ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Βρέξει χιονίσει, η Θεσσαλονίκη θα τσικνίσει - «Πήραν φωτιά» οι σχάρες από νωρίς ακόμα και στα πεζοδρόμια

Η καρδιά της Τσικνοπέμπτης χτυπάει και φέτος στη Βασιλέως Ηρακλείου

 07/03/2024 07:00

Βρέξει χιονίσει, η Θεσσαλονίκη θα τσικνίσει - «Πήραν φωτιά» οι σχάρες από νωρίς ακόμα και στα πεζοδρόμια

Αλκίνοος Βλαχόπουλος

Πήραν μπροστά οι ψησταριές στη Βασ. Ηρακλείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της φετινής Τσικνοπέμπτης. Λίγο πριν τις 12 τα κάρβουνα πήραν φωτιά, και τα πρώτα κρεατικά, σουβλάκια και πανσέτες μπήκαν στις σχάρες.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα με υπαίθριες ψησταριές στα πεζοδρόμια έξω από μαγαζιά και στις εισόδους των πολυκατοικιών σ΄ όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τους καπνούς από τις σχάρες και τη μυρωδιά της τσίκνας του ψημένου κρέατος δηλαδή να είναι έντονη από τις 12 το μεσημέρι.

tsiknopempi-1-1.jpg


Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζονται εδώ και μέρες τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης για το σημερινό εορτασμό της Τσικνοπέμπτης. Στο φουλ έχουν μπει οι μηχανές σε εστιατόρια και μεζεδοπωλεία τα οποία ετοιμάζονται να υποδεχθούν χιλιάδες παρέες και οικογένειες που θα επιλέξουν να τσικνίσουν σε κάποιο κατάστημα της πόλης.

tsiknopempti-1-2.jpg


Παρόλο που ο καιρός δεν φαίνεται να είναι σύμμαχος, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της Ε.Μ.Υ., τόσο εστιατόρια όσο και καφέ – μπαρ ετοιμάζουν και εξωτερικά ψησίματα κυρίως από τις μεσημεριανές ώρες μέχρι αργά το βράδι, με τις ψησταριές να κάνουν την εμφάνιση τους σε δρόμους και πεζοδρόμια από σήμερα. Άλλωστε το σύνθημα στην Βασ. Ηρακλείου, όπου κάθε χρόνο χτυπάει η καρδιά της Τσικνοπέμπτης στη Θεσσαλονίκη, είναι ένα: Βρέξει χιονίσει, η Θεσσαλονίκη θα τσικνίσει.

tsiknopempti-4-6ZWEb.jpg


Σε καρναβαλικούς ρυθμούς θα «χορεύει» σήμερα από το μεσημέρι ολόκληρη η πόλη με το καθιερωμένο street party επί της Βασιλέως Ηρακλείου να συγκεντρώνει και φέτος τα βλέμματα ντόπιων και επισκεπτών. Περίπου 150-200 μέτρα δρόμου μετατρέπονται σε μια απέραντη... υπαίθρια ψησταριά που πνίγεται από τους καπνούς, τις μυρωδιές του ψημένου κρέατος, τις μουσικές από τα κλαρίνα και τα νταούλια των πλανόδιων οργανοπαιχτών και τα τραγούδια, τους χορούς, τα γέλια και τα πειράγματα χιλιάδων ανθρώπων μεταμφιεσμένων και μη, που σπεύδουν να ξεφαντώσουν. Επίκεντρο του εορτασμού όμως δεν θα αποτελέσει μόνο η Β. Ηρακλείου αλλά και οι γύρω δρόμοι, όπως και η Αγορά Μοδιάνο που θα ανάψει τις γνωστές φουφούδες επί της οδού Ερμού.

tsiknopempti-2.jpg


Από τα Λουλουδάδικα μέχρι την Αριστοτέλους θα στηθεί ένα υπαίθριο ξέφρενο πάρτι με τα ηχεία να παίζουν μουσική στους ρυθμούς των ημερών. Χιλιάδες κόσμου αναμένεται να κατακλύσουν για ακόμη μια χρονιά το κέντρο της πόλης από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ενώ από νωρίς θα απαγορευθεί και η κυκλοφορία των οχημάτων στον συγκεκριμένο δρόμο που θα έχει κατακλυστεί από τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους.

Ψάχνουν για στεγασμένους χώρους

Ιδιαίτερα αυξημένη αναμένεται να είναι η κίνηση και στα καταστήματα εστίασης σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης εστιατόρων, ψητοπωλών και καφέ μπαρ Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Επιτροπίδη ο οποίος επισήμανε ότι σήμερα η πληρότητα στα συγκεκριμένα καταστήματα αναμένεται να φτάσει στο 100%.

"Φέτος έχουμε πρωτοφανή αριθμό κρατήσεων στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων μας καθόλη την διάρκεια της μέρας. Αυτό συμβαίνει διότι ο καιρός αναμένεται να είναι άστατος με ισχυρές βροχοπτώσεις από νωρίς το πρωί οπότε οι πελάτες μας επιλέγουν να τσικνίσουν σε κάποιον στεγασμένο χώρο. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα μαγαζιά που συνήθιζαν να βγάζουν ψησταριές έξω, φέτος θα περιοριστούν στους εσωτερικούς τους χώρους, γεγονός που οδηγεί τους καταστηματάρχες να προμηθευτούν μικρότερες ποσότητες κρέατος" είπε.

Απο τις 13:00 το μεσημέρι μέχρι και τις 24:00 δεν θα πέφτει καρφίτσα στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων αναφέρει στο makthes.gr ο κ. Επιτροπίδης τονίζοντας οτι οι κρατήσεις από παρέες και οικογένειες έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές μέρες με τους πελάτες να οργανώνονται από νωρίς για να εξασφαλίσουν ένα καλό τραπέζι.

tsiknopempti-3.jpg

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι κυμαίνονται και οι τιμές στα εστιατόρια της πόλης καθώς δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερες αυξήσεις σε ορεκτικά και κυρίως πιάτα ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης εστιατόρων, υψηλότερες τιμές θα δουν οι πελάτες στις τιμές των αναψυκτικών δεδομένης και της αύξησης του ΦΠΑ που βρίσκεται στο 24% για όλα τα σερβιριζόμενα αναψυκτικά στην εστίαση.

Οι Θεσσαλονικείς αλλά και οι επισκέπτες προτιμούν κυρίως το παραδοσιακό σουβλάκι αλλά και την μπριζόλα ενώ κυρίαρχη θέση στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης θα έχουν και τα παϊδάκια, οι πανσέτες, τα λουκάνικα και το κοντοσούβλι.

Στο φουλ οι προετοιμασίες στα εστιατόρια

Αισιόδοξοι εμφανίζονται πάντως οι καταστηματάρχες που μίλησαν στο makthes.gr σχετικά με την κίνηση και τις κρατήσεις ενώ αναφέρουν ότι λόγω του καιρού αρκετοί πελάτες θα προτιμήσουν να γιορτάσουν την ημέρα των κρεατοφάγων σε κάποιον κλειστό χώρο εστιατορίου. Πυρετώδεις ωστόσο είναι και οι προετοιμασίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

«Από τις 9 το πρωί έρχονται ορισμένοι για να "καπαρώσουν" ένα τραπέζι. Περιμένουμε να εξυπηρετήσουμε πάνω από 3.000 άτομα καθόλη την διάρκεια της αυριανής ημέρας» δηλώνει ο κ. Γιάννης Ελευθεριάδης ιδιοκτήτης επιχείρησης εστίασης επί της Βασ. Ηρακλείου. «Πάνω από 1.500 σουβλάκια και 100 κιλά πατάτες βρίσκονται ήδη στο κατάστημα μας και αναμένεται να καταναλωθούν από τους χιλιάδες θεσσαλονικείς που θα κατακλύσουν για ακόμη μια χρονιά το κέντρο της πόλης για να τσικνίσουν και να διασκεδάσουν. Σήμερα είναι ημέρα προετοιμασιών για όλα τα καταστήματα, εμείς στολίζουμε το κατάστημά μας και δημιουργούμε ένα ευχάριστο κλίμα για τους πελάτες μας» αναφέρει ο κ . Ελευθεριάδης.

tsiknopempti-eleytheriadis.jpg


«Η Τσικνοπέμπτη για εμάς είναι σαν να δουλεύουμε σε μία μέρα με τον κόσμο που έχουμε όλο το Σαββατοκύριακο» λέει ο κ. Θεόδωρος Ζαχαρίας, υπάλληλος επιχείρησης στο κέντρο της πόλης, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις περιμένουν πως και πως την συγκεκριμένη μέρα για να δουλέψουν. «Τουλάχιστον 500 κιλά κρέατος θα βάλουμε στα κάρβουνα ενώ την τιμητική τους θα έχουν σίγουρα το κρασί, η ρετσίνα και το τσίπουρο», λέει ο κ. Ζαχαρίας. «Κάνουμε προσπάθειες προκειμένου να εξυπηρετήσουμε καλύτερα όλους όσοι θέλουν να περάσουν καλά αυτή την ημέρα ωστόσο στα εστιατόρια ο εσωτερικός χώρος είναι συγκεκριμένος οπότε οι πελάτες χωρίς κράτηση θα πρέπει να προσέλθουν νωρίς στα καταστήματά μας για να βρουν ένα τραπέζι, δεδομένης και της κίνησης που θα επικρατεί».

tsiknopempti-zaxarias.jpg


Πήραν μπροστά οι ψησταριές στη Βασ. Ηρακλείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της φετινής Τσικνοπέμπτης. Λίγο πριν τις 12 τα κάρβουνα πήραν φωτιά, και τα πρώτα κρεατικά, σουβλάκια και πανσέτες μπήκαν στις σχάρες.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα με υπαίθριες ψησταριές στα πεζοδρόμια έξω από μαγαζιά και στις εισόδους των πολυκατοικιών σ΄ όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τους καπνούς από τις σχάρες και τη μυρωδιά της τσίκνας του ψημένου κρέατος δηλαδή να είναι έντονη από τις 12 το μεσημέρι.

tsiknopempi-1-1.jpg


Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζονται εδώ και μέρες τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης για το σημερινό εορτασμό της Τσικνοπέμπτης. Στο φουλ έχουν μπει οι μηχανές σε εστιατόρια και μεζεδοπωλεία τα οποία ετοιμάζονται να υποδεχθούν χιλιάδες παρέες και οικογένειες που θα επιλέξουν να τσικνίσουν σε κάποιο κατάστημα της πόλης.

tsiknopempti-1-2.jpg


Παρόλο που ο καιρός δεν φαίνεται να είναι σύμμαχος, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της Ε.Μ.Υ., τόσο εστιατόρια όσο και καφέ – μπαρ ετοιμάζουν και εξωτερικά ψησίματα κυρίως από τις μεσημεριανές ώρες μέχρι αργά το βράδι, με τις ψησταριές να κάνουν την εμφάνιση τους σε δρόμους και πεζοδρόμια από σήμερα. Άλλωστε το σύνθημα στην Βασ. Ηρακλείου, όπου κάθε χρόνο χτυπάει η καρδιά της Τσικνοπέμπτης στη Θεσσαλονίκη, είναι ένα: Βρέξει χιονίσει, η Θεσσαλονίκη θα τσικνίσει.

tsiknopempti-4-6ZWEb.jpg


Σε καρναβαλικούς ρυθμούς θα «χορεύει» σήμερα από το μεσημέρι ολόκληρη η πόλη με το καθιερωμένο street party επί της Βασιλέως Ηρακλείου να συγκεντρώνει και φέτος τα βλέμματα ντόπιων και επισκεπτών. Περίπου 150-200 μέτρα δρόμου μετατρέπονται σε μια απέραντη... υπαίθρια ψησταριά που πνίγεται από τους καπνούς, τις μυρωδιές του ψημένου κρέατος, τις μουσικές από τα κλαρίνα και τα νταούλια των πλανόδιων οργανοπαιχτών και τα τραγούδια, τους χορούς, τα γέλια και τα πειράγματα χιλιάδων ανθρώπων μεταμφιεσμένων και μη, που σπεύδουν να ξεφαντώσουν. Επίκεντρο του εορτασμού όμως δεν θα αποτελέσει μόνο η Β. Ηρακλείου αλλά και οι γύρω δρόμοι, όπως και η Αγορά Μοδιάνο που θα ανάψει τις γνωστές φουφούδες επί της οδού Ερμού.

tsiknopempti-2.jpg


Από τα Λουλουδάδικα μέχρι την Αριστοτέλους θα στηθεί ένα υπαίθριο ξέφρενο πάρτι με τα ηχεία να παίζουν μουσική στους ρυθμούς των ημερών. Χιλιάδες κόσμου αναμένεται να κατακλύσουν για ακόμη μια χρονιά το κέντρο της πόλης από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ενώ από νωρίς θα απαγορευθεί και η κυκλοφορία των οχημάτων στον συγκεκριμένο δρόμο που θα έχει κατακλυστεί από τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους.

Ψάχνουν για στεγασμένους χώρους

Ιδιαίτερα αυξημένη αναμένεται να είναι η κίνηση και στα καταστήματα εστίασης σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης εστιατόρων, ψητοπωλών και καφέ μπαρ Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Επιτροπίδη ο οποίος επισήμανε ότι σήμερα η πληρότητα στα συγκεκριμένα καταστήματα αναμένεται να φτάσει στο 100%.

"Φέτος έχουμε πρωτοφανή αριθμό κρατήσεων στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων μας καθόλη την διάρκεια της μέρας. Αυτό συμβαίνει διότι ο καιρός αναμένεται να είναι άστατος με ισχυρές βροχοπτώσεις από νωρίς το πρωί οπότε οι πελάτες μας επιλέγουν να τσικνίσουν σε κάποιον στεγασμένο χώρο. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα μαγαζιά που συνήθιζαν να βγάζουν ψησταριές έξω, φέτος θα περιοριστούν στους εσωτερικούς τους χώρους, γεγονός που οδηγεί τους καταστηματάρχες να προμηθευτούν μικρότερες ποσότητες κρέατος" είπε.

Απο τις 13:00 το μεσημέρι μέχρι και τις 24:00 δεν θα πέφτει καρφίτσα στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων αναφέρει στο makthes.gr ο κ. Επιτροπίδης τονίζοντας οτι οι κρατήσεις από παρέες και οικογένειες έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές μέρες με τους πελάτες να οργανώνονται από νωρίς για να εξασφαλίσουν ένα καλό τραπέζι.

tsiknopempti-3.jpg

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι κυμαίνονται και οι τιμές στα εστιατόρια της πόλης καθώς δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερες αυξήσεις σε ορεκτικά και κυρίως πιάτα ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης εστιατόρων, υψηλότερες τιμές θα δουν οι πελάτες στις τιμές των αναψυκτικών δεδομένης και της αύξησης του ΦΠΑ που βρίσκεται στο 24% για όλα τα σερβιριζόμενα αναψυκτικά στην εστίαση.

Οι Θεσσαλονικείς αλλά και οι επισκέπτες προτιμούν κυρίως το παραδοσιακό σουβλάκι αλλά και την μπριζόλα ενώ κυρίαρχη θέση στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης θα έχουν και τα παϊδάκια, οι πανσέτες, τα λουκάνικα και το κοντοσούβλι.

Στο φουλ οι προετοιμασίες στα εστιατόρια

Αισιόδοξοι εμφανίζονται πάντως οι καταστηματάρχες που μίλησαν στο makthes.gr σχετικά με την κίνηση και τις κρατήσεις ενώ αναφέρουν ότι λόγω του καιρού αρκετοί πελάτες θα προτιμήσουν να γιορτάσουν την ημέρα των κρεατοφάγων σε κάποιον κλειστό χώρο εστιατορίου. Πυρετώδεις ωστόσο είναι και οι προετοιμασίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

«Από τις 9 το πρωί έρχονται ορισμένοι για να "καπαρώσουν" ένα τραπέζι. Περιμένουμε να εξυπηρετήσουμε πάνω από 3.000 άτομα καθόλη την διάρκεια της αυριανής ημέρας» δηλώνει ο κ. Γιάννης Ελευθεριάδης ιδιοκτήτης επιχείρησης εστίασης επί της Βασ. Ηρακλείου. «Πάνω από 1.500 σουβλάκια και 100 κιλά πατάτες βρίσκονται ήδη στο κατάστημα μας και αναμένεται να καταναλωθούν από τους χιλιάδες θεσσαλονικείς που θα κατακλύσουν για ακόμη μια χρονιά το κέντρο της πόλης για να τσικνίσουν και να διασκεδάσουν. Σήμερα είναι ημέρα προετοιμασιών για όλα τα καταστήματα, εμείς στολίζουμε το κατάστημά μας και δημιουργούμε ένα ευχάριστο κλίμα για τους πελάτες μας» αναφέρει ο κ . Ελευθεριάδης.

tsiknopempti-eleytheriadis.jpg


«Η Τσικνοπέμπτη για εμάς είναι σαν να δουλεύουμε σε μία μέρα με τον κόσμο που έχουμε όλο το Σαββατοκύριακο» λέει ο κ. Θεόδωρος Ζαχαρίας, υπάλληλος επιχείρησης στο κέντρο της πόλης, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις περιμένουν πως και πως την συγκεκριμένη μέρα για να δουλέψουν. «Τουλάχιστον 500 κιλά κρέατος θα βάλουμε στα κάρβουνα ενώ την τιμητική τους θα έχουν σίγουρα το κρασί, η ρετσίνα και το τσίπουρο», λέει ο κ. Ζαχαρίας. «Κάνουμε προσπάθειες προκειμένου να εξυπηρετήσουμε καλύτερα όλους όσοι θέλουν να περάσουν καλά αυτή την ημέρα ωστόσο στα εστιατόρια ο εσωτερικός χώρος είναι συγκεκριμένος οπότε οι πελάτες χωρίς κράτηση θα πρέπει να προσέλθουν νωρίς στα καταστήματά μας για να βρουν ένα τραπέζι, δεδομένης και της κίνησης που θα επικρατεί».

tsiknopempti-zaxarias.jpg


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία