ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Προγραμματικές δηλώσεις: Live η τρίτη μέρα της συζήτησης

Η διαδικασία θα κλείσει με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

 08/07/2023 09:28

Βουλή - Προγραμματικές δηλώσεις: Live η τρίτη μέρα της συζήτησης

Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής με ομιλίες βουλευτών, η συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο βήμα αναμένεται να ανέβει πρώτος από τη κυβέρνηση, ο νέος υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ενώ σήμερα θα μιλήσουν μεταξύ άλλων και οι υπουργοί, Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, 'Αμυνας Νίκος Δένδιας και Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Το πολιτικό ενδιαφέρον σήμερα, τελευταία μέρα της τριήμερης συζήτησης, εστιάζεται στις δευτερολογίες τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και των πολιτικών αρχηγών της Αντιπολίτευσης αλλά και του νέου υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Την αυλαία αναμένεται να κλείσει ο πρωθυπουργός αργά το απόγευμα και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία είθισται να χαρακτηρίζεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ν. Δένδιας: Να μην συρθούν τα εθνικά θέματα στο βούρκο των λαϊκισμών

«Θα επιδιώξουμε, όπως εμπράκτως αποδείξαμε την προηγούμενη τετραετία, την εθνική συναίνεση ή τουλάχιστον την εθνική συνεννόηση και κατανόηση στις βασικές επιλογές», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Ο Νίκος Δένδιας έσπευσε παραλλήλως να τονίσει πως «ουδείς στην αίθουσα είναι εξ ορισμού περισσότερο ή λιγότερο πατριώτης και ουδείς σε αυτή την αίθουσα εκδίδει πιστοποιητικά πατριωτισμού και ουδείς σε αυτή την αίθουσα κατέχει πατριδόμετρο». Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε δε στο σημείο αυτό πως σε ό,τι τον αφορά «δεν θα επιτρέψει να συρθούν τα εθνικά θέματα σε βούρκο λαϊκισμών, σε λάσπη κομματικών αντιπαραθέσεων», γιατί δεν είναι ορθή η επιστροφή στις «κομματικές κορώνες που κυριαρχούν των εθνικών συμφερόντων» και η επιστροφή στην «πατριδοκαπηλία» που «δηλητηριάζει» την εθνική ομοψυχία.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, αναφερόμενος στη γειτονική Τουρκία, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να τείνει κλάδο ελαίας, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών και προσβλέπει σε βελτίωση των σχέσεων, ιδίως μετά το παράθυρο ευκαιρίας, που φαίνεται να άνοιξε μετά τον καταστροφικό σεισμό». 'Αλλωστε, όπως σημείωσε, είναι γνωστό πως η Ελλάδα διαχρονικά επιζητά την ειρήνη και τη σταθερότητα και για να πετύχει την ειρήνη και σταθερότητα οφείλει να στέλνει το μήνυμα ότι θα προασπίσει, με απόλυτη αποφασιστικότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και ότι δεν είναι ανεκτή διολίσθηση σε οτιδήποτε αφορά τη εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία της, την κυριαρχία της, και «αυτό δεν συνιστά διακριτική ευχέρεια, αποτελεί δεδομένη συνταγματική υποχρέωση και καθήκον έναντι της ιστορίας της και των επερχόμενων γενεών.

Γι΄αυτό το λόγο άλλωστε, είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, η Ελλάδα διαμορφώνει μια ισχυρή δύναμη αποτροπής, μια ρομφαία δικαίου δυνάμενη να δώσει απαντήσεις στο πεδίο αλλά ευχόμενη να μην απαιτηθεί η χρήση της. «Γι΄αυτό επιβάλλεται να διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, γιατί με το διάλογο μπορούμε να λύσουμε τη διαφορά μας, μπορούμε να προλαμβάνουμε εντάσεις, μπορούμε να αποτρέψουμε ατυχήματα. Πρέπει λοιπόν να τον επιδιώκουμε αυτόν τον διάλογο αλλά ένα διάλογο με σαφές και δεδομένο πλαίσιο, όχι ένα διάλογο περί παντός επιστητού. Ταυτόχρονα, πρέπει να συνεχίσουμε να επικαιροποιούμε και να αναδιαμορφώνουμε όσες πτυχές της εθνικής μας στρατηγικής απαιτούν οι σύγχρονες συνθήκες», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

Όπως ανακοίνωσε στην εθνική αντιπροσωπεία ο Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός σχεδιασμός στον τομέα εθνικής άμυνας έχει τέσσερις βασικούς άξονες:

-Επικαιροποίηση της πολιτικής εθνικής ασφάλειας. Η αξιοποίηση των διεθνών ερεισμάτων που απέκτησε η χώρα στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, δημιουργεί μεγάλες δυνατότητες και υπάρχει μακρύς κατάλογος χωρών που αντιλαμβάνονται, με παρόμοιο τρόπο με την Ελλάδα, τη διεθνή πραγματικότητα και τις προκλήσεις των καιρών. Η διαμόρφωση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων με τα πιο προηγμένα και αποτελεσματικά οπλικά συστήματα βοηθά την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων. Σε αυτόν τον άξονα, θα εξεταστεί η αναδιαμόρφωση της δομής, του τρόπου διοίκησης, της εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν υβριδικές μεθόδους πολέμου και νέες απειλές. Επίσης, να μπορούν να βοηθήσουν τη δράση της πολιτικής προστασίας, να βοηθήσουν τη διαχείριση κρίσεων, να ενισχύσουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Θα εξεταστεί η δυνατότητα ώστε η στρατιωτική θητεία να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα νέων πιστοποιημένων δεξιοτήτων, που να μπορούν να αξιοποιηθούν μετά στην πολιτική ζωή. «Η στρατιωτική θητεία είναι η αυτονόητη προσφορά κάθε Έλληνα στην πατρίδα αλλά επίσης, μπορεί να αποδειχθεί χρησιμότατη περίοδος εκπαίδευσης και απόκτησης δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν μετά και τη ζωή του ατόμου και την πρόοδο της κοινωνίας», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

-Θα συνεχιστούν και επιταχυνθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα που διασφαλίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα διαθέτουν τους υλικούς πόρους που απαιτούνται. Τα 24 Rafale, οι τρεις συν μια Belhara, τα 83 F-16 που αναβαθμίζονται, τα 19 προγράμματα προμηθειών με πιο εμβληματικό αυτό της απόκτησης συν 20 F-35, η αναβάθμιση των 37 μαχητικών F-16, θα βελτιώσουν τις δυνατότητες των ΕΔ. Με προσοχή θα δει το υπουργείο και τα παλιά προγράμματα που για διάφορους λόγους αντιμετωπίζουν προβλήματα.

-Θα υπάρξει ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας ώστε να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Θα υπάρξει σχεδιασμός για την αναβάθμισή της αλλά πρέπει να υπάρξει πρόνοια για την αντιμετώπιση των υπαρχουσών παθογενειών και γι΄αυτό είναι απαραίτητη και η στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. «Η αμυντική βιομηχανία θα τονώσει την καινοτομία, την έρευνα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις συνεργασίες με ευρωπαϊκές συνεργασίες, να εξαντλήσουμε υπάρχουσες ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης, να ενισχύσουμε τη συνεργασία πανεπιστημίων και Ενόπλων Δυνάμεων», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

-Θα υπάρξει μέριμνα για την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αποτελεί τον βασικό πυλώνα ισχύος των ΕΔ και επιτελεί το καθήκον του με αίσθημα ευθύνης και με αυταπάρνηση, «με υλικές παροχές από την πολιτεία που δεν ανταποκρίνονται στο ύψος της αποστολής τους».

Ο κ. Δένδιας προανήγγειλε αξιοποίηση της τεράστιας ανεκμετάλλευτης ακίνητης περιουσίας των ΕΔ ώστε να συμβάλλει αποφασιστικά για τη βελτίωση των συνθηκών, να δημιουργήσει ευκαιρίες για την εύρεση στέγης για το προσωπικό, σε κάθε σημείο της Ελλάδας και σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και σε νησιωτικές περιοχές που το κόστος είναι δυσβάσταχτο. «Πρέπει το προσωπικό να είναι απαλλαγμένο από τα διάφορα καθημερινά προβλήματα για να είναι προσηλωμένο στην αποστολή του», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Νότης Μηταράκης: Οι προτεραιότητες για την Ελληνική Αστυνομία την επόμενη τετραετία

Τις προτεραιότητες, τους στόχους και τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας για την Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νότης Μηταράκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Μηταράκης είπε πως «βασική μας προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση και πρόληψη της μικρής εγκληματικότητας. […] Ώστε να μην υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας στην κοινωνία. Αντίθετα να υπάρχουν σίγουρες μικρές ποινές για μικρές πράξεις, για να λειτουργεί αποτρεπτικά στην εγκληματικότητα».

Στην συνέχεια σημείωσε πως «η Τροχαία θα στηριχθεί με προσωπικό, να βγει στους δρόμους. Εξοπλισμένοι με tablets, με πλήρη διασύνδεση. Ώστε να μπορεί να καταλογίζει άμεσα διοικητικά πρόστιμα τα οποία θα μεταβιβάζονται στο taxis».

Αναφερόμενος στα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής, ενδοσχολικής και ρατσιστικής βίας ο κ. Μηταράκης τόνισε πως στόχος είναι να προστατευθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. «Για να στηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες θα προχωρήσουμε συνολικά στην πρόσληψη 200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες της Αστυνομίας».

Παράλληλα αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής Αστυνομίας. «Την ίδια στιγμή σχεδιάζουμε να φέρουμε την Αστυνομία στο κινητό του πολίτη. Με την εφαρμογή MyELAS. Με πρόσβαση σε εφαρμογή αιτήσεων και ηλεκτρονικών ραντεβού για κάθε υπηρεσία που αφορά τον Πολίτη. Καθώς εκσυγχρονίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες», είπε.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και πως στόχος είναι ο περαιτέρω περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης με αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας και απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. «Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε στην ολοκλήρωση του Φράκτη του Έβρου στο πλαίσιο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ με ορίζοντα ολοκλήρωσης - στο σύνολό του- το τέλος του 2025», επεσήμανε.

Ο κ. Μηταράκης δεσμεύθηκε δε για «το εμβληματικό έργο, την μετεγκατάσταση του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Οι νέες εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν σε έκταση 100 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνουν 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων έκαστη».

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Νότη Μηταράκη:

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει την ευθύνη για την προστασία όλων όσων ζουν στην Ελλάδα.

Η ευθύνη αυτή ξεκινά από τα σύνορα της πατρίδας μας έως και την κάθε γειτονιά. Η επίτευξη της αποστολής αυτής απαιτεί μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Η Ελληνική Αστυνομία έχει αποδείξει, χάρη στο υψηλό επίπεδο κατάρτισης των ανδρών και των γυναικών που την υπηρετούν, την ικανότητά της να επιτελέσει με επιτυχία το έργο της. Και αυτή θα είναι η καθημερινή μας πρόκληση, να είμαστε αποτελεσματικοί.

Κυρίες & Κύριοι συνάδελφοι,

Βασική μας προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση και πρόληψη της μικρής εγκληματικότητας. Της αντικοινωνικής συμπεριφοράς που εκφράζεται με πολλούς τρόπους και δυσχεραίνει τον τρόπο ζωής μας. Προφανώς απαιτείται συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλα συναρμόδια Υπουργεία. Ώστε να μην υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας στην κοινωνία. Αντίθετα να υπάρχουν σίγουρες μικρές ποινές για μικρές πράξεις, για να λειτουργεί αποτρεπτικά στην εγκληματικότητα. Προλαμβάνοντας τα μικρά, προλαμβάνεις μεταγενέστερα τα μεγάλα. Δημιουργώντας ασφαλείς πόλεις.

Η Τροχαία θα στηριχθεί με προσωπικό, να βγει στους δρόμους. Εξοπλισμένοι με tablets, με πλήρη διασύνδεση. Ώστε να μπορεί να καταλογίζει άμεσα διοικητικά πρόστιμα τα οποία θα μεταβιβάζονται στο taxis. Συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των πόλεων. Απαραίτητη η συνεργασία με τις κατά τόπους Δημοτικές Αστυνομίες. Αντιμετωπίζοντας την επικίνδυνη οδήγηση αλλά και την επικίνδυνη συμπεριφορά πεζών που περνάνε δρόμους εκτός διάβασης.

Βασικός κανόνας: το ένστολο προσωπικό να επεμβαίνει άμεσα σε κάθε παράβαση, ανεξαρτήτως υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί. Δεν επιτρέπεται να βλέπει ο πολίτης παραβατικότητα και όχι ο αστυνομικός που βρίσκεται στο σημείο. Σχεδιάζουμε και υιοθετούμε μία ολοκληρωμένη πολιτική Κοινοτικής Αστυνόμευσης και καλλιέργειας σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Θα εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα ενδοοικογενειακής, ενδοσχολικής και ρατσιστικής βίας, και να προστατεύσουμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ξεκινήσαμε ήδη, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε φαινόμενα εφηβικής παραβατικότητας. Για να στηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες θα προχωρήσουμε συνολικά στην πρόσληψη 200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες της Αστυνομίας.

Συνεχίζουμε τις ενέργειες μας, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και την πραγματική προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου των ιδεών. Αναμορφώνοντας τον σχεδιασμό μας, σε αγαστή συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Καθώς ήδη επικρατούν καλύτερες συνθήκες στα πανεπιστήμια μας.

Την ίδια στιγμή σχεδιάζουμε να φέρουμε την Αστυνομία στο κινητό του πολίτη. Με την εφαρμογή MyELAS. Με πρόσβαση σε εφαρμογή αιτήσεων και ηλεκτρονικών ραντεβού για κάθε υπηρεσία που αφορά τον Πολίτη. Καθώς εκσυγχρονίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τον Σεπτέμβριο προχωράμε στην έκδοση νέων ταυτοτήτων για τους πολίτες, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, την έκδοση νέων διαβατηρίων. Με πρόσβαση σε διαδραστικές υπηρεσίες για να υποβάλλει καταγγελίες, να αναφέρει περιστατικά, να ενημερώνεται για δράσεις αλλά και να υποβάλει ανώνυμες καταγγελίες για περιστατικά αυθαιρεσίας.

Κυρίες και κύριοι,

Σε μια Ευρώπη που εξακολουθεί να προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Στόχος μας ο περαιτέρω περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης με αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας και απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε στην ολοκλήρωση του Φράκτη του Έβρουστο πλαίσιο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ με ορίζοντα ολοκλήρωσης - στο σύνολό του- το τέλος του 2025. Είναι σε εξέλιξη το έργο της επέκτασης κατά 35 χιλιόμετρα, προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων Ευρώ καιεντός των επόμενων μηνών θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για περαιτέρω επέκταση, με χρήση και κονδυλίων ΕΕ για συνοδά έργα υψηλής τεχνολογίας.

Επίσης:

Ενισχύουμε το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου και Επιτήρησης Συνόρων.

Ενεργοποιούμε τις διαθέσιμες κλειστές δομές κράτησης προς απέλαση, και

Θέτουμε ως προτεραιότητα την αύξηση των απελάσεων, εθελοντικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, καθώς και υποχρεωτικών σε συνεργασία με την FRONTEX.

Για την επίτευξη του στόχου της ασφάλειας είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί άμεσα η αναδιανομή των ανθρώπινων πόρων.

Με ψηφιοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών.

Με την ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων σε συνεργασία με το Υπ. Δικαιοσύνης

Με την εφαρμογή της κατάθεσης με τηλεδιάσκεψη με στόχο τον περιορισμό των μεταγωγών.

Χρειαζόμαστε αστυνομικούς ενεργούς στο πεδίο, να προστατεύουν τους πολίτες και όχι εγκλωβισμένους πίσω από γραφεία.

Οφείλουμε και θα βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης και ασφάλειας στο Σωφρονιστικό σύστημα. Με την πλήρη εφαρμογή του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα.

Με νέα Σωφρονιστικά καταστήματα στο Λασίθι, την Δράμα, τα Ιωάννινα, τη Χαλκίδα.

Προχωράμε το εμβληματικό έργο, την μετεγκατάσταση του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Οι νέες εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν σε έκταση 100 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνουν 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων έκαστη.

Θα περιλαμβάνουν νοσοκομειακές υποδομές, ψυχιατρική πτέρυγα, δικαστικές αίθουσες, πτέρυγες σχολικής εκπαίδευσης.

Κυρίες & Κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα! Η ΕΛΑΣ θα πρέπει πρώτα και κύρια, στην εκτέλεση της αποστολής της να σέβεται τον πολίτη. Οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας πρώτοι πρέπει να δίνουν το παράδειγμα και θα αξιοποιήσουμε σύγχρονες τεχνολογίες, για να αντιμετωπίσουμε τυχόν φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας και διαφθοράς.

Την ίδια στιγμή τονίζω ότι κρούσματα βίας εναντίον αστυνομικών δεν θα γίνονται ανεκτά!

Χρησιμοποιώντας κάμερες σώματος και οχημάτων για την πιστοποίηση παραβατικών συμπεριφορών, σε πλήρη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο.

Στην διάρκεια της θητείας μου θα δώσω έμφαση στην στήριξη των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και του Υπουργείου. Δίνοντας έμφαση στις υλικές και ηθικές απολαβές, στις συνθήκες εργασίας, στην υποστήριξη στο έργο τους.

Με αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια, στο επίδομα παιδιών, στις θέσεις ευθύνης. Επενδύοντας σε υποδομές πρωτοβάθμιας υγείας για τα στελέχη μας. Ώστε να νιώθουν ασφάλεια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Δημιουργούμε χειμερινή και θερινή Λέσχη για την Ελληνική Αστυνομία, μέσω δωρεών.

Πρόθεσή μου, επίσης, είναι να ενισχύσουμε το Ταμείο Αρωγής της ΕΛ.ΑΣ. με ποσοστό επί των κλήσεων και βεβαιωμένων παραβάσεων και άλλους πόρους. Ώστε να μπορεί να ενισχύσει τις οικογένειες πεσόντων της ΕΛΑΣ. Αναγνωρίζοντας αυτές τις θυσίες, πρόθεση η δημιουργία μνημείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ως ελάχιστη αναγνώριση της θυσίας των 144 στελεχών της Αστυνομίας,που από το 1984, οπότε έγινε η ενοποίηση των Σωμάτων, και μέχρι σήμερα έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος.

Σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην Ελληνική Αστυνομία, με στόχο την βέλτιστη αποτελεσματικότητα.

Δίνοντας έμφαση σε θέματα εκπαίδευσης, με τη διαρκή αναβάθμιση των Αστυνομικών Ακαδημιών, με περισσότερη έμφαση στην πρόσληψη στελεχών μέσω των Σχολών.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη απέδειξε πως τηρεί τις δεσμεύσεις της. Παρά τις πολλαπλές κρίσεις, την περίοδο 2019-23, ότι δεσμευθήκαμε, έγινε πράξη. Με την ίδια προσήλωση στο καθήκον, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, με σκληρή δουλειά, θα πορευτούμε έως το 2027. Για μια Ισχυρή Ελλάδα! Η προστασία της ζωής και της περιουσίας όλων των πολιτών, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Θα το πετύχουμε με εμπιστοσύνη στους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.


Κυριάκος Πιερρακάκης: Θα επιδιώξουμε αλλαγή του άρθρου 16 στην προσεχή συνταγματική αναθεώρηση


«Είναι γνωστό, είναι και κομμάτι και του προεκλογικού μας προγράμματος, ότι επιθυμούμε την άρση του καθεστώτος εθνικής εξαίρεσης σε ό,τι αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Πιστεύουμε στην άρση του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση όπως ισχύει σε κάθε προηγμένη δημοκρατία. Για τον λόγο αυτό, θα επιδιώξουμε την αλλαγή του άρθρου 16 στην προσεχή συνταγματική αναθεώρηση. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις, θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα για σύναψη διακρατικών εκπαιδευτικών συμφωνιών».

Αυτό επεσήμανε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου του για την επόμενη 4ετία, κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, «οι συμφωνίες αυτές που δύνανται να γίνονται, με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος, μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν σε άλλες χώρες να λειτουργήσουν και μέσω παραρτημάτων, επίσημα, στην πατρίδα μας και να απολαμβάνουν στην Ελλάδα ισοτιμία με τα ελληνικά πανεπιστήμια με βάση τα αυστηρότητα κριτήρια, τα οποία θα θέσει η ΕΘΑΕ».

«Η δυνατότητα που υπάρχει, στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνταγματικών δεδομένων, για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι κάτι που συζητείται εδώ και χρόνια στη χώρα μας. Θα προβούμε στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει το σύνταγμα ώστε να προετοιμάσουμε συμπληρωματικά το έδαφος για την αλλαγή του άρθρου 16, χωρίς να χάσουμε ακόμα περισσότερο χρόνο.

Για να το πω τελείως σχηματικά, δεν μπορεί η Ελλάδα των 10 εκατ. κατοίκων να έχει περισσότερους φοιτητές στο εξωτερικό, από την Ισπανία των 46 εκατ. κατοίκων ή την Αγγλία. Και δεν επιτρέπεται η χώρα μας να μην έχει καταφέρει, τουλάχιστον, να γίνει περιφερειακό κέντρο προσέλκυσης ξένων φοιτητών. Μπορούμε καλύτερα και μας αξίζει να τα πάμε καλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

«Χτίζουμε πάνω στο πυκνό έργο των αλλαγών που έγιναν την προηγούμενη τετραετία, επί Νίκης Κεραμέως, οι οποίες μας επιτρέπουν να θέσουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης και συμπλήρωσε:

«Έγιναν πολλά τα τελευταία χρόνια, από τον νόμο πλαίσιο για τα Ανώτατα Ιδρύματα μέχρι την αποκατάσταση της πραγματικής έννοιας του ασύλου.

Η κοινωνία απαιτεί την εδραίωση και την ενδυνάμωση του δημοσίου πανεπιστημίου ως ενός πραγματικού ασύλου ιδεών, που οι ιδέες επικρατούν και η βία εξοστρακίζεται. Θα περιφρουρήσουμε αυτή την κατάκτηση γιατί συνιστά περιουσία και επιθυμία του ελληνικού λαού».

Μίλησε ακόμα για «ενίσχυση της Ανώτατης Εκπαίδευση στη χώρα μας, επενδύοντας στο πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό των πανεπιστημίων μας» και επεσήμανε ότι, «αναπτύσσονται προγράμματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ το ένα δισ. ευρώ».

Όπως είπε, αφορούν «από βιομηχανικά διδακτορικά μέχρι τις συμπράξεις των πανεπιστημίων με μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Εφαρμόζουμε το νέο νόμο πλαίσιο στα πανεπιστήμια με έμφαση στις καινοτομίες που αυτός εισαγάγει.

Προωθούμε τη δημιουργία, με στόχο την χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών φοιτητών και καθηγητών.

Επενδύουμε επίσης στην δια βίου μάθηση, υπάρχει χάσμα δεξιοτήτων ειδικά στην αγορά πληροφορικής στο οποίο θα συμμετάσχουν ως προς την πληροφορική, 100.000 Έλληνες», πρόσθεσε.

Έμφαση έδωσε ο κ. Πιερρακάκης, στην ενίσχυση, αξιοποίηση και ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ αναφέρθηκε και στο μισθολογικό πλαίσιο, σημειώνοντας ότι «το απόγευμα θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και θα εξειδικευθούν ακόμα περισσότερο στη πορεία».

«Επιστρέφουμε στην κανονικότητα σταδιακά ως προς τη στελέχωση των σχολικών μονάδων με το προσωπικό αυξανόμενα, μόνιμο, με 4.000 ως 5.000 προσλήψεις τον χρόνο ενώ βελτιώνουμε τις απολαβές των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο των αυξήσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός», τόνισε.

Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, τόνισε ότι «με κόπο, με τις δυσκολίες της πρώτης εφαρμογής του και μετά από τόσα χρόνια δισταγμών, αποτελεί πλέον κεκτημένο της ελληνικής εκπαίδευσης».

«Ακόμα και οι πιο διστακτικοί αποκτούν εμπιστοσύνη στην αξία της αξιολόγησης, στην προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης και ενδυνάμωσης του εκπαιδευτικού συστήματος. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία με τη συμμετοχή και των εκπαιδευτικών και τις προτάσεις τους. Και να πω το αυτονόητο, οι πρώτοι που αξιολογούνται είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που κρίνεται καθημερινά από την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία», συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Πιερρακάκης, στην μείωση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, τονίζοντας ότι «όλοι συμφωνούν ότι η παιδεία κρίνει το μέλλον της πατρίδας και εκεί θα κριθούν όλα τις επόμενες 10ετίες».

«Εκπαίδευση, σημαίνει μόχθος και πράξη των εκπαιδευτικών, των μαθητών και φοιτητών. Οφείλουμε να αντιληφθούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι η κοινωνία έχει πια αλλάξει. Ότι η κοινωνία έχει ωριμάσει και ότι οι συγκρούσεις για τα αυτονόητα είναι εν τέλει εκείνες που γεννούν πολιτικό κόστος για εκείνους που τις προκαλούν.

Θα έλεγα ότι οι συγκρούσεις στην παιδεία μοιάζουν εν πολλοίς με την υπερχρέωση της χώρας. Γίνονται σήμερα, πληρώνονται ακριβά αργότερα», υπογράμμισε.

Ο κ. Πιερρακάκης στάθηκε επίσης ιδιαίτερα, «στην επένδυση στην προσχολική αγωγή», τονίζοντας ότι «είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει μια κοινωνία σε σχέση με κάθε άλλη εκπαιδευτική βαθμίδα».

«Ανοίγουμε τον διάλογο για το Εθνικό Απολυτήριο, για ένα κοινά αποδεκτό τρόπο πρόσβασης στα πανεπιστήμια που θα είναι συμβατός τόσο με τις διεθνείς τάσεις όσο και με το κεκτημένο των Πανελλήνιων Εξετάσεων.

Έχουν ήδη δρομολογηθεί αλλαγές σε 166 προγράμματα σπουδών, αλλαγές που θα συνεχιστούν προς την ίδια προωθητική κατεύθυνση. Ακριβώς για αυτό δημιουργούμε μηχανισμό διαρκών αλλαγών στα προγράμματα σπουδών προς πολλαπλές κατευθύνσεις», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας.

Όπως είπε ακόμα ο κ. Πιερρακάκης, «αποδίδουμε μεγάλη έμφαση στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, παρέμβαση η οποία θα εκδηλωθεί μέσω ενός νέου νόμου πλαισίου που θα δώσει έμφαση στη συνένωση των δυνάμεων των ΕΠΑΛ, των ΙΕΚ και των εργαστηριακών Κέντρων».

Τέλος ο κ. Πιερρακάκης, ανακοίνωσε την κατάρτιση εθνικού πεδίου δράσης, για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Γ. Γεραπετρίτης: Πυξίδα, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η έμπρακτη διάθεση συνεργασίας, για το διάλογο με την Τουρκία

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η έμπρακτη διάθεση συνεργασίας και διαλόγου παραμένει πυξίδα μας στις σχέσεις με την Τουρκία», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

«Είναι σημαντικό να χτίσουμε πάνω στη σχετική καταλλαγή της τελευταίας περιόδου και προτίθεμαι να εργαστώ στην κατεύθυνση μιας ωφέλιμης, για τη χώρα, προσέγγισης. Προσβλέπουμε σε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία και αποσκοπούμε στην επανέναρξη των συνομιλιών καθώς και στην ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας, μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους την επόμενη εβδομάδα ενώ και ο ίδιος ο κ. Γεραπετρίτης «θα προσπαθήσει να οικοδομήσει μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού, με τον Τούρκο ομόλογό του».

«Η χώρα μας επιδιώκει την επίλυση, στη βάση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, της μοναδικής διαφοράς, μεταξύ των δύο χωρών, την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, στο πρότυπο ακριβώς των συμφωνιών που ήδη έχουμε πράξει με την Ιταλία, την Αίγυπτο και ελπίζουμε σύντομα και με την Αλβανία. Η συνεχής μετάθεση στο μέλλον αυτών των ζητημάτων δεν λειτουργεί προς όφελος καμίας εκ των δύο χωρών. Θα προσεγγίσουμε το διάλογο αυτόν, με την αυτοπεποίθηση που μας δίνει η ενισχυμένη διπλωματική μας θέση στο διεθνές περιβάλλον», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, που θα βασίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. «Η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού παραμένει κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής της χώρας μας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «σημαντικός στόχος είναι η Κύπρος και ο κυπριακός λαός -Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι- να απαλλαγούν από τον τουρκικό στρατό κατοχής και το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης οποιουδήποτε στις κυπριακές υποθέσεις».

Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα επί του εδάφους. Η λύση θα πρέπει να είναι λειτουργική και να δώσει στην επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία το μέλλον που της αξίζει».

Οι σχέσεις με την Τουρκία, το Αιγαίο και το Κυπριακό ζήτημα κυριάρχησαν στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Η Κύπρος αποτελεί προτεραιότητα της εθνικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία λύση δύο κρατών. Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά και είναι η εθνική της θέση, διζωνική, δικοινοτική Κυπριακή Πολιτεία η οποία θα στηρίζεται απολύτως στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Καμία απολύτως παρέκκλιση από αυτό», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε και στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης. «Η κυριαρχία σήμερα βρίσκεται στα 6 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο, αποκλειστικό και μονομερές δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο. Είναι σαφέστατη η εξωτερική μας πολιτική και σαφέστατες οι "κόκκινες" γραμμές μας. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε ζητήματα τα οποία αφορούν αποστρατικοποίηση των νησιών. Τα ζητήματα αυτά ανάγονται στην κυριαρχία της χώρας και είναι εκτός της οποιασδήποτε συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Δεν συζητούμε θέματα τα οποία ανήκουν στην κυριαρχία μας. Θέλω να είμαι εντελώς σαφής», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Για τη συζήτηση, για την οποία, «στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου, επί τη βάση του διεθνούς δίκαιου», η κυβέρνηση «ελπίζει να ανοίξει με την Τουρκία», ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «συνθήκες αναθεωρητικές δεν πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι», και «ο αναθεωρητισμός είναι μη ανεκτός από την ελληνική πολιτεία και από την ελληνική εξωτερική πολιτική», «ούτε βέβαια μπορεί να αλλάξουν και δεν θα ήταν δυνατό νομικά, να αλλάξουν οι συνθήκες επί τη βάση των οποίων στηρίζεται το σημερινό status quo, όπως είναι η σύμβαση της Λωζάνης και η σύμβαση του Μοντρέ».

Καθώς αναφορά έγινε και στη Δ. Θράκη, ο κ. Γεραπετρίτης, εκ προοιμίου ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, αφορά την ελληνική εσωτερική έννομη τάξη. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν ξένο παράγοντα δικαίωμα λόγου για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες».

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε και στις αναφορές για τις σχέσεις με την Αίγυπτο. «Για εμάς, η κρίσιμη θέση, τόσο της Αιγύπτου όσο και του Ισραήλ, είναι ότι η χώρα μας είναι στρατηγικός εταίρους, τόσο για την Αίγυπτο όσο και για το Ισραήλ. Ανεξαρτήτως των όποιων συναντήσεων ή την ανάπτυξη ήπιων διπλωματικών σχέσεων μπορεί να υπάρξουν, παραμένει η Ελλάδα κύριος, κομβικός στρατηγικός παίκτης για τις σχέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ».

Για τη Συνθήκη των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ΚΟ της ΝΔ εγκαίρως είχε επισημάνει ότι υπάρχουν σοβαρές ατέλειες και πλημμέλειες οι οποίες θα μπορούσαν να αναδείξουν ζητήματα. «Παρακολουθούμε στενά την εκτέλεση της σύμβασης και θα πράξουμε εκείνο το οποίο επιβάλλει το εθνικό μας συμφέρον. Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως όλοι ότι δεν είναι δυνατόν, με οποιονδήποτε τρόπο, με νόμο, να τροποποιηθεί μια διεθνής συνθήκη η οποία έχει περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, διότι αποτελεί πηγή υπέρτερης ισχύος, σε σχέση με τους τυπικούς νόμους. 'Αρα αυτή τη στιγμή, αποτελεί ένα νομικό δικαιϊκό δεδομένο και θα το υπηρετήσουμε, χωρίς να σταματήσουμε, σε οποιαδήποτε στιγμή την εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών και να ανταποκρινόμαστε με γρήγορα και εθνικά αντανακλαστικά».

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στην επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Είπε ότι αυτή εδράστηκε στα ζητήματα που θα απασχολήσουν την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και επισήμανε ότι ο ίδιος ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε, στη συνέχεια, με δήλωσή του, ότι η Ελλάδα αποτελεί βασικό σταθερό στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ, ο οποίος έχει ιδιαίτερη αξία για την ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή.


Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής με ομιλίες βουλευτών, η συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο βήμα αναμένεται να ανέβει πρώτος από τη κυβέρνηση, ο νέος υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ενώ σήμερα θα μιλήσουν μεταξύ άλλων και οι υπουργοί, Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, 'Αμυνας Νίκος Δένδιας και Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Το πολιτικό ενδιαφέρον σήμερα, τελευταία μέρα της τριήμερης συζήτησης, εστιάζεται στις δευτερολογίες τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και των πολιτικών αρχηγών της Αντιπολίτευσης αλλά και του νέου υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Την αυλαία αναμένεται να κλείσει ο πρωθυπουργός αργά το απόγευμα και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία είθισται να χαρακτηρίζεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ν. Δένδιας: Να μην συρθούν τα εθνικά θέματα στο βούρκο των λαϊκισμών

«Θα επιδιώξουμε, όπως εμπράκτως αποδείξαμε την προηγούμενη τετραετία, την εθνική συναίνεση ή τουλάχιστον την εθνική συνεννόηση και κατανόηση στις βασικές επιλογές», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Ο Νίκος Δένδιας έσπευσε παραλλήλως να τονίσει πως «ουδείς στην αίθουσα είναι εξ ορισμού περισσότερο ή λιγότερο πατριώτης και ουδείς σε αυτή την αίθουσα εκδίδει πιστοποιητικά πατριωτισμού και ουδείς σε αυτή την αίθουσα κατέχει πατριδόμετρο». Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε δε στο σημείο αυτό πως σε ό,τι τον αφορά «δεν θα επιτρέψει να συρθούν τα εθνικά θέματα σε βούρκο λαϊκισμών, σε λάσπη κομματικών αντιπαραθέσεων», γιατί δεν είναι ορθή η επιστροφή στις «κομματικές κορώνες που κυριαρχούν των εθνικών συμφερόντων» και η επιστροφή στην «πατριδοκαπηλία» που «δηλητηριάζει» την εθνική ομοψυχία.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, αναφερόμενος στη γειτονική Τουρκία, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να τείνει κλάδο ελαίας, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών και προσβλέπει σε βελτίωση των σχέσεων, ιδίως μετά το παράθυρο ευκαιρίας, που φαίνεται να άνοιξε μετά τον καταστροφικό σεισμό». 'Αλλωστε, όπως σημείωσε, είναι γνωστό πως η Ελλάδα διαχρονικά επιζητά την ειρήνη και τη σταθερότητα και για να πετύχει την ειρήνη και σταθερότητα οφείλει να στέλνει το μήνυμα ότι θα προασπίσει, με απόλυτη αποφασιστικότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και ότι δεν είναι ανεκτή διολίσθηση σε οτιδήποτε αφορά τη εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία της, την κυριαρχία της, και «αυτό δεν συνιστά διακριτική ευχέρεια, αποτελεί δεδομένη συνταγματική υποχρέωση και καθήκον έναντι της ιστορίας της και των επερχόμενων γενεών.

Γι΄αυτό το λόγο άλλωστε, είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, η Ελλάδα διαμορφώνει μια ισχυρή δύναμη αποτροπής, μια ρομφαία δικαίου δυνάμενη να δώσει απαντήσεις στο πεδίο αλλά ευχόμενη να μην απαιτηθεί η χρήση της. «Γι΄αυτό επιβάλλεται να διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, γιατί με το διάλογο μπορούμε να λύσουμε τη διαφορά μας, μπορούμε να προλαμβάνουμε εντάσεις, μπορούμε να αποτρέψουμε ατυχήματα. Πρέπει λοιπόν να τον επιδιώκουμε αυτόν τον διάλογο αλλά ένα διάλογο με σαφές και δεδομένο πλαίσιο, όχι ένα διάλογο περί παντός επιστητού. Ταυτόχρονα, πρέπει να συνεχίσουμε να επικαιροποιούμε και να αναδιαμορφώνουμε όσες πτυχές της εθνικής μας στρατηγικής απαιτούν οι σύγχρονες συνθήκες», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

Όπως ανακοίνωσε στην εθνική αντιπροσωπεία ο Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός σχεδιασμός στον τομέα εθνικής άμυνας έχει τέσσερις βασικούς άξονες:

-Επικαιροποίηση της πολιτικής εθνικής ασφάλειας. Η αξιοποίηση των διεθνών ερεισμάτων που απέκτησε η χώρα στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, δημιουργεί μεγάλες δυνατότητες και υπάρχει μακρύς κατάλογος χωρών που αντιλαμβάνονται, με παρόμοιο τρόπο με την Ελλάδα, τη διεθνή πραγματικότητα και τις προκλήσεις των καιρών. Η διαμόρφωση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων με τα πιο προηγμένα και αποτελεσματικά οπλικά συστήματα βοηθά την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων. Σε αυτόν τον άξονα, θα εξεταστεί η αναδιαμόρφωση της δομής, του τρόπου διοίκησης, της εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν υβριδικές μεθόδους πολέμου και νέες απειλές. Επίσης, να μπορούν να βοηθήσουν τη δράση της πολιτικής προστασίας, να βοηθήσουν τη διαχείριση κρίσεων, να ενισχύσουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Θα εξεταστεί η δυνατότητα ώστε η στρατιωτική θητεία να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα νέων πιστοποιημένων δεξιοτήτων, που να μπορούν να αξιοποιηθούν μετά στην πολιτική ζωή. «Η στρατιωτική θητεία είναι η αυτονόητη προσφορά κάθε Έλληνα στην πατρίδα αλλά επίσης, μπορεί να αποδειχθεί χρησιμότατη περίοδος εκπαίδευσης και απόκτησης δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν μετά και τη ζωή του ατόμου και την πρόοδο της κοινωνίας», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

-Θα συνεχιστούν και επιταχυνθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα που διασφαλίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα διαθέτουν τους υλικούς πόρους που απαιτούνται. Τα 24 Rafale, οι τρεις συν μια Belhara, τα 83 F-16 που αναβαθμίζονται, τα 19 προγράμματα προμηθειών με πιο εμβληματικό αυτό της απόκτησης συν 20 F-35, η αναβάθμιση των 37 μαχητικών F-16, θα βελτιώσουν τις δυνατότητες των ΕΔ. Με προσοχή θα δει το υπουργείο και τα παλιά προγράμματα που για διάφορους λόγους αντιμετωπίζουν προβλήματα.

-Θα υπάρξει ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας ώστε να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Θα υπάρξει σχεδιασμός για την αναβάθμισή της αλλά πρέπει να υπάρξει πρόνοια για την αντιμετώπιση των υπαρχουσών παθογενειών και γι΄αυτό είναι απαραίτητη και η στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. «Η αμυντική βιομηχανία θα τονώσει την καινοτομία, την έρευνα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις συνεργασίες με ευρωπαϊκές συνεργασίες, να εξαντλήσουμε υπάρχουσες ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης, να ενισχύσουμε τη συνεργασία πανεπιστημίων και Ενόπλων Δυνάμεων», είπε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

-Θα υπάρξει μέριμνα για την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αποτελεί τον βασικό πυλώνα ισχύος των ΕΔ και επιτελεί το καθήκον του με αίσθημα ευθύνης και με αυταπάρνηση, «με υλικές παροχές από την πολιτεία που δεν ανταποκρίνονται στο ύψος της αποστολής τους».

Ο κ. Δένδιας προανήγγειλε αξιοποίηση της τεράστιας ανεκμετάλλευτης ακίνητης περιουσίας των ΕΔ ώστε να συμβάλλει αποφασιστικά για τη βελτίωση των συνθηκών, να δημιουργήσει ευκαιρίες για την εύρεση στέγης για το προσωπικό, σε κάθε σημείο της Ελλάδας και σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και σε νησιωτικές περιοχές που το κόστος είναι δυσβάσταχτο. «Πρέπει το προσωπικό να είναι απαλλαγμένο από τα διάφορα καθημερινά προβλήματα για να είναι προσηλωμένο στην αποστολή του», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Νότης Μηταράκης: Οι προτεραιότητες για την Ελληνική Αστυνομία την επόμενη τετραετία

Τις προτεραιότητες, τους στόχους και τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας για την Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νότης Μηταράκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Μηταράκης είπε πως «βασική μας προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση και πρόληψη της μικρής εγκληματικότητας. […] Ώστε να μην υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας στην κοινωνία. Αντίθετα να υπάρχουν σίγουρες μικρές ποινές για μικρές πράξεις, για να λειτουργεί αποτρεπτικά στην εγκληματικότητα».

Στην συνέχεια σημείωσε πως «η Τροχαία θα στηριχθεί με προσωπικό, να βγει στους δρόμους. Εξοπλισμένοι με tablets, με πλήρη διασύνδεση. Ώστε να μπορεί να καταλογίζει άμεσα διοικητικά πρόστιμα τα οποία θα μεταβιβάζονται στο taxis».

Αναφερόμενος στα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής, ενδοσχολικής και ρατσιστικής βίας ο κ. Μηταράκης τόνισε πως στόχος είναι να προστατευθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. «Για να στηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες θα προχωρήσουμε συνολικά στην πρόσληψη 200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες της Αστυνομίας».

Παράλληλα αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής Αστυνομίας. «Την ίδια στιγμή σχεδιάζουμε να φέρουμε την Αστυνομία στο κινητό του πολίτη. Με την εφαρμογή MyELAS. Με πρόσβαση σε εφαρμογή αιτήσεων και ηλεκτρονικών ραντεβού για κάθε υπηρεσία που αφορά τον Πολίτη. Καθώς εκσυγχρονίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες», είπε.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και πως στόχος είναι ο περαιτέρω περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης με αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας και απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. «Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε στην ολοκλήρωση του Φράκτη του Έβρου στο πλαίσιο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ με ορίζοντα ολοκλήρωσης - στο σύνολό του- το τέλος του 2025», επεσήμανε.

Ο κ. Μηταράκης δεσμεύθηκε δε για «το εμβληματικό έργο, την μετεγκατάσταση του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Οι νέες εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν σε έκταση 100 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνουν 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων έκαστη».

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Νότη Μηταράκη:

Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει την ευθύνη για την προστασία όλων όσων ζουν στην Ελλάδα.

Η ευθύνη αυτή ξεκινά από τα σύνορα της πατρίδας μας έως και την κάθε γειτονιά. Η επίτευξη της αποστολής αυτής απαιτεί μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Η Ελληνική Αστυνομία έχει αποδείξει, χάρη στο υψηλό επίπεδο κατάρτισης των ανδρών και των γυναικών που την υπηρετούν, την ικανότητά της να επιτελέσει με επιτυχία το έργο της. Και αυτή θα είναι η καθημερινή μας πρόκληση, να είμαστε αποτελεσματικοί.

Κυρίες & Κύριοι συνάδελφοι,

Βασική μας προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση και πρόληψη της μικρής εγκληματικότητας. Της αντικοινωνικής συμπεριφοράς που εκφράζεται με πολλούς τρόπους και δυσχεραίνει τον τρόπο ζωής μας. Προφανώς απαιτείται συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλα συναρμόδια Υπουργεία. Ώστε να μην υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας στην κοινωνία. Αντίθετα να υπάρχουν σίγουρες μικρές ποινές για μικρές πράξεις, για να λειτουργεί αποτρεπτικά στην εγκληματικότητα. Προλαμβάνοντας τα μικρά, προλαμβάνεις μεταγενέστερα τα μεγάλα. Δημιουργώντας ασφαλείς πόλεις.

Η Τροχαία θα στηριχθεί με προσωπικό, να βγει στους δρόμους. Εξοπλισμένοι με tablets, με πλήρη διασύνδεση. Ώστε να μπορεί να καταλογίζει άμεσα διοικητικά πρόστιμα τα οποία θα μεταβιβάζονται στο taxis. Συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των πόλεων. Απαραίτητη η συνεργασία με τις κατά τόπους Δημοτικές Αστυνομίες. Αντιμετωπίζοντας την επικίνδυνη οδήγηση αλλά και την επικίνδυνη συμπεριφορά πεζών που περνάνε δρόμους εκτός διάβασης.

Βασικός κανόνας: το ένστολο προσωπικό να επεμβαίνει άμεσα σε κάθε παράβαση, ανεξαρτήτως υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί. Δεν επιτρέπεται να βλέπει ο πολίτης παραβατικότητα και όχι ο αστυνομικός που βρίσκεται στο σημείο. Σχεδιάζουμε και υιοθετούμε μία ολοκληρωμένη πολιτική Κοινοτικής Αστυνόμευσης και καλλιέργειας σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Θα εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα ενδοοικογενειακής, ενδοσχολικής και ρατσιστικής βίας, και να προστατεύσουμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Ξεκινήσαμε ήδη, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε φαινόμενα εφηβικής παραβατικότητας. Για να στηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες θα προχωρήσουμε συνολικά στην πρόσληψη 200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες της Αστυνομίας.

Συνεχίζουμε τις ενέργειες μας, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και την πραγματική προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου των ιδεών. Αναμορφώνοντας τον σχεδιασμό μας, σε αγαστή συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Καθώς ήδη επικρατούν καλύτερες συνθήκες στα πανεπιστήμια μας.

Την ίδια στιγμή σχεδιάζουμε να φέρουμε την Αστυνομία στο κινητό του πολίτη. Με την εφαρμογή MyELAS. Με πρόσβαση σε εφαρμογή αιτήσεων και ηλεκτρονικών ραντεβού για κάθε υπηρεσία που αφορά τον Πολίτη. Καθώς εκσυγχρονίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τον Σεπτέμβριο προχωράμε στην έκδοση νέων ταυτοτήτων για τους πολίτες, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, την έκδοση νέων διαβατηρίων. Με πρόσβαση σε διαδραστικές υπηρεσίες για να υποβάλλει καταγγελίες, να αναφέρει περιστατικά, να ενημερώνεται για δράσεις αλλά και να υποβάλει ανώνυμες καταγγελίες για περιστατικά αυθαιρεσίας.

Κυρίες και κύριοι,

Σε μια Ευρώπη που εξακολουθεί να προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Στόχος μας ο περαιτέρω περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης με αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας και απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε στην ολοκλήρωση του Φράκτη του Έβρουστο πλαίσιο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ με ορίζοντα ολοκλήρωσης - στο σύνολό του- το τέλος του 2025. Είναι σε εξέλιξη το έργο της επέκτασης κατά 35 χιλιόμετρα, προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων Ευρώ καιεντός των επόμενων μηνών θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για περαιτέρω επέκταση, με χρήση και κονδυλίων ΕΕ για συνοδά έργα υψηλής τεχνολογίας.

Επίσης:

Ενισχύουμε το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου και Επιτήρησης Συνόρων.

Ενεργοποιούμε τις διαθέσιμες κλειστές δομές κράτησης προς απέλαση, και

Θέτουμε ως προτεραιότητα την αύξηση των απελάσεων, εθελοντικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, καθώς και υποχρεωτικών σε συνεργασία με την FRONTEX.

Για την επίτευξη του στόχου της ασφάλειας είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί άμεσα η αναδιανομή των ανθρώπινων πόρων.

Με ψηφιοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών.

Με την ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων σε συνεργασία με το Υπ. Δικαιοσύνης

Με την εφαρμογή της κατάθεσης με τηλεδιάσκεψη με στόχο τον περιορισμό των μεταγωγών.

Χρειαζόμαστε αστυνομικούς ενεργούς στο πεδίο, να προστατεύουν τους πολίτες και όχι εγκλωβισμένους πίσω από γραφεία.

Οφείλουμε και θα βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης και ασφάλειας στο Σωφρονιστικό σύστημα. Με την πλήρη εφαρμογή του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα.

Με νέα Σωφρονιστικά καταστήματα στο Λασίθι, την Δράμα, τα Ιωάννινα, τη Χαλκίδα.

Προχωράμε το εμβληματικό έργο, την μετεγκατάσταση του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Οι νέες εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν σε έκταση 100 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνουν 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων έκαστη.

Θα περιλαμβάνουν νοσοκομειακές υποδομές, ψυχιατρική πτέρυγα, δικαστικές αίθουσες, πτέρυγες σχολικής εκπαίδευσης.

Κυρίες & Κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα! Η ΕΛΑΣ θα πρέπει πρώτα και κύρια, στην εκτέλεση της αποστολής της να σέβεται τον πολίτη. Οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας πρώτοι πρέπει να δίνουν το παράδειγμα και θα αξιοποιήσουμε σύγχρονες τεχνολογίες, για να αντιμετωπίσουμε τυχόν φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας και διαφθοράς.

Την ίδια στιγμή τονίζω ότι κρούσματα βίας εναντίον αστυνομικών δεν θα γίνονται ανεκτά!

Χρησιμοποιώντας κάμερες σώματος και οχημάτων για την πιστοποίηση παραβατικών συμπεριφορών, σε πλήρη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο.

Στην διάρκεια της θητείας μου θα δώσω έμφαση στην στήριξη των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και του Υπουργείου. Δίνοντας έμφαση στις υλικές και ηθικές απολαβές, στις συνθήκες εργασίας, στην υποστήριξη στο έργο τους.

Με αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια, στο επίδομα παιδιών, στις θέσεις ευθύνης. Επενδύοντας σε υποδομές πρωτοβάθμιας υγείας για τα στελέχη μας. Ώστε να νιώθουν ασφάλεια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Δημιουργούμε χειμερινή και θερινή Λέσχη για την Ελληνική Αστυνομία, μέσω δωρεών.

Πρόθεσή μου, επίσης, είναι να ενισχύσουμε το Ταμείο Αρωγής της ΕΛ.ΑΣ. με ποσοστό επί των κλήσεων και βεβαιωμένων παραβάσεων και άλλους πόρους. Ώστε να μπορεί να ενισχύσει τις οικογένειες πεσόντων της ΕΛΑΣ. Αναγνωρίζοντας αυτές τις θυσίες, πρόθεση η δημιουργία μνημείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ως ελάχιστη αναγνώριση της θυσίας των 144 στελεχών της Αστυνομίας,που από το 1984, οπότε έγινε η ενοποίηση των Σωμάτων, και μέχρι σήμερα έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος.

Σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην Ελληνική Αστυνομία, με στόχο την βέλτιστη αποτελεσματικότητα.

Δίνοντας έμφαση σε θέματα εκπαίδευσης, με τη διαρκή αναβάθμιση των Αστυνομικών Ακαδημιών, με περισσότερη έμφαση στην πρόσληψη στελεχών μέσω των Σχολών.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη απέδειξε πως τηρεί τις δεσμεύσεις της. Παρά τις πολλαπλές κρίσεις, την περίοδο 2019-23, ότι δεσμευθήκαμε, έγινε πράξη. Με την ίδια προσήλωση στο καθήκον, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, με σκληρή δουλειά, θα πορευτούμε έως το 2027. Για μια Ισχυρή Ελλάδα! Η προστασία της ζωής και της περιουσίας όλων των πολιτών, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Θα το πετύχουμε με εμπιστοσύνη στους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.


Κυριάκος Πιερρακάκης: Θα επιδιώξουμε αλλαγή του άρθρου 16 στην προσεχή συνταγματική αναθεώρηση


«Είναι γνωστό, είναι και κομμάτι και του προεκλογικού μας προγράμματος, ότι επιθυμούμε την άρση του καθεστώτος εθνικής εξαίρεσης σε ό,τι αφορά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Πιστεύουμε στην άρση του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση όπως ισχύει σε κάθε προηγμένη δημοκρατία. Για τον λόγο αυτό, θα επιδιώξουμε την αλλαγή του άρθρου 16 στην προσεχή συνταγματική αναθεώρηση. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις, θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα για σύναψη διακρατικών εκπαιδευτικών συμφωνιών».

Αυτό επεσήμανε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου του για την επόμενη 4ετία, κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, «οι συμφωνίες αυτές που δύνανται να γίνονται, με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος, μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν σε άλλες χώρες να λειτουργήσουν και μέσω παραρτημάτων, επίσημα, στην πατρίδα μας και να απολαμβάνουν στην Ελλάδα ισοτιμία με τα ελληνικά πανεπιστήμια με βάση τα αυστηρότητα κριτήρια, τα οποία θα θέσει η ΕΘΑΕ».

«Η δυνατότητα που υπάρχει, στο πλαίσιο των υφιστάμενων συνταγματικών δεδομένων, για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι κάτι που συζητείται εδώ και χρόνια στη χώρα μας. Θα προβούμε στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει το σύνταγμα ώστε να προετοιμάσουμε συμπληρωματικά το έδαφος για την αλλαγή του άρθρου 16, χωρίς να χάσουμε ακόμα περισσότερο χρόνο.

Για να το πω τελείως σχηματικά, δεν μπορεί η Ελλάδα των 10 εκατ. κατοίκων να έχει περισσότερους φοιτητές στο εξωτερικό, από την Ισπανία των 46 εκατ. κατοίκων ή την Αγγλία. Και δεν επιτρέπεται η χώρα μας να μην έχει καταφέρει, τουλάχιστον, να γίνει περιφερειακό κέντρο προσέλκυσης ξένων φοιτητών. Μπορούμε καλύτερα και μας αξίζει να τα πάμε καλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

«Χτίζουμε πάνω στο πυκνό έργο των αλλαγών που έγιναν την προηγούμενη τετραετία, επί Νίκης Κεραμέως, οι οποίες μας επιτρέπουν να θέσουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης και συμπλήρωσε:

«Έγιναν πολλά τα τελευταία χρόνια, από τον νόμο πλαίσιο για τα Ανώτατα Ιδρύματα μέχρι την αποκατάσταση της πραγματικής έννοιας του ασύλου.

Η κοινωνία απαιτεί την εδραίωση και την ενδυνάμωση του δημοσίου πανεπιστημίου ως ενός πραγματικού ασύλου ιδεών, που οι ιδέες επικρατούν και η βία εξοστρακίζεται. Θα περιφρουρήσουμε αυτή την κατάκτηση γιατί συνιστά περιουσία και επιθυμία του ελληνικού λαού».

Μίλησε ακόμα για «ενίσχυση της Ανώτατης Εκπαίδευση στη χώρα μας, επενδύοντας στο πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό των πανεπιστημίων μας» και επεσήμανε ότι, «αναπτύσσονται προγράμματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα, τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ το ένα δισ. ευρώ».

Όπως είπε, αφορούν «από βιομηχανικά διδακτορικά μέχρι τις συμπράξεις των πανεπιστημίων με μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Εφαρμόζουμε το νέο νόμο πλαίσιο στα πανεπιστήμια με έμφαση στις καινοτομίες που αυτός εισαγάγει.

Προωθούμε τη δημιουργία, με στόχο την χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών φοιτητών και καθηγητών.

Επενδύουμε επίσης στην δια βίου μάθηση, υπάρχει χάσμα δεξιοτήτων ειδικά στην αγορά πληροφορικής στο οποίο θα συμμετάσχουν ως προς την πληροφορική, 100.000 Έλληνες», πρόσθεσε.

Έμφαση έδωσε ο κ. Πιερρακάκης, στην ενίσχυση, αξιοποίηση και ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, ενώ αναφέρθηκε και στο μισθολογικό πλαίσιο, σημειώνοντας ότι «το απόγευμα θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και θα εξειδικευθούν ακόμα περισσότερο στη πορεία».

«Επιστρέφουμε στην κανονικότητα σταδιακά ως προς τη στελέχωση των σχολικών μονάδων με το προσωπικό αυξανόμενα, μόνιμο, με 4.000 ως 5.000 προσλήψεις τον χρόνο ενώ βελτιώνουμε τις απολαβές των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο των αυξήσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός», τόνισε.

Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, τόνισε ότι «με κόπο, με τις δυσκολίες της πρώτης εφαρμογής του και μετά από τόσα χρόνια δισταγμών, αποτελεί πλέον κεκτημένο της ελληνικής εκπαίδευσης».

«Ακόμα και οι πιο διστακτικοί αποκτούν εμπιστοσύνη στην αξία της αξιολόγησης, στην προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης και ενδυνάμωσης του εκπαιδευτικού συστήματος. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία με τη συμμετοχή και των εκπαιδευτικών και τις προτάσεις τους. Και να πω το αυτονόητο, οι πρώτοι που αξιολογούνται είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που κρίνεται καθημερινά από την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία», συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Πιερρακάκης, στην μείωση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, τονίζοντας ότι «όλοι συμφωνούν ότι η παιδεία κρίνει το μέλλον της πατρίδας και εκεί θα κριθούν όλα τις επόμενες 10ετίες».

«Εκπαίδευση, σημαίνει μόχθος και πράξη των εκπαιδευτικών, των μαθητών και φοιτητών. Οφείλουμε να αντιληφθούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι η κοινωνία έχει πια αλλάξει. Ότι η κοινωνία έχει ωριμάσει και ότι οι συγκρούσεις για τα αυτονόητα είναι εν τέλει εκείνες που γεννούν πολιτικό κόστος για εκείνους που τις προκαλούν.

Θα έλεγα ότι οι συγκρούσεις στην παιδεία μοιάζουν εν πολλοίς με την υπερχρέωση της χώρας. Γίνονται σήμερα, πληρώνονται ακριβά αργότερα», υπογράμμισε.

Ο κ. Πιερρακάκης στάθηκε επίσης ιδιαίτερα, «στην επένδυση στην προσχολική αγωγή», τονίζοντας ότι «είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει μια κοινωνία σε σχέση με κάθε άλλη εκπαιδευτική βαθμίδα».

«Ανοίγουμε τον διάλογο για το Εθνικό Απολυτήριο, για ένα κοινά αποδεκτό τρόπο πρόσβασης στα πανεπιστήμια που θα είναι συμβατός τόσο με τις διεθνείς τάσεις όσο και με το κεκτημένο των Πανελλήνιων Εξετάσεων.

Έχουν ήδη δρομολογηθεί αλλαγές σε 166 προγράμματα σπουδών, αλλαγές που θα συνεχιστούν προς την ίδια προωθητική κατεύθυνση. Ακριβώς για αυτό δημιουργούμε μηχανισμό διαρκών αλλαγών στα προγράμματα σπουδών προς πολλαπλές κατευθύνσεις», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας.

Όπως είπε ακόμα ο κ. Πιερρακάκης, «αποδίδουμε μεγάλη έμφαση στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, παρέμβαση η οποία θα εκδηλωθεί μέσω ενός νέου νόμου πλαισίου που θα δώσει έμφαση στη συνένωση των δυνάμεων των ΕΠΑΛ, των ΙΕΚ και των εργαστηριακών Κέντρων».

Τέλος ο κ. Πιερρακάκης, ανακοίνωσε την κατάρτιση εθνικού πεδίου δράσης, για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Γ. Γεραπετρίτης: Πυξίδα, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η έμπρακτη διάθεση συνεργασίας, για το διάλογο με την Τουρκία

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η έμπρακτη διάθεση συνεργασίας και διαλόγου παραμένει πυξίδα μας στις σχέσεις με την Τουρκία», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

«Είναι σημαντικό να χτίσουμε πάνω στη σχετική καταλλαγή της τελευταίας περιόδου και προτίθεμαι να εργαστώ στην κατεύθυνση μιας ωφέλιμης, για τη χώρα, προσέγγισης. Προσβλέπουμε σε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία και αποσκοπούμε στην επανέναρξη των συνομιλιών καθώς και στην ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας, μέσω των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους την επόμενη εβδομάδα ενώ και ο ίδιος ο κ. Γεραπετρίτης «θα προσπαθήσει να οικοδομήσει μια σχέση αμοιβαίου σεβασμού, με τον Τούρκο ομόλογό του».

«Η χώρα μας επιδιώκει την επίλυση, στη βάση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, της μοναδικής διαφοράς, μεταξύ των δύο χωρών, την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας, στο πρότυπο ακριβώς των συμφωνιών που ήδη έχουμε πράξει με την Ιταλία, την Αίγυπτο και ελπίζουμε σύντομα και με την Αλβανία. Η συνεχής μετάθεση στο μέλλον αυτών των ζητημάτων δεν λειτουργεί προς όφελος καμίας εκ των δύο χωρών. Θα προσεγγίσουμε το διάλογο αυτόν, με την αυτοπεποίθηση που μας δίνει η ενισχυμένη διπλωματική μας θέση στο διεθνές περιβάλλον», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, που θα βασίζεται στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. «Η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού παραμένει κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής της χώρας μας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «σημαντικός στόχος είναι η Κύπρος και ο κυπριακός λαός -Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι- να απαλλαγούν από τον τουρκικό στρατό κατοχής και το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης οποιουδήποτε στις κυπριακές υποθέσεις».

Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα επί του εδάφους. Η λύση θα πρέπει να είναι λειτουργική και να δώσει στην επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία το μέλλον που της αξίζει».

Οι σχέσεις με την Τουρκία, το Αιγαίο και το Κυπριακό ζήτημα κυριάρχησαν στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Η Κύπρος αποτελεί προτεραιότητα της εθνικής εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία λύση δύο κρατών. Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά και είναι η εθνική της θέση, διζωνική, δικοινοτική Κυπριακή Πολιτεία η οποία θα στηρίζεται απολύτως στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Καμία απολύτως παρέκκλιση από αυτό», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε και στις ερωτήσεις που τέθηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης. «Η κυριαρχία σήμερα βρίσκεται στα 6 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο, αποκλειστικό και μονομερές δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο. Είναι σαφέστατη η εξωτερική μας πολιτική και σαφέστατες οι "κόκκινες" γραμμές μας. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε ζητήματα τα οποία αφορούν αποστρατικοποίηση των νησιών. Τα ζητήματα αυτά ανάγονται στην κυριαρχία της χώρας και είναι εκτός της οποιασδήποτε συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Δεν συζητούμε θέματα τα οποία ανήκουν στην κυριαρχία μας. Θέλω να είμαι εντελώς σαφής», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Για τη συζήτηση, για την οποία, «στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου, επί τη βάση του διεθνούς δίκαιου», η κυβέρνηση «ελπίζει να ανοίξει με την Τουρκία», ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «συνθήκες αναθεωρητικές δεν πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι», και «ο αναθεωρητισμός είναι μη ανεκτός από την ελληνική πολιτεία και από την ελληνική εξωτερική πολιτική», «ούτε βέβαια μπορεί να αλλάξουν και δεν θα ήταν δυνατό νομικά, να αλλάξουν οι συνθήκες επί τη βάση των οποίων στηρίζεται το σημερινό status quo, όπως είναι η σύμβαση της Λωζάνης και η σύμβαση του Μοντρέ».

Καθώς αναφορά έγινε και στη Δ. Θράκη, ο κ. Γεραπετρίτης, εκ προοιμίου ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, αφορά την ελληνική εσωτερική έννομη τάξη. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν ξένο παράγοντα δικαίωμα λόγου για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες».

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε και στις αναφορές για τις σχέσεις με την Αίγυπτο. «Για εμάς, η κρίσιμη θέση, τόσο της Αιγύπτου όσο και του Ισραήλ, είναι ότι η χώρα μας είναι στρατηγικός εταίρους, τόσο για την Αίγυπτο όσο και για το Ισραήλ. Ανεξαρτήτως των όποιων συναντήσεων ή την ανάπτυξη ήπιων διπλωματικών σχέσεων μπορεί να υπάρξουν, παραμένει η Ελλάδα κύριος, κομβικός στρατηγικός παίκτης για τις σχέσεις με την Αίγυπτο και το Ισραήλ».

Για τη Συνθήκη των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ΚΟ της ΝΔ εγκαίρως είχε επισημάνει ότι υπάρχουν σοβαρές ατέλειες και πλημμέλειες οι οποίες θα μπορούσαν να αναδείξουν ζητήματα. «Παρακολουθούμε στενά την εκτέλεση της σύμβασης και θα πράξουμε εκείνο το οποίο επιβάλλει το εθνικό μας συμφέρον. Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως όλοι ότι δεν είναι δυνατόν, με οποιονδήποτε τρόπο, με νόμο, να τροποποιηθεί μια διεθνής συνθήκη η οποία έχει περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, διότι αποτελεί πηγή υπέρτερης ισχύος, σε σχέση με τους τυπικούς νόμους. 'Αρα αυτή τη στιγμή, αποτελεί ένα νομικό δικαιϊκό δεδομένο και θα το υπηρετήσουμε, χωρίς να σταματήσουμε, σε οποιαδήποτε στιγμή την εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών και να ανταποκρινόμαστε με γρήγορα και εθνικά αντανακλαστικά».

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στην επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Είπε ότι αυτή εδράστηκε στα ζητήματα που θα απασχολήσουν την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και επισήμανε ότι ο ίδιος ο κ. Μπλίνκεν επιβεβαίωσε, στη συνέχεια, με δήλωσή του, ότι η Ελλάδα αποτελεί βασικό σταθερό στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ, ο οποίος έχει ιδιαίτερη αξία για την ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία