Βαρουφάκης: Κυριαρχία σε αυτοδιοίκητα πανεπιστήμια - Kαταγγελίες για “παρακράτος” από τη ΔΑΠ
10/02/2021 16:27
10/02/2021 16:27
Κυριαρχία σε αυτοδιοίκητα πανεπιστήμια, επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου, ως χώρου ελεύθερης διακίνησης και έκφρασης των ιδεών, αλλά και περιφρούρησή του, μέσα από υπηρεσία που θα λογοδοτεί αποκλειστικά στην πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι στον κ. Χρυσοχοΐδη, ζήτησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, χαρακτήρισε «πανεπιστημιακό παρακράτος» τη ΔΑΠ, στο οποίο «παρακράτος» πλέον, με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο από τη Βουλή, θα έρθει να προστεθεί και το «κράτος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη».
Κυριαρχία στο πανεπιστήμιο
Μια ομιλία γεμάτη καταγγελίες, όχι μόνο για την κυβέρνηση, για την οποία ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι είναι «πεπεισμένος εχθρός της ακαδημαϊκής κοινότητας» αλλά γεμάτη καταγγελίες και για τη φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 μίλησε για κυκλώματα διασπάθισης ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε συνεργασία με επίορκους καθηγητές και για παρακράτος της ΔΑΠ στα πανεπιστήμια.
«Λυσσάξατε με το άσυλο. Το καταργήσατε. Κάνατε μια τρύπα στο νερό. Το άσυλο δεν ήταν ποτέ το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι η κυριαρχία στο πανεπιστήμιο. Ποιος κυριαρχεί στο πανεπιστήμιο; Κυριαρχεί το κράτος και το αστυνομικό κράτος ή υπάρχει αυτοδιοίκητο στο πανεπιστήμιο με την κυριαρχία να είναι στα χέρια των πανεπιστημιακών αρχών; Αυτό είναι το ερώτημα. Υπάρχει πανεπιστημιακή υπηρεσία περιφρούρησης της πανεπιστημιακής κοινότητας ή το κράτος εντός του πανεπιστημίου; Αυτό είναι το ερώτημα. Κράτος ή αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο;», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υπογράμμισε ότι σήμερα σε όλα τα σοβαρά πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου, η κυριαρχία είναι στην πανεπιστημιακή κοινότητα.
Όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε κανένα σοβαρό πανεπιστήμιο στον κόσμο, δεν υπάρχει μέσα αστυνομία. «Ψεύδεστε όταν λέτε ότι τάχα εμείς θέλουμε να στέλνουμε τα παιδιά μας στο Κέιμπριτζ και στην Οξφόρδη, που έχει μέσα αστυνομία, αλλά δεν θέλουμε τα δικά μας παιδιά να έχουν την αστυνομία μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Ποιος σας είπε ότι στο Κέιμπριτζ και στην Οξφόρδη υπάρχει μέσα η αστυνομία;», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, που αντέδρασε ως εξής, ακούγοντας στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να διαφωνεί: «Κυρία Κεραμέως, εκτίθεσθε, ψεύδεσθε ασυστόλως και κατ΄εξακολούθηση. Σας παρακαλώ! Εσείς δεν έχετε περάσει ούτε απέξω από την Οξφόρδη. Εγώ έχω διδάξει στο Κέιμπριτζ, έχω κάνει μαθήματα στην Οξφόρδη και σας διαβεβαιώ ότι υπάρχει υπηρεσία πανεπιστημιακή, η οποία λογοδοτεί στις πανεπιστημιακές αρχές. Σας το είπα και προηγουμένως αλλά δεν ακούτε. Αποφασίστε τι είστε! Ή δεν ακούτε ή δεν είστε αρκετά επιμελής. Ψεύδεστε! Είναι ντροπή σας κυρία Κεραμέως! Το γνωρίζουμε ότι δεν αξίζετε να είστε υπουργός Παιδείας, αλλά δεν χρειάζεται να μας το επαναλαμβάνετε συστηματικά στην αίθουσα της Βουλής».
Η ΔΑΠ
Ο Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε την κυβέρνηση, να καταργήσει την αριστεία της κομματικής αναρρίχησης, τη ΔΑΠ που συναλλάσσεται με επίορκους καθηγητές.
«Λέτε ότι ενδιαφέρεστε για τους φοιτητές που θέλουν να μάθουν. Λέτε πως πασχίζετε να τους προστατέψετε από την ανομία, την βία και την αυθαιρεσία που ζουν καθημερινά στις σχολές στο έλεος των κομματικών παρατάξεων», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Αν όντως ενδιαφερόσασταν για αυτό, το πρώτο που θα κάνατε θα ήταν να καταργήσετε την μεγάλη πληγή των ΑΕΙ, την αριστεία της κομματικής αναρρίχησης, την ΔΑΠ η οποία καθημερινά συναλλάσσεται με επίορκους καθηγητές, με τους οποίους μάλιστα δημιουργούν κυκλώματα διασπάθισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων από τα οποία αμείβουν τον κομματικό σας στρατό, προσφέρουν υπηρεσίες αντιγραφής σε φοιτητές, στήνουν τραπεζάκια έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας με γκέτο μπλάστερς που παίζουν σκυλάδικα στην διαπασών, όταν μάθημα στην διπλανή αίθουσα πασχίζει να κάνει καθηγήτρια ή καθηγητής που δεν τους έκανε τα χατίρια, δεν πέρασε τους δικούς τους, δεν έκανε τα στραβά μάτια κατά την διάρκεια επιτήρησης στις εξετάσεις. Θα μου πείτε: Μόνο η ΔΑΠ τα κάνει αυτά; Ως επί το πλείστον, ναι. Κι άλλες παρατάξεις βέβαια καταστρατηγούν την ακαδημαϊκή ελευθερία στις Σχολές. Θεωρώ τεράστια τιμή μου ότι από τότε που ήρθα στο ελληνικό πανεπιστήμιο μπήκα στο στόχαστρο πρώτα της ΠΑΣΠ, αμέσως μετά της ΔΑΠ και σε συνέχεια και άλλων παρατάξεων που δεν γούσταραν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσα εναντίον του πανεπιστημιακού παρακράτους τους».
Ο κ. Βαρουφάκης προέβλεψε μάλιστα ότι στο εξής, «στην καλύτερη περίπτωση, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα κάνει τα στραβά μάτια», όπως «τα έκανε και στην Πλατεία Αγίου Παντελεήμονος όπου αστυνομικοί και χρυσαυγίτες επιχειρούσαν μαζί, και πλέον η Πανεπιστημιακή Αστυνομία μαζί με ΔΑΠίτες θα εκκαθαρίζουν τις Σχολές από όσους αντιστέκονται στο υπάρχον πανεπιστημιακό παρακράτος».
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του τρόπου που αυτή μπορεί και πρέπει να προχωρήσει, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε ότι «δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Δουλειά της είναι η επαρκής χρηματοδότηση, η προστασία του δημόσιου Πανεπιστημίου από τα ιδιωτικά αρπακτικά και, βέβαια, η δημιουργία θεσμών που επιτρέπουν στην εκπαιδευτική κοινότητα, σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, να αυτό-μεταρρυθμιστεί».
Το ΜέΡΑ25 προτείνει, όπως τόνισε, την θεσμοθέτηση μόνιμου Διαβουλευτικού Συμβούλιου για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση που να αποτελείται κατά 1/3 από κληρωτούς πανεπιστημιακούς, 1/3 από κληρωτούς πολίτες (όπως οι ένορκοι) και κατά 1/3 από ειδικούς που προτείνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Χρηματοδότηση-αιώνιοι φοιτητές
Αναφερόμενος στο ν+2, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε ότι «οι σημερινοί φοιτητές είναι παιδιά που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν εν μέσω χρεοδουλοπαροικίας μέσα στην κρίση της μνημονιακής Ελλάδας και που τώρα υπόκεινται στην απολύτως πλημμελή τηλε-εκπαίδευση λόγω πανδημίας». Προειδοποίησε δε, ότι το ν+2 το μόνο που θα κάνει είναι να αναγκάσει τους καλούς δάσκαλους που πονάνε για τα αβοήθητα παιδιά, να τα περνάνε, ώστε να μην το φέρουν στην συνείδησή τους. Παράλληλα, το ν+2 θα δώσει απαράδεκτα μεγάλη εξουσία σε επίορκους καθηγητές που θα το χρησιμοποιούν για να εκβιάζουν φοιτητές.
«Θέλετε να μιλήσουμε για άλλες λύσεις; Ευχαρίστως. Πχ, ολοκλήρωση κύκλου σπουδών πριν δώσεις μάθημα του επόμενου. Περιορισμό στα μαθήματα που δηλώνει φοιτητής ανάλογα με τα πόσα μαθήματα έχει περάσει τα τελευταία εξάμηνα. Λύσεις πολλές. Αλλά εσάς δεν σας ενδιαφέρουν οι λύσεις. Σας ενδιαφέρει η επίδειξη αυταρχισμού για να ικανοποιηθούν τα σαδιστικά ακροδεξιά σας κύτταρα», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Βάση εισαγωγής-Κολέγια
Ο κ. Βαρουφάκης επέκρινε τις διατάξεις για τη βάση εισαγωγής.
«Θέλετε να μας πείσετε ότι έχετε ειλικρινή πρόθεση; Ότι δεν χρησιμοποιείτε τη βάση για να στέλνετε πελάτες στα κολλέγια; Τότε κάντε το αυτονόητο: περάστε νόμο που απαγορεύει την εγγραφή σε κολλέγια, νέων που δεν έχουν πιάσει τις βάσεις στις πανελλαδικές. Όσο εξισώνετε τα πτυχία των κολλεγίων με των ΑΕΙ και βάζετε ελάχιστη βάση το 10 για εισαγωγή στα ΑΕΙ, αλλά όχι στα κολλέγια, επιβεβαιώνετε την πικρή αλήθεια: είστε ατζέντηδες των κολλεγίων», είπε και πρόσθεσε: «Κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης, Χάρβαρντ στην Ελλάδα δεν θα φτιάξει κανένας ιδιώτης. Χάρβαρντ φτιάχνεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι “Robber Barons” έχουν λόγο και αιτία. Εδώ ακόμα και οι λίγοι Έλληνες ολιγάρχες, που μπορεί να έχουν κάποια χρήματα, σας διαβεβαιώ ότι δεν θα τα επενδύσουν σε ελληνικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Στο Χάρβαρντ θα τα δώσουν, για να ιδρύσουν μία έδρα στο όνομά τους.
Εδώ, το μόνο πράγμα το οποίο σας καίει με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι η αναγνώριση των πτυχίων των υπαρχόντων κολλεγίων, των ίδιων κολλεγίων που παίρνουν δικά μας παιδιά με πολύ καλές σπουδές, διδακτορικά από την Αμερική, από την Ελλάδα, παιδιά που έχουν λόγο να είναι στην Ελλάδα, θέλουν να είναι στην Ελλάδα, έχουν τους γονείς τους εδώ, τα οποία τα βάζουν και διδάσκουν είκοσι και τριάντα ώρες τη βδομάδα».
Ταυτόχρονα, ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη νομοθέτηση εν μέσω πανδημίας.
«Δεν σας αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να νομοθετείτε για τα πανεπιστήμια με κλειστά τα πανεπιστήμια. Το ΜέΡΑ25 απαιτεί την άμεση αναστολή όλων αυτών των νομοθετημάτων για ευαίσθητα ζητήματα όπου απαιτείται όχι μόνο ευρεία συναίνεση αλλά αποκομματικοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και επιβολής νέου καθεστώτος στα σχολειά και στα πανεπιστήμια».
Αναφερόμενος στο lockdown, υπογράμμισε ότι «lockdown σήμερα, χωρίς δημόσιο δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ/εμβολιασμού είναι δήλωση εγκληματικής αποτυχίας» για να παρατηρήσει πως «η πανδημία είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί η διαχείρισή της σε κλόουν που είναι πεπεισμένοι πως είναι άριστοι» και πρόσθεσε: «Ο συνδυασμός της ανικανότητας και σαδισμού παντρεύεται με την πεποίθησή σας ότι είστε άριστοι».
«Μετεξεταστέοι κουμπούρες είστε με ακροδεξιό DNA. Σας βλέπω να δυσανασχετείτε. Μην δυσανασχετείτε. Έχετε δυο ενεργούς υπουργούς που ο ένας έστειλε, όταν ήταν φοιτητής, τον πρύτανη στο νοσοκομείο κι ο άλλος κυκλοφορούσε με τσεκούρι στα γεγονότα του Χημείου.
Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα μετατρέπετε τα πανεπιστήμια σε άνδρα του αστυνομικού παρακράτους Χρυσοχοΐδη και ΔΑΠ».
Κυριαρχία σε αυτοδιοίκητα πανεπιστήμια, επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου, ως χώρου ελεύθερης διακίνησης και έκφρασης των ιδεών, αλλά και περιφρούρησή του, μέσα από υπηρεσία που θα λογοδοτεί αποκλειστικά στην πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι στον κ. Χρυσοχοΐδη, ζήτησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, χαρακτήρισε «πανεπιστημιακό παρακράτος» τη ΔΑΠ, στο οποίο «παρακράτος» πλέον, με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο από τη Βουλή, θα έρθει να προστεθεί και το «κράτος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη».
Κυριαρχία στο πανεπιστήμιο
Μια ομιλία γεμάτη καταγγελίες, όχι μόνο για την κυβέρνηση, για την οποία ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι είναι «πεπεισμένος εχθρός της ακαδημαϊκής κοινότητας» αλλά γεμάτη καταγγελίες και για τη φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 μίλησε για κυκλώματα διασπάθισης ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε συνεργασία με επίορκους καθηγητές και για παρακράτος της ΔΑΠ στα πανεπιστήμια.
«Λυσσάξατε με το άσυλο. Το καταργήσατε. Κάνατε μια τρύπα στο νερό. Το άσυλο δεν ήταν ποτέ το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι η κυριαρχία στο πανεπιστήμιο. Ποιος κυριαρχεί στο πανεπιστήμιο; Κυριαρχεί το κράτος και το αστυνομικό κράτος ή υπάρχει αυτοδιοίκητο στο πανεπιστήμιο με την κυριαρχία να είναι στα χέρια των πανεπιστημιακών αρχών; Αυτό είναι το ερώτημα. Υπάρχει πανεπιστημιακή υπηρεσία περιφρούρησης της πανεπιστημιακής κοινότητας ή το κράτος εντός του πανεπιστημίου; Αυτό είναι το ερώτημα. Κράτος ή αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο;», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και υπογράμμισε ότι σήμερα σε όλα τα σοβαρά πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου, η κυριαρχία είναι στην πανεπιστημιακή κοινότητα.
Όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε κανένα σοβαρό πανεπιστήμιο στον κόσμο, δεν υπάρχει μέσα αστυνομία. «Ψεύδεστε όταν λέτε ότι τάχα εμείς θέλουμε να στέλνουμε τα παιδιά μας στο Κέιμπριτζ και στην Οξφόρδη, που έχει μέσα αστυνομία, αλλά δεν θέλουμε τα δικά μας παιδιά να έχουν την αστυνομία μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Ποιος σας είπε ότι στο Κέιμπριτζ και στην Οξφόρδη υπάρχει μέσα η αστυνομία;», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, που αντέδρασε ως εξής, ακούγοντας στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να διαφωνεί: «Κυρία Κεραμέως, εκτίθεσθε, ψεύδεσθε ασυστόλως και κατ΄εξακολούθηση. Σας παρακαλώ! Εσείς δεν έχετε περάσει ούτε απέξω από την Οξφόρδη. Εγώ έχω διδάξει στο Κέιμπριτζ, έχω κάνει μαθήματα στην Οξφόρδη και σας διαβεβαιώ ότι υπάρχει υπηρεσία πανεπιστημιακή, η οποία λογοδοτεί στις πανεπιστημιακές αρχές. Σας το είπα και προηγουμένως αλλά δεν ακούτε. Αποφασίστε τι είστε! Ή δεν ακούτε ή δεν είστε αρκετά επιμελής. Ψεύδεστε! Είναι ντροπή σας κυρία Κεραμέως! Το γνωρίζουμε ότι δεν αξίζετε να είστε υπουργός Παιδείας, αλλά δεν χρειάζεται να μας το επαναλαμβάνετε συστηματικά στην αίθουσα της Βουλής».
Η ΔΑΠ
Ο Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε την κυβέρνηση, να καταργήσει την αριστεία της κομματικής αναρρίχησης, τη ΔΑΠ που συναλλάσσεται με επίορκους καθηγητές.
«Λέτε ότι ενδιαφέρεστε για τους φοιτητές που θέλουν να μάθουν. Λέτε πως πασχίζετε να τους προστατέψετε από την ανομία, την βία και την αυθαιρεσία που ζουν καθημερινά στις σχολές στο έλεος των κομματικών παρατάξεων», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Αν όντως ενδιαφερόσασταν για αυτό, το πρώτο που θα κάνατε θα ήταν να καταργήσετε την μεγάλη πληγή των ΑΕΙ, την αριστεία της κομματικής αναρρίχησης, την ΔΑΠ η οποία καθημερινά συναλλάσσεται με επίορκους καθηγητές, με τους οποίους μάλιστα δημιουργούν κυκλώματα διασπάθισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων από τα οποία αμείβουν τον κομματικό σας στρατό, προσφέρουν υπηρεσίες αντιγραφής σε φοιτητές, στήνουν τραπεζάκια έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας με γκέτο μπλάστερς που παίζουν σκυλάδικα στην διαπασών, όταν μάθημα στην διπλανή αίθουσα πασχίζει να κάνει καθηγήτρια ή καθηγητής που δεν τους έκανε τα χατίρια, δεν πέρασε τους δικούς τους, δεν έκανε τα στραβά μάτια κατά την διάρκεια επιτήρησης στις εξετάσεις. Θα μου πείτε: Μόνο η ΔΑΠ τα κάνει αυτά; Ως επί το πλείστον, ναι. Κι άλλες παρατάξεις βέβαια καταστρατηγούν την ακαδημαϊκή ελευθερία στις Σχολές. Θεωρώ τεράστια τιμή μου ότι από τότε που ήρθα στο ελληνικό πανεπιστήμιο μπήκα στο στόχαστρο πρώτα της ΠΑΣΠ, αμέσως μετά της ΔΑΠ και σε συνέχεια και άλλων παρατάξεων που δεν γούσταραν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσα εναντίον του πανεπιστημιακού παρακράτους τους».
Ο κ. Βαρουφάκης προέβλεψε μάλιστα ότι στο εξής, «στην καλύτερη περίπτωση, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα κάνει τα στραβά μάτια», όπως «τα έκανε και στην Πλατεία Αγίου Παντελεήμονος όπου αστυνομικοί και χρυσαυγίτες επιχειρούσαν μαζί, και πλέον η Πανεπιστημιακή Αστυνομία μαζί με ΔΑΠίτες θα εκκαθαρίζουν τις Σχολές από όσους αντιστέκονται στο υπάρχον πανεπιστημιακό παρακράτος».
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του τρόπου που αυτή μπορεί και πρέπει να προχωρήσει, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε ότι «δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Δουλειά της είναι η επαρκής χρηματοδότηση, η προστασία του δημόσιου Πανεπιστημίου από τα ιδιωτικά αρπακτικά και, βέβαια, η δημιουργία θεσμών που επιτρέπουν στην εκπαιδευτική κοινότητα, σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, να αυτό-μεταρρυθμιστεί».
Το ΜέΡΑ25 προτείνει, όπως τόνισε, την θεσμοθέτηση μόνιμου Διαβουλευτικού Συμβούλιου για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση που να αποτελείται κατά 1/3 από κληρωτούς πανεπιστημιακούς, 1/3 από κληρωτούς πολίτες (όπως οι ένορκοι) και κατά 1/3 από ειδικούς που προτείνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Χρηματοδότηση-αιώνιοι φοιτητές
Αναφερόμενος στο ν+2, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε ότι «οι σημερινοί φοιτητές είναι παιδιά που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν εν μέσω χρεοδουλοπαροικίας μέσα στην κρίση της μνημονιακής Ελλάδας και που τώρα υπόκεινται στην απολύτως πλημμελή τηλε-εκπαίδευση λόγω πανδημίας». Προειδοποίησε δε, ότι το ν+2 το μόνο που θα κάνει είναι να αναγκάσει τους καλούς δάσκαλους που πονάνε για τα αβοήθητα παιδιά, να τα περνάνε, ώστε να μην το φέρουν στην συνείδησή τους. Παράλληλα, το ν+2 θα δώσει απαράδεκτα μεγάλη εξουσία σε επίορκους καθηγητές που θα το χρησιμοποιούν για να εκβιάζουν φοιτητές.
«Θέλετε να μιλήσουμε για άλλες λύσεις; Ευχαρίστως. Πχ, ολοκλήρωση κύκλου σπουδών πριν δώσεις μάθημα του επόμενου. Περιορισμό στα μαθήματα που δηλώνει φοιτητής ανάλογα με τα πόσα μαθήματα έχει περάσει τα τελευταία εξάμηνα. Λύσεις πολλές. Αλλά εσάς δεν σας ενδιαφέρουν οι λύσεις. Σας ενδιαφέρει η επίδειξη αυταρχισμού για να ικανοποιηθούν τα σαδιστικά ακροδεξιά σας κύτταρα», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Βάση εισαγωγής-Κολέγια
Ο κ. Βαρουφάκης επέκρινε τις διατάξεις για τη βάση εισαγωγής.
«Θέλετε να μας πείσετε ότι έχετε ειλικρινή πρόθεση; Ότι δεν χρησιμοποιείτε τη βάση για να στέλνετε πελάτες στα κολλέγια; Τότε κάντε το αυτονόητο: περάστε νόμο που απαγορεύει την εγγραφή σε κολλέγια, νέων που δεν έχουν πιάσει τις βάσεις στις πανελλαδικές. Όσο εξισώνετε τα πτυχία των κολλεγίων με των ΑΕΙ και βάζετε ελάχιστη βάση το 10 για εισαγωγή στα ΑΕΙ, αλλά όχι στα κολλέγια, επιβεβαιώνετε την πικρή αλήθεια: είστε ατζέντηδες των κολλεγίων», είπε και πρόσθεσε: «Κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης, Χάρβαρντ στην Ελλάδα δεν θα φτιάξει κανένας ιδιώτης. Χάρβαρντ φτιάχνεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι “Robber Barons” έχουν λόγο και αιτία. Εδώ ακόμα και οι λίγοι Έλληνες ολιγάρχες, που μπορεί να έχουν κάποια χρήματα, σας διαβεβαιώ ότι δεν θα τα επενδύσουν σε ελληνικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Στο Χάρβαρντ θα τα δώσουν, για να ιδρύσουν μία έδρα στο όνομά τους.
Εδώ, το μόνο πράγμα το οποίο σας καίει με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι η αναγνώριση των πτυχίων των υπαρχόντων κολλεγίων, των ίδιων κολλεγίων που παίρνουν δικά μας παιδιά με πολύ καλές σπουδές, διδακτορικά από την Αμερική, από την Ελλάδα, παιδιά που έχουν λόγο να είναι στην Ελλάδα, θέλουν να είναι στην Ελλάδα, έχουν τους γονείς τους εδώ, τα οποία τα βάζουν και διδάσκουν είκοσι και τριάντα ώρες τη βδομάδα».
Ταυτόχρονα, ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη νομοθέτηση εν μέσω πανδημίας.
«Δεν σας αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να νομοθετείτε για τα πανεπιστήμια με κλειστά τα πανεπιστήμια. Το ΜέΡΑ25 απαιτεί την άμεση αναστολή όλων αυτών των νομοθετημάτων για ευαίσθητα ζητήματα όπου απαιτείται όχι μόνο ευρεία συναίνεση αλλά αποκομματικοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και επιβολής νέου καθεστώτος στα σχολειά και στα πανεπιστήμια».
Αναφερόμενος στο lockdown, υπογράμμισε ότι «lockdown σήμερα, χωρίς δημόσιο δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ/εμβολιασμού είναι δήλωση εγκληματικής αποτυχίας» για να παρατηρήσει πως «η πανδημία είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί η διαχείρισή της σε κλόουν που είναι πεπεισμένοι πως είναι άριστοι» και πρόσθεσε: «Ο συνδυασμός της ανικανότητας και σαδισμού παντρεύεται με την πεποίθησή σας ότι είστε άριστοι».
«Μετεξεταστέοι κουμπούρες είστε με ακροδεξιό DNA. Σας βλέπω να δυσανασχετείτε. Μην δυσανασχετείτε. Έχετε δυο ενεργούς υπουργούς που ο ένας έστειλε, όταν ήταν φοιτητής, τον πρύτανη στο νοσοκομείο κι ο άλλος κυκλοφορούσε με τσεκούρι στα γεγονότα του Χημείου.
Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα μετατρέπετε τα πανεπιστήμια σε άνδρα του αστυνομικού παρακράτους Χρυσοχοΐδη και ΔΑΠ».
ΣΧΟΛΙΑ