Βουλή: Ψηφίσθηκε το ν/σ φορολογικών ρυθμίσεων - Οι τοποθετήσεις των κομμάτων
01/12/2022 17:32
01/12/2022 17:32
Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε και κατά την δεύτερη ανάγνωση» στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 - Κύρωση Πρόσθετης Πράξης στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία - Επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις - Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων - Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».
Υπέρ του σχεδίου νόμου και κατά την δεύτερη ανάγνωσή του ψήφισε η ΝΔ. Επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι το νομοσχέδιο είναι «συρραφή διατάξεων από διάφορα υπουργεία» προκαλώντας την εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους ειδικούς αγορητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Να μου πείτε σε ποια διάταξη αναφέρεστε συγκριμένα και ποιου υπουργείου είναι αυτή». Επισήμανε πως το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι για θέματα εκτός του νομοσχεδίου, αυτό «είναι πρόδηλο της σοβαρότητας του νομοσχεδίου και της προετοιμασίας του και της έλλειψης επιχειρημάτων που έχουν». Κάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποφεύγουν ρήματα του τύπου «τελειώσατε» γιατί τα είχαν επαναλάβει και στο παρελθόν και διαψεύστηκαν. Παρατήρησε πως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτρέπουν εδώ και 7 μήνες την κυβέρνηση να μην λύνει σοβαρά θέματα και να τα αφήσει να τα δούμε μετά τις εκλογές. Αυτό, είπε ο κ. Σταϊκούρας, «το έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, γι' αυτό και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ήξερε όταν ανέλαβε τι να πρωτολύσουμε γιατί τα είχατε αφήσει όλα, εκτός από τις αυξήσεις σε φόρους». Η θέση της κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι πως «οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστεύτηκαν για να λύσουμε θέματα και όχι για να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί».
Απαντώντας στα σχόλια αμφισβήτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας προέτρεψε να περιμένουν «να δούμε τη Δευτέρα στο Eurogroup τι θα πουν οι εταίροι. Θα υπάρχει αναφορά στην πρώτη μεταπρογραμματική Έκθεση της χώρας. Και θα δούμε εάν είναι θετική ή αρνητική και εάν οι εταίροι πράγματι θεωρούν ότι υπάρχουν επιτυχίες στη χώρα ή όχι».
Σχετικά με τον πληθωρισμό, ανέφερε πως η Ελλάδα πράγματι και δυστυχώς, έχει έναν υψηλό πληθωρισμού του 9%, αλλά είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, καθώς μόλις πέντε χώρες έχουν χαμηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα. Οι άλλες δεκατέσσερις έχουν υψηλότερο (το Βέλγιο 10,5%, η Γερμανία 11,3%, η Εσθονία 21,4%, η Ιταλία 12,5%, η Λετονία 21,7%, η Λιθουανία 21,4%, η Ολλανδία 11,2%, η Αυστρία 11,1%, η Πορτογαλία 10,3%, η Σλοβενία 10,8%, η Σλοβακία 15,1% και η Ιρλανδία και η Φινλανδία 9%, όπως και εμείς).
Στην κριτική που άσκησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ περί «σκανδαλώδους ρύθμισης» για την τροποποίηση του Συνυποσχετικού με την Ένωση Εφοπλιστών, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν επί μια εβδομάδα που έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση περί του «σκανδάλου», όπως και ότι προχθές και χθες η ίδια η εισηγήτρια όχι μόνο δεν έκανε καμία αναφορά αλλά και δεν υπέβαλε ούτε μια ερώτηση στην εκπρόσωπο της Ένωσης Εφοπλιστών που συμμετείχε στην ακρόαση φορέων.
Επί της ουσίας της τροποποίησης του Συνυποσχετικού, ο υπουργός ανέφερε πως με την διαπραγμάτευση που έγινε, υπάρχει μια αύξηση των εσόδων κατά 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από τη ναυτιλιακή κοινότητα, από ότι προέβλεπε το Συνυποσχετικό που είχε συνάψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε πως με το νόμο 4916/2022 της κυβέρνησης της ΝΔ, διασφαλίστηκε η είσπραξη του ελλείμματος που προέκυψε από το Συνυποσχετικό του ΣΥΡΙΖΑ και δεν προβλεπόταν ο τρόπος είσπραξής του. Ο συντελεστής του 10% του Συνυποσχετικού του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόνο επί των εισαγόμενων μερισμάτων για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος τελικούς δικαιούχους και μετόχους των πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία. Ο συντελεστής του 5% που εισάγεται δεν αφορά μόνο στα εισαγόμενα μερίσματα, αλλά και στην υπεραξία από την πώληση μετοχών πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία, έως το επίπεδο φυσικών προσώπων, καθώς και σε υπεραξία που προκύπτει από την πώληση μετοχών των εν λόγω εταιρειών, καθώς και στους τελικούς μετόχους ναυλωτριών εταιρειών πλοίων και μισθωτριών εταιρειών πλοίων υπό χρηματοδοτική μίσθωση. 'Αρα, τόνισε ο υπουργός, διευρύνουμε και τα ποσά και το πεδίο και διασφαλίζουμε ότι θα τα εισπράξουμε. Και θα το πληρώνουν όλοι.
Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κοντογεώργης, σχολίασε πως είναι πολύ θετικό πως σε μεγάλο ποσοστό επί των διατάξεων του νομοσχεδίου υπάρχει συμφωνία, καθώς αποτελούν παροχές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες. Επισήμανε πως δεν υπάρχει νομοσχέδιο που ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και τρεισήμισι χρόνια, δεν το έχει καταγγείλει ως «πρόχειρο, συρραφή, ατελές και προεκλογικό…». Σχολίασε, πως «ναι, μυρίζει εκλογές, γιατί συνταγματικά λήγει η θητεία της κυβέρνησης, αλλά μην βιάζεστε θα βγει ο χειμώνας, θα μπούμε στην άνοιξη και πλησιάζοντας το καλοκαίρι, θα δούμε…». Η κυβέρνηση, είπε ο βουλευτής, «σε ένα περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων, νομοθετεί, όπως και σήμερα, προσεκτικά για να βοηθήσει τους πολίτες, έχοντας παράλληλα γνώση και ευθύνη στο κοινωνικό σύνολο». Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των τουριστικών λεωφορείων σε ορισμένες περιοχές της χώρας, είπε ότι δεν μπορεί αυτό να ανάγεται σε μια αφήγηση της αντιπολίτευσης πως «καταρρέει ο τουρισμός». Απαντώντας στις γενικότερες αναφορές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στις προηγούμενες συνεδριάσεις, για τους πλειστηριασμούς από κόκκινα δάνεια, τους ζήτησε να θυμηθούν πως «επί ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κυνηγούσατε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους ακτιβιστές στα στενά του Κολωνακίου και των Εξαρχείων που προσπαθούσε να σταματήσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μάλιστα με νόμο περί εσχάτης προδοσίας».
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου από την δική της πλευρά, επιφυλάχθηκε το κόμμα της να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Επέμεινε ότι το νομοσχέδιο είναι «συρραφή αιτημάτων, από διάφορα υπουργεία, που αφορούν οικονομικά αιτήματα και προφανώς βιάζεται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει». Εστίασε στο θέμα των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, λέγοντας πως με την ρύθμιση που εισάγεται στο σχέδιο νόμου δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ικανοποιηθεί το 100% της αξίωσης των εργαζομένων, καθώς ουσιαστικά τους ζητάτε να παραιτηθούν από δεδουλευμένες αποδοχές δύο ετών και τους τόκους αυτών, που έχουν επιδικαστεί, παραιτούμενης της κατάσχεσης που έχουν κάνει. Εσείς τους λέτε πάρτε το 50% των χρημάτων που σας οφείλουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε η κ. Ελευθεριάδου, έχει καταθέσει δύο τροπολογίες το προηγούμενο καλοκαίρι αλλά η κυβέρνηση τις απέρριψε. Παράλληλα, πρόσθεσε, με την ρύθμιση που φέρνετε στο νομοσχέδιο αυτό, δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των 160 εργαζόμενων του Τροχαίου Υλικού του ναυπηγείου, που τυπικά ανήκαν σε αποσπασμένη εταιρεία, ενώ όπως έχει κριθεί από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, είχαν πραγματικό εργοδότη τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετική τροπολογία που συνυπογράφουν 28 βουλευτές για την δυνατότητα κάλυψης των αναγκών που δημιουργήθηκαν κατά τον χρόνο της ειδικής διαχείρισης, χωρίς όμως να προέρχονται από παροχή πραγματικής εργασίας στην υπό ειδική διαχείριση εταιρεία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Στο δεύτερο, του νομοσχεδίου, που επικεντρώθηκε η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά την νέα τροποποίηση του Συνυποσχετικού για τη ναυτιλία, λέγοντας ότι είναι φαινομενικά θετικό και συμφωνούμε στην ρύθμιση που προβλέπει την αύξηση του ελάχιστου ποσού της νέας οικειοθελούς εισφοράς από τα 40 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ευρώ ανά έτος και ίσως θα μπορούσαμε να την ψηφίσουμε. Διαφώνησε όμως με την παράλληλη μείωση από το 10% στο 5% του συντελεστή της οικειοθελούς παροχής για τα εισοδήματα επί των μερισμάτων των πλοιοκτητών εταιρειών που εισάγονται στην Ελλάδα. Αυτή, είπε η βουλευτής, είναι μια σκανδαλώδης ρύθμιση ειδικά αυτή την περίοδο, είναι ένα τεράστιο δώρο στους εφοπλιστές. Από τη μια προσπαθείτε να κερδίσετε τις εντυπώσεις αυξάνοντας την οικειοθελή παροχή ανά έτος και από την άλλη τους μειώνετε τον συντελεστή στα εισοδήματα επί των μερισμάτων. Και παρατήρησε πως η ετήσια οικειοθελής παροχή είναι οριζόντια.
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, επανέλαβε πως επί της Αρχής του νομοσχεδίου έχουμε επιφυλαχθεί να τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια. Σε όποια επί μέρους άρθρα συμφωνούμε -που είναι πολλά- θα τα ψηφίσουμε και όποια τα θεωρούμε αρνητικά θα τα καταψηφίσουμε. Ο κ. Σκανδαλίδης, εστίασε στο θέμα των τραπεζικών δανείων και των πλειστηριασμών. Ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών εάν ισχύουν όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα πως πρόκειται σήμερα να συναντήσει τους τραπεζίτες προκειμένου να του γνωστοποιήσουν τις προτάσεις τους για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει συγκεκριμένη πρόταση, αλλά το ζητούμενο είναι πως η κυβέρνηση κάνει αυτό τον διάλογο με τους τραπεζίτες, με ποιους όρους, εάν έχει προτάσεις. Εάν έχετε πρόθεση να επιβάλετε μια πρόταση όπως έκανε η κυβέρνηση της Ισπανίας. Γιατί τώρα οι τράπεζες κερδοσκοπούν ασύστολα και η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει κατηγορηματική θέση, όχι ρητορικά. Δεν μπορεί, είπε ο βουλευτής, να έρχονται οι τράπεζες και να λένε φτιάξτε ένα ακόμη Ταμείο για να χρηματοδοτούνται οι δόσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν οι δανειολήπτες. Φορολογείστε, είπε ο κ. Σκανδαλίδης, τα υπερκέρδη των τραπεζών που δημιουργούνται από τα αυξημένα επιτόκια δανεισμού και τα χαμηλά επιτόκια των καταθέσεων. Παράλληλα, ζήτησε να σταματήσει η διελκυστίνδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και η ΝΔ τους ενίσχυσε με τον απαράδεκτο πτωχευτικό δίκαιο που νομοθέτησε.
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, καταψήφισε το νομοσχέδιο, λέγοντας: «Μακάρι να ίσχυε αυτό που λέει η κυβέρνηση που υποστηρίζει πως αυτό το νομοσχέδιο καλυτερεύει την ζωή των πολιτών». Το νομοσχέδιο αυτό, είπε η βουλευτής, είναι για τις μεγάλες εταιρείες και το κοσμοπολίτικο κεφάλαιο των εφοπλιστών. Οι φτωχοί εξακολουθούν να πληρώνουν τους φόρους των πτωχότερων, γιατί οι κυβερνήσεις θωρακίζουν τα κέρδη των λίγων. Υποστηρίζετε ότι εάν γίνουν μειώσεις σε φορολογικούς συντελεστές της ενέργειας, θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμό,ς αλλά και με αυτό το νομοσχέδιο ετοιμάζετε νέα φορολογικά δωράκια στους ομίλους ενέργειας και καυσίμων. Η οικονομία αντέχει τις αυξήσεις μαμούθ στους εξοπλισμούς, όχι όμως τις αυξήσεις στις συντάξεις και την κατάργηση των πράσινων ρύπων που θεσπίσατε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Επίσης, η κ. Μανωλάκου, έθεσε το θέμα των εργαζομένων στο Τροχαίο Υλικό των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και τις αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών που ήδη έχουν κάνει ένα στα τρία δάνεια να έχουν «κοκκινίσει». Σημείωσε πως οι τραπεζικοί όμιλοι και τα funds «πλέον κατέχουν δάνεια αξίας 8,5 δισ. ευρώ και συνεχίζουν να ακονίζουν και πάλι τα μαχαίρια» και με τους νόμους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ «διαθέτουν ανεξάντλητους τρόπους για να μπορούν να βγάλουν και από την μύγα ξύγκι για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους». Μάλιστα, ανέφερε η κ. Μανωλάκου, «πως μόνο μία τράπεζα, τους επόμενους μήνες, ετοιμάζεται να ρίξει σε πλειστηριασμούς σπίτια αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ». Και εσείς «με το νομοσχέδιο αυτό προστατεύετε τον επιχειρηματία του Real estate και τους κατασκευαστές. Αυτή είναι η άδικη και απάνθρωπη πολιτική σας». Η αγορήτρια του ΚΚΕ διαφώνησε με μια σειρά από επιμέρους διατάξεις, μεταξύ των οποίων και με τις διατάξεις που αφορούν το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εμείς, είπε, θα την καταψηφίσουμε γιατί είμαστε ενάντια στην πολιτική των επιδομάτων. Το ΕΑΠ θα πρέπει να στελεχωθεί με μέλη ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και όχι να λειτουργεί επικουρικά από άλλα ΑΕΙ και με επιμίσθια. Είμαστε ενάντια στην επιβολή διδάκτρων, ο δε σχεδιασμός και η λειτουργία νέων Προγραμμάτων του είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Δεν μπορεί οι σπουδές να διέπονται από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και επιχειρηματικής συναλλαγής.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της Αρχής στην Ολομέλεια. Εστίασε στις διατάξεις του Β' Μέρους του νομοσχεδίου σημειώνοντας πως πολλά άρθρα είναι ατελή, ενώ ειδικά ορισμένα δεν προάγουν την διαφάνεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων. Ζήτησε πληροφορίες, μεταξύ άλλων, για το τι ποσοστό ανάκτησης παράνομων ενισχύσεων υπάρχει έως τώρα. Εάν έχουν δημοσιευθεί στο Transparency Award Module της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι ενισχύσεις που χορηγήθηκαν. Γιατί προβλέπονται οι προσλήψεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού για έκτακτες ανάγκες του ΕΣΥ, καθώς δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται πάγιες ανάγκες με τέτοιες περιστασιακές λύσεις ή με ΣΔΙΤ, όπως προωθεί το σημερινό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Διαφώνησε με τις διατάξεις για το ΤΑΙΠΕΔ και το ακίνητο του Κτήματος Καραθώνας, καθώς συνεχίζει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Χαρακτήρισε την διάταξη για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά φωτογραφική.
Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης, από την δική του πλευρά, καταψήφισε το νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων επισήμανε πως ο στόχος των παρατάσεων σε ενεργητικές διατάξεις για τα ακίνητα, είναι η προσέλκυση επενδύσεων στην αγορά ακινήτων και λειτουργεί προς όφελος των ξένων αγοραστών που τα αποκτούν σε εξευτελιστικές τιμές και ή τα κρατούν και τα εκμεταλλεύονται οι ίδιοι, με την μορφή του Airbnb μεταφέροντας τα όποια έσοδα στο εξωτερικό, είτε τα μεταπωλούν σε άλλους ξένους. Η κατακόρυφη αύξηση των τιμών ακινήτων, είπε, είναι μια ψεύτικη και επίπλαστη εικόνα ευμάρειας που έχει δημιουργηθεί. Αναφέρθηκε στα στεγαστικά δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου, λέγοντας πως οι τράπεζες δεν ενημέρωναν του δανειολήπτες τότε για τον συναλλαγματικό κίνδυνο που υπήρχε. Κυνηγούσαν οι τράπεζες τον κόσμο, τόνισε ο κ. Λογιάδης, να του δώσουν δάνεια-παγίδες, πιστωτικές κάρτες και εορτοδάνεια, που ήταν στημένα παιχνίδια. Τώρα αυτοί οι άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους, τα οποία πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές στα «κοράκια» από τα funds, χωρίς να έχουν οι δανειολήπτες τη δυνατότητα ούτε καν να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με την δανειοδότρια τράπεζα, η οποία τα έχει εκχωρήσει στα funds.
Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε και κατά την δεύτερη ανάγνωση» στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 - Κύρωση Πρόσθετης Πράξης στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία - Επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις - Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων - Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».
Υπέρ του σχεδίου νόμου και κατά την δεύτερη ανάγνωσή του ψήφισε η ΝΔ. Επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ το καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι το νομοσχέδιο είναι «συρραφή διατάξεων από διάφορα υπουργεία» προκαλώντας την εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους ειδικούς αγορητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Να μου πείτε σε ποια διάταξη αναφέρεστε συγκριμένα και ποιου υπουργείου είναι αυτή». Επισήμανε πως το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι για θέματα εκτός του νομοσχεδίου, αυτό «είναι πρόδηλο της σοβαρότητας του νομοσχεδίου και της προετοιμασίας του και της έλλειψης επιχειρημάτων που έχουν». Κάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποφεύγουν ρήματα του τύπου «τελειώσατε» γιατί τα είχαν επαναλάβει και στο παρελθόν και διαψεύστηκαν. Παρατήρησε πως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτρέπουν εδώ και 7 μήνες την κυβέρνηση να μην λύνει σοβαρά θέματα και να τα αφήσει να τα δούμε μετά τις εκλογές. Αυτό, είπε ο κ. Σταϊκούρας, «το έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, γι' αυτό και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ήξερε όταν ανέλαβε τι να πρωτολύσουμε γιατί τα είχατε αφήσει όλα, εκτός από τις αυξήσεις σε φόρους». Η θέση της κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι πως «οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστεύτηκαν για να λύσουμε θέματα και όχι για να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί».
Απαντώντας στα σχόλια αμφισβήτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης, ο κ. Σταϊκούρας προέτρεψε να περιμένουν «να δούμε τη Δευτέρα στο Eurogroup τι θα πουν οι εταίροι. Θα υπάρχει αναφορά στην πρώτη μεταπρογραμματική Έκθεση της χώρας. Και θα δούμε εάν είναι θετική ή αρνητική και εάν οι εταίροι πράγματι θεωρούν ότι υπάρχουν επιτυχίες στη χώρα ή όχι».
Σχετικά με τον πληθωρισμό, ανέφερε πως η Ελλάδα πράγματι και δυστυχώς, έχει έναν υψηλό πληθωρισμού του 9%, αλλά είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, καθώς μόλις πέντε χώρες έχουν χαμηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα. Οι άλλες δεκατέσσερις έχουν υψηλότερο (το Βέλγιο 10,5%, η Γερμανία 11,3%, η Εσθονία 21,4%, η Ιταλία 12,5%, η Λετονία 21,7%, η Λιθουανία 21,4%, η Ολλανδία 11,2%, η Αυστρία 11,1%, η Πορτογαλία 10,3%, η Σλοβενία 10,8%, η Σλοβακία 15,1% και η Ιρλανδία και η Φινλανδία 9%, όπως και εμείς).
Στην κριτική που άσκησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ περί «σκανδαλώδους ρύθμισης» για την τροποποίηση του Συνυποσχετικού με την Ένωση Εφοπλιστών, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν επί μια εβδομάδα που έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση περί του «σκανδάλου», όπως και ότι προχθές και χθες η ίδια η εισηγήτρια όχι μόνο δεν έκανε καμία αναφορά αλλά και δεν υπέβαλε ούτε μια ερώτηση στην εκπρόσωπο της Ένωσης Εφοπλιστών που συμμετείχε στην ακρόαση φορέων.
Επί της ουσίας της τροποποίησης του Συνυποσχετικού, ο υπουργός ανέφερε πως με την διαπραγμάτευση που έγινε, υπάρχει μια αύξηση των εσόδων κατά 20 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από τη ναυτιλιακή κοινότητα, από ότι προέβλεπε το Συνυποσχετικό που είχε συνάψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε πως με το νόμο 4916/2022 της κυβέρνησης της ΝΔ, διασφαλίστηκε η είσπραξη του ελλείμματος που προέκυψε από το Συνυποσχετικό του ΣΥΡΙΖΑ και δεν προβλεπόταν ο τρόπος είσπραξής του. Ο συντελεστής του 10% του Συνυποσχετικού του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόνο επί των εισαγόμενων μερισμάτων για τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος τελικούς δικαιούχους και μετόχους των πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία. Ο συντελεστής του 5% που εισάγεται δεν αφορά μόνο στα εισαγόμενα μερίσματα, αλλά και στην υπεραξία από την πώληση μετοχών πλοιοκτητριών εταιρειών πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία, έως το επίπεδο φυσικών προσώπων, καθώς και σε υπεραξία που προκύπτει από την πώληση μετοχών των εν λόγω εταιρειών, καθώς και στους τελικούς μετόχους ναυλωτριών εταιρειών πλοίων και μισθωτριών εταιρειών πλοίων υπό χρηματοδοτική μίσθωση. 'Αρα, τόνισε ο υπουργός, διευρύνουμε και τα ποσά και το πεδίο και διασφαλίζουμε ότι θα τα εισπράξουμε. Και θα το πληρώνουν όλοι.
Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κοντογεώργης, σχολίασε πως είναι πολύ θετικό πως σε μεγάλο ποσοστό επί των διατάξεων του νομοσχεδίου υπάρχει συμφωνία, καθώς αποτελούν παροχές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες. Επισήμανε πως δεν υπάρχει νομοσχέδιο που ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και τρεισήμισι χρόνια, δεν το έχει καταγγείλει ως «πρόχειρο, συρραφή, ατελές και προεκλογικό…». Σχολίασε, πως «ναι, μυρίζει εκλογές, γιατί συνταγματικά λήγει η θητεία της κυβέρνησης, αλλά μην βιάζεστε θα βγει ο χειμώνας, θα μπούμε στην άνοιξη και πλησιάζοντας το καλοκαίρι, θα δούμε…». Η κυβέρνηση, είπε ο βουλευτής, «σε ένα περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων, νομοθετεί, όπως και σήμερα, προσεκτικά για να βοηθήσει τους πολίτες, έχοντας παράλληλα γνώση και ευθύνη στο κοινωνικό σύνολο». Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των τουριστικών λεωφορείων σε ορισμένες περιοχές της χώρας, είπε ότι δεν μπορεί αυτό να ανάγεται σε μια αφήγηση της αντιπολίτευσης πως «καταρρέει ο τουρισμός». Απαντώντας στις γενικότερες αναφορές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στις προηγούμενες συνεδριάσεις, για τους πλειστηριασμούς από κόκκινα δάνεια, τους ζήτησε να θυμηθούν πως «επί ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κυνηγούσατε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους ακτιβιστές στα στενά του Κολωνακίου και των Εξαρχείων που προσπαθούσε να σταματήσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μάλιστα με νόμο περί εσχάτης προδοσίας».
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου από την δική της πλευρά, επιφυλάχθηκε το κόμμα της να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Επέμεινε ότι το νομοσχέδιο είναι «συρραφή αιτημάτων, από διάφορα υπουργεία, που αφορούν οικονομικά αιτήματα και προφανώς βιάζεται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει». Εστίασε στο θέμα των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, λέγοντας πως με την ρύθμιση που εισάγεται στο σχέδιο νόμου δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ικανοποιηθεί το 100% της αξίωσης των εργαζομένων, καθώς ουσιαστικά τους ζητάτε να παραιτηθούν από δεδουλευμένες αποδοχές δύο ετών και τους τόκους αυτών, που έχουν επιδικαστεί, παραιτούμενης της κατάσχεσης που έχουν κάνει. Εσείς τους λέτε πάρτε το 50% των χρημάτων που σας οφείλουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε η κ. Ελευθεριάδου, έχει καταθέσει δύο τροπολογίες το προηγούμενο καλοκαίρι αλλά η κυβέρνηση τις απέρριψε. Παράλληλα, πρόσθεσε, με την ρύθμιση που φέρνετε στο νομοσχέδιο αυτό, δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των 160 εργαζόμενων του Τροχαίου Υλικού του ναυπηγείου, που τυπικά ανήκαν σε αποσπασμένη εταιρεία, ενώ όπως έχει κριθεί από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, είχαν πραγματικό εργοδότη τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετική τροπολογία που συνυπογράφουν 28 βουλευτές για την δυνατότητα κάλυψης των αναγκών που δημιουργήθηκαν κατά τον χρόνο της ειδικής διαχείρισης, χωρίς όμως να προέρχονται από παροχή πραγματικής εργασίας στην υπό ειδική διαχείριση εταιρεία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Στο δεύτερο, του νομοσχεδίου, που επικεντρώθηκε η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά την νέα τροποποίηση του Συνυποσχετικού για τη ναυτιλία, λέγοντας ότι είναι φαινομενικά θετικό και συμφωνούμε στην ρύθμιση που προβλέπει την αύξηση του ελάχιστου ποσού της νέας οικειοθελούς εισφοράς από τα 40 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ευρώ ανά έτος και ίσως θα μπορούσαμε να την ψηφίσουμε. Διαφώνησε όμως με την παράλληλη μείωση από το 10% στο 5% του συντελεστή της οικειοθελούς παροχής για τα εισοδήματα επί των μερισμάτων των πλοιοκτητών εταιρειών που εισάγονται στην Ελλάδα. Αυτή, είπε η βουλευτής, είναι μια σκανδαλώδης ρύθμιση ειδικά αυτή την περίοδο, είναι ένα τεράστιο δώρο στους εφοπλιστές. Από τη μια προσπαθείτε να κερδίσετε τις εντυπώσεις αυξάνοντας την οικειοθελή παροχή ανά έτος και από την άλλη τους μειώνετε τον συντελεστή στα εισοδήματα επί των μερισμάτων. Και παρατήρησε πως η ετήσια οικειοθελής παροχή είναι οριζόντια.
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, επανέλαβε πως επί της Αρχής του νομοσχεδίου έχουμε επιφυλαχθεί να τοποθετηθούμε στην Ολομέλεια. Σε όποια επί μέρους άρθρα συμφωνούμε -που είναι πολλά- θα τα ψηφίσουμε και όποια τα θεωρούμε αρνητικά θα τα καταψηφίσουμε. Ο κ. Σκανδαλίδης, εστίασε στο θέμα των τραπεζικών δανείων και των πλειστηριασμών. Ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών εάν ισχύουν όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα πως πρόκειται σήμερα να συναντήσει τους τραπεζίτες προκειμένου να του γνωστοποιήσουν τις προτάσεις τους για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει συγκεκριμένη πρόταση, αλλά το ζητούμενο είναι πως η κυβέρνηση κάνει αυτό τον διάλογο με τους τραπεζίτες, με ποιους όρους, εάν έχει προτάσεις. Εάν έχετε πρόθεση να επιβάλετε μια πρόταση όπως έκανε η κυβέρνηση της Ισπανίας. Γιατί τώρα οι τράπεζες κερδοσκοπούν ασύστολα και η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει κατηγορηματική θέση, όχι ρητορικά. Δεν μπορεί, είπε ο βουλευτής, να έρχονται οι τράπεζες και να λένε φτιάξτε ένα ακόμη Ταμείο για να χρηματοδοτούνται οι δόσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν οι δανειολήπτες. Φορολογείστε, είπε ο κ. Σκανδαλίδης, τα υπερκέρδη των τραπεζών που δημιουργούνται από τα αυξημένα επιτόκια δανεισμού και τα χαμηλά επιτόκια των καταθέσεων. Παράλληλα, ζήτησε να σταματήσει η διελκυστίνδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και η ΝΔ τους ενίσχυσε με τον απαράδεκτο πτωχευτικό δίκαιο που νομοθέτησε.
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, καταψήφισε το νομοσχέδιο, λέγοντας: «Μακάρι να ίσχυε αυτό που λέει η κυβέρνηση που υποστηρίζει πως αυτό το νομοσχέδιο καλυτερεύει την ζωή των πολιτών». Το νομοσχέδιο αυτό, είπε η βουλευτής, είναι για τις μεγάλες εταιρείες και το κοσμοπολίτικο κεφάλαιο των εφοπλιστών. Οι φτωχοί εξακολουθούν να πληρώνουν τους φόρους των πτωχότερων, γιατί οι κυβερνήσεις θωρακίζουν τα κέρδη των λίγων. Υποστηρίζετε ότι εάν γίνουν μειώσεις σε φορολογικούς συντελεστές της ενέργειας, θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμό,ς αλλά και με αυτό το νομοσχέδιο ετοιμάζετε νέα φορολογικά δωράκια στους ομίλους ενέργειας και καυσίμων. Η οικονομία αντέχει τις αυξήσεις μαμούθ στους εξοπλισμούς, όχι όμως τις αυξήσεις στις συντάξεις και την κατάργηση των πράσινων ρύπων που θεσπίσατε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Επίσης, η κ. Μανωλάκου, έθεσε το θέμα των εργαζομένων στο Τροχαίο Υλικό των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά και τις αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών που ήδη έχουν κάνει ένα στα τρία δάνεια να έχουν «κοκκινίσει». Σημείωσε πως οι τραπεζικοί όμιλοι και τα funds «πλέον κατέχουν δάνεια αξίας 8,5 δισ. ευρώ και συνεχίζουν να ακονίζουν και πάλι τα μαχαίρια» και με τους νόμους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ «διαθέτουν ανεξάντλητους τρόπους για να μπορούν να βγάλουν και από την μύγα ξύγκι για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους». Μάλιστα, ανέφερε η κ. Μανωλάκου, «πως μόνο μία τράπεζα, τους επόμενους μήνες, ετοιμάζεται να ρίξει σε πλειστηριασμούς σπίτια αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ». Και εσείς «με το νομοσχέδιο αυτό προστατεύετε τον επιχειρηματία του Real estate και τους κατασκευαστές. Αυτή είναι η άδικη και απάνθρωπη πολιτική σας». Η αγορήτρια του ΚΚΕ διαφώνησε με μια σειρά από επιμέρους διατάξεις, μεταξύ των οποίων και με τις διατάξεις που αφορούν το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εμείς, είπε, θα την καταψηφίσουμε γιατί είμαστε ενάντια στην πολιτική των επιδομάτων. Το ΕΑΠ θα πρέπει να στελεχωθεί με μέλη ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και όχι να λειτουργεί επικουρικά από άλλα ΑΕΙ και με επιμίσθια. Είμαστε ενάντια στην επιβολή διδάκτρων, ο δε σχεδιασμός και η λειτουργία νέων Προγραμμάτων του είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Δεν μπορεί οι σπουδές να διέπονται από ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και επιχειρηματικής συναλλαγής.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί της Αρχής στην Ολομέλεια. Εστίασε στις διατάξεις του Β' Μέρους του νομοσχεδίου σημειώνοντας πως πολλά άρθρα είναι ατελή, ενώ ειδικά ορισμένα δεν προάγουν την διαφάνεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων. Ζήτησε πληροφορίες, μεταξύ άλλων, για το τι ποσοστό ανάκτησης παράνομων ενισχύσεων υπάρχει έως τώρα. Εάν έχουν δημοσιευθεί στο Transparency Award Module της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι ενισχύσεις που χορηγήθηκαν. Γιατί προβλέπονται οι προσλήψεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού για έκτακτες ανάγκες του ΕΣΥ, καθώς δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται πάγιες ανάγκες με τέτοιες περιστασιακές λύσεις ή με ΣΔΙΤ, όπως προωθεί το σημερινό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Διαφώνησε με τις διατάξεις για το ΤΑΙΠΕΔ και το ακίνητο του Κτήματος Καραθώνας, καθώς συνεχίζει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Χαρακτήρισε την διάταξη για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά φωτογραφική.
Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης, από την δική του πλευρά, καταψήφισε το νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων επισήμανε πως ο στόχος των παρατάσεων σε ενεργητικές διατάξεις για τα ακίνητα, είναι η προσέλκυση επενδύσεων στην αγορά ακινήτων και λειτουργεί προς όφελος των ξένων αγοραστών που τα αποκτούν σε εξευτελιστικές τιμές και ή τα κρατούν και τα εκμεταλλεύονται οι ίδιοι, με την μορφή του Airbnb μεταφέροντας τα όποια έσοδα στο εξωτερικό, είτε τα μεταπωλούν σε άλλους ξένους. Η κατακόρυφη αύξηση των τιμών ακινήτων, είπε, είναι μια ψεύτικη και επίπλαστη εικόνα ευμάρειας που έχει δημιουργηθεί. Αναφέρθηκε στα στεγαστικά δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου, λέγοντας πως οι τράπεζες δεν ενημέρωναν του δανειολήπτες τότε για τον συναλλαγματικό κίνδυνο που υπήρχε. Κυνηγούσαν οι τράπεζες τον κόσμο, τόνισε ο κ. Λογιάδης, να του δώσουν δάνεια-παγίδες, πιστωτικές κάρτες και εορτοδάνεια, που ήταν στημένα παιχνίδια. Τώρα αυτοί οι άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους, τα οποία πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές στα «κοράκια» από τα funds, χωρίς να έχουν οι δανειολήπτες τη δυνατότητα ούτε καν να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με την δανειοδότρια τράπεζα, η οποία τα έχει εκχωρήσει στα funds.
ΣΧΟΛΙΑ