Υπέρ των αντιποίνων το Ισραήλ μετά τη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου
14/04/2024 21:41
14/04/2024 21:41
Στις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ όπως και στις αποφάσεις του Βενιαμίν Νετανιάχου και του πολεμικού του συμβουλίου είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας. Ακόμη δεν έχει εκδοθεί επίσημο ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες, όμως από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες προκύπτει ότι η πλειονότητα των μελών του συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της απάντησης, κάτι που αναμενόταν όπως έδειξαν και προηγούμενες δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων που προϊδέαζαν για κατάρτιση ειδικού σχεδίου αντιποίνων σε βάρος του Ιράν.
Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, κατά τη συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου εξετάστηκαν σειρά από αντίποινα που θα επιβληθούν στην Τεχεράνη μετά την επίθεση που πραγματοποίησε με μπαράζ από drone και πυραύλους κρουζ.
Γίνεται γνωστό ότι αποφασίστηκε η αναβολή της επιχείρησης στη Ράφα, ώστε να ανασχεδιαστεί το πλάνο και να επικεντρωθούν οι δυνάμεις στον μεγαλύτερο εχθρό, που είναι το Ιράν.
Άλλωστε και ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι θα υπάρξει απάντηση και μάλιστα τόνισε ότι η επιχείρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Ευρώπη, στέκονται μεν ξεκάθαρα στο πλευρό του Ισραήλ, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, όμως καλούν σε αυτοσυγκράτηση και σε αποφυγή διευρυμένης σύρραξης.
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Τζο Μπάιντεν με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, το βράδυ της επίθεσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση απέναντι στο Ιράν και ότι περαιτέρω αντίποινα μπορεί να μην είναι απαραίτητα.
Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δηλώνει στην εκπομπή "Meet the Press" του NBC ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή, αφού βοήθησαν το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στην επίθεση του Ιράν.
Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση, υπογραμμίζει ο Κίρμπι, αλλά προσθέτει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Μια πιθανή απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις του Ιράν θα μπορούσε να είναι σοβαρή, ακόμη και όταν οι ΗΠΑ προσπαθούν να τους αποτρέψουν από το να διευρύνουν τη σύγκρουση, τόνισε ωστόσο από την πλευρά του ο Μάικ Μάλροϊ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τον Μάλροϊ, η ιρανική επίθεση θα μπορούσε να έχει σκοτώσει πολλούς αμάχους και να έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις ισραηλινές πολιτικές και εμπορικές υποδομές.
Ο Μάλροϊ εκτιμά πως το Ισραήλ θα επιλέξει πιθανότατα να απαντήσει άμεσα στο Ιράν, αν και οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν την κατάσταση.
«Θα μπορούσε να είναι τόσο σημαντικό το χτύπημα όπως σε ιρανικές εγκαταστάσεις πυρηνικών» τονίζει.
«Αν το Ισραήλ προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, τότε το Ιράν θα έχει κάνει στρατηγικό λάθος με την πραγματοποίηση της επίθεσης» λέει ο Μάλροϊ.
Μια πρώτη γεύση των προθέσεών του έδωσε νωρίτερα το Ισραήλ. Ο υπουργός πολέμου Μπένι Γκαντζ σε δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα απαντήσει και πως η αποστολή δεν έχει ολοκληρωθεί.
«Το Ισραήλ πρέπει να ενισχύσει τη στρατηγική συμμαχία και την περιφερειακή συνεργασία που του επέτρεψε να αντιμετωπίσει τη χθεσινή ιρανική επίθεση» τόνισε ο Γκαντζ.
«Το Ιράν αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, μια περιφερειακή πρόκληση και είναι επίσης ένας κίνδυνος για το Ισραήλ. Χθες ο κόσμος στάθηκε σαφώς μαζί μας, μπροστά στον κίνδυνο. Το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ο κόσμος εναντίον του Ιράν, αυτό είναι το αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα στρατηγικό επίτευγμα, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ» πρόσθεσε.
«Το σύστημα περιφερειακής συνεργασίας που οικοδομήσαμε και άντεξε τη σημαντική αυτή δοκιμασία, πρέπει να ενισχυθεί. Το Ισραήλ απέδειξε χθες ότι αποτελεί άγκυρα στρατιωτικής και τεχνολογικής ισχύος όπως και άγκυρα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή» συμπλήρωσε ο Ισραηλινός υπουργός.
«Αντιμέτωποι με την απειλή του Ιράν, θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα. Και το πιο σημαντικό, μπροστά στη βούληση των εχθρών μας να μας βλάψουν, θα ενωθούμε και θα γίνουμε ισχυρότεροι» υπογράμμισε, εστιάζοντας στην επιβολή αντιποίνων σε άμεσο χρονικό διάστημα κατά της Τεχεράνης.
«Ακόμη και σήμερα, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει την αποστολή μας, κυρίως όσον αφορά στο ζήτημα της επιστροφής των ομήρων και της εξάλειψης της απειλής. Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία, με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα. Και μαζί θα νικήσουμε» κατέληξε ο Γκντζ.
Στο μεταξύ, σε πρωινές του δηλώσεις ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ τόνισε ότι η απειλή για επίθεση στο Ιράν μετά τα αντίποινά του, εξακολουθεί να ισχύει.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του στρατού, ο Κατζ δήλωσε: «Είπαμε ότι αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, θα του επιτεθούμε και εμείς και αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τους συμμάχους μας». Από την πλευρά του, ο Ισραηλινος υπουργός Μετανάστευσης Οφι Σοφερ ήταν πιο επιθετικός στις δηλώσεις του, τονίζοντας πως «το θράσος που έδειξε το Ιράν με αυτή την επίθεση πρέπει να εξαφανιστεί».
«Η σύγκρουση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει ακόμη», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, μετά την επίθεση. «Το κράτος του Ισραήλ δέχτηκε επίθεση με εκατοντάδες πυραύλους και drones και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις απέτρεψαν αυτήν την επίθεση με εντυπωσιακό τρόπο», είπε ο Γκάλαντ, καλώντας τους Ισραηλινούς να παραμείνουν «σε εγρήγορση και να ακολουθούν με προσοχή τις οδηγίες που δημοσιεύονται». Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι το Ισραήλ «πρέπει να είναι προετοιμασμένο για κάθε σενάριο».
Την ίδια ώρα με ανάλυσή του το BBC επιχείρησε να σκιαγραφήσει τα επόμενα βήματα του Ισραήλ και ποια θα είναι η εξέλιξη σε περίπτωση που το Τελ Αβίβ αποφασίσει να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν.
Σε κείμενο που υπογράφει ο Frak Garner, ειδικός ανταποκριτής για θέματα ασφάλειας του βρετανικού δικτύου. Όπως γράφει χαρακτηριστικά, η επόμενη ημέρα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη από όσα ζήσαμε τις τελευταίες ώρες. «Το Ισραήλ υποσχέθηκε "σημαντική απάντηση" στην ολονύκτια πυραυλική επίθεση του Ιράν. Αλλά ποια μορφή θα πάρει αυτή; Ο στρατός του Ισραήλ και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο συζητούν ακριβώς αυτό», σημειώνει.
Όπως διευκρινίζει, οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους, ωστόσο αναφέρει ότι «το Ισραήλ θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα και να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές».
«Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει» τονίζει, συμπληρώνοντας πως «βρισκόμαστε τώρα στο "μεσαίο σκαλοπάτι", όπως λέγεται, μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης». Οι κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή θα κρατούν την αναπνοή τους καθώς περιμένουν να δουν την έκταση και τη σφοδρότητα της υποσχόμενης απάντησης του Ισραήλ.
Λίγες ώρες μετά τη νυχτερινή επίθεση που πραγματοποιήσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ με drones και πυραύλους η Τεχεράνη ξεκαθάρισε πως είχε ενημερώσει την Ουάσινγκτον για τις κινήσεις της.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντουλαχιάν δήλωσε ότι η χώρα του ενημέρωσε εκ των προτέρων τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις της χώρας του κατά του Ισραήλ θα είναι «περιορισμένες» και για λόγους αυτοάμυνας.
Το Ιράν ενημέρωσε τους γείτονές του για την επίθεσή του στο Ισραήλ 72 ώρες πριν, λέει ο υπουργός Εξωτερικών. «Περίπου 72 ώρες πριν από τις επιχειρήσεις μας, ενημερώσαμε τους φίλους και τους γείτονές μας στην περιοχή ότι η απάντηση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν βέβαιη, νόμιμη και αμετάκλητη», είπε.
Νωρίτερα, την πρώτη του δήλωση μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ έκανε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι με την οποία χαιρέτησε τους «γενναίους άνδρες» των Φρουρών της Επανάστασης που «έδωσαν ένα μάθημα στο σιωνιστικό καθεστώς».
«Η τιμωρία του επιτιθέμενου ήταν μια αληθινή υπόσχεση του ανώτατου ηγέτη, που εκπληρώθηκε», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι η επιχείρηση «True Promise» (Αληθινή Υπόσχεση) έγινε «στο πλαίσιο των δικαιωμάτων για νόμιμη αυτοάμυνα» ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ.
Ο Ραΐσι δήλωσε επίσης ότι το Ιράν τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς και τις τελευταίες εβδομάδες, χρησιμοποίησε όλα τα εργαλεία για να δείξει «τις φρικτές επιπτώσεις» της αδράνειας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την παραβίαση των διεθνών νόμων από το Ισραήλ. «Συνιστούμε στους υποστηρικτές του κατοχικού καθεστώτος να εκτιμήσουν αυτή την υπεύθυνη και κατάλληλη δράση που πραγματοποίησε η Ισλαμική Δημοκρατία και να σταματήσουν την τυφλή υποστήριξη αυτού του επιθετικού καθεστώτος», πρόσθεσε.
Πηγή: protothema.gr
14/04/2024 21:30
Στις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ όπως και στις αποφάσεις του Βενιαμίν Νετανιάχου και του πολεμικού του συμβουλίου είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας. Ακόμη δεν έχει εκδοθεί επίσημο ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες, όμως από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες προκύπτει ότι η πλειονότητα των μελών του συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της απάντησης, κάτι που αναμενόταν όπως έδειξαν και προηγούμενες δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων που προϊδέαζαν για κατάρτιση ειδικού σχεδίου αντιποίνων σε βάρος του Ιράν.
Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, κατά τη συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου εξετάστηκαν σειρά από αντίποινα που θα επιβληθούν στην Τεχεράνη μετά την επίθεση που πραγματοποίησε με μπαράζ από drone και πυραύλους κρουζ.
Γίνεται γνωστό ότι αποφασίστηκε η αναβολή της επιχείρησης στη Ράφα, ώστε να ανασχεδιαστεί το πλάνο και να επικεντρωθούν οι δυνάμεις στον μεγαλύτερο εχθρό, που είναι το Ιράν.
Άλλωστε και ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι θα υπάρξει απάντηση και μάλιστα τόνισε ότι η επιχείρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Ευρώπη, στέκονται μεν ξεκάθαρα στο πλευρό του Ισραήλ, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, όμως καλούν σε αυτοσυγκράτηση και σε αποφυγή διευρυμένης σύρραξης.
Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Τζο Μπάιντεν με τον Βενιαμίν Νετανιάχου, το βράδυ της επίθεσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση απέναντι στο Ιράν και ότι περαιτέρω αντίποινα μπορεί να μην είναι απαραίτητα.
Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δηλώνει στην εκπομπή "Meet the Press" του NBC ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή, αφού βοήθησαν το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στην επίθεση του Ιράν.
Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση, υπογραμμίζει ο Κίρμπι, αλλά προσθέτει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Βενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Μια πιθανή απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις του Ιράν θα μπορούσε να είναι σοβαρή, ακόμη και όταν οι ΗΠΑ προσπαθούν να τους αποτρέψουν από το να διευρύνουν τη σύγκρουση, τόνισε ωστόσο από την πλευρά του ο Μάικ Μάλροϊ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τον Μάλροϊ, η ιρανική επίθεση θα μπορούσε να έχει σκοτώσει πολλούς αμάχους και να έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις ισραηλινές πολιτικές και εμπορικές υποδομές.
Ο Μάλροϊ εκτιμά πως το Ισραήλ θα επιλέξει πιθανότατα να απαντήσει άμεσα στο Ιράν, αν και οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν την κατάσταση.
«Θα μπορούσε να είναι τόσο σημαντικό το χτύπημα όπως σε ιρανικές εγκαταστάσεις πυρηνικών» τονίζει.
«Αν το Ισραήλ προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, τότε το Ιράν θα έχει κάνει στρατηγικό λάθος με την πραγματοποίηση της επίθεσης» λέει ο Μάλροϊ.
Μια πρώτη γεύση των προθέσεών του έδωσε νωρίτερα το Ισραήλ. Ο υπουργός πολέμου Μπένι Γκαντζ σε δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα απαντήσει και πως η αποστολή δεν έχει ολοκληρωθεί.
«Το Ισραήλ πρέπει να ενισχύσει τη στρατηγική συμμαχία και την περιφερειακή συνεργασία που του επέτρεψε να αντιμετωπίσει τη χθεσινή ιρανική επίθεση» τόνισε ο Γκαντζ.
«Το Ιράν αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, μια περιφερειακή πρόκληση και είναι επίσης ένας κίνδυνος για το Ισραήλ. Χθες ο κόσμος στάθηκε σαφώς μαζί μας, μπροστά στον κίνδυνο. Το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ο κόσμος εναντίον του Ιράν, αυτό είναι το αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα στρατηγικό επίτευγμα, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ» πρόσθεσε.
«Το σύστημα περιφερειακής συνεργασίας που οικοδομήσαμε και άντεξε τη σημαντική αυτή δοκιμασία, πρέπει να ενισχυθεί. Το Ισραήλ απέδειξε χθες ότι αποτελεί άγκυρα στρατιωτικής και τεχνολογικής ισχύος όπως και άγκυρα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή» συμπλήρωσε ο Ισραηλινός υπουργός.
«Αντιμέτωποι με την απειλή του Ιράν, θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα. Και το πιο σημαντικό, μπροστά στη βούληση των εχθρών μας να μας βλάψουν, θα ενωθούμε και θα γίνουμε ισχυρότεροι» υπογράμμισε, εστιάζοντας στην επιβολή αντιποίνων σε άμεσο χρονικό διάστημα κατά της Τεχεράνης.
«Ακόμη και σήμερα, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει την αποστολή μας, κυρίως όσον αφορά στο ζήτημα της επιστροφής των ομήρων και της εξάλειψης της απειλής. Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία, με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα. Και μαζί θα νικήσουμε» κατέληξε ο Γκντζ.
Στο μεταξύ, σε πρωινές του δηλώσεις ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ τόνισε ότι η απειλή για επίθεση στο Ιράν μετά τα αντίποινά του, εξακολουθεί να ισχύει.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του στρατού, ο Κατζ δήλωσε: «Είπαμε ότι αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, θα του επιτεθούμε και εμείς και αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τους συμμάχους μας». Από την πλευρά του, ο Ισραηλινος υπουργός Μετανάστευσης Οφι Σοφερ ήταν πιο επιθετικός στις δηλώσεις του, τονίζοντας πως «το θράσος που έδειξε το Ιράν με αυτή την επίθεση πρέπει να εξαφανιστεί».
«Η σύγκρουση με το Ιράν δεν έχει τελειώσει ακόμη», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, μετά την επίθεση. «Το κράτος του Ισραήλ δέχτηκε επίθεση με εκατοντάδες πυραύλους και drones και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις απέτρεψαν αυτήν την επίθεση με εντυπωσιακό τρόπο», είπε ο Γκάλαντ, καλώντας τους Ισραηλινούς να παραμείνουν «σε εγρήγορση και να ακολουθούν με προσοχή τις οδηγίες που δημοσιεύονται». Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι το Ισραήλ «πρέπει να είναι προετοιμασμένο για κάθε σενάριο».
Την ίδια ώρα με ανάλυσή του το BBC επιχείρησε να σκιαγραφήσει τα επόμενα βήματα του Ισραήλ και ποια θα είναι η εξέλιξη σε περίπτωση που το Τελ Αβίβ αποφασίσει να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν.
Σε κείμενο που υπογράφει ο Frak Garner, ειδικός ανταποκριτής για θέματα ασφάλειας του βρετανικού δικτύου. Όπως γράφει χαρακτηριστικά, η επόμενη ημέρα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη από όσα ζήσαμε τις τελευταίες ώρες. «Το Ισραήλ υποσχέθηκε "σημαντική απάντηση" στην ολονύκτια πυραυλική επίθεση του Ιράν. Αλλά ποια μορφή θα πάρει αυτή; Ο στρατός του Ισραήλ και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο συζητούν ακριβώς αυτό», σημειώνει.
Όπως διευκρινίζει, οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους, ωστόσο αναφέρει ότι «το Ισραήλ θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα και να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές».
«Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει» τονίζει, συμπληρώνοντας πως «βρισκόμαστε τώρα στο "μεσαίο σκαλοπάτι", όπως λέγεται, μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης». Οι κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή θα κρατούν την αναπνοή τους καθώς περιμένουν να δουν την έκταση και τη σφοδρότητα της υποσχόμενης απάντησης του Ισραήλ.
Λίγες ώρες μετά τη νυχτερινή επίθεση που πραγματοποιήσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ με drones και πυραύλους η Τεχεράνη ξεκαθάρισε πως είχε ενημερώσει την Ουάσινγκτον για τις κινήσεις της.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντουλαχιάν δήλωσε ότι η χώρα του ενημέρωσε εκ των προτέρων τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις της χώρας του κατά του Ισραήλ θα είναι «περιορισμένες» και για λόγους αυτοάμυνας.
Το Ιράν ενημέρωσε τους γείτονές του για την επίθεσή του στο Ισραήλ 72 ώρες πριν, λέει ο υπουργός Εξωτερικών. «Περίπου 72 ώρες πριν από τις επιχειρήσεις μας, ενημερώσαμε τους φίλους και τους γείτονές μας στην περιοχή ότι η απάντηση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν βέβαιη, νόμιμη και αμετάκλητη», είπε.
Νωρίτερα, την πρώτη του δήλωση μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ έκανε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι με την οποία χαιρέτησε τους «γενναίους άνδρες» των Φρουρών της Επανάστασης που «έδωσαν ένα μάθημα στο σιωνιστικό καθεστώς».
«Η τιμωρία του επιτιθέμενου ήταν μια αληθινή υπόσχεση του ανώτατου ηγέτη, που εκπληρώθηκε», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι η επιχείρηση «True Promise» (Αληθινή Υπόσχεση) έγινε «στο πλαίσιο των δικαιωμάτων για νόμιμη αυτοάμυνα» ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ.
Ο Ραΐσι δήλωσε επίσης ότι το Ιράν τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς και τις τελευταίες εβδομάδες, χρησιμοποίησε όλα τα εργαλεία για να δείξει «τις φρικτές επιπτώσεις» της αδράνειας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την παραβίαση των διεθνών νόμων από το Ισραήλ. «Συνιστούμε στους υποστηρικτές του κατοχικού καθεστώτος να εκτιμήσουν αυτή την υπεύθυνη και κατάλληλη δράση που πραγματοποίησε η Ισλαμική Δημοκρατία και να σταματήσουν την τυφλή υποστήριξη αυτού του επιθετικού καθεστώτος», πρόσθεσε.
Πηγή: protothema.gr
ΣΧΟΛΙΑ