Ξεκινά σήμερα το 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κρέατος στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης
27/09/2019 08:15
27/09/2019 08:15
Με στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της περιοχής, το αίγειο και πρόβειο κρέας που παράγεται εκεί και την ανάπτυξη συνεργασιών ξεκινά σήμερα στα Βασιλικά του δήμου Θέρμης το «1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αίγειου, Πρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων». Ενημερωτικές εκδηλώσεις, μουσικά events και... λαχταριστά πιάτα από σεφ αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν σε ένα μοναδικό τριήμερο.
Σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες του χώρου θα παρουσιάσουν για τρεις συνεχόμενες ημέρες μέσα από ημερίδες, εκδηλώσεις και συζητήσεις τα πάντα γύρω από τον αγροδιατροφικό τομέα, βασικό πυλώνα της οικονομίας των Βασιλικών.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές το 1ο Φεστιβάλ έχει ως στόχο να αναδείξει και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς την ποιότητα των ντόπιων τροφίμων, αναδεικνύοντας τις αξίες του ελληνικού κρέατος και των τοπικών προϊόντων και παράλληλα να ενισχύσει την τοπική οικονομία.
«Πρόκειται για μια προσπάθεια την οποία ως δήμος στηρίζουμε με στόχο η δράση αυτή να μετατραπεί σε θεσμό» αναφέρει στο makthes.gr ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.
Η «καρδιά» του αγροδιατροφικού τομέα θα χτυπά στα Βασιλικά και πιο συγκεκριμένα στο Κλειστό Γυμναστήριο της περιοχής από σήμερα Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. «Επιδιώκουμε συνεργασίες και συνέργειες για να προωθήσουμε τα προϊόντα μας» αναφέρει από την πλευρά του ο Στέλιος Βογιατζής, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών. Όπως δηλώνει στο makthes.gr στην διοργάνωση θα βρεθούν καλεσμένοι από την Ισπανία, την Πορτογαλία και άλλες περιοχές της Μεσογείου. «Επιδιώκουμε συνεργασίες ώστε η αγορά να μπορεί να εξασφαλίσει με καλύτερες τιμές τα προϊόντα μας και εμείς, οι παραγωγοί, να εξισορροπήσουμε τις τιμές μας. Δεν κάνουμε μια ακόμα γιορτή αλλά με τεκμηρίωση θέλουμε να προωθήσουμε τη δουλειά μας και τα προϊόντα μας» υποστηρίζει ο κ. Βογιατζής.
Το φεστιβάλ είναι ήδη... sold out, σύμφωνα με τους διοργανωτές, καθώς εκτός από την Βόρεια Ελλάδα στα Βασιλικά θα βρεθούν παραγωγοί, αγρότες και επαγγελματίες ακόμα και από τη Λάρισα.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ενημερωτική εκδήλωση των νέων αγροτών, συναυλία με τη μουσική επιμέλεια του Θωμά Μιχαλάκα και πολλά μαγειρέματα από διακεκριμένους Σεφ που θα παρουσιάσουν κρητική κουζίνα και ποντιακά εδέσματα μαγειρεμένα με τοπικά πάντα προϊόντα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίου Αντωνίου.
Το Σωματείο κρεοπωλών Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει επίσης την κρεατοτεχνία με νέες κοπές ενώ οι γυναίκες του ΚΑΠΗ Βασιλικών θα μαγειρέψουν για όλους παραδοσιακές συνταγές της περιοχής.
Στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν οι σεφ : Μυρσίνη Λαμπράκη, Τάσος Τόλης, Στυλιανός Δίγκας, Σοφία Ουργαντζίδου.
Τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι θα συμμετέχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών και συγκεκριμένα από το Σύλλογο Ποντίων Παναγία Σουμελά , το Χορευτικό Σύλλογο Αγίας Παρασκευής και το ΛΑ.ΧΟ.ΣΥ.ΒΑ.
Οι επισκέπτες μεταξύ άλλων θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα παραγόμενα τοπικά προϊόντα και να δοκιμάσουν εδέσματα με βάση το αίγειο και το πρόβειο κρέας. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα επιδειχθούν οι κοπές και τα κομμάτια στα οποία τυποποιείται το πρόβειο και το αίγειο κρέας και θα συζητηθούν οι τρόποι μαγειρέματος που ταιριάζουν στο κάθε κομμάτι.
Όλα ξεκίνησαν από μια "παρέα"
Μιλώντας στο makthes.gr η εκλεγμένη Τοπική Σύμβουλος και ορισμένη υπεύθυνη του δήμου για το Φεστιβάλ, Όλγα Γιαννιού εξιστορεί πως ξεκίνησε η ιδέα για την πραγματοποίηση του. «Είμαστε μια παρέα τριών. Ένας κτηνοτρόφος, μια Αγρότισσα και μια Σεφ. Προβληματιστήκαμε για τον τρόπο που θα μπορούσε να φανεί ο πλούτος του χωριού μας. Σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα φεστιβάλ και το προτείναμε στο δήμο. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την αλυσίδα παραγωγής, τον τρόπο παραγωγής και την ποιοτική αξία των προϊόντων μας» αναφέρει η κ. Γιαννιού.
Σημειώνεται επίσης, πως κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα διανεμηθούν δωρεάν σε όλους επισκέπτες λαχανικά των παραγωγών που συμμετέχουν. Στα σταντ που υπάρχουν ήδη στο χώρο μπορεί κανείς να βρει επίσης όσπρια, αρωματικά φυτά, ζυμαρικά, τραχανά, μέλι, κουλουράκια, περέκ, τσίπουρο, ρακόμελο, κεφαλοτύρι κ.α.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως έξης:
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019
• 18.00 Επίσημα Εγκαίνια – Καλωσόρισμα και έναρξη του Φεστιβάλ από το Δήμαρχο Θέρμης κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο
• 19.00 Στρογγυλή τράπεζα με θέμα : “ Συμπράττουμε αποτελεσματικά για την ανάδειξη του ελληνικού αίγειου, πρόβειου κρέατος και των τοπικών προϊόντων των Βασιλικών και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας”.
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019
• 09.30 πμ – 14.00 Ενημερωτική εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αγροτών
• 14.00-17.00 Διάλειμμα για φαγητό
• 17.00 Παρουσίαση τοπικών παραδοσιακών συνταγών παλαιών και νέων
• Κρητικά μαγειρέματα με τη σεφ Μυρσίνη Λαμπράκη
• παραδοσιακοί χοροί από τον ΛΑ.ΧΟ.ΣΥ.ΒΑ
• Μαγειρέματα με τοπικά προϊόντα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίου Αντωνίου
• παραδοσιακοί ποντιακοί χοροί από τον Σύλλογο Ποντίων Παναγίας Σουμελά Θέρμης
• Μαγειρέματα από τον σεφ Τάσο Τόλη με τοπικά προϊόντα αίγειο και πρόβειο κρέας
• Μαγειρικές επιδείξεις με τοπικά προϊόντα από το Σύλλογο Αγίας Παρασκευής
• Παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό Σύλλογο Αγίας Παρασκευής
• Μαγειρικές επιδείξεις από τον Πρόεδρο της ΛΑΕΓ και executive chef κ. Στυλιανό Δίγκα.
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019
• 11.00 πμ Μαγειρεύουμε και γευόμαστε το Κυριακάτικο τραπέζι.
• Πρωινά μαγειρέματα από τον Πρόεδρο της ΛΑΕΓ και executive chef κ. Στυλιανό Δίγκα
• Μαγειρέματα με τοπικά προϊόντα από τη σεφ Σοφία Ουργαντζίδου
• Παραδοσιακές συνταγές από τις γυναίκες του ΚΑΠΗ Βασιλικών
• παραδοσιακοί χοροί από τον ΛΑ.ΧΟ.ΣΥ.ΒΑ
• 17.00 μμ Παραδοσιακές και νέες κοπές καθώς και κρεατοτεχνία από το Σωματείο κρεοπωλών Θεσσαλονίκης
• 20.00 Συναυλία με τη μουσική επιμέλεια του Θωμά Μιχαλάκα.
Αύριο Σάββατο το πρόγραμμα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση ημερίδας με θέμα : “Το παρόν και το μέλλον του αίγειου και πρόβειου κρέατος” στο Κλειστό Γυμναστήριο Βασιλικών (Θέρμης) Στέλιος Πιπινίκας.
Σημειώνεται πως το 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αίγειου, Πρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση νέων Αγροτών, τον δήμο Θέρμης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Ελληνική Εταιρεία Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Γεωργία τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον), το iSAGE, το GReQuM, τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας.
Με στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της περιοχής, το αίγειο και πρόβειο κρέας που παράγεται εκεί και την ανάπτυξη συνεργασιών ξεκινά σήμερα στα Βασιλικά του δήμου Θέρμης το «1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αίγειου, Πρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων». Ενημερωτικές εκδηλώσεις, μουσικά events και... λαχταριστά πιάτα από σεφ αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν σε ένα μοναδικό τριήμερο.
Σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες του χώρου θα παρουσιάσουν για τρεις συνεχόμενες ημέρες μέσα από ημερίδες, εκδηλώσεις και συζητήσεις τα πάντα γύρω από τον αγροδιατροφικό τομέα, βασικό πυλώνα της οικονομίας των Βασιλικών.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές το 1ο Φεστιβάλ έχει ως στόχο να αναδείξει και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς την ποιότητα των ντόπιων τροφίμων, αναδεικνύοντας τις αξίες του ελληνικού κρέατος και των τοπικών προϊόντων και παράλληλα να ενισχύσει την τοπική οικονομία.
«Πρόκειται για μια προσπάθεια την οποία ως δήμος στηρίζουμε με στόχο η δράση αυτή να μετατραπεί σε θεσμό» αναφέρει στο makthes.gr ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος.
Η «καρδιά» του αγροδιατροφικού τομέα θα χτυπά στα Βασιλικά και πιο συγκεκριμένα στο Κλειστό Γυμναστήριο της περιοχής από σήμερα Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. «Επιδιώκουμε συνεργασίες και συνέργειες για να προωθήσουμε τα προϊόντα μας» αναφέρει από την πλευρά του ο Στέλιος Βογιατζής, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών. Όπως δηλώνει στο makthes.gr στην διοργάνωση θα βρεθούν καλεσμένοι από την Ισπανία, την Πορτογαλία και άλλες περιοχές της Μεσογείου. «Επιδιώκουμε συνεργασίες ώστε η αγορά να μπορεί να εξασφαλίσει με καλύτερες τιμές τα προϊόντα μας και εμείς, οι παραγωγοί, να εξισορροπήσουμε τις τιμές μας. Δεν κάνουμε μια ακόμα γιορτή αλλά με τεκμηρίωση θέλουμε να προωθήσουμε τη δουλειά μας και τα προϊόντα μας» υποστηρίζει ο κ. Βογιατζής.
Το φεστιβάλ είναι ήδη... sold out, σύμφωνα με τους διοργανωτές, καθώς εκτός από την Βόρεια Ελλάδα στα Βασιλικά θα βρεθούν παραγωγοί, αγρότες και επαγγελματίες ακόμα και από τη Λάρισα.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ενημερωτική εκδήλωση των νέων αγροτών, συναυλία με τη μουσική επιμέλεια του Θωμά Μιχαλάκα και πολλά μαγειρέματα από διακεκριμένους Σεφ που θα παρουσιάσουν κρητική κουζίνα και ποντιακά εδέσματα μαγειρεμένα με τοπικά πάντα προϊόντα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίου Αντωνίου.
Το Σωματείο κρεοπωλών Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει επίσης την κρεατοτεχνία με νέες κοπές ενώ οι γυναίκες του ΚΑΠΗ Βασιλικών θα μαγειρέψουν για όλους παραδοσιακές συνταγές της περιοχής.
Στο Φεστιβάλ θα συμμετέχουν οι σεφ : Μυρσίνη Λαμπράκη, Τάσος Τόλης, Στυλιανός Δίγκας, Σοφία Ουργαντζίδου.
Τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι θα συμμετέχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών και συγκεκριμένα από το Σύλλογο Ποντίων Παναγία Σουμελά , το Χορευτικό Σύλλογο Αγίας Παρασκευής και το ΛΑ.ΧΟ.ΣΥ.ΒΑ.
Οι επισκέπτες μεταξύ άλλων θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα παραγόμενα τοπικά προϊόντα και να δοκιμάσουν εδέσματα με βάση το αίγειο και το πρόβειο κρέας. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα επιδειχθούν οι κοπές και τα κομμάτια στα οποία τυποποιείται το πρόβειο και το αίγειο κρέας και θα συζητηθούν οι τρόποι μαγειρέματος που ταιριάζουν στο κάθε κομμάτι.
Όλα ξεκίνησαν από μια "παρέα"
Μιλώντας στο makthes.gr η εκλεγμένη Τοπική Σύμβουλος και ορισμένη υπεύθυνη του δήμου για το Φεστιβάλ, Όλγα Γιαννιού εξιστορεί πως ξεκίνησε η ιδέα για την πραγματοποίηση του. «Είμαστε μια παρέα τριών. Ένας κτηνοτρόφος, μια Αγρότισσα και μια Σεφ. Προβληματιστήκαμε για τον τρόπο που θα μπορούσε να φανεί ο πλούτος του χωριού μας. Σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα φεστιβάλ και το προτείναμε στο δήμο. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την αλυσίδα παραγωγής, τον τρόπο παραγωγής και την ποιοτική αξία των προϊόντων μας» αναφέρει η κ. Γιαννιού.
Σημειώνεται επίσης, πως κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα διανεμηθούν δωρεάν σε όλους επισκέπτες λαχανικά των παραγωγών που συμμετέχουν. Στα σταντ που υπάρχουν ήδη στο χώρο μπορεί κανείς να βρει επίσης όσπρια, αρωματικά φυτά, ζυμαρικά, τραχανά, μέλι, κουλουράκια, περέκ, τσίπουρο, ρακόμελο, κεφαλοτύρι κ.α.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως έξης:
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019
• 18.00 Επίσημα Εγκαίνια – Καλωσόρισμα και έναρξη του Φεστιβάλ από το Δήμαρχο Θέρμης κ. Θεόδωρο Παπαδόπουλο
• 19.00 Στρογγυλή τράπεζα με θέμα : “ Συμπράττουμε αποτελεσματικά για την ανάδειξη του ελληνικού αίγειου, πρόβειου κρέατος και των τοπικών προϊόντων των Βασιλικών και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας”.
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019
• 09.30 πμ – 14.00 Ενημερωτική εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αγροτών
• 14.00-17.00 Διάλειμμα για φαγητό
• 17.00 Παρουσίαση τοπικών παραδοσιακών συνταγών παλαιών και νέων
• Κρητικά μαγειρέματα με τη σεφ Μυρσίνη Λαμπράκη
• παραδοσιακοί χοροί από τον ΛΑ.ΧΟ.ΣΥ.ΒΑ
• Μαγειρέματα με τοπικά προϊόντα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίου Αντωνίου
• παραδοσιακοί ποντιακοί χοροί από τον Σύλλογο Ποντίων Παναγίας Σουμελά Θέρμης
• Μαγειρέματα από τον σεφ Τάσο Τόλη με τοπικά προϊόντα αίγειο και πρόβειο κρέας
• Μαγειρικές επιδείξεις με τοπικά προϊόντα από το Σύλλογο Αγίας Παρασκευής
• Παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό Σύλλογο Αγίας Παρασκευής
• Μαγειρικές επιδείξεις από τον Πρόεδρο της ΛΑΕΓ και executive chef κ. Στυλιανό Δίγκα.
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019
• 11.00 πμ Μαγειρεύουμε και γευόμαστε το Κυριακάτικο τραπέζι.
• Πρωινά μαγειρέματα από τον Πρόεδρο της ΛΑΕΓ και executive chef κ. Στυλιανό Δίγκα
• Μαγειρέματα με τοπικά προϊόντα από τη σεφ Σοφία Ουργαντζίδου
• Παραδοσιακές συνταγές από τις γυναίκες του ΚΑΠΗ Βασιλικών
• παραδοσιακοί χοροί από τον ΛΑ.ΧΟ.ΣΥ.ΒΑ
• 17.00 μμ Παραδοσιακές και νέες κοπές καθώς και κρεατοτεχνία από το Σωματείο κρεοπωλών Θεσσαλονίκης
• 20.00 Συναυλία με τη μουσική επιμέλεια του Θωμά Μιχαλάκα.
Αύριο Σάββατο το πρόγραμμα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση ημερίδας με θέμα : “Το παρόν και το μέλλον του αίγειου και πρόβειου κρέατος” στο Κλειστό Γυμναστήριο Βασιλικών (Θέρμης) Στέλιος Πιπινίκας.
Σημειώνεται πως το 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αίγειου, Πρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση νέων Αγροτών, τον δήμο Θέρμης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Ελληνική Εταιρεία Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Γεωργία τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον), το iSAGE, το GReQuM, τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας.
ΣΧΟΛΙΑ