρωπαϊκή πολιτική, που θα εγγυάται ίσες ευκαιρίες σε όλα όσα επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών. Γι’ αυτό πρέπει και πάλι η ΝΔ να είναι η πρώτη δύναμη και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα η ισχυρή φωνή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Και η αμυντική αυτονομία της Ευρώπης που πολλοί ζητούν; Είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί και ενδεχομένως να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της επόμενης θητείας;
Η Ευρώπη έχει πλέον μπροστά της μία μοναδική ευκαιρία να επιτύχει αυτό που συζητούσε εδώ και χρόνια. Την υιοθέτηση μίας ενιαίας Ευρωπαϊκής Αμυντικής πολιτικής, που θα ανταποκρίνεται άμεσα σε όλες τις κρίσεις και προκλήσεις. Απαιτείται να έχουμε ενιαία αμυντική εξωτερική πολιτική.
Ένα δόγμα, όχι αμυντικού χαρακτήρα, αλλά αποτρεπτικού, το οποίο θα προλαμβάνει και θα αποτρέπει την εκκίνηση νέων κρίσεων και συγκρούσεων από αναθεωρητικές δυνάμεις. Πρέπει να αισθανόμαστε τα εδάφη των άλλων κρατών δικά μας εδάφη και να είμαστε έτοιμοι να τα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος.
Η Ευρώπη, είναι η ήπειρος της ειρήνης, της ευημερίας, της διεθνούς νομιμότητας, της ανάπτυξης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα ύστερα από μία δεκαετία γεμάτη από δημοσιονομική κρίση και μνημόνια δείχνει να ανακάμπτει και να ενισχύει το ρόλο της. Πώς μπορεί μετά τη μάχη της 9ης Ιουνίου να δυναμώσει και άλλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο η φωνή της χώρας μας;
Η Ελλάδα με την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας το 2019 γύρισε σελίδα και στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Έπαψε να είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και αποκατέστησε τη χαμένη της αξιοπιστία. Το διαπίστωσα προσωπικά ερχόμενος στις Βρυξέλλες και συνομιλώντας με τους ευρωπαίους εταίρους μας.
Έχουμε γίνει πλέον υπολογίσιμη δύναμη, καθώς ο πρωθυπουργός με αυτοδύναμη κυβέρνηση συμμετέχει στη Σύνοδο κορυφής, ενώ για πρώτη αποκτήσαμε και Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αντιπρόεδρο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα που είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και είμαι βέβαιος ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί με την επικράτηση της ΝΔ και του ΕΛΚ στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.
Συμφωνείτε ότι η επιστολική ψήφος αποτελεί μία μεγάλη καινοτομία για τα εκλογικά δεδομένα της χώρας;
Η συμμετοχή είναι το μεγάλο ζητούμενο αυτών των ευρωεκλογών. Είναι το δημοκρατικό όπλο στα χέρια του κάθε πολίτη.
Και η επιστολική ψήφος απαντά στο πρόβλημα της αυξανόμενης αποχής, διευκολύνοντας την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος όχι μόνο από τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και από πολλές κατηγορίες Ελλήνων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη. Απλοποιείται η εκλογική διαδικασία και ακούγεται η φωνή της κοινωνίας πιο δυνατά.
Δεν είναι κρίμα που αυτή η μεταρρύθμιση δεν έτυχε κατά την ψήφισή της στη Βουλή υπερκομματικής συναίνεσης;
Ναι, είναι κρίμα.
Πάμε τώρα στα των εντός των τειχών: οι ευρωεκλογές αποτελούσαν πάντοτε μία ευκαιρία για τον πολίτη να ψηφίσει πιο χαλαρά και να στείλει και τα μηνύματά του προς όλα τα κόμματα. Γιατί να μην το κάνει αυτό και στις 9 Ιουνίου;
Δεν σας κρύβω κ. Οικονόμου ότι η αποχή με προβληματίζει. Και το αναφέρω γιατί αυτές οι ευρωεκλογές, όπως προείπα, είναι οι πρώτες που γίνονται μετά από χρόνια και έπονται των εθνικών εκλογών.
Τώρα ο λαός έχει δώσει εντολή στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία. Άρα, πολλοί είναι εκείνοι που μπορεί να σκεφτούν να μην προσέλθουν στην κάλπη, ή κάποιοι άλλοι που ίσως θελήσουν να στείλουν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας ή στενοχώριας εκ του ασφαλούς, αφού δεν αλλάζει η κυβέρνηση. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κάθε εκλογή έχει τη δική της αυτονομία και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε.
Αρκεί να σας πω ότι περισσότερο από το 70% των νόμων που ψηφίζονται στα εθνικά κοινοβούλια εκπορεύονται από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να καταλάβουμε τη σημασία της ψήφου και της μεγάλης επιρροής που έχει η Ευρώπη στην καθημερινότητα και γενικά στον τρόπο ζωής των πολιτών. Και το Ευρωκοινοβούλιο πλέον, μετά τη συνθήκη της Λισαβόνας, έχει κυρίαρχο ρόλο, έχει αρμοδιότητες. Είναι συνομοθέτης. Είναι το μόνο πολυκομματικό, πολυτασικό, πολυγλωσσικό όργανο και είναι και το όργανο που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες.
Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα άνετο προβάδισμα της ΝΔ, αλλά και απώλειες στα «γαλάζια» ποσοστά. Σας προβληματίζει το γεγονός;
Η πραγματική δημοσκόπηση είναι η κάλπη. Γι’ αυτό επιμένω ότι είναι απαραίτητη και σημαντική η μαζική προσέλευση στις εκλογές.
Επίσης στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι «τσιμπούν» κόμματα που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ, όπως η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ. Τι θα λέγατε σε έναν ψηφοφόρο που αμφιταλαντεύεται και σκέφτεται να τα επιλέξει.
Θα σας επαναλάβω ότι δεν είναι η ώρα για πειραματισμούς. Οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν κόμματα με ευρωπαϊκή κατεύθυνση.
Να ψηφίσουν δηλαδή Νέα Δημοκρατία το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα, που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και στον σκληρό πυρήνα του ευρώ με το Μάαστριχτ, ενώ το 2015 η ΝΔ ήταν αυτή που έπεισε την τότε κυβέρνηση της Αριστεράς να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πολιτική. Αν δεν υπήρχε η ΝΔ να συμπαρασύρει και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και να δείξει στον ελληνικό λαό ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος, η τότε κυβέρνηση δεν θα έκανε την επική «κωλοτούμπα» μετά το δημοψήφισμα και δεν ξέρουμε πως θα ήταν η Ελλάδα εκτός Ευρώπης.
Σήμερα γευόμαστε τα θετικά των πολιτικών μας κινήσεων του 2015 και αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι ψηφοφόροι.
Και κάτι προσωπικό για το τέλος: Συμπληρώνετε μία πενταετία στην Ευρωβουλή και θα είστε εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής για δεύτερη φορά. Ποιο είναι το στοίχημα για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε περίπτωση επανεκλογής;
Σε όλη τη μακρόχρονη πολιτική μου διαδρομή ένα είναι το μέλημα μου. Να προσφέρω και να είμαι χρήσιμος στην πατρίδα μου. Γι’ αυτό, αν και έφτασα «στρατηγός» παραμένω στρατιώτης στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και την οποία υπηρετώ, πιστεύοντας ότι το μέλλον μας είναι στην Ευρώπη με στόχο πάντα το εθνικό συμφέρον.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24.03.202410/02/2024 12:55
«Δεν είναι η ώρα για πειραματισμούς» τονίζει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
«Οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν κόμματα με ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Να ψηφίσουν δηλαδή ΝΔ το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα, που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και στον σκληρό πυρήνα του ευρώ με το Μάαστριχτ, ενώ το 2015 η ΝΔ ήταν αυτή που έπεισε την τότε κυβέρνηση της Αριστεράς να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πολιτική. Αν δεν υπήρχε η ΝΔ να συμπαρασύρει και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και να δείξει στον ελληνικό λαό ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος, η τότε κυβέρνηση δεν θα έκανε την επική ‘κωλοτούμπα’ μετά το δημοψήφισμα και δεν ξέρουμε πως θα ήταν η Ελλάδα εκτός Ευρώπης.
Σήμερα γευόμαστε τα θετικά των πολιτικών μας κινήσεων του 2015 και αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι ψηφοφόροι», συμπληρώνει σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ που είναι ταυτόχρονα και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο κ. Μεϊμαράκης σημειώνει ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές «θα καθορίσουν την επόμενη πενταετία, θα θέσουν τις βάσεις για το 2030.Μπροστά μας έχουμε μία δύσκολη συγκυρία με πολλές ανακατατάξεις και γι’ αυτό δεν επιτρέπονται πειραματισμοί και διάθεση για χαλαρή ψήφο.
Πρέπει λοιπόν να αποτελεί στοίχημα για τους ευρωπαίους πολίτες, μέσω των ευρωεκλογών, να βάλουν φρένο σε όλους αυτούς που θέλουν να κατεδαφίσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μόνο με την επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων μπορούν να διασφαλιστούν οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ και να εφαρμοστεί μία ενιαία Ευρωπαϊκή πολιτική, που θα εγγυάται ίσες ευκαιρίες σε όλα όσα επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών.
Γι’ αυτό πρέπει και πάλι η ΝΔ να είναι η πρώτη δύναμη και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα η ισχυρή φωνή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Δηλώνει ότι η συμμετοχή είναι το μεγάλο ζητούμενο αυτών των ευρωεκλογών και το δημοκρατικό όπλο στα χέρια του κάθε πολίτη και ότι τον προβληματίζει το ενδεχόμενο της αποχής. «Όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κάθε εκλογή έχει τη δική της αυτονομία και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε», επισημαίνει.
Όσο για τη δική του υποψηφιότητα ως ευρωβουλευτή που ανακοινώθηκε την Παρασκευή το πρωί απαντά: «Σε όλη τη μακρόχρονη πολιτική μου διαδρομή ένα είναι το μέλημά μου. Να προσφέρω και να είμαι χρήσιμος στην πατρίδα μου. Γι’ αυτό, αν και έφτασα ‘στρατηγός’ παραμένω στρατιώτης στην παράταξη της ΝΔ και την οποία υπηρετώ, πιστεύοντας ότι το μέλλον μας είναι στην Ευρώπη με στόχο πάντα το εθνικό συμφέρον».
Κύριε Μεϊμαράκη, οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν σε λιγότερο από τρεις μήνες. Ποιες είναι σήμερα οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρώπη και ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα καθορίσουν την επόμενη πενταετία, θα θέσουν τις βάσεις για το 2030. Μπροστά μας έχουμε μία δύσκολη συγκυρία με πολλές ανακατατάξεις και γι’ αυτό δεν επιτρέπονται πειραματισμοί και διάθεση για χαλαρή ψήφο. Είναι ευκαιρία να συζητήσουμε πλέον ευρωπαϊκά, γιατί οι προηγούμενες ευρωεκλογές (το 2009, το 2014 και το 2019) προηγούντο των εθνικών εκλογών και μπαίναμε όλοι στη μάχη με στόχο να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές.
Τώρα είναι η στιγμή να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές και πρωτόγνωρες προκλήσεις που συνεχίζει να έχει η Ευρώπη και αυτό θα γίνει με την ψήφο του κάθε πολίτη, ο οποίος πρέπει να επιλέξει όσους γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά θέματα και όχι αυτούς που βγάζουν κορώνες και χαϊδεύουν αυτιά, μιλώντας μόνο για την εσωτερική επικαιρότητα.
Γιατί η ευρωπαϊκή ατζέντα της επόμενης πενταετίας περιλαμβάνει πολύ σοβαρά θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η πράσινη ανάπτυξη, η Τεχνητή Νοημοσύνη και άλλα. Αν και είμαστε υπέρ της πράσινης μετάβασης και επειδή υπάρχουν μεγάλες επιπτώσεις από τους πολέμους, πρέπει ισορροπημένα να την υλοποιήσουμε χωρίς να θιγούν επαγγελματικές κατηγορίες πολιτών, όπως αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και μελισσοκόμοι. Πρέπει να εξασφαλίσουμε αυτονομία και αυτάρκεια τροφίμων σε καλή τιμή και σε καλή ποιότητα.
Πρέπει να εξασφαλίσουμε αυτάρκεια και αυτονομία στην ενέργεια για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Πρέπει να συζητηθεί και να υλοποιηθεί ο αμυντικός βραχίονας της Ευρώπης. Όλα αυτά πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι πολίτες, αν θέλουν πραγματικά να αλλάξει η Ελλάδα, η Ευρώπη και η ζωή τους και να συμμετέχουν δυναμικά στην εκλογική διαδικασία.
Σας προβληματίζουν οι όλο και πιο ενισχυμένες φωνές που ακούγονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και εναντιώνονται στην Ευρώπη; Πώς νομίζετε ότι μπορεί αυτή η τάση να αντιμετωπιστεί;
Είναι αλήθεια ότι οι αγκυλώσεις, οι καθυστερήσεις και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στην αντιμετώπιση των πολλαπλών και πρωτοφανών κρίσεων που ταλανίζουν την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, καλλιέργησαν το έδαφος για την ανάδειξη των ακραίων, λαϊκίστικων και αντιευρωπαϊκών φωνών.
Αν λοιπόν θέλουν πιο ευέλικτη, αποφασιστική και αποτελεσματική Ευρώπη, πρέπει να είμαστε μέσα. Πρέπει λοιπόν να αποτελεί στοίχημα για τους ευρωπαίους πολίτες, μέσω των ευρωεκλογών, να βάλουν φρένο σε όλους αυτούς που θέλουν να κατεδαφίσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Μόνο με την επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων μπορούν να διασφαλιστούν οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ και να εφαρμοστεί μία ενιαία Ευρωπαϊκή πολιτική, που θα εγγυάται ίσες ευκαιρίες σε όλα όσα επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών. Γι’ αυτό πρέπει και πάλι η ΝΔ να είναι η πρώτη δύναμη και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα η ισχυρή φωνή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Και η αμυντική αυτονομία της Ευρώπης που πολλοί ζητούν; Είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί και ενδεχομένως να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της επόμενης θητείας;
Η Ευρώπη έχει πλέον μπροστά της μία μοναδική ευκαιρία να επιτύχει αυτό που συζητούσε εδώ και χρόνια. Την υιοθέτηση μίας ενιαίας Ευρωπαϊκής Αμυντικής πολιτικής, που θα ανταποκρίνεται άμεσα σε όλες τις κρίσεις και προκλήσεις. Απαιτείται να έχουμε ενιαία αμυντική εξωτερική πολιτική.
Ένα δόγμα, όχι αμυντικού χαρακτήρα, αλλά αποτρεπτικού, το οποίο θα προλαμβάνει και θα αποτρέπει την εκκίνηση νέων κρίσεων και συγκρούσεων από αναθεωρητικές δυνάμεις. Πρέπει να αισθανόμαστε τα εδάφη των άλλων κρατών δικά μας εδάφη και να είμαστε έτοιμοι να τα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος.
Η Ευρώπη, είναι η ήπειρος της ειρήνης, της ευημερίας, της διεθνούς νομιμότητας, της ανάπτυξης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ελλάδα ύστερα από μία δεκαετία γεμάτη από δημοσιονομική κρίση και μνημόνια δείχνει να ανακάμπτει και να ενισχύει το ρόλο της. Πώς μπορεί μετά τη μάχη της 9ης Ιουνίου να δυναμώσει και άλλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο η φωνή της χώρας μας;
Η Ελλάδα με την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας το 2019 γύρισε σελίδα και στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Έπαψε να είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και αποκατέστησε τη χαμένη της αξιοπιστία. Το διαπίστωσα προσωπικά ερχόμενος στις Βρυξέλλες και συνομιλώντας με τους ευρωπαίους εταίρους μας.
Έχουμε γίνει πλέον υπολογίσιμη δύναμη, καθώς ο πρωθυπουργός με αυτοδύναμη κυβέρνηση συμμετέχει στη Σύνοδο κορυφής, ενώ για πρώτη αποκτήσαμε και Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αντιπρόεδρο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα που είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και είμαι βέβαιος ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί με την επικράτηση της ΝΔ και του ΕΛΚ στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.
Συμφωνείτε ότι η επιστολική ψήφος αποτελεί μία μεγάλη καινοτομία για τα εκλογικά δεδομένα της χώρας;
Η συμμετοχή είναι το μεγάλο ζητούμενο αυτών των ευρωεκλογών. Είναι το δημοκρατικό όπλο στα χέρια του κάθε πολίτη.
Και η επιστολική ψήφος απαντά στο πρόβλημα της αυξανόμενης αποχής, διευκολύνοντας την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος όχι μόνο από τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και από πολλές κατηγορίες Ελλήνων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη. Απλοποιείται η εκλογική διαδικασία και ακούγεται η φωνή της κοινωνίας πιο δυνατά.
Δεν είναι κρίμα που αυτή η μεταρρύθμιση δεν έτυχε κατά την ψήφισή της στη Βουλή υπερκομματικής συναίνεσης;
Ναι, είναι κρίμα.
Πάμε τώρα στα των εντός των τειχών: οι ευρωεκλογές αποτελούσαν πάντοτε μία ευκαιρία για τον πολίτη να ψηφίσει πιο χαλαρά και να στείλει και τα μηνύματά του προς όλα τα κόμματα. Γιατί να μην το κάνει αυτό και στις 9 Ιουνίου;
Δεν σας κρύβω κ. Οικονόμου ότι η αποχή με προβληματίζει. Και το αναφέρω γιατί αυτές οι ευρωεκλογές, όπως προείπα, είναι οι πρώτες που γίνονται μετά από χρόνια και έπονται των εθνικών εκλογών.
Τώρα ο λαός έχει δώσει εντολή στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία. Άρα, πολλοί είναι εκείνοι που μπορεί να σκεφτούν να μην προσέλθουν στην κάλπη, ή κάποιοι άλλοι που ίσως θελήσουν να στείλουν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας ή στενοχώριας εκ του ασφαλούς, αφού δεν αλλάζει η κυβέρνηση. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κάθε εκλογή έχει τη δική της αυτονομία και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε.
Αρκεί να σας πω ότι περισσότερο από το 70% των νόμων που ψηφίζονται στα εθνικά κοινοβούλια εκπορεύονται από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να καταλάβουμε τη σημασία της ψήφου και της μεγάλης επιρροής που έχει η Ευρώπη στην καθημερινότητα και γενικά στον τρόπο ζωής των πολιτών. Και το Ευρωκοινοβούλιο πλέον, μετά τη συνθήκη της Λισαβόνας, έχει κυρίαρχο ρόλο, έχει αρμοδιότητες. Είναι συνομοθέτης. Είναι το μόνο πολυκομματικό, πολυτασικό, πολυγλωσσικό όργανο και είναι και το όργανο που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες.
Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα άνετο προβάδισμα της ΝΔ, αλλά και απώλειες στα «γαλάζια» ποσοστά. Σας προβληματίζει το γεγονός;
Η πραγματική δημοσκόπηση είναι η κάλπη. Γι’ αυτό επιμένω ότι είναι απαραίτητη και σημαντική η μαζική προσέλευση στις εκλογές.
Επίσης στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι «τσιμπούν» κόμματα που βρίσκονται δεξιά της ΝΔ, όπως η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ. Τι θα λέγατε σε έναν ψηφοφόρο που αμφιταλαντεύεται και σκέφτεται να τα επιλέξει.
Θα σας επαναλάβω ότι δεν είναι η ώρα για πειραματισμούς. Οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν κόμματα με ευρωπαϊκή κατεύθυνση.
Να ψηφίσουν δηλαδή Νέα Δημοκρατία το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα, που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και στον σκληρό πυρήνα του ευρώ με το Μάαστριχτ, ενώ το 2015 η ΝΔ ήταν αυτή που έπεισε την τότε κυβέρνηση της Αριστεράς να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πολιτική. Αν δεν υπήρχε η ΝΔ να συμπαρασύρει και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και να δείξει στον ελληνικό λαό ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος, η τότε κυβέρνηση δεν θα έκανε την επική «κωλοτούμπα» μετά το δημοψήφισμα και δεν ξέρουμε πως θα ήταν η Ελλάδα εκτός Ευρώπης.
Σήμερα γευόμαστε τα θετικά των πολιτικών μας κινήσεων του 2015 και αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι ψηφοφόροι.
Και κάτι προσωπικό για το τέλος: Συμπληρώνετε μία πενταετία στην Ευρωβουλή και θα είστε εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής για δεύτερη φορά. Ποιο είναι το στοίχημα για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε περίπτωση επανεκλογής;
Σε όλη τη μακρόχρονη πολιτική μου διαδρομή ένα είναι το μέλημα μου. Να προσφέρω και να είμαι χρήσιμος στην πατρίδα μου. Γι’ αυτό, αν και έφτασα «στρατηγός» παραμένω στρατιώτης στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και την οποία υπηρετώ, πιστεύοντας ότι το μέλλον μας είναι στην Ευρώπη με στόχο πάντα το εθνικό συμφέρον.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24.03.2024
ΣΧΟΛΙΑ