Μονόλογοι

Βιομηχανία: Προϋπόθεση ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Γράφει ο ανορθόγραφος*

30/04/2024 09:00

Η Έκθεση Λέτα για τη μετεξέλιξη της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς με ενοποίηση, αυστηρούς κανόνες και ισχυροποίηση των κλάδων τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, μεταφορών και χρηματοπιστωτικών, παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επλήγησαν σκληρά από τις συνέπειες της κρίσης στην Ουκρανία το 2022, η οποία εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας, αντιμετωπίζοντας τη διπλή απειλή από τις κρατικές επιδοτήσεις Κίνας και ΗΠΑ.

Η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας απαιτεί επενδύσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και στα δίκτυα υποδομής, καθώς οι βιομηχανικές τιμές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ είναι δύο φορές υψηλότερες από των ΗΠΑ και υψηλότερες από της Κίνας, ενώ οι τιμές φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν υψηλότερες από 3-6 φορές, με το παραγωγικό χάσμα να μεγαλώνει.

Η έκθεση Λέτα εισηγείται την επανεξέταση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, τη δημιουργία υποδομής υδρογόνου και επισημαίνει την εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια στην πράσινη μετάβαση.

Ο Ντράγκι προειδοποιεί ότι η ΕΕ χρειάζεται «ριζικές αλλαγές», προκειμένου να ανταγωνιστεί τον «προστατευτισμό» ΗΠΑ και Κίνας, που διαταράσσουν τους κανόνες διεθνούς εμπορίου. Η Έκθεση Ντράγκι θα τονίζει ότι η σημερινή Ευρώπη έχει δομές και χρηματοδότηση για τον «κόσμο του χθες», ενώ απαιτούνται ριζοσπαστικές τομές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.

Καθ’ ημάς, το παραγωγικό μοντέλο εξακολουθεί να στηρίζεται στον τουρισμό και την κατανάλωση. Η Ελλάδα δεν έχει πάρει τα μαθήματα από την κρίση, παρότι η βιομηχανία συμβάλλει κατά 14,4% στο ΑΕΠ και προσφέρει κατά 32% υψηλότερες αμοιβές.

Η ενίσχυση της βιομηχανίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής, με ευρωπαϊκές εφοδιαστικές αλυσίδες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, ενδυναμώνει την εγχώρια παραγωγή με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία.

Ο κυβερνητικός στόχος αύξησης επενδύσεων 15,5% το 2023, αναθεωρήθηκε στο 7,1% και έκλεισε στο 4%. Το επενδυτικό χάσμα με την ευρωζώνη αυξάνει, η μόνη διέξοδος είναι η διεθνής ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιρειών με μείωση του μη μισθολογικού και ενεργειακού κόστους και των επιταχυνόμενων αποσβέσεων σε καινοτόμες παραγωγικές επενδύσεις.

Η βιομηχανία είναι σήμερα ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας, αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων, μέσω επενδύσεων και στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

*Επισημαίνει ανορθογραφίες σε κυρίαρχα αφηγήματα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.04.2024


Ο Ανορθόγραφος