ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησαν οι πιο σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Η Χαμάς αναφέρει χερσαία εισβολή του Ισραήλ (Live & βίντεο)

«Απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση» ανακοίνωσε σύμβουλος του Νετανιάχου - Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στο ίντερνετ και στις τηλεπικοινωνίες - Ο στρατός δεν εγγυάται την ασφάλεια των δημοσιογράφων στον θύλακα

 27/10/2023 21:04

Ξεκίνησαν οι πιο σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Η Χαμάς αναφέρει χερσαία εισβολή του Ισραήλ (Live & βίντεο)
Βομβαρδισμός στη Γάζα

Για «βίαιες συγκρούσεις» με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο απόψε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τον θύλακα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν σε δύο τομείς, σύμφωνα πάντα με τη Χαμάς.

«Αντιμετωπίζουμε τις χερσαίες ισραηλινές εισβολές στο Μπέιτ Χανούν (βόρεια) και το Μπουρέιτζ (κεντρική Γάζα). Σφοδρές συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη» ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, στην ανακοίνωσή τους.

Αργά το βράδυ, ο ουρανός πάνω από τη Γάζα ήταν πορτοκαλοκόκκινος, από τις εκρήξεις και τις φωτιές που ξέσπασαν από τα ισραηλινά πλήγματα, όπως δείχνουν οι εικόνες που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα σφοδρά πλήγματα ξεκίνησαν αργά το απόγευμα και έφτασαν σε πρωτοφανή σφοδρότητα, τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς, πριν από τρεις εβδομάδες, όπως μεταδίδει η δημόσια ισραηλινή τηλεόραση Kan.

Χαμάς: Όλος ο κόσμος να αναλάβει αμέσως δράση για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

Η παλαιστινιακή Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε από όλον τον κόσμο «να αναλάβει αμέσως δράση» για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί που εντάθηκαν σημαντικά απόψε στον παλαιστινιακό θύλακα.

Εικόνα ζωντανά από τη Γάζα από το Al Jazeera στα αγγλικά και στα αραβικά:

Αραβικά:

«Ζητάμε από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν τώρα για να σταματήσουν τα εγκλήματα και η σφαγή του λαού μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία και οι χερσαίες δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας. «Τις τελευταίες ώρες εντείναμε τις επιθέσεις στη Γάζα» είπε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, μιλώντας στην ισραηλινή τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον Χαγκάρι, η Πολεμική Αεροπορία εξαπολύει πλήγματα σε σήραγγες της Χαμάς και σε άλλες υποδομές.

«Εκτός από τις επιθέσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, οι χερσαίες δυνάμεις επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους απόψε», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτή θα είναι η αρχή των χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

paidi-traymatias-gaza-vomvardismoi-israel-eisvoli-28-oktovriou.jpg
Πηγή: Guardian


Η παλαιστινιακή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Jawwal ανέφερε ότι λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και η σύνδεση στο Ίντερνετ. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχασε την επαφή με τις υπηρεσίες της στη Γάζα και τις ομάδες της που εργάζονται στον θύλακα.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου από τη Γάζα είπαν ότι τα κινητά τους λειτουργούν μόνο όταν βρίσκονται σε περιοχές όπου πιάνουν σήμα από το ισραηλινό δίκτυο.

Το Ισραήλ δήλωσε πως δεν εγγυάται την ασφάλεια των δημοσιογράφων-πολεμικών ανταποκριτών στη Γάζα

Όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε στους διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς Reuters και Agence France Presse ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των δημοσιογράφων τους που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε επιστολή προς τα δύο πρακτορεία ειδήσεων, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (σ.σ. οι IDF) υποστήριξαν ότι «στόχευαν όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χαμάς σε ολόκληρη τη Γάζα», προσθέτοντας ότι η Χαμάς σκοπίμως διεξήγαγε στρατιωτικές επιχειρήσεις «κοντά σε δημοσιογράφους και πολίτες».

Σημείωσε ότι τα υψηλής έντασης χτυπήματά της σε στόχους της Χαμάς θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στα γύρω κτίρια και ότι οι πύραυλοι της Χαμάς θα μπορούσαν επίσης να εκτοξεύσουν λάθος και να σκοτώσουν ανθρώπους μέσα στη Γάζα . Η επιστολή κατέληγε ως εξής:

«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των εργαζομένων σας και σας προτρέπουμε έντονα να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους».

Η επιστολή του ισραηλινού στρατού ήρθε αφότου τα πρακτορεία ειδήσεων είχαν ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι οι δημοσιογράφοι τους στη Γάζα δεν θα γίνουν στόχος ισραηλινών επιδρομών.

Σε απάντηση, το Reuters ξεκαθάρισε:

«Η κατάσταση στο έδαφος είναι τρομερή και η απροθυμία του IDF να δώσει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του προσωπικού μας απειλεί την ικανότητά τους να μεταδώσουν τα νέα για αυτή τη σύγκρουση χωρίς φόβο ότι θα τραυματιστούν ή θα σκοτωθούν».

Ο διευθυντής παγκόσμιων ειδήσεων του AFP, Phil Chetwynd, δήλωσε:

«Είμαστε σε μια απίστευτα επισφαλή θέση και είναι σημαντικό ο κόσμος να καταλάβει ότι υπάρχει μια μεγάλη ομάδα δημοσιογράφων που εργάζεται σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες».

Τουλάχιστον 27 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ, η πλειοψηφία στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχασε κάθε επαφή με το προσωπικό του στη Γάζα

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν είναι πλέον σε θέση να επικοινωνήσει με το προσωπικό του, με υγειονομικές εγκαταστάσεις και με άλλους εταίρους του στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Αυτή η πολιορκία μου προκαλεί σοβαρή ανησυχία για την ασφάλειά τους και τους άμεσους κινδύνους για την υγεία ευάλωτων ασθενών», τόνισε ο Δρ. Τέντρος μέσω X (του πρώην Twitter).

Σε δεύτερη ανάρτησή του, έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Γιατί;».

Νωρίτερα, παλαιστινιακός πάροχος ανακοίνωνε πως όλες οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και η πρόσβαση στο διαδίκτυο διακόπηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού.

Και η παλαιστινιακή επιτροπή της Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε, επίσης μέσω X, ότι έχασε κάθε επαφή με όλα τα κέντρα επιχειρήσεων και τις ομάδες της στην παραθαλάσσια περιοχή 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, διεμήνυσε χθες ότι ετοιμάζεται να επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον παλαιστινιακό θύλακα προκειμένου να «αφανίσει» το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς. Τις τελευταίες ώρες, ανέφερε πως ήδη τις κλιμάκωσε στη μικρή περιοχή, που έχει αποκλειστεί εντελώς έπειτα από την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.

Σύμβουλος Νετανιάχου: Απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση και όταν τελειώσει η Γάζα θα είναι πολύ διαφορετική

Η Χαμάς «θα πληρώσει για τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας και απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση», δήλωσε ένας σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μαρκ Ρεγκέβ.

«Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας», συνέχισε.

gaza-olokautoma-israel-bombing-invasion-eisvoli.jpg
Πηγή: https://twitter.com/KYTKYTKYTKYTKYT/status/1717984818967834705/photo/1


Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Ρεγκέβ είπε ότι το Ισραήλ εντείνει την πίεση στη Χαμάς, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του είναι σε εξέλιξη και η Γάζα θα είναι «πολύ διαφορετική» όταν ολοκληρωθούν.

«Θα συνεχίσουν να δέχονται τα στρατιωτικά πλήγματά μας μέχρι να διαλύσουμε τη στρατιωτική μηχανή τους και την πολιτική υποδομή τους στη Γάζα. Όταν τελειώσει όλο αυτό, η Γάζα θα είναι πολύ διαφορετική», πρόσθεσε.

Διακόπηκαν όλες οι τηλεπικοινωνίες στη Γάζα - Εντείνεται η σφαγή του Ισραήλ

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας μετέδωσαν ότι έχουν ξεκινήσει σφοδροί βομβαρδισμοί από το Ισραήλ.

Παράλληλα, η τοπική κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο σε όλη την παλαιστινιακή περιοχή, ενώ το netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο internet σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» υποστήριξε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές».

Στέλεχος Χαμάς: Η αντίσταση είναι έτοιμη

Υψηλόβαθμο στέλεχος της παλαιστινιακής Χαμάς δήλωσε απόψε ότι η οργάνωση είναι «έτοιμη» να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εάν ο Νετανιάχου (σ.σ. ο πρωθυπουργός του Ισραήλ) αποφασίσει να μπει απόψε στη Γάζα, η αντίσταση είναι έτοιμη» ανέφερε στην πλατφόρμα Telegram ο Εζάτ αλ Ρίσεκ, προσθέτοντας ότι «η γη της Γάζας θα καταπιεί τα κομμάτια των (Ισραηλινών) στρατιωτών».

Επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη - Διαδηλώνουν οι Παλαιστίνιοι

Ταυτόχρονα, στα social media κυκλοφορούν βίντεο τα οποία καταγράφουν διαδηλώσεις Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με αφορμή την κλιμάκωση της επίθεσης του Ισραήλ, καθώς επίσης υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Με ρουκέτες «απαντά» η Χαμάς

Προηγουμένως το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς ανακοίνωσε απόψε ότι εκτόξευσε «ομοβροντία ρουκετών» προς το ισραηλινό έδαφος, σε απάντηση για τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Ομοβροντία ρουκετών προς τα κατεχόμενα εδάφη (σ.σ. το Ισραήλ) σε απάντηση για τις σφαγές (Παλαιστίνιων) αμάχων» αναφέρεται στην ανάρτηση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ στην πλατφόρμα Telegram.

Α. Γκουτέρες: Να επιτραπεί γρήγορα η είσοδος περισσότερων φορτηγών στη Γάζα

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση ο έλεγχος των παραδόσεων της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφας να "ρυθμιστεί ώστε να επιτραπεί η είσοδος πολύ περισσότερων φορτηγών στη Γάζα γρήγορα".

"Το σύστημα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αντιμετωπίζει πλήρη κατάρρευση με συνέπειες που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς για περισσότερα από δύο εκατομμύρια αμάχους", δήλωσε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωση.

"Χωρίς μια θεμελιώδη αλλαγή, ο πληθυσμός της Γάζας θα υποστεί μια άνευ προηγουμένου χιονοστιβάδα ανθρωπίνων δεινών" προειδοποίησε.

"Πολλοί περισσότεροι" άνθρωποι "θα πεθάνουν σύντομα" λόγω της πολιορκίας που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα από τις 9 Οκτωβρίου, δήλωσε από την Ιερουσαλήμ ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι χρειάζεται επειγόντως 80 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και για να αναλάβει τον σχεδιασμό μέτρων έκτακτης ανάγκης για την Αίγυπτο, τον Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία μέχρι το τέλος του 2023.



Το Ισραήλ θα επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις σήμερα το βράδυ

Λίγο νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός «θα επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του απόψε το βράδυ», ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, καλώντας τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια.

Ο εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «είναι προετοιμασμένες σε όλα τα μέτωπα για να διαφυλάξουν την ασφάλεια του Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θεωρεί «εθνικό καθήκον» την επιστροφή των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Τα πλήγματα στη Γάζα έχουν αυξηθεί «κατά πολύ» και θα συνεχιστούν, πρόσθεσε ο υποναύρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. «Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε την Πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της», είπε στην ανακοίνωση που έκανε από τηλεοράσεως.

Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας σημειώνονται σφοδροί βομβαρδισμοί που ξεκίνησαν περίπου στις 19.00 (ώρα Ελλάδας και τοπική).

Ιρανός ΥΠΕΞ: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η Χεζμπολάχ

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας προειδοποίησε σήμερα ότι οι ένοπλες οργανώσεις του Λιβάνου και της Παλαιστίνης έχουν «το δάχτυλο στη σκανδάλη», φοβούμενες μια κλιμάκωση στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Από όσα κατάλαβα και άκουσα από τα σχέδιά τους, έχουν το δάχτυλο στη σκανδάλη. Ξέρετε, είναι πολύ πιο ισχυρό και βαθύ από αυτά που έχετε δει», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, μιλώντας για τις πρόσφατες συναντήσεις του με «στελέχη της αντίστασης στον Λίβανο και παλαιστινιακών ομάδων».

«Για αυτό πιστεύω ότι αν αυτή η κατάσταση παραταθεί και γυναίκες, παιδιά και άμαχοι συνεχίσουν να σκοτώνονται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όλα είναι πιθανά», πρόσθεσε μιλώντας στο αμερικανικό ραδιόφωνο NPR.

Ο Ιρανός υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αντικείμενο την κατάσταση στη Γάζα.

Οι ομάδες αυτές, συνέχισε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν, «κάνουν τις δικούς τους υπολογισμούς για τη δική τους ασφάλεια και, όπως έχω πει, αποφασίζουν μόνες τους», τονίζοντας ότι η Τεχεράνη «δεν επιθυμεί διεύρυνση της σύγκρουσης».

Για «βίαιες συγκρούσεις» με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο απόψε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τον θύλακα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν σε δύο τομείς, σύμφωνα πάντα με τη Χαμάς.

«Αντιμετωπίζουμε τις χερσαίες ισραηλινές εισβολές στο Μπέιτ Χανούν (βόρεια) και το Μπουρέιτζ (κεντρική Γάζα). Σφοδρές συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη» ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, στην ανακοίνωσή τους.

Αργά το βράδυ, ο ουρανός πάνω από τη Γάζα ήταν πορτοκαλοκόκκινος, από τις εκρήξεις και τις φωτιές που ξέσπασαν από τα ισραηλινά πλήγματα, όπως δείχνουν οι εικόνες που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα σφοδρά πλήγματα ξεκίνησαν αργά το απόγευμα και έφτασαν σε πρωτοφανή σφοδρότητα, τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς, πριν από τρεις εβδομάδες, όπως μεταδίδει η δημόσια ισραηλινή τηλεόραση Kan.

Χαμάς: Όλος ο κόσμος να αναλάβει αμέσως δράση για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

Η παλαιστινιακή Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε από όλον τον κόσμο «να αναλάβει αμέσως δράση» για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί που εντάθηκαν σημαντικά απόψε στον παλαιστινιακό θύλακα.

Εικόνα ζωντανά από τη Γάζα από το Al Jazeera στα αγγλικά και στα αραβικά:

Αραβικά:

«Ζητάμε από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν τώρα για να σταματήσουν τα εγκλήματα και η σφαγή του λαού μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία και οι χερσαίες δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας. «Τις τελευταίες ώρες εντείναμε τις επιθέσεις στη Γάζα» είπε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, μιλώντας στην ισραηλινή τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον Χαγκάρι, η Πολεμική Αεροπορία εξαπολύει πλήγματα σε σήραγγες της Χαμάς και σε άλλες υποδομές.

«Εκτός από τις επιθέσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, οι χερσαίες δυνάμεις επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους απόψε», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτή θα είναι η αρχή των χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

paidi-traymatias-gaza-vomvardismoi-israel-eisvoli-28-oktovriou.jpg
Πηγή: Guardian


Η παλαιστινιακή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Jawwal ανέφερε ότι λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και η σύνδεση στο Ίντερνετ. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχασε την επαφή με τις υπηρεσίες της στη Γάζα και τις ομάδες της που εργάζονται στον θύλακα.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου από τη Γάζα είπαν ότι τα κινητά τους λειτουργούν μόνο όταν βρίσκονται σε περιοχές όπου πιάνουν σήμα από το ισραηλινό δίκτυο.

Το Ισραήλ δήλωσε πως δεν εγγυάται την ασφάλεια των δημοσιογράφων-πολεμικών ανταποκριτών στη Γάζα

Όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε στους διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς Reuters και Agence France Presse ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των δημοσιογράφων τους που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε επιστολή προς τα δύο πρακτορεία ειδήσεων, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (σ.σ. οι IDF) υποστήριξαν ότι «στόχευαν όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χαμάς σε ολόκληρη τη Γάζα», προσθέτοντας ότι η Χαμάς σκοπίμως διεξήγαγε στρατιωτικές επιχειρήσεις «κοντά σε δημοσιογράφους και πολίτες».

Σημείωσε ότι τα υψηλής έντασης χτυπήματά της σε στόχους της Χαμάς θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στα γύρω κτίρια και ότι οι πύραυλοι της Χαμάς θα μπορούσαν επίσης να εκτοξεύσουν λάθος και να σκοτώσουν ανθρώπους μέσα στη Γάζα . Η επιστολή κατέληγε ως εξής:

«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των εργαζομένων σας και σας προτρέπουμε έντονα να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους».

Η επιστολή του ισραηλινού στρατού ήρθε αφότου τα πρακτορεία ειδήσεων είχαν ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι οι δημοσιογράφοι τους στη Γάζα δεν θα γίνουν στόχος ισραηλινών επιδρομών.

Σε απάντηση, το Reuters ξεκαθάρισε:

«Η κατάσταση στο έδαφος είναι τρομερή και η απροθυμία του IDF να δώσει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του προσωπικού μας απειλεί την ικανότητά τους να μεταδώσουν τα νέα για αυτή τη σύγκρουση χωρίς φόβο ότι θα τραυματιστούν ή θα σκοτωθούν».

Ο διευθυντής παγκόσμιων ειδήσεων του AFP, Phil Chetwynd, δήλωσε:

«Είμαστε σε μια απίστευτα επισφαλή θέση και είναι σημαντικό ο κόσμος να καταλάβει ότι υπάρχει μια μεγάλη ομάδα δημοσιογράφων που εργάζεται σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες».

Τουλάχιστον 27 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ, η πλειοψηφία στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχασε κάθε επαφή με το προσωπικό του στη Γάζα

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν είναι πλέον σε θέση να επικοινωνήσει με το προσωπικό του, με υγειονομικές εγκαταστάσεις και με άλλους εταίρους του στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Αυτή η πολιορκία μου προκαλεί σοβαρή ανησυχία για την ασφάλειά τους και τους άμεσους κινδύνους για την υγεία ευάλωτων ασθενών», τόνισε ο Δρ. Τέντρος μέσω X (του πρώην Twitter).

Σε δεύτερη ανάρτησή του, έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Γιατί;».

Νωρίτερα, παλαιστινιακός πάροχος ανακοίνωνε πως όλες οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και η πρόσβαση στο διαδίκτυο διακόπηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού.

Και η παλαιστινιακή επιτροπή της Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε, επίσης μέσω X, ότι έχασε κάθε επαφή με όλα τα κέντρα επιχειρήσεων και τις ομάδες της στην παραθαλάσσια περιοχή 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, διεμήνυσε χθες ότι ετοιμάζεται να επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον παλαιστινιακό θύλακα προκειμένου να «αφανίσει» το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς. Τις τελευταίες ώρες, ανέφερε πως ήδη τις κλιμάκωσε στη μικρή περιοχή, που έχει αποκλειστεί εντελώς έπειτα από την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.

Σύμβουλος Νετανιάχου: Απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση και όταν τελειώσει η Γάζα θα είναι πολύ διαφορετική

Η Χαμάς «θα πληρώσει για τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας και απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση», δήλωσε ένας σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μαρκ Ρεγκέβ.

«Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας», συνέχισε.

gaza-olokautoma-israel-bombing-invasion-eisvoli.jpg
Πηγή: https://twitter.com/KYTKYTKYTKYTKYT/status/1717984818967834705/photo/1


Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Ρεγκέβ είπε ότι το Ισραήλ εντείνει την πίεση στη Χαμάς, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του είναι σε εξέλιξη και η Γάζα θα είναι «πολύ διαφορετική» όταν ολοκληρωθούν.

«Θα συνεχίσουν να δέχονται τα στρατιωτικά πλήγματά μας μέχρι να διαλύσουμε τη στρατιωτική μηχανή τους και την πολιτική υποδομή τους στη Γάζα. Όταν τελειώσει όλο αυτό, η Γάζα θα είναι πολύ διαφορετική», πρόσθεσε.

Διακόπηκαν όλες οι τηλεπικοινωνίες στη Γάζα - Εντείνεται η σφαγή του Ισραήλ

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας μετέδωσαν ότι έχουν ξεκινήσει σφοδροί βομβαρδισμοί από το Ισραήλ.

Παράλληλα, η τοπική κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο σε όλη την παλαιστινιακή περιοχή, ενώ το netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο internet σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» υποστήριξε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές».

Στέλεχος Χαμάς: Η αντίσταση είναι έτοιμη

Υψηλόβαθμο στέλεχος της παλαιστινιακής Χαμάς δήλωσε απόψε ότι η οργάνωση είναι «έτοιμη» να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εάν ο Νετανιάχου (σ.σ. ο πρωθυπουργός του Ισραήλ) αποφασίσει να μπει απόψε στη Γάζα, η αντίσταση είναι έτοιμη» ανέφερε στην πλατφόρμα Telegram ο Εζάτ αλ Ρίσεκ, προσθέτοντας ότι «η γη της Γάζας θα καταπιεί τα κομμάτια των (Ισραηλινών) στρατιωτών».

Επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη - Διαδηλώνουν οι Παλαιστίνιοι

Ταυτόχρονα, στα social media κυκλοφορούν βίντεο τα οποία καταγράφουν διαδηλώσεις Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με αφορμή την κλιμάκωση της επίθεσης του Ισραήλ, καθώς επίσης υπάρχουν αναφορές για επιθέσεις Ισραηλινών εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Με ρουκέτες «απαντά» η Χαμάς

Προηγουμένως το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς ανακοίνωσε απόψε ότι εκτόξευσε «ομοβροντία ρουκετών» προς το ισραηλινό έδαφος, σε απάντηση για τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Ομοβροντία ρουκετών προς τα κατεχόμενα εδάφη (σ.σ. το Ισραήλ) σε απάντηση για τις σφαγές (Παλαιστίνιων) αμάχων» αναφέρεται στην ανάρτηση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ στην πλατφόρμα Telegram.

Α. Γκουτέρες: Να επιτραπεί γρήγορα η είσοδος περισσότερων φορτηγών στη Γάζα

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση ο έλεγχος των παραδόσεων της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφας να "ρυθμιστεί ώστε να επιτραπεί η είσοδος πολύ περισσότερων φορτηγών στη Γάζα γρήγορα".

"Το σύστημα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αντιμετωπίζει πλήρη κατάρρευση με συνέπειες που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς για περισσότερα από δύο εκατομμύρια αμάχους", δήλωσε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωση.

"Χωρίς μια θεμελιώδη αλλαγή, ο πληθυσμός της Γάζας θα υποστεί μια άνευ προηγουμένου χιονοστιβάδα ανθρωπίνων δεινών" προειδοποίησε.

"Πολλοί περισσότεροι" άνθρωποι "θα πεθάνουν σύντομα" λόγω της πολιορκίας που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα από τις 9 Οκτωβρίου, δήλωσε από την Ιερουσαλήμ ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι χρειάζεται επειγόντως 80 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και για να αναλάβει τον σχεδιασμό μέτρων έκτακτης ανάγκης για την Αίγυπτο, τον Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία μέχρι το τέλος του 2023.



Το Ισραήλ θα επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις σήμερα το βράδυ

Λίγο νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός «θα επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του απόψε το βράδυ», ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, καλώντας τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια.

Ο εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «είναι προετοιμασμένες σε όλα τα μέτωπα για να διαφυλάξουν την ασφάλεια του Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θεωρεί «εθνικό καθήκον» την επιστροφή των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Τα πλήγματα στη Γάζα έχουν αυξηθεί «κατά πολύ» και θα συνεχιστούν, πρόσθεσε ο υποναύρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. «Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε την Πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της», είπε στην ανακοίνωση που έκανε από τηλεοράσεως.

Στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας σημειώνονται σφοδροί βομβαρδισμοί που ξεκίνησαν περίπου στις 19.00 (ώρα Ελλάδας και τοπική).

Ιρανός ΥΠΕΞ: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η Χεζμπολάχ

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας προειδοποίησε σήμερα ότι οι ένοπλες οργανώσεις του Λιβάνου και της Παλαιστίνης έχουν «το δάχτυλο στη σκανδάλη», φοβούμενες μια κλιμάκωση στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Από όσα κατάλαβα και άκουσα από τα σχέδιά τους, έχουν το δάχτυλο στη σκανδάλη. Ξέρετε, είναι πολύ πιο ισχυρό και βαθύ από αυτά που έχετε δει», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, μιλώντας για τις πρόσφατες συναντήσεις του με «στελέχη της αντίστασης στον Λίβανο και παλαιστινιακών ομάδων».

«Για αυτό πιστεύω ότι αν αυτή η κατάσταση παραταθεί και γυναίκες, παιδιά και άμαχοι συνεχίσουν να σκοτώνονται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όλα είναι πιθανά», πρόσθεσε μιλώντας στο αμερικανικό ραδιόφωνο NPR.

Ο Ιρανός υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αντικείμενο την κατάσταση στη Γάζα.

Οι ομάδες αυτές, συνέχισε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν, «κάνουν τις δικούς τους υπολογισμούς για τη δική τους ασφάλεια και, όπως έχω πει, αποφασίζουν μόνες τους», τονίζοντας ότι η Τεχεράνη «δεν επιθυμεί διεύρυνση της σύγκρουσης».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία