Υπάρχει ζήτηση, αλλά όχι κρατήσεις
09/06/2020 18:00
09/06/2020 18:00
Στα… αζήτητα, μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, που σηματοδοτείται και με το άνοιγμα των καταλυμάτων, παραμένουν εκατοντάδες ενοικιαζόμενα καταλύματα κυρίως σε Χαλκιδική και Πιερία και λιγότερο στις τουριστικές ανατολικές ακτές της Θεσσαλονίκης.
Επιχειρηματίες του κλάδου βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς παρότι ενημερώνονται από πράκτορες ότι υπάρχει ζήτηση, δεν βλέπουν αυτό να μεταφράζεται σε κρατήσεις, τουλάχιστον για το δεύτερο μισό του Ιουνίου, ενώ είναι επιφυλακτικοί και για το πώς θα κυλήσει ο Ιούλιος. Εκτιμούν ότι ήδη χάθηκαν δυο κρίσιμοι μήνες και ελπίζουν σε μικρή ανάκαμψη πολύ αργότερα, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας. Τα τηλέφωνα πάντως, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, δεν χτυπούν παρά μόνο για ακυρώσεις και ορισμένα για αλλαγή ημερομηνιών ή για πληροφορίες που θέλουν να συγκεντρώσουν οι επίδοξοι ταξιδιώτες του φετινού καλοκαιριού.
Σε αυτή τη φάση πάντως οι τουριστικές επιχειρήσεις στους δημοφιλείς προορισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας, πρέπει πρώτα από όλα να τακτοποιήσουν κρίσιμες λεπτομέρειες, που εκκρεμούν και αφορούν σε διαχείριση πιθανών περιστατικών κορονοϊού. Όπως τόνισε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο από κάθε άποψη, και παρότι εκδηλώνεται ζήτηση, δεν υπάρχουν κρατήσεις.
«Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα της πιστοποίησης των καταλυμάτων για να μπορούν να δουλέψουν με τους τουρίστες, αλλά δυστυχώς δεν έχει οριστεί φορέας για αυτή τη διαδικασία. Διανεμήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πως θα χειριστούμε τυχόν περιστατικά COVID-19 εφόσον προκύψουν. Συν το γεγονός ότι στη Χαλκιδική το νούμερο ένα δημοφιλή τουριστικό στη Βόρεια Ελλάδα, δεν υπάρχει νοσοκομείο καραντίνας» ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου για να προσθέσει ότι χωρίς τις πιστοποιήσεις οι επιχειρηματίες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.
«Εμείς υπολογίζουμε ότι αν νοσήσει το 3% των τουριστών και έχουμε 50% πληρότητα θα χρειαστεί να κάνουμε 150 τεστ ημερησίως. Ο ΕΟΔΥ ωστόσο μα δικαιολογεί 40 την εβδομάδα» σημείωσε.
Υπενθύμισε ότι στην Χαλκιδική υπάρχουν περίπου 2.000 ενοικιαζόμενα καταλύματα, με πάνω από 44.000 κλίνες, ενώ σε 55.000 ανέρχονται οι αντίστοιχες των ξενοδοχειακών μονάδων.
Ακυρώσεις για Μάιο και Ιούνιο στη Χαλκιδική
Άσχημα όμως είναι τα μαντάτα και στο μείζον θέμα των κρατήσεων, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας υπάρχουν μόνο ακυρώσεις. «Ο Μάιος και σχεδόν ο Ιούνιος χάθηκαν για φέτος, αφού οι κρατήσεις που είχαν γίνει ακυρώθηκαν όλες, σε ποσοστό που αγγίζει το 70%» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι αυτές που έχουν γίνει είναι λίγες και αφορούν την περίοδο 15 Ιουνίου έως 1η Ιουλίου.
Υπογράμμισε ότι οι επιχειρηματίες βαδίζουν ήδη σε αχαρτογράφητα νερά, στο κομμάτι της διαχείρισης της πανδημίας, λόγω και της μεγάλης καθυστέρησης των πιστοποιήσεων, ενώ λίγες είναι οι ελπίδες που υπάρχουν για ανάκαμψη από τον Ιούλιο και μετά.
Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως επί της ουσίας η τουριστική περίοδος μεταφέρεται για του… χρόνου, αφού όπως είπε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Βαλκάνιους και τουρίστες από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά δεν γίνονται κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι. «Το 90% έχει πάρει voucher για τον επόμενο ενάμιση χρόνο, ωστόσο δεν ξέρουμε πως θα κρατηθεί φέτος η τουριστική οικονομία της περιοχής» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην Πιερία ελπίζουν στους Βαλκάνιους
Στις ακτές της Πιερίας, τις οποίες αγαπούν και προτιμούν ιδιαίτερα οι τουρίστες Βαλκανικών χωρών, τα καταλύματα παραμένουν άδεια προς το παρόν και οι επιχειρηματίες βλέπουν τις κρατήσεις με το… κιάλι. «Δεν μας έφτανε η δύσκολη συγκυρία που οδήγησε σε μηδέν κρατήσεις και πολλές ακυρώσεις, έχουμε να διαχειριστούμε και τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τα AirBnb που λειτουργεί σε βάρος μας» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης.
Σε κάθε περίπτωση η Πιερία, όπως είπε, ποντάρει σε τουρίστες από Βαλκανικές χώρες και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, χωρίς όμως να είναι δεδομένο ότι θα κάνουν διακοπές στην περιοχή. «Δεν ξέρουμε αν θα έρθουν και τι πληρότητες θα έχουμε. Θα το βλέπουμε πλέον βδομάδα - βδομάδα, γιατί προς το παρόν έχουμε τις ακυρώσεις του Ιουνίου και οι προκρατήσεις θα γίνουν voucher για την επόμενη χρονιά» σημείωσε ο κ. Βεϊδαμενίδης.
Ανάσα ωστόσο για την περιοχή, σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται να δώσει ο οδικός τουρισμός από τα Βαλκάνια, αλλά και η επαναλειτουργία των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης στις 15 Ιουνίου.
«Εμείς δουλεύουμε κυρίως με Σέρβους, Ρουμάνους και Βούλγαρους, Τσέχους που και φέτος είναι η μόνη μας ελπίδα. Δυστυχώς η Πολωνία είναι εκτός φέτος λόγω κρουσμάτων και αυτό είναι ένα ακόμη πλήγμα» είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων, ενώ για τουρίστες από Αυστρία και Γερμανία, σημείωσε ότι η ενημέρωση που έχουν από tour operators του εξωτερικού είναι ότι αναμένονται μετά τον Ιούλιο.
Κληθείς πάντως να απαντήσει σχετικά με το πώς βλέπει τις πληρότητες, τόνισε πως η πτώση στην τουριστική κίνηση θα αγγίξει το 70% σε σχέση με πέρυσι. «Αν καταφέρουμε να δουλέψουμε με το 30%-35% θα είμαστε τυχεροί. Εκτός αν υπάρξει κύμα αφίξεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και αλλάξει η εικόνα» σχολίασε και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί επειγόντως καλύτερη τουριστική προβολή της Πιερίας και της Κεντρικής Μακεδονίας συνολικότερα. «Ήδη έχουμε ανταγωνισμό από χώρες όπως η Σλοβενία και η Σλοβακία που είχαν λίγα κρούσματα και προτείνουν δελεαστικά πακέτα διακοπών» ανέφερε ο κ. Βεϊδαμενίδης.
Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψουν τα ενοικιαζόμενα, είπε, πως αν ένα κατάλυμα έχει 20 δωμάτια θα λειτουργήσει τα πέντε ή τα δέκα. Αν ένα τουριστικό πρακτορείο έφερνε 50 άτομα, τώρα θα φέρει δέκα.
Πάντως στην περιοχή της Πιερίας - Πέλλας - Ημαθίας, υπάρχουν 1.200 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 1.080 στην Πιερία, με 17.500 δωμάτια δυναμικότητας 35.000 κλινών. Οι μικρές επιχειρήσεις με λίγα δωμάτια σκέφτονται να μην ανοίξουν, φοβούμενες κάποιο κρούσμα. «Εγώ προτείνω στους συναδέλφους να ανοίξουν, για να δώσουν ώθηση και για το ’21. Αν είσαι κλειστός, χάνεις τους πελάτες», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Συγκρατημένη αισιοδοξία σε Ασπροβάλτα και Σταυρό
Πιο αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που δέχονται οι επαγγελματίες του κλάδου στις τουριστικές περιοχές του δήμου Βόλβης, όπως Ασπροβάλτα και Σταυρός.
Τα ενοικιαζόμενα καταλύματα φτάνουν τα 500 στην παραλιακή ζώνη και τα οποία επιλέγονται παραδοσιακά από Βαλκάνιους, όπως εξάλλου και τα δέκα ξενοδοχεία της περιοχής. Τα μέλος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Αλέκος Κιντσάκης τόνισε στη «ΜτΚ» ότι παρά την δύσκολη κατάσταση στο χώρο του τουρισμού, στην περιοχή αυτή υπάρχουν αρκετές κρατήσεις από Ρουμάνους και Βούλγαρους. «Αισιοδοξούμε ότι φέτος με τους παραδοσιακούς πελάτες θα δουλέψουμε 60-70 μέρες που σημαίνει Ιούλιο, Αύγουστο και λίγο Σεπτέμβριο. Ως χώρα είμαστε ακόμη σε καλή κατάσταση με την πορεία της πανδημίας, άρα ελπίζουμε τουλάχιστον να δουλέψουμε με τουρίστες από τις Βαλκανικές χώρες» υπογράμμισε ο κ. Κιντσάκης.
Επισήμανε πάντως ότι θα δουλέψουν περισσότερο οι μικρές οικογενειακές μονάδες με λίγα δωμάτια, ενώ εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν ήδη αυτοί που έχουν δώσει τα δωμάτια σε τουριστικά γραφεία.
Δεν υπάρχουν ακυρώσεις
Σε κάθε περίπτωση στην περιοχή, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα, γιατί δεν υπάρχουν ακυρώσεις. «Αυτές οι κρατήσεις που φτάνουν το 20% και έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο δεν έχουν ακυρωθεί ευτυχώς. Θεωρώ ότι θα πάμε καλά και θα αντέξουμε, εκτός απροόπτου» σημείωσε.
Όσο για το αν υπάρχουν νέες κρατήσεις, είπε, πως έχουν κλείσει από τις 16 Ιουνίου και μετά και αφορούν Βαλκάνιους που έρχονται στην Ελλάδα οδικώς. «Ο τουρίστας από τη Σόφια δεν έχει λόγο να το ακυρώσει, καθώς θα χρειαστεί μόλις 2,5 ώρες να έρθει στην περιοχή, για παράδειγμα, της Ασπροβάλτας. Και εμείς εδώ έχουμε μάθει να δουλεύουμε με τουρισμό ‘last minute’, οπότε δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα» εξήγησε ο κ. Κιντσάκης.
Έρχονται οι πρώτες τουριστικές καμπάνιες για την Κεντρική Μακεδονία
Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, βλέπει το πρώτο φως για τον τουρισμό και την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή, ενώ προετοιμάζεται να προβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στοχευμένες τουριστικές καμπάνιες στις χώρες εκείνες που θα ανοίξουν πρώτες τις αγορές τους.
Η προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας, που αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τη διοίκηση της περιφέρειας, ειδικά τη δύσκολη αυτή περίοδο, θα επικεντρωθεί κυρίως στο ότι η περιοχή είναι ένας καθ’ όλα ασφαλής τουριστικός προορισμός, και ότι εκτός από καλή θάλασσα, καθαρές ακτές, διαθέτει και βουνό, μεγάλο και ενδιαφέρον δηλαδή ορεινό όγκο, που προσφέρεται για εναλλακτικές διακοπές. «Είμαστε σε καθημερινή επαφή και συνεργασία με τα γραφεία του ΕΟΤ, τις αεροπορικές εταιρείες και τους επαγγελματίες του τουρισμού και προετοιμαζόμαστε για το πρώτο κύμα τουριστών επισκεπτών, που κατά βάση θα είναι Βαλκάνιοι και θα επιλέξουν να έρθουν οδικώς, αλλά και για τον εσωτερικό τουρισμό» τόνισε ο τομεάρχης Τουρισμού της ΠΚΜ, Αλέξανδρος Θάνος.
«Παράλληλα», όπως είπε, «βλέπουμε τι γίνεται με τις αεροπορικές εταιρείες και ποιες αγορές ανοίγουν πρώτες ώστε να προετοιμαστούμε για την προβολή στοχευμένων δράσεων τουριστικής προβολής. Ποντάρουμε σε αυτό για να κρατήσουμε όρθια, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, την τουριστική οικονομία».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06-07 Ιουνίου 2020
Στα… αζήτητα, μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, που σηματοδοτείται και με το άνοιγμα των καταλυμάτων, παραμένουν εκατοντάδες ενοικιαζόμενα καταλύματα κυρίως σε Χαλκιδική και Πιερία και λιγότερο στις τουριστικές ανατολικές ακτές της Θεσσαλονίκης.
Επιχειρηματίες του κλάδου βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς παρότι ενημερώνονται από πράκτορες ότι υπάρχει ζήτηση, δεν βλέπουν αυτό να μεταφράζεται σε κρατήσεις, τουλάχιστον για το δεύτερο μισό του Ιουνίου, ενώ είναι επιφυλακτικοί και για το πώς θα κυλήσει ο Ιούλιος. Εκτιμούν ότι ήδη χάθηκαν δυο κρίσιμοι μήνες και ελπίζουν σε μικρή ανάκαμψη πολύ αργότερα, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας. Τα τηλέφωνα πάντως, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, δεν χτυπούν παρά μόνο για ακυρώσεις και ορισμένα για αλλαγή ημερομηνιών ή για πληροφορίες που θέλουν να συγκεντρώσουν οι επίδοξοι ταξιδιώτες του φετινού καλοκαιριού.
Σε αυτή τη φάση πάντως οι τουριστικές επιχειρήσεις στους δημοφιλείς προορισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας, πρέπει πρώτα από όλα να τακτοποιήσουν κρίσιμες λεπτομέρειες, που εκκρεμούν και αφορούν σε διαχείριση πιθανών περιστατικών κορονοϊού. Όπως τόνισε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο από κάθε άποψη, και παρότι εκδηλώνεται ζήτηση, δεν υπάρχουν κρατήσεις.
«Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα της πιστοποίησης των καταλυμάτων για να μπορούν να δουλέψουν με τους τουρίστες, αλλά δυστυχώς δεν έχει οριστεί φορέας για αυτή τη διαδικασία. Διανεμήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πως θα χειριστούμε τυχόν περιστατικά COVID-19 εφόσον προκύψουν. Συν το γεγονός ότι στη Χαλκιδική το νούμερο ένα δημοφιλή τουριστικό στη Βόρεια Ελλάδα, δεν υπάρχει νοσοκομείο καραντίνας» ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου για να προσθέσει ότι χωρίς τις πιστοποιήσεις οι επιχειρηματίες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.
«Εμείς υπολογίζουμε ότι αν νοσήσει το 3% των τουριστών και έχουμε 50% πληρότητα θα χρειαστεί να κάνουμε 150 τεστ ημερησίως. Ο ΕΟΔΥ ωστόσο μα δικαιολογεί 40 την εβδομάδα» σημείωσε.
Υπενθύμισε ότι στην Χαλκιδική υπάρχουν περίπου 2.000 ενοικιαζόμενα καταλύματα, με πάνω από 44.000 κλίνες, ενώ σε 55.000 ανέρχονται οι αντίστοιχες των ξενοδοχειακών μονάδων.
Ακυρώσεις για Μάιο και Ιούνιο στη Χαλκιδική
Άσχημα όμως είναι τα μαντάτα και στο μείζον θέμα των κρατήσεων, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας υπάρχουν μόνο ακυρώσεις. «Ο Μάιος και σχεδόν ο Ιούνιος χάθηκαν για φέτος, αφού οι κρατήσεις που είχαν γίνει ακυρώθηκαν όλες, σε ποσοστό που αγγίζει το 70%» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι αυτές που έχουν γίνει είναι λίγες και αφορούν την περίοδο 15 Ιουνίου έως 1η Ιουλίου.
Υπογράμμισε ότι οι επιχειρηματίες βαδίζουν ήδη σε αχαρτογράφητα νερά, στο κομμάτι της διαχείρισης της πανδημίας, λόγω και της μεγάλης καθυστέρησης των πιστοποιήσεων, ενώ λίγες είναι οι ελπίδες που υπάρχουν για ανάκαμψη από τον Ιούλιο και μετά.
Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως επί της ουσίας η τουριστική περίοδος μεταφέρεται για του… χρόνου, αφού όπως είπε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Βαλκάνιους και τουρίστες από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά δεν γίνονται κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι. «Το 90% έχει πάρει voucher για τον επόμενο ενάμιση χρόνο, ωστόσο δεν ξέρουμε πως θα κρατηθεί φέτος η τουριστική οικονομία της περιοχής» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην Πιερία ελπίζουν στους Βαλκάνιους
Στις ακτές της Πιερίας, τις οποίες αγαπούν και προτιμούν ιδιαίτερα οι τουρίστες Βαλκανικών χωρών, τα καταλύματα παραμένουν άδεια προς το παρόν και οι επιχειρηματίες βλέπουν τις κρατήσεις με το… κιάλι. «Δεν μας έφτανε η δύσκολη συγκυρία που οδήγησε σε μηδέν κρατήσεις και πολλές ακυρώσεις, έχουμε να διαχειριστούμε και τον αθέμιτο ανταγωνισμό με τα AirBnb που λειτουργεί σε βάρος μας» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης.
Σε κάθε περίπτωση η Πιερία, όπως είπε, ποντάρει σε τουρίστες από Βαλκανικές χώρες και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, χωρίς όμως να είναι δεδομένο ότι θα κάνουν διακοπές στην περιοχή. «Δεν ξέρουμε αν θα έρθουν και τι πληρότητες θα έχουμε. Θα το βλέπουμε πλέον βδομάδα - βδομάδα, γιατί προς το παρόν έχουμε τις ακυρώσεις του Ιουνίου και οι προκρατήσεις θα γίνουν voucher για την επόμενη χρονιά» σημείωσε ο κ. Βεϊδαμενίδης.
Ανάσα ωστόσο για την περιοχή, σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται να δώσει ο οδικός τουρισμός από τα Βαλκάνια, αλλά και η επαναλειτουργία των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης στις 15 Ιουνίου.
«Εμείς δουλεύουμε κυρίως με Σέρβους, Ρουμάνους και Βούλγαρους, Τσέχους που και φέτος είναι η μόνη μας ελπίδα. Δυστυχώς η Πολωνία είναι εκτός φέτος λόγω κρουσμάτων και αυτό είναι ένα ακόμη πλήγμα» είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων, ενώ για τουρίστες από Αυστρία και Γερμανία, σημείωσε ότι η ενημέρωση που έχουν από tour operators του εξωτερικού είναι ότι αναμένονται μετά τον Ιούλιο.
Κληθείς πάντως να απαντήσει σχετικά με το πώς βλέπει τις πληρότητες, τόνισε πως η πτώση στην τουριστική κίνηση θα αγγίξει το 70% σε σχέση με πέρυσι. «Αν καταφέρουμε να δουλέψουμε με το 30%-35% θα είμαστε τυχεροί. Εκτός αν υπάρξει κύμα αφίξεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και αλλάξει η εικόνα» σχολίασε και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί επειγόντως καλύτερη τουριστική προβολή της Πιερίας και της Κεντρικής Μακεδονίας συνολικότερα. «Ήδη έχουμε ανταγωνισμό από χώρες όπως η Σλοβενία και η Σλοβακία που είχαν λίγα κρούσματα και προτείνουν δελεαστικά πακέτα διακοπών» ανέφερε ο κ. Βεϊδαμενίδης.
Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψουν τα ενοικιαζόμενα, είπε, πως αν ένα κατάλυμα έχει 20 δωμάτια θα λειτουργήσει τα πέντε ή τα δέκα. Αν ένα τουριστικό πρακτορείο έφερνε 50 άτομα, τώρα θα φέρει δέκα.
Πάντως στην περιοχή της Πιερίας - Πέλλας - Ημαθίας, υπάρχουν 1.200 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 1.080 στην Πιερία, με 17.500 δωμάτια δυναμικότητας 35.000 κλινών. Οι μικρές επιχειρήσεις με λίγα δωμάτια σκέφτονται να μην ανοίξουν, φοβούμενες κάποιο κρούσμα. «Εγώ προτείνω στους συναδέλφους να ανοίξουν, για να δώσουν ώθηση και για το ’21. Αν είσαι κλειστός, χάνεις τους πελάτες», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Συγκρατημένη αισιοδοξία σε Ασπροβάλτα και Σταυρό
Πιο αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που δέχονται οι επαγγελματίες του κλάδου στις τουριστικές περιοχές του δήμου Βόλβης, όπως Ασπροβάλτα και Σταυρός.
Τα ενοικιαζόμενα καταλύματα φτάνουν τα 500 στην παραλιακή ζώνη και τα οποία επιλέγονται παραδοσιακά από Βαλκάνιους, όπως εξάλλου και τα δέκα ξενοδοχεία της περιοχής. Τα μέλος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Αλέκος Κιντσάκης τόνισε στη «ΜτΚ» ότι παρά την δύσκολη κατάσταση στο χώρο του τουρισμού, στην περιοχή αυτή υπάρχουν αρκετές κρατήσεις από Ρουμάνους και Βούλγαρους. «Αισιοδοξούμε ότι φέτος με τους παραδοσιακούς πελάτες θα δουλέψουμε 60-70 μέρες που σημαίνει Ιούλιο, Αύγουστο και λίγο Σεπτέμβριο. Ως χώρα είμαστε ακόμη σε καλή κατάσταση με την πορεία της πανδημίας, άρα ελπίζουμε τουλάχιστον να δουλέψουμε με τουρίστες από τις Βαλκανικές χώρες» υπογράμμισε ο κ. Κιντσάκης.
Επισήμανε πάντως ότι θα δουλέψουν περισσότερο οι μικρές οικογενειακές μονάδες με λίγα δωμάτια, ενώ εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν ήδη αυτοί που έχουν δώσει τα δωμάτια σε τουριστικά γραφεία.
Δεν υπάρχουν ακυρώσεις
Σε κάθε περίπτωση στην περιοχή, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα, γιατί δεν υπάρχουν ακυρώσεις. «Αυτές οι κρατήσεις που φτάνουν το 20% και έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο δεν έχουν ακυρωθεί ευτυχώς. Θεωρώ ότι θα πάμε καλά και θα αντέξουμε, εκτός απροόπτου» σημείωσε.
Όσο για το αν υπάρχουν νέες κρατήσεις, είπε, πως έχουν κλείσει από τις 16 Ιουνίου και μετά και αφορούν Βαλκάνιους που έρχονται στην Ελλάδα οδικώς. «Ο τουρίστας από τη Σόφια δεν έχει λόγο να το ακυρώσει, καθώς θα χρειαστεί μόλις 2,5 ώρες να έρθει στην περιοχή, για παράδειγμα, της Ασπροβάλτας. Και εμείς εδώ έχουμε μάθει να δουλεύουμε με τουρισμό ‘last minute’, οπότε δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα» εξήγησε ο κ. Κιντσάκης.
Έρχονται οι πρώτες τουριστικές καμπάνιες για την Κεντρική Μακεδονία
Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, βλέπει το πρώτο φως για τον τουρισμό και την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή, ενώ προετοιμάζεται να προβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στοχευμένες τουριστικές καμπάνιες στις χώρες εκείνες που θα ανοίξουν πρώτες τις αγορές τους.
Η προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας, που αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τη διοίκηση της περιφέρειας, ειδικά τη δύσκολη αυτή περίοδο, θα επικεντρωθεί κυρίως στο ότι η περιοχή είναι ένας καθ’ όλα ασφαλής τουριστικός προορισμός, και ότι εκτός από καλή θάλασσα, καθαρές ακτές, διαθέτει και βουνό, μεγάλο και ενδιαφέρον δηλαδή ορεινό όγκο, που προσφέρεται για εναλλακτικές διακοπές. «Είμαστε σε καθημερινή επαφή και συνεργασία με τα γραφεία του ΕΟΤ, τις αεροπορικές εταιρείες και τους επαγγελματίες του τουρισμού και προετοιμαζόμαστε για το πρώτο κύμα τουριστών επισκεπτών, που κατά βάση θα είναι Βαλκάνιοι και θα επιλέξουν να έρθουν οδικώς, αλλά και για τον εσωτερικό τουρισμό» τόνισε ο τομεάρχης Τουρισμού της ΠΚΜ, Αλέξανδρος Θάνος.
«Παράλληλα», όπως είπε, «βλέπουμε τι γίνεται με τις αεροπορικές εταιρείες και ποιες αγορές ανοίγουν πρώτες ώστε να προετοιμαστούμε για την προβολή στοχευμένων δράσεων τουριστικής προβολής. Ποντάρουμε σε αυτό για να κρατήσουμε όρθια, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, την τουριστική οικονομία».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06-07 Ιουνίου 2020
ΣΧΟΛΙΑ