ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγωνία στο φλεγόμενο Euroferry Olympia - Στο λιμάνι της Κέρκυρας περιμένουν συγγενείς αγνοούμενων (βίντεο & φωτ.)

Ελαφρά αφυδατωμένος ο 21χρονος Λευκορώσος - Διέφυγε τον κίνδυνο ο Βούλγαρος οδηγός που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ - Oι πρώτες εκτιμήσεις από την Ιταλία για τα αίτια της φωτιάς

 20/02/2022 09:00

Με δάκρυα στα μάτια και τις ελπίδες τους να «ζωντανεύουν» μετά την είδηση ότι διασώθηκε ένας από τους αγνοούμενους, βρέθηκαν και σήμερα στο λιμάνι της Κέρκυρας, συγγενείς των Ελλήνων αγνοουμένων που επέβαιναν στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο "Euroferry Olympia".

«Είναι ζωντανός σας το λέω. Είναι ζωντανός. Κάντε ό,τι μπορείτε. Σας παρακαλώ. Δεν θα μπορέσουν να ζήσουν περισσότερο…» είναι η κραυγή αγωνίας της συζύγου του αγνοούμενου Έλληνα οδηγού νταλίκας, Βάνας Μπεκιάρη.


«Το πλοίο μπορεί να έχει ακόμη κομμάτια ασφαλή για ανθρώπους. Όπως είδαμε ένας από αυτούς βγήκε και η ελπίδα συνεχίζεται. Η αναζήτηση συνεχίζεται όσο αυτό το επιτρέπει το πλοίο καθώς σε κάποια σημεία είναι αδύνατη η πρόσβαση εκεί. Όμως τα καταστρώματα του πλοίου είναι πολλά. Ελπίζουμε ότι θα υπάρχει και άλλη έκβαση. Ο διασωθείς βγήκε στο κατάστρωμα του πλοίου και κατέβηκε από μία σκάλα στα συνεργεία διάσωσης. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή κάθε ώρα που περνά αλλάζει τα δεδομένα πάνω στο πλοίο, εξαρτάται από την εξέλιξη της φωτιάς. Από ό,τι ακούσαμε ο διασωθείς είπε ότι άκουσε φωνές και από άλλους ανθρώπους. Ας ελπίσουμε, δήλωσε ο υπεύθυνος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης του παραρτήματος της Κέρκυρας, Ανδρέας Κορίκης.

Για προληπτικούς λόγους, στην Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, νοσηλεύεται ο 21χρονος Λευκορώσος, που διασώθηκε σήμερα, μετά από δύο 24ωρα, από το φλεγόμενο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Euroferry Olympia».

Σύμφωνα με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, Λεωνίδα Ρουμπάτη, «ο 21χρονος φέρει μόνο ενδείξεις αφυδάτωσης, ενώ του γίνονται όλες οι εξετάσεις».

«Από τις πρώτες πληροφορίες με τους γιατρούς είπε ότι άκουγε και άλλες φωνές. Ελπίζουμε να υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι ζωντανοί και να είναι καλά στην υγεία τους», δήλωσε ο κ. Ρουμπάτης.

Εξάλλου εντός της ημέρας αναμένεται να αποσωληνωθεί ο 65χρονος Βούλγαρος οδηγός, καθώς βελτιώνεται η υγεία του.

Εξιτήρια από το Νοσοκομείο θα λάβουν σήμερα και ο Αφγανός, αλλά και ο Ρουμάνος, διασωθείς επιβάτης, ενώ στο νοσοκομείο θα παραμείνουν για νοσηλεία δύο άτομα που βρίσκονται στη Πνευμονολογική Κλινική.

Να σημειωθεί ότι μετά το τραγικό συμβάν και κατά την αποβίβασή τους στην Κέρκυρα χρειάσθηκε αρχικά να διακομίσθηκαν με το ΕΚΑΒ στο ΤΕΠ του Γ.Ν. Κέρκυρας 10 ασθενείς εννέα άνδρες και μία γυναίκα, στους οποίους παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

Την ίδια ώρα η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στο "Euroferry Olympia"συνεχίζεται ενώ καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να εντοπιστούν επιπλέον αγνοούμενοι.

Το πλοίο, λόγω μεταβολής του καιρού, ρυμουκλήθηκε με ασφάλεια, αργά το βράδυ στο λιμάνι της Κασσιόπης, βορειοανατολικά του νησιού της Κέρκυρας.

Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος: Δεν φαίνεται να υπάρχουν οπές που να μπορούν να είναι συνδεδεμένες με διαρροή καυσίμων

Ο Ιταλός υπουργός Περιβαλλοντικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο περιβαλλοντικής ρύπανσης, από την πυρκαγιά που συνεχίζει να κατακαίει το πλοίο Euroferry Olympia, στα ανοικτά της Κέρκυρας. Πιο αναλυτικά, ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης Ντράγκι υπογράμμισε:

«Είμαι σε διαρκή επαφή με τον υπεύθυνο της Υπηρεσίας μας για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος. Προς το παρόν, στο πλοίο δεν φαίνεται να υπάρχουν οπές οι οποίες να μπορούν να είναι συνδεδεμένες με διαρροή καυσίμων. Αυτή μοιάζει να μπορεί να είναι μια καλή είδηση. Η προτεραιότητα, ασφαλώς, θα πρέπει να δοθεί στην προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων. Η πυρκαγιά πρόκειται σύντομα να τεθεί υπό έλεγχο και όσο πιο γρήγορα το πλοίο οδηγηθεί ασφαλή περιοχή κοντά σε λιμάνι, τόσο το καλύτερο».

Αναφορές για τουλάχιστον ακόμη τέσσερις επιζώντες

Πληροφορίες για άλλους 4-5 επιζώντες από τους 11 αγνοούμενους στο φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia, οι οποίες όμως προς το παρόν δεν έχουν επιβεβαιωθεί έχουν στη διάθεσή τους στελέχη του λιμενικού και της ΕΜAK, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.  

Μάλιστα, κατά την επιχείρηση απεγκλωβλισμού του ο 21χρονος που διασώθηκε σήμερα να φέρεται να είπε στην ομάδα διάσωσης ότι δεν είδε άλλον ζωντανό, αλλά άκουγε φωνές.  

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να βρούμε κι άλλους και γι' αυτό συνεχίζουμε την επιχείρηση», δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, Γιώργος Αλεξίου.  

Στο μεταξύ, το πλοίο έχει ρυμουλκηθεί σε ασφαλές σημείο στο βόρεια της Κέρκυρας ενώ και σήμερα γίνονται ρίψεις νερού σε περιφερειακά σημεία του πλοίου και όχι στο εσωτερικό του, προκειμένου να επιτευχθεί ψύξη αλλά και να μην διαταραχθεί η ευστάθειά του. Η μετακίνηση του πλοίου στο συγκεκριμένο σημείο κρίθηκε αναγκαία λόγω αλλαγής των καιρικών συνθηκών στη θαλάσσια περιοχή αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνεύει να παρασυρθεί και να προσαράξει στα αβαθή ή να σε προσκρούσει επάνω σε κάποιο άλλο πλοίο.

Εντός της ημέρας δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα επιχείρηση από ειδική ομάδα επί του πλοίου για τον εντοπισμό των υπολοίπων 11 αγνοουμένων αν το θερμικό και τοξικό φορτίο πέσει.

Σώος στην Κέρκυρα ο 21χρονος

Στην πρύμνη του πλοίου Euroferry Olympia εντοπίστηκε ζωντανός ένας επιβάτης.

Πρόκειται για έναν 21χρονο Λευκορώσο, έναν από τους 11 αγνοούμενος, ο οποίος έφθασε με ταχύπλοο του λιμενικού στην Κέρκυρα και μεταφέρεται στο γενικό νοσοκομείο του νησιού.

Η πρώτη λέξη του 21χρονου όταν διασώθηκε ήταν «Ζω;» Φτάνοντας στο λιμάνι δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις. Το όνομα του ήταν στη λίστα των αγνοουμένων.

Από την αρχή οι πληροφορίες από την πυροσβεστική διαβεβαίωναν ότι ο άνθρωπος είναι καλά στην υγεία του και μάλιστα έχει επικοινωνήσει με τους διασώστες.

Ο επιβάτης εντοπίστηκε σε σημείο όπου τα συνεργεία έψυχαν ασταμάτητα με τη χρήση νερού. Μάλιστα ο επιβάτης ανέβηκε μόνος στο κατάστρωμα και από εκεί τα συνεργεία τον κατέβασαν. 

Στο πλοίο ανέβηκαν διασώστες και σύμφωνα με πληροφορίες στο ίδιο σημείο υπάρχουν και άλλοι επιζώντες, δίχως όμως να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός.

Έφτασαν στην Ιταλία οι διασωθέντες

Έφτασαν σήμερα το πρωί, στο λιμάνι του Πρίντεζι, 48 διασωθέντες από το ναυάγιο του Euroferry Οlimpia. Τους μετέφερε στην Ιταλία, το πλοίο Florencia, το οποίο ανήκει, επίσης, στην εταιρία Grimaldi.

Σύμφωνα με την τηλεόραση της Rai, πρόκειται για Ιταλούς, Πολωνούς, Βούλγαρους και Ουκρανούς επιβάτες.

Όλοι τους, υπογράμμισαν ότι η παροχή βοήθειας ήταν άμεση και αποτελεσματική, και ότι «το σημαντικότερο, αυτή την στιγμή, είναι το ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτή την δοκιμασία».

Με αργούς ρυθμούς η ρυμούλκηση

Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι της Κασσιόπης στη βορειοανατολική Κέρκυρα πλησιάζει το καμένο επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο ρυμουλκείται, ρυμουλκούμενο από τα σκάφη Αλέξανδρος 5, Πρωτέας και Πλατυτέρα την ώρα που παραμένει σε πρώτο πλάνο η αγωνία για τους 12 αγνοούμενους. 

Οι συγγενείς όσων παραμένουν αγνοούμενοι ελπίζουν οι άνθρωποί τους να έχουν αντέξει τις συνθήκες καπνού και φωτιάς επί δύο 24ωρα και των τόνων νερού που ερρίφθησαν για την πυρόσβεσή του. 

Το Euroferry Olympia έχει πάρει κλίση γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο τη ρυμούλκησή του σε ασφαλές αγκυροβόλιο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. 

Παρόλο που υπάρχει ανησυχία για τον κίνδυνο βύθισης του πλοίου, η κλίση του θεωρείται ελεγχόμενη. 

Οι έρευνες των ειδικών διασωστικών ομάδων πάνω στο πλοίο καθώς και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέρκυρας και Ερεικούσας όπου ξέσπασε η πυρκαγιά διακόπηκαν προσωρινά χθες το βράδυ, Σάββατο, λόγω του σκότους και των υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες έφταναν τους 500-600 βαθμούς Κελσίου πάνω στο Euroferry Olympia. 

Εκτός από τα ρυμουλκά επιχειρούν ακόμη τρία περιπολικά σκάφη του λιμενικού και της ακτοφυλακής και ένα πλωτό πυροσβεστικό. 

Στην έρευνα για τους αγνοούμενους, εκτός από την 5η ΕΜΑΚ, συμμετέχει ειδική ναυαγοσωστική ομάδα, αποτελούμενη από 14 άτομα. 

Πρόκειται για πεπειραμένους ναυαγοσώστες των εταιρειών MEGATUGS και SMIT Salvage, οι οποίες έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να διεξάγουν την επιχείρηση ανεύρεσης με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο. 

Η επιχείρηση πλήρους κατάσβεσης προβλέπεται ότι θα διαρκέσει ημέρες, ενώ, προτού το πλοίο προσεγγίσει στο λιμάνι της Κασσιόπης -και αφού η θερμοκρασία των πυρακτωμένων μετάλλων θα έχει ελαττωθεί, θα επιχειρηθεί απάντληση των πετρελαιοειδών ώστε να αποφευχθεί τυχόν διαρροή και μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. 

Τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, εκτιμάται ότι στις δεξαμενές του Euroferry Olympia υπήρχαν περίπου 700 τόνοι καυσίμου. 

Τα σκάφη που κινούνται γύρω από το Euroferry Olympia είναι εφοδιασμένα με αντιρρυπαντικό εξοπλισμό. 

Προηγουμένως, κατόπιν προφορικής εντολής του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κέρκυρας, είχαν συλληφθεί ο πλοίαρχος και οι δύο ύπαρχοι του πλοίου, από το λιμενικό της Κέρκυρας. 

Αφού παρείχαν εξηγήσεις στον εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθούν τα αίτια της πυρκαγιάς και οι συνθήκες πλου του Euroferry Olympia.

Παράλληλα, με βάση μαρτυρίες επιβατών και επαγγελματιών οδηγών οι οποίοι έχουν πρότερη εμπειρία των συνθηκών που επικρατούν σε ταξίδια με το συγκεκριμένο πλοίο, καθώς και αναλύσεις ειδικών ερευνητών για ναυτικά ατυχήματα εγείρεται μια σειρά από ερωτήματα, όπως εάν είναι αληθές ότι κυρίως στα φορτηγά οδηγός και συνοδηγός ταξιδεύουν με ένα μόνο εισιτήριο και έτσι ο ένας από τους δύο παραμένει στο όχημα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού; 

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Grimaldi Lines υποστηρίζει πως στο γκαράζ του Euroferry Olympia δεν υπήρχε κανένας επιβάτης, καθώς αποτελεί πάγια πολιτική της εταιρείας να γίνονται αυστηροί έλεγχοι σε όλα τα μεταφερόμενα οχήματα. 

Η επιστολή διαμαρτυρίας του ΣΕΟΦΑΕ 

Την ίδια ώρα, στο φως της δημοσιότητας ήρθε επιστολή διαμαρτυρίας του Συνδικάτου Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδας, η οποία το 2017 είχε αποσταλεί προς την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καταγγέλλοντας ότι, ειδικά στα πλοία της Grimaldi Group (Euroferry Olympia και Euroferry Egnazia) οι συνθήκες διαβίωσης και ανάπαυσης των οδηγών κατά τον πλου είναι άσχημες, θυμίζοντας, μάλιστα, «γαλέρα 16ου αιώνα», όπως χαρακτηριστικά τονιζόταν. 

Μεταξύ άλλων ο ΣΕΟΦΑΕ επισήμαινε ότι: 

- Η στοιβασία των ΦΔΧ δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας για τον πλου των πλοίων (κατά τα καταγγελλόμενα είναι τόσο κοντά το ένα με το άλλο που δεν χωρά να περάσει ούτε άνθρωπος 30 κιλών). 

- Δεν δουλεύουν τα εξαεριστικά στα γκαράζ των πλοίων, με συνέπεια η κατάσταση να είναι ανυπόφορη από τα καυσαέρια των ΦΔΧ. 

- Οι καμπίνες του πλοίου πολλές φορές δεν επαρκούν για τους επιβαίνοντες με ό,τι συνεπάγεται αυτό. 

- Οι καμπίνες των πλοίων δεν τηρούν τις προδιαγραφές για την ξεκούραση και ανάπαυση των οδηγών. Είναι σε άθλια κατάσταση σε ό,τι αφορά την υγιεινή και ελλοχεύουν μολυσματικές ασθένειες (κυκλοφορούν έντομα, κατσαρίδες κ.λπ.) 

- Οι χώροι καθαρισμού και υγιεινής των οδηγών (τουαλέτες, ντους) δεν λειτουργούν.

- Ο κλιματισμός δεν λειτουργεί, με συνέπεια οι οδηγοί να κοιμούνται όπου βρουν (σαλόνι κ.λπ.) ή για όσους επιτρέπεται η πρόσβαση (λόγω στοιβασίας) στις καμπίνες των φορτηγών (μνήμες «Norman Atlantic» κύριε Υπουργέ)

- Πολλοί συνάδελφοι έχουν υποστεί τροφική δηλητηρίαση από το φαγητό του πλοίου.


Με δάκρυα στα μάτια και τις ελπίδες τους να «ζωντανεύουν» μετά την είδηση ότι διασώθηκε ένας από τους αγνοούμενους, βρέθηκαν και σήμερα στο λιμάνι της Κέρκυρας, συγγενείς των Ελλήνων αγνοουμένων που επέβαιναν στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο "Euroferry Olympia".

«Είναι ζωντανός σας το λέω. Είναι ζωντανός. Κάντε ό,τι μπορείτε. Σας παρακαλώ. Δεν θα μπορέσουν να ζήσουν περισσότερο…» είναι η κραυγή αγωνίας της συζύγου του αγνοούμενου Έλληνα οδηγού νταλίκας, Βάνας Μπεκιάρη.


«Το πλοίο μπορεί να έχει ακόμη κομμάτια ασφαλή για ανθρώπους. Όπως είδαμε ένας από αυτούς βγήκε και η ελπίδα συνεχίζεται. Η αναζήτηση συνεχίζεται όσο αυτό το επιτρέπει το πλοίο καθώς σε κάποια σημεία είναι αδύνατη η πρόσβαση εκεί. Όμως τα καταστρώματα του πλοίου είναι πολλά. Ελπίζουμε ότι θα υπάρχει και άλλη έκβαση. Ο διασωθείς βγήκε στο κατάστρωμα του πλοίου και κατέβηκε από μία σκάλα στα συνεργεία διάσωσης. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή κάθε ώρα που περνά αλλάζει τα δεδομένα πάνω στο πλοίο, εξαρτάται από την εξέλιξη της φωτιάς. Από ό,τι ακούσαμε ο διασωθείς είπε ότι άκουσε φωνές και από άλλους ανθρώπους. Ας ελπίσουμε, δήλωσε ο υπεύθυνος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης του παραρτήματος της Κέρκυρας, Ανδρέας Κορίκης.

Για προληπτικούς λόγους, στην Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, νοσηλεύεται ο 21χρονος Λευκορώσος, που διασώθηκε σήμερα, μετά από δύο 24ωρα, από το φλεγόμενο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Euroferry Olympia».

Σύμφωνα με τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, Λεωνίδα Ρουμπάτη, «ο 21χρονος φέρει μόνο ενδείξεις αφυδάτωσης, ενώ του γίνονται όλες οι εξετάσεις».

«Από τις πρώτες πληροφορίες με τους γιατρούς είπε ότι άκουγε και άλλες φωνές. Ελπίζουμε να υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι ζωντανοί και να είναι καλά στην υγεία τους», δήλωσε ο κ. Ρουμπάτης.

Εξάλλου εντός της ημέρας αναμένεται να αποσωληνωθεί ο 65χρονος Βούλγαρος οδηγός, καθώς βελτιώνεται η υγεία του.

Εξιτήρια από το Νοσοκομείο θα λάβουν σήμερα και ο Αφγανός, αλλά και ο Ρουμάνος, διασωθείς επιβάτης, ενώ στο νοσοκομείο θα παραμείνουν για νοσηλεία δύο άτομα που βρίσκονται στη Πνευμονολογική Κλινική.

Να σημειωθεί ότι μετά το τραγικό συμβάν και κατά την αποβίβασή τους στην Κέρκυρα χρειάσθηκε αρχικά να διακομίσθηκαν με το ΕΚΑΒ στο ΤΕΠ του Γ.Ν. Κέρκυρας 10 ασθενείς εννέα άνδρες και μία γυναίκα, στους οποίους παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

Την ίδια ώρα η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στο "Euroferry Olympia"συνεχίζεται ενώ καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να εντοπιστούν επιπλέον αγνοούμενοι.

Το πλοίο, λόγω μεταβολής του καιρού, ρυμουκλήθηκε με ασφάλεια, αργά το βράδυ στο λιμάνι της Κασσιόπης, βορειοανατολικά του νησιού της Κέρκυρας.

Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος: Δεν φαίνεται να υπάρχουν οπές που να μπορούν να είναι συνδεδεμένες με διαρροή καυσίμων

Ο Ιταλός υπουργός Περιβαλλοντικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο περιβαλλοντικής ρύπανσης, από την πυρκαγιά που συνεχίζει να κατακαίει το πλοίο Euroferry Olympia, στα ανοικτά της Κέρκυρας. Πιο αναλυτικά, ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης Ντράγκι υπογράμμισε:

«Είμαι σε διαρκή επαφή με τον υπεύθυνο της Υπηρεσίας μας για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος. Προς το παρόν, στο πλοίο δεν φαίνεται να υπάρχουν οπές οι οποίες να μπορούν να είναι συνδεδεμένες με διαρροή καυσίμων. Αυτή μοιάζει να μπορεί να είναι μια καλή είδηση. Η προτεραιότητα, ασφαλώς, θα πρέπει να δοθεί στην προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων. Η πυρκαγιά πρόκειται σύντομα να τεθεί υπό έλεγχο και όσο πιο γρήγορα το πλοίο οδηγηθεί ασφαλή περιοχή κοντά σε λιμάνι, τόσο το καλύτερο».

Αναφορές για τουλάχιστον ακόμη τέσσερις επιζώντες

Πληροφορίες για άλλους 4-5 επιζώντες από τους 11 αγνοούμενους στο φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia, οι οποίες όμως προς το παρόν δεν έχουν επιβεβαιωθεί έχουν στη διάθεσή τους στελέχη του λιμενικού και της ΕΜAK, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.  

Μάλιστα, κατά την επιχείρηση απεγκλωβλισμού του ο 21χρονος που διασώθηκε σήμερα να φέρεται να είπε στην ομάδα διάσωσης ότι δεν είδε άλλον ζωντανό, αλλά άκουγε φωνές.  

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να βρούμε κι άλλους και γι' αυτό συνεχίζουμε την επιχείρηση», δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, Γιώργος Αλεξίου.  

Στο μεταξύ, το πλοίο έχει ρυμουλκηθεί σε ασφαλές σημείο στο βόρεια της Κέρκυρας ενώ και σήμερα γίνονται ρίψεις νερού σε περιφερειακά σημεία του πλοίου και όχι στο εσωτερικό του, προκειμένου να επιτευχθεί ψύξη αλλά και να μην διαταραχθεί η ευστάθειά του. Η μετακίνηση του πλοίου στο συγκεκριμένο σημείο κρίθηκε αναγκαία λόγω αλλαγής των καιρικών συνθηκών στη θαλάσσια περιοχή αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνεύει να παρασυρθεί και να προσαράξει στα αβαθή ή να σε προσκρούσει επάνω σε κάποιο άλλο πλοίο.

Εντός της ημέρας δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα επιχείρηση από ειδική ομάδα επί του πλοίου για τον εντοπισμό των υπολοίπων 11 αγνοουμένων αν το θερμικό και τοξικό φορτίο πέσει.

Σώος στην Κέρκυρα ο 21χρονος

Στην πρύμνη του πλοίου Euroferry Olympia εντοπίστηκε ζωντανός ένας επιβάτης.

Πρόκειται για έναν 21χρονο Λευκορώσο, έναν από τους 11 αγνοούμενος, ο οποίος έφθασε με ταχύπλοο του λιμενικού στην Κέρκυρα και μεταφέρεται στο γενικό νοσοκομείο του νησιού.

Η πρώτη λέξη του 21χρονου όταν διασώθηκε ήταν «Ζω;» Φτάνοντας στο λιμάνι δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις. Το όνομα του ήταν στη λίστα των αγνοουμένων.

Από την αρχή οι πληροφορίες από την πυροσβεστική διαβεβαίωναν ότι ο άνθρωπος είναι καλά στην υγεία του και μάλιστα έχει επικοινωνήσει με τους διασώστες.

Ο επιβάτης εντοπίστηκε σε σημείο όπου τα συνεργεία έψυχαν ασταμάτητα με τη χρήση νερού. Μάλιστα ο επιβάτης ανέβηκε μόνος στο κατάστρωμα και από εκεί τα συνεργεία τον κατέβασαν. 

Στο πλοίο ανέβηκαν διασώστες και σύμφωνα με πληροφορίες στο ίδιο σημείο υπάρχουν και άλλοι επιζώντες, δίχως όμως να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός.

Έφτασαν στην Ιταλία οι διασωθέντες

Έφτασαν σήμερα το πρωί, στο λιμάνι του Πρίντεζι, 48 διασωθέντες από το ναυάγιο του Euroferry Οlimpia. Τους μετέφερε στην Ιταλία, το πλοίο Florencia, το οποίο ανήκει, επίσης, στην εταιρία Grimaldi.

Σύμφωνα με την τηλεόραση της Rai, πρόκειται για Ιταλούς, Πολωνούς, Βούλγαρους και Ουκρανούς επιβάτες.

Όλοι τους, υπογράμμισαν ότι η παροχή βοήθειας ήταν άμεση και αποτελεσματική, και ότι «το σημαντικότερο, αυτή την στιγμή, είναι το ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτή την δοκιμασία».

Με αργούς ρυθμούς η ρυμούλκηση

Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι της Κασσιόπης στη βορειοανατολική Κέρκυρα πλησιάζει το καμένο επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο ρυμουλκείται, ρυμουλκούμενο από τα σκάφη Αλέξανδρος 5, Πρωτέας και Πλατυτέρα την ώρα που παραμένει σε πρώτο πλάνο η αγωνία για τους 12 αγνοούμενους. 

Οι συγγενείς όσων παραμένουν αγνοούμενοι ελπίζουν οι άνθρωποί τους να έχουν αντέξει τις συνθήκες καπνού και φωτιάς επί δύο 24ωρα και των τόνων νερού που ερρίφθησαν για την πυρόσβεσή του. 

Το Euroferry Olympia έχει πάρει κλίση γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο τη ρυμούλκησή του σε ασφαλές αγκυροβόλιο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. 

Παρόλο που υπάρχει ανησυχία για τον κίνδυνο βύθισης του πλοίου, η κλίση του θεωρείται ελεγχόμενη. 

Οι έρευνες των ειδικών διασωστικών ομάδων πάνω στο πλοίο καθώς και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέρκυρας και Ερεικούσας όπου ξέσπασε η πυρκαγιά διακόπηκαν προσωρινά χθες το βράδυ, Σάββατο, λόγω του σκότους και των υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες έφταναν τους 500-600 βαθμούς Κελσίου πάνω στο Euroferry Olympia. 

Εκτός από τα ρυμουλκά επιχειρούν ακόμη τρία περιπολικά σκάφη του λιμενικού και της ακτοφυλακής και ένα πλωτό πυροσβεστικό. 

Στην έρευνα για τους αγνοούμενους, εκτός από την 5η ΕΜΑΚ, συμμετέχει ειδική ναυαγοσωστική ομάδα, αποτελούμενη από 14 άτομα. 

Πρόκειται για πεπειραμένους ναυαγοσώστες των εταιρειών MEGATUGS και SMIT Salvage, οι οποίες έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να διεξάγουν την επιχείρηση ανεύρεσης με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο. 

Η επιχείρηση πλήρους κατάσβεσης προβλέπεται ότι θα διαρκέσει ημέρες, ενώ, προτού το πλοίο προσεγγίσει στο λιμάνι της Κασσιόπης -και αφού η θερμοκρασία των πυρακτωμένων μετάλλων θα έχει ελαττωθεί, θα επιχειρηθεί απάντληση των πετρελαιοειδών ώστε να αποφευχθεί τυχόν διαρροή και μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. 

Τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, εκτιμάται ότι στις δεξαμενές του Euroferry Olympia υπήρχαν περίπου 700 τόνοι καυσίμου. 

Τα σκάφη που κινούνται γύρω από το Euroferry Olympia είναι εφοδιασμένα με αντιρρυπαντικό εξοπλισμό. 

Προηγουμένως, κατόπιν προφορικής εντολής του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κέρκυρας, είχαν συλληφθεί ο πλοίαρχος και οι δύο ύπαρχοι του πλοίου, από το λιμενικό της Κέρκυρας. 

Αφού παρείχαν εξηγήσεις στον εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθούν τα αίτια της πυρκαγιάς και οι συνθήκες πλου του Euroferry Olympia.

Παράλληλα, με βάση μαρτυρίες επιβατών και επαγγελματιών οδηγών οι οποίοι έχουν πρότερη εμπειρία των συνθηκών που επικρατούν σε ταξίδια με το συγκεκριμένο πλοίο, καθώς και αναλύσεις ειδικών ερευνητών για ναυτικά ατυχήματα εγείρεται μια σειρά από ερωτήματα, όπως εάν είναι αληθές ότι κυρίως στα φορτηγά οδηγός και συνοδηγός ταξιδεύουν με ένα μόνο εισιτήριο και έτσι ο ένας από τους δύο παραμένει στο όχημα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού; 

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Grimaldi Lines υποστηρίζει πως στο γκαράζ του Euroferry Olympia δεν υπήρχε κανένας επιβάτης, καθώς αποτελεί πάγια πολιτική της εταιρείας να γίνονται αυστηροί έλεγχοι σε όλα τα μεταφερόμενα οχήματα. 

Η επιστολή διαμαρτυρίας του ΣΕΟΦΑΕ 

Την ίδια ώρα, στο φως της δημοσιότητας ήρθε επιστολή διαμαρτυρίας του Συνδικάτου Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδας, η οποία το 2017 είχε αποσταλεί προς την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καταγγέλλοντας ότι, ειδικά στα πλοία της Grimaldi Group (Euroferry Olympia και Euroferry Egnazia) οι συνθήκες διαβίωσης και ανάπαυσης των οδηγών κατά τον πλου είναι άσχημες, θυμίζοντας, μάλιστα, «γαλέρα 16ου αιώνα», όπως χαρακτηριστικά τονιζόταν. 

Μεταξύ άλλων ο ΣΕΟΦΑΕ επισήμαινε ότι: 

- Η στοιβασία των ΦΔΧ δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας για τον πλου των πλοίων (κατά τα καταγγελλόμενα είναι τόσο κοντά το ένα με το άλλο που δεν χωρά να περάσει ούτε άνθρωπος 30 κιλών). 

- Δεν δουλεύουν τα εξαεριστικά στα γκαράζ των πλοίων, με συνέπεια η κατάσταση να είναι ανυπόφορη από τα καυσαέρια των ΦΔΧ. 

- Οι καμπίνες του πλοίου πολλές φορές δεν επαρκούν για τους επιβαίνοντες με ό,τι συνεπάγεται αυτό. 

- Οι καμπίνες των πλοίων δεν τηρούν τις προδιαγραφές για την ξεκούραση και ανάπαυση των οδηγών. Είναι σε άθλια κατάσταση σε ό,τι αφορά την υγιεινή και ελλοχεύουν μολυσματικές ασθένειες (κυκλοφορούν έντομα, κατσαρίδες κ.λπ.) 

- Οι χώροι καθαρισμού και υγιεινής των οδηγών (τουαλέτες, ντους) δεν λειτουργούν.

- Ο κλιματισμός δεν λειτουργεί, με συνέπεια οι οδηγοί να κοιμούνται όπου βρουν (σαλόνι κ.λπ.) ή για όσους επιτρέπεται η πρόσβαση (λόγω στοιβασίας) στις καμπίνες των φορτηγών (μνήμες «Norman Atlantic» κύριε Υπουργέ)

- Πολλοί συνάδελφοι έχουν υποστεί τροφική δηλητηρίαση από το φαγητό του πλοίου.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία