ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Βαλκάνιοι επισκέπτες και ξενοδοχεία… καραντίνας στη μάχη για τον τουρισμό

Περιφέρεια και φορείς, ποντάρουν στον οδικό τουρισμό, προερχόμενο από τις Βαλκανικές χώρες που παραδοσιακά επιλέγουν Χαλκιδική και Πιερία

 18/05/2020 17:00

Βαλκάνιοι επισκέπτες και ξενοδοχεία… καραντίνας στη μάχη για τον τουρισμό

Φανή Σοβιτσλή

Η καθοδική πορεία της πανδημίας στη χώρα, οι διακρατικές συμφωνίες για τον τουρισμό, αλλά και η τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον οδικό τουρισμό στις πύλες εισόδου, είναι οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσει να διασωθεί, φέτος, ο τουρισμός και στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Για τα δεύτερη περιφέρεια της χώρας, το τρίπτυχο: ήλιος, βουνό και καλή θάλασσα που προσφέρουν η Χαλκιδική και η Πιερία δεν φαίνεται να είναι το ζητούμενο, για τη φετινή τουλάχιστον σεζόν, καθώς ο κορονοϊός διαμόρφωσε νέα δεδομένα.

Τόσο η διοίκηση της ΠΚΜ, όσο και οι τουριστικοί φορείς, παρά την δύσκολη συγκυρία, τρέφουν ελπίδες, μόνο στον οδικό τουρισμό, προερχόμενο από τις Βαλκανικές χώρες που παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια διεκδικούσε σημαντικό μερίδιο στην εισερχόμενη τουριστική πίτα. Μάλιστα προσδοκούν ότι θα υπάρξει τουριστική κίνηση και από την Κεντρική Ευρώπη, με πρώτη χώρα την Γερμανία, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πολλές ακυρώσεις για Ιούλιο και Αύγουστο, κυρίως για τη Χαλκιδική.

Ήδη το υπουργείο Τουρισμού, ανακοίνωσε ότι δίνεται προτεραιότητα στον οδικό τουρισμό από τις αγορές των Βαλκανίων, ενώ διαμορφώνει όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις οδικές πύλες εισόδου της χώρας και παράλληλα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να είναι εφικτές οι ροές από τα Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα οι πολλές νησιωτικές περιφέρειες στρέφουν την προσοχή τους στα ξενοδοχεία… καραντίνας. Την πρόταση για δημιουργία «ξενοδοχείων καραντίνας» σε τουριστικές περιοχές της χώρας κατέθεσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και τομεάρχης Τουρισμού της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Γιώργος Χατζημάρκος. 

Όπως ανέφερε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο τομεάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος (φωτ.), είναι μια ουσιαστική και ρεαλιστική πρόταση, καθώς οι περιοχές αυτές στα νησιά δεν έχουν νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, όπως η Θεσσαλονίκη, που θα διευκολύνουν τους τουρίστες που θα παραθερίζουν σε Χαλκιδική και Πιερία, στην περίπτωση που νοσήσουν ή εμφανίσουν συμπτώματα.

thanos.jpg

«Ανάσα ζωής» ο οδικός τουρισμός

Αναφερόμενος στο πως βλέπει την τουριστική κίνηση στην Κεντρική Μακεδονία, ενόψει καλοκαιριού, ο κ. Θάνος τόνισε ότι αναμφίβολα η περιφέρεια ποντάρει φέτος στον οδικό τουρισμό από χώρες των Βαλκανίων, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία κ.ά. «Εκτίμηση μας είναι ότι στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ανάσα ο οδικός τουρισμός, καθώς καλύπτει σχεδόν το 75% του συνόλου των τουριστών που την επιλέγουν» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ωστόσο ότι ελπίδες υπάρχουν και για τουρισμό από κάποιες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, από όπου, όπως είπε, έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον.

«Παρόλα αυτά όλοι μας, φορείς και τουρίστες είμαστε σε αναμονή για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πανδημία και ποια υγειονομικά πρωτόκολλα θα ισχύσουν και πώς θα μπορέσει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να παραμείνει ασφαλής προορισμός» υπογράμμισε ο κ. Θάνος.

Εξάλλου, όπως είπε, αυτή είναι βασική στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΠΚΜ, η οποία περιμένει ως τα τέλη Μαΐου να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, τόσο ως προς τις διακρατικές συμφωνίες για τον τουρισμό, όσο και ως προς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν.

«Είναι τουρίστες - πελάτες κατά βάση που τους θέλουμε και τους ξέρουμε. Ωστόσο πρέπει να οριστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα θέσουν τους όρους ώστε και εκείνοι που θα έρθουν να είναι ασφαλείς και εμείς που θα τους υποδεχτούμε το ίδιο» δήλωσε ο τομεάρχης Τουρισμού στην ΠΚΜ.

Πάντως δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ειδικά για τον οδικό τουρισμό μεγάλη σημασία έχει η τήρηση των πρωτοκόλλων και μια… κανονικότητα στα σύνορα, καθώς σημείωσε πως αν για παράδειγμα στις αρχές Ιουλίου σημειώνονται ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα τουριστών, τότε αυτό θα λειτουργήσει τελείως αποτρεπτικά.

Την άποψη ότι ο οδικός τουρισμός θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη εκφράζουν και εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου στην Κεντρική Μακεδονία, λέγοντας ότι ειδικά φέτος, θα δώσει μεγάλη ώθηση και σε περιοχές που δεν είναι κατά το κοινώς λεγόμενο «δημοφιλείς» προορισμοί, άρα δεν συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, κάτι που στην εποχή του κορονοϊού είναι ζητούμενο.

«Σωσίβιο» ο οδικός τουρισμός για τη Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Θάνο, με βάση τα τελευταία στοιχεία, πέρυσι πάνω από 7 εκατ. τουρίστες επέλεξαν για τις διακοπές τους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός, που όπως είπε, καταδεικνύει ότι ο οδικός τουρισμός είναι βασικός πυλώνας για την οικονομία κάθε περιοχής.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ειδικά για τη Χαλκιδική που είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός της Κεντρικής Μακεδονίας και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, είπε πως «δυστυχώς αυτή την περίοδο λόγω του κορονοϊού, όλα είναι ρευστά καθώς δεν έχουν τεθεί οι κανόνες με τους οποίους μπορεί να υπάρξει ασφαλής μετακίνηση των τουριστών, τόσο εκείνων που θα έρθουν με τουριστικά λεωφορεία, όσο και των μεμονωμένων ταξιδιωτών και για το άνοιγμα των συνόρων».

Παρέμβαση για το θέμα του οδικού τουρισμού έκανε προ ημερών και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «ο οδικός τουρισμός θα ανακάμψει πιο γρήγορα και συνεπώς πρέπει να υπάρξουν οι συνθήκες για γρήγορο άνοιγμα των συνόρων. Από την άλλη ο οδικός τουρισμός δεν είναι το καλύτερο είδος τουρισμού, οπότε δε θα θέλαμε με τίποτε να περιοριστεί η φετινή χρονιά μονό σε αυτό το είδος».

Πάντως σε ό,τι αφορά στη Χαλκιδική, ενεργό παραμένει για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια το 60% με 70% των κρατήσεων μέσα στο καλοκαίρι. Όπως αναφέρουν τουριστικοί παράγοντες της Κεντρικής Μακεδονίας, οι Βαλκανικές χώρες μπορούν να σώσουν τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας, αλλά επισημαίνουν την ανάγκη να καθοριστούν πρωτόκολλα ασφαλούς αξιοποίησης του οδικού τουρισμού από τις γειτονικές χώρες.

Σημειώνουν ακόμη πως φέτος, λόγω της πανδημίας, χάθηκε ο Μάιος, αλλά για το καλοκαίρι είναι ακόμη ενεργό το 60%-70% των κρατήσεων. Ως προς αυτό μάλιστα, εκτιμούν ότι στα μέσα Ιουνίου θα φανεί ο τελικός αριθμός των ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων που θα ανοίξουν για να υποδεχθούν τουρίστες και επισκέπτες.

Τον Ιούνιο η διαφημιστική καμπάνια της ΠΚΜ

Εκτός από τη δουλειά που γίνεται για την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης στην Κεντρική Μακεδονία, η περιφέρεια προετοιμάζεται δυναμικά για να παρουσιάσει τη νέα διαφημιστική καμπάνια, ενόψει του καλοκαιριού. «O προγραμματισμός μας είναι η καμπάνια να βγει τον Ιούνιο σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, στο πλαίσιο μιας κοινής πολιτικής, που θα στοχεύει κυρίως στον οδικό τουρισμό είτε από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό. Πάνω από όλα θα προβάλλουμε τη Κεντρική Μακεδονία ως έναν ασφαλή τουριστικό προορισμό, με την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα παραμείνουμε στο καλό υγειονομικό επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα» δήλωσε ο τομεάρχης Τουρισμού της ΠΚΜ Αλ. Θάνος, προσθέτοντας ότι η καμπάνια θα εστιάσει κυρίως στην αγορά των Βαλκανίων, και των χωρών στόχων, όπως το Ισραήλ και άλλες με τις οποίες ωστόσο θα πρέπει να υπογραφούν διακρατικές συμφωνίες για την ασφάλεια τόσο των τουριστών όσο και των τοπικών κοινωνιών.

Ξενοδοχεία… για τη φιλοξενία ελαφρά ασθενούντων

Αποφασισμένη να διασώσει με κάθε τρόπο τον τουρισμό στα νησιά της εμφανίζεται η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία προτίθεται να μισθώσει ξενοδοχεία για τη φιλοξενία αποκλειστικά ελαφρά ασθενούντων από κορoνοϊό, που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομειακές μονάδες, ώστε να τίθενται στην απαιτούμενη απομόνωση χωρίς να διασπείρουν τη νόσο.

Την πρόταση, που έγινε αποδεκτή, κατέθεσε ο περιφερειάρχης και τομεάρχης Τουρισμού της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.ΠΕ) Γιώργος Χατζημάρκος, σε πρόσφατη συνεδρίαση του δ.σ. του οργάνου, που έγινε με τηλεδιάσκεψη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου. Με τον τρόπο αυτό, όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης, θα μπορούν να απομονωθούν οι νοσούντες τουρίστες στα συγκεκριμένα δωμάτια μπαίνοντας σε καραντίνα.

Μάλιστα, το σκεπτικό είναι ότι για όλο το διάστημα της καραντίνας οι τουρίστες δεν θα μπορούν να βγαίνουν από τα δωμάτια, ενώ για τη λειτουργία των συγκεκριμένων ξενοδοχείων η περιφέρεια διατίθεται να αναλάβει και τα έξοδα μίσθωσης των ξενοδοχείων.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, πρότεινε αυτό να ακολουθηθεί και από τους υπόλοιπους τουριστικούς περιορισμούς ανά περιφέρεια, προκειμένου, με αυτό τον τρόπο, να δοθεί μία από τις πολλές απαντήσεις που πρέπει να δοθούν στον τουριστικό κλάδο, ώστε και οι επιχειρηματίες του Τουρισμού να μπορέσουν να προχωρήσουν στην απόφαση να λειτουργήσουν φέτος τις επιχειρήσεις τους.

Σύμμαχοι των περιφερειών, υποστήριξε ο κ. Χατζημάρκος, και των τουριστικών προορισμών είναι οι αεροπορικές εταιρείες, αφού οι διμερείς επαφές με τα κράτη εντός και εκτός ΕΕ από όπου μπορούν να αντληθούν επισκέπτες, ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητας της κυβέρνησης, του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.

«Σε συνεννόηση με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα δουλέψει σε στενή συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες πάνω στις αγορές, από όπου, τον Ιούνιο, θα είναι γνωστό ότι υπάρχει ελπίδα να αντληθούν επισκέπτες, προκειμένου να διευκολύνει το ρεύμα αυτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν» δήλωσε ο περιφερειάρχης. Πρόσθεσε ακόμη πως οι περιφέρειες πρέπει να διαθέσουν το σύνολο της ενέργειάς τους, ενώ αμέσως μετά το υγειονομικό στοίχημα, το επόμενο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουν είναι η επανεκκίνηση του τουρισμού.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Μαΐου 2020

Η καθοδική πορεία της πανδημίας στη χώρα, οι διακρατικές συμφωνίες για τον τουρισμό, αλλά και η τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον οδικό τουρισμό στις πύλες εισόδου, είναι οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσει να διασωθεί, φέτος, ο τουρισμός και στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Για τα δεύτερη περιφέρεια της χώρας, το τρίπτυχο: ήλιος, βουνό και καλή θάλασσα που προσφέρουν η Χαλκιδική και η Πιερία δεν φαίνεται να είναι το ζητούμενο, για τη φετινή τουλάχιστον σεζόν, καθώς ο κορονοϊός διαμόρφωσε νέα δεδομένα.

Τόσο η διοίκηση της ΠΚΜ, όσο και οι τουριστικοί φορείς, παρά την δύσκολη συγκυρία, τρέφουν ελπίδες, μόνο στον οδικό τουρισμό, προερχόμενο από τις Βαλκανικές χώρες που παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια διεκδικούσε σημαντικό μερίδιο στην εισερχόμενη τουριστική πίτα. Μάλιστα προσδοκούν ότι θα υπάρξει τουριστική κίνηση και από την Κεντρική Ευρώπη, με πρώτη χώρα την Γερμανία, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πολλές ακυρώσεις για Ιούλιο και Αύγουστο, κυρίως για τη Χαλκιδική.

Ήδη το υπουργείο Τουρισμού, ανακοίνωσε ότι δίνεται προτεραιότητα στον οδικό τουρισμό από τις αγορές των Βαλκανίων, ενώ διαμορφώνει όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις οδικές πύλες εισόδου της χώρας και παράλληλα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να είναι εφικτές οι ροές από τα Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα οι πολλές νησιωτικές περιφέρειες στρέφουν την προσοχή τους στα ξενοδοχεία… καραντίνας. Την πρόταση για δημιουργία «ξενοδοχείων καραντίνας» σε τουριστικές περιοχές της χώρας κατέθεσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και τομεάρχης Τουρισμού της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Γιώργος Χατζημάρκος. 

Όπως ανέφερε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο τομεάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος (φωτ.), είναι μια ουσιαστική και ρεαλιστική πρόταση, καθώς οι περιοχές αυτές στα νησιά δεν έχουν νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, όπως η Θεσσαλονίκη, που θα διευκολύνουν τους τουρίστες που θα παραθερίζουν σε Χαλκιδική και Πιερία, στην περίπτωση που νοσήσουν ή εμφανίσουν συμπτώματα.

thanos.jpg

«Ανάσα ζωής» ο οδικός τουρισμός

Αναφερόμενος στο πως βλέπει την τουριστική κίνηση στην Κεντρική Μακεδονία, ενόψει καλοκαιριού, ο κ. Θάνος τόνισε ότι αναμφίβολα η περιφέρεια ποντάρει φέτος στον οδικό τουρισμό από χώρες των Βαλκανίων, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία κ.ά. «Εκτίμηση μας είναι ότι στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ανάσα ο οδικός τουρισμός, καθώς καλύπτει σχεδόν το 75% του συνόλου των τουριστών που την επιλέγουν» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ωστόσο ότι ελπίδες υπάρχουν και για τουρισμό από κάποιες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, από όπου, όπως είπε, έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον.

«Παρόλα αυτά όλοι μας, φορείς και τουρίστες είμαστε σε αναμονή για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πανδημία και ποια υγειονομικά πρωτόκολλα θα ισχύσουν και πώς θα μπορέσει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να παραμείνει ασφαλής προορισμός» υπογράμμισε ο κ. Θάνος.

Εξάλλου, όπως είπε, αυτή είναι βασική στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΠΚΜ, η οποία περιμένει ως τα τέλη Μαΐου να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, τόσο ως προς τις διακρατικές συμφωνίες για τον τουρισμό, όσο και ως προς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν.

«Είναι τουρίστες - πελάτες κατά βάση που τους θέλουμε και τους ξέρουμε. Ωστόσο πρέπει να οριστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα θέσουν τους όρους ώστε και εκείνοι που θα έρθουν να είναι ασφαλείς και εμείς που θα τους υποδεχτούμε το ίδιο» δήλωσε ο τομεάρχης Τουρισμού στην ΠΚΜ.

Πάντως δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ειδικά για τον οδικό τουρισμό μεγάλη σημασία έχει η τήρηση των πρωτοκόλλων και μια… κανονικότητα στα σύνορα, καθώς σημείωσε πως αν για παράδειγμα στις αρχές Ιουλίου σημειώνονται ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα τουριστών, τότε αυτό θα λειτουργήσει τελείως αποτρεπτικά.

Την άποψη ότι ο οδικός τουρισμός θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη εκφράζουν και εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου στην Κεντρική Μακεδονία, λέγοντας ότι ειδικά φέτος, θα δώσει μεγάλη ώθηση και σε περιοχές που δεν είναι κατά το κοινώς λεγόμενο «δημοφιλείς» προορισμοί, άρα δεν συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, κάτι που στην εποχή του κορονοϊού είναι ζητούμενο.

«Σωσίβιο» ο οδικός τουρισμός για τη Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Θάνο, με βάση τα τελευταία στοιχεία, πέρυσι πάνω από 7 εκατ. τουρίστες επέλεξαν για τις διακοπές τους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός, που όπως είπε, καταδεικνύει ότι ο οδικός τουρισμός είναι βασικός πυλώνας για την οικονομία κάθε περιοχής.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ειδικά για τη Χαλκιδική που είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός της Κεντρικής Μακεδονίας και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, είπε πως «δυστυχώς αυτή την περίοδο λόγω του κορονοϊού, όλα είναι ρευστά καθώς δεν έχουν τεθεί οι κανόνες με τους οποίους μπορεί να υπάρξει ασφαλής μετακίνηση των τουριστών, τόσο εκείνων που θα έρθουν με τουριστικά λεωφορεία, όσο και των μεμονωμένων ταξιδιωτών και για το άνοιγμα των συνόρων».

Παρέμβαση για το θέμα του οδικού τουρισμού έκανε προ ημερών και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «ο οδικός τουρισμός θα ανακάμψει πιο γρήγορα και συνεπώς πρέπει να υπάρξουν οι συνθήκες για γρήγορο άνοιγμα των συνόρων. Από την άλλη ο οδικός τουρισμός δεν είναι το καλύτερο είδος τουρισμού, οπότε δε θα θέλαμε με τίποτε να περιοριστεί η φετινή χρονιά μονό σε αυτό το είδος».

Πάντως σε ό,τι αφορά στη Χαλκιδική, ενεργό παραμένει για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια το 60% με 70% των κρατήσεων μέσα στο καλοκαίρι. Όπως αναφέρουν τουριστικοί παράγοντες της Κεντρικής Μακεδονίας, οι Βαλκανικές χώρες μπορούν να σώσουν τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας, αλλά επισημαίνουν την ανάγκη να καθοριστούν πρωτόκολλα ασφαλούς αξιοποίησης του οδικού τουρισμού από τις γειτονικές χώρες.

Σημειώνουν ακόμη πως φέτος, λόγω της πανδημίας, χάθηκε ο Μάιος, αλλά για το καλοκαίρι είναι ακόμη ενεργό το 60%-70% των κρατήσεων. Ως προς αυτό μάλιστα, εκτιμούν ότι στα μέσα Ιουνίου θα φανεί ο τελικός αριθμός των ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων που θα ανοίξουν για να υποδεχθούν τουρίστες και επισκέπτες.

Τον Ιούνιο η διαφημιστική καμπάνια της ΠΚΜ

Εκτός από τη δουλειά που γίνεται για την ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης στην Κεντρική Μακεδονία, η περιφέρεια προετοιμάζεται δυναμικά για να παρουσιάσει τη νέα διαφημιστική καμπάνια, ενόψει του καλοκαιριού. «O προγραμματισμός μας είναι η καμπάνια να βγει τον Ιούνιο σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, στο πλαίσιο μιας κοινής πολιτικής, που θα στοχεύει κυρίως στον οδικό τουρισμό είτε από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό. Πάνω από όλα θα προβάλλουμε τη Κεντρική Μακεδονία ως έναν ασφαλή τουριστικό προορισμό, με την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα παραμείνουμε στο καλό υγειονομικό επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα» δήλωσε ο τομεάρχης Τουρισμού της ΠΚΜ Αλ. Θάνος, προσθέτοντας ότι η καμπάνια θα εστιάσει κυρίως στην αγορά των Βαλκανίων, και των χωρών στόχων, όπως το Ισραήλ και άλλες με τις οποίες ωστόσο θα πρέπει να υπογραφούν διακρατικές συμφωνίες για την ασφάλεια τόσο των τουριστών όσο και των τοπικών κοινωνιών.

Ξενοδοχεία… για τη φιλοξενία ελαφρά ασθενούντων

Αποφασισμένη να διασώσει με κάθε τρόπο τον τουρισμό στα νησιά της εμφανίζεται η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία προτίθεται να μισθώσει ξενοδοχεία για τη φιλοξενία αποκλειστικά ελαφρά ασθενούντων από κορoνοϊό, που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομειακές μονάδες, ώστε να τίθενται στην απαιτούμενη απομόνωση χωρίς να διασπείρουν τη νόσο.

Την πρόταση, που έγινε αποδεκτή, κατέθεσε ο περιφερειάρχης και τομεάρχης Τουρισμού της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.ΠΕ) Γιώργος Χατζημάρκος, σε πρόσφατη συνεδρίαση του δ.σ. του οργάνου, που έγινε με τηλεδιάσκεψη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου. Με τον τρόπο αυτό, όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης, θα μπορούν να απομονωθούν οι νοσούντες τουρίστες στα συγκεκριμένα δωμάτια μπαίνοντας σε καραντίνα.

Μάλιστα, το σκεπτικό είναι ότι για όλο το διάστημα της καραντίνας οι τουρίστες δεν θα μπορούν να βγαίνουν από τα δωμάτια, ενώ για τη λειτουργία των συγκεκριμένων ξενοδοχείων η περιφέρεια διατίθεται να αναλάβει και τα έξοδα μίσθωσης των ξενοδοχείων.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, πρότεινε αυτό να ακολουθηθεί και από τους υπόλοιπους τουριστικούς περιορισμούς ανά περιφέρεια, προκειμένου, με αυτό τον τρόπο, να δοθεί μία από τις πολλές απαντήσεις που πρέπει να δοθούν στον τουριστικό κλάδο, ώστε και οι επιχειρηματίες του Τουρισμού να μπορέσουν να προχωρήσουν στην απόφαση να λειτουργήσουν φέτος τις επιχειρήσεις τους.

Σύμμαχοι των περιφερειών, υποστήριξε ο κ. Χατζημάρκος, και των τουριστικών προορισμών είναι οι αεροπορικές εταιρείες, αφού οι διμερείς επαφές με τα κράτη εντός και εκτός ΕΕ από όπου μπορούν να αντληθούν επισκέπτες, ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητας της κυβέρνησης, του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.

«Σε συνεννόηση με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα δουλέψει σε στενή συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες πάνω στις αγορές, από όπου, τον Ιούνιο, θα είναι γνωστό ότι υπάρχει ελπίδα να αντληθούν επισκέπτες, προκειμένου να διευκολύνει το ρεύμα αυτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν» δήλωσε ο περιφερειάρχης. Πρόσθεσε ακόμη πως οι περιφέρειες πρέπει να διαθέσουν το σύνολο της ενέργειάς τους, ενώ αμέσως μετά το υγειονομικό στοίχημα, το επόμενο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουν είναι η επανεκκίνηση του τουρισμού.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Μαΐου 2020

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία