ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποκλοπές: Άρχισε η συζήτηση για το πόρισμα στη Βουλή

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών κατά την συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής στην Ολομέλεια της Βουλής

 21/10/2022 11:30

Υποκλοπές: Άρχισε η συζήτηση για το πόρισμα στη Βουλή

«Όλα γύρισαν μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση «παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών [ΕΥΠ] ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».

Ο εισηγητής στη συζήτηση της ΝΔ, που ήταν και εισηγητής της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή, τόνισε πως οι καταγγελίες της Αντιπολίτευσης σχετικά με την επισύνδεση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη κατέρρευσαν «σαν χάρτινος πύργος από τραπουλόχαρτα». Τραπουλόχαρτα, γιατί η Αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η αξιωματική προτίμησε να τζογάρει από την αρχή της ιστορίας αυτής, με μετέωρες κατηγορίες προς την Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εργαλειοποιήσει μια υπόθεση επιχειρησιακών κενών και διοικητικής αστοχίας για να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη»

Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προχώρησε σε στείρα αντιπολιτευτική αντιπαράθεση της υπόθεσης για να εξάψει κομματικά πάθη. Τζόγαρε με συνθήματα και τσιτάτα περί σκανδάλου πριν ακόμα ξεκινήσουν οι ελεγκτικές διαδικασίες. Η τοξικότητα, μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε σε τέτοια σημεία ώστε η ίδια να αντιλαμβάνεται τον ρόλο της ως ιεροεξεταστή, ως κήνσορα αλλά και ως δικαστής, προσπαθώντας να ναρκοθετήσει τον ρόλο της Εξεταστικής Επιτροπής, στήνοντας λαϊκά δικαστήρια και διαπομπεύοντας όσους a priori ήθελε ως ενόχους»

Ο κ. Τσαβδαρίδας, μάλιστα υπογράμμισε πως «ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πρωταγωνίστησε σε αυτό τον διαγωνισμό αγανάκτησης, σε μια ακόμα απόπειρά του να αλώσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Όλα όμως γύρισαν μπούμερανγκ. Και κάθε μια κατηγορία που με τόση ευκολία εξαπέλυαν διαψεύστηκε εκκωφαντικά. Καταδίκαζε a priori τον κ. Μητσοτάκη ως υπεύθυνο θεσμικής εκτροπής και υπονόμευσης του δημοκρατικού πολιτεύματος Αλλά αυτό που αποδείχθηκε ήταν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε καμία σχέση με τα όσα εξοργιστικά υποστήριξε ο κ. Τσίπρας» Αντίθετα, παρατήρησε, «ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ακόμα και από το βήμα της Βουλής ότι επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα. Και πριν "αλέκτωρ λαλήσει" διαψεύστηκε πανηγυρικά. Καθώς βεβαιώθηκε στην εξεταστική Επιτροπή ότι η ΕΥΠ επί των ημερών του παρακολουθούσε τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και υπουργό της τότε Κυβέρνησης Στ. Πιτσιόρλα. Μια παρακολούθηση για την οποία με βάση τα κατατεθέντα από τον πρώην και τότε διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη είχε ενημερωθεί και είχε εγκρίνει ο κ. Τσίπρας»

Αναφερόμενος στο πόρισμα της πλειοψηφίας και τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, ο κ. Τσαβδαρίδης, μεταξύ άλλων είπε: «η διαλεύκανση της υπόθεσης αποτελεί ζήτημα τιμής και για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας οι αρχές, ο αξιακός κώδικας και η πολιτική διαδρομή πάντα πρότασσαν την πολιτική διαφάνεια, την προσήλωση στους θεσμούς, για αυτό και αμέσως από την Κυβέρνηση αναλήφθηκαν "κομβικές πρωτοβουλίες" και δεν δόθηκε η δυνατότητα για καμία δικαιολογία σε κανένα ώστε να μπορεί να μιλάει για κυβερνητικό εθελοτυφλισμό, για συγκαλύψεις και άρνηση αυτοκριτικής. Ερευνήθηκαν ενδελεχώς όλες οι πτυχές αυτής της υπόθεσης και αυτά που προέκυψαν ήταν πως η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του κυρίου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ήταν απολύτως νόμιμη, με εμπεριστατωμένο αίτημα της υπηρεσίας υπογεγραμμένο από υπηρεσιακούς παράγοντες και από τον Διοικητή της υπηρεσίας. Τηρήθηκε όλη η νόμιμή διαδικασία για την έκδοση της σχετικής Εισαγγελικής διάταξης. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι το απόρρητο των επικοινωνιών του κυρίου Ανδρουλάκη παραβιάστηκε από οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, πέραν της νόμιμης επισύνδεσης της ΕΥΠ. Προέκυψε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του κυρίου Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό PREDATOR, δεν διενεργήθηκε ούτε από την ΕΥΠ, ούτε από οποιονδήποτε άλλο Ελληνικό δημόσιο φορέα. Το παράνομο και κακόβουλο λογισμικό PREDATOR δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελληνική επικράτεια. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Πρωθυπουργός, κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει οποιαδήποτε ευθύνη για την υπόθεση της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του κυρίου Νίκου Ανδρουλάκη. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκεται και φέρει οποιαδήποτε ευθύνη οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο πέραν της ΕΥΠ. Αποδείχθηκε ότι το γραφείο του Πρωθυπουργό και οι συνεργάτες του δεν γνώριζαν για την άρση του απορρήτου σε οποιοδήποτε στάδιο. Δεν προέκυψε παρακολούθηση εκ μέρους της ΕΥΠ για κανένα πολιτικό πρόσωπο από αυτά που έκαναν αίτηση για να μάθουν αν παρακολουθούνται, συμπεριλαμβανομένου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη».

Η τοποθέτηση της Ευαγγελίας Λιακούλη

«Κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας δεν υπήρχε για να παρακολουθείται ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ήταν ένα εφεύρημα της Νέας Δημοκρατίας, του κ. πρωθυπουργού και όλων όσων συνεπικουρούν το έργο του, μόνο και μόνο για να μπορεί να ελέγξει και να κρατάει σε ομηρία τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και όλη την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των επόμενων εξελίξεων και των επόμενων εκλογών», ανέφερε η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής.

Η κ. Λιακούλη κατέθεσε στα πρακτικά το κείμενο συμπερασμάτων του κόμματός της, σημειώνοντας ότι «σήμερα βιώνουμε την πιο γκρίζα ημέρα αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας», με αλλοίωση βασικών αρχών του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.

«Δεν αισθάνεστε εσείς ντροπή. Ντρεπόμαστε εμείς για λογαριασμό σας», είπε απευθυνόμενη στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Εσείς, η κυβερνητική πλειοψηφία αποφασίσατε και διατάξατε δόλια, καταχρηστικά και αντιθεσμικά ότι και τα πορίσματα θα είναι απόρρητα. Καλούμαστε εμείς οι βουλευτές να μετράμε τα λόγια μας, μη μας ξεφύγει καμιά λέξη που θεωρείται, για εσάς, απόρρητη. Σαν να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας η καρμανιόλα της λογοκρισίας, με το ενδεχόμενο μάλιστα της προσωπικής μας δίωξης. Φροντίσατε να το κάνετε και αυτό. Και την απειλή της κάθειρξης, όπως είπε η αρμόδια… Να πλανάται σήμερα αυτή η πνιγηρή ατμόσφαιρα, που η κυβέρνησή σας δημιούργησε, μέσα στο Κοινοβούλιο μίας δημοκρατικής χώρας», πρόσθεσε.

Ιδίως για τους κανόνες που διέπουν τη σημερινή συζήτηση, η κ. Λιακούλη τόνισε ότι οι βουλευτές καλούνται να γίνουν πρωταγωνιστές βωβού κινηματογράφου, μαριονέττες, σε ένα θέατρο σκιών που τα νήματα κινεί το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως, όμως, προεξόφλησε, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ συνολικά «δεν ήταν ποτέ, δεν θα γίνουν ποτέ βουβές μαριονέττες του οποιουδήποτε συστήματος», γιατί «εποχές λογοκρισίας και απόκρυψης κειμένων από τη δημοσιότητα τις βίωσε κάποτε η Ελλάδα, ήρθε όμως το ΠΑΣΟΚ και αυτό το κατήργησε».

«Δεν αισθάνεστε ίχνος ντροπής να οργανώνετε και να εφαρμόζετε το σχέδιο της σιωπής. Εμείς ντρεπόμαστε και για λογαριασμό σας», επεσήμανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενη στα έδρανα της πλειοψηφίας, και επέμεινε: «Είναι ντροπή να παρακολουθείται από την ελληνική κυβέρνηση ένας ευρωβουλευτής, ένας Έλληνας ευρωβουλευτής, που για χρόνια δίνει μάχες στο εξωτερικό για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Είναι ντροπή να μαθαίνει τυχαία -και όχι στο δικό του Κοινοβούλιο αλλά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- ότι τον παρακολουθούν με κακόβουλο λογισμικό. Είναι ντροπή να παρακολουθείται ένας υποψήφιος αρχηγός ενός κόμματος στη διάρκεια εσωκομματικής διαδικασίας. Είναι ντροπή μεγάλη να θεωρείται σύμπτωση να τον παρακολουθούν δύο συστήματα, ένα παράνομο λογισμικό και η ΕΥΠ. Είναι ντροπή το Σύνταγμα, που έχει κατακτηθεί με αγώνες και αίμα, να ποδοπατιέται με την ειδική συνταγματική μέριμνα περί εθνικής ασφάλειας. Είναι ντροπή να καταστρέφεται ο φάκελος παρακολούθησης την ημέρα που ο πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Είναι ντροπή μία ανεξάρτητη αρχή, η ΑΔΑΕ, να στραγκαλίζεται θεσμικά, να ευτελίζεται διαδικαστικά, γιατί κάνατε ακόμη και πολιτικό μπούλινγκ στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ».

Ξεχωριστές στιγμές στην ομιλία της κ. Λιακούλη ήταν όταν υπογράμμισε ότι θα υπάρξει άμεσα διαδικασία για τα «ανερυθρίαστα ψεύδη» που είχαν καταθέσει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Επίσης, όταν, αναφερόμενη στον πρωθυπουργό, είπε πως αφού «καρατόμησε» τον ανιψιό του και εκδίωξε τον διοικητή της ΕΥΠ, έκανε «τσουλήθρα στο ξυράφι», αφήνοντας βαθιές πληγές στο κεντρώο δημοκρατικό προφίλ του, ο κ. Μητσοτάκης, που τόσο πάσχιζε να δημιουργήσει.

«Όλα γύρισαν μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση «παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών [ΕΥΠ] ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».

Ο εισηγητής στη συζήτηση της ΝΔ, που ήταν και εισηγητής της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή, τόνισε πως οι καταγγελίες της Αντιπολίτευσης σχετικά με την επισύνδεση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη κατέρρευσαν «σαν χάρτινος πύργος από τραπουλόχαρτα». Τραπουλόχαρτα, γιατί η Αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η αξιωματική προτίμησε να τζογάρει από την αρχή της ιστορίας αυτής, με μετέωρες κατηγορίες προς την Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εργαλειοποιήσει μια υπόθεση επιχειρησιακών κενών και διοικητικής αστοχίας για να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη»

Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προχώρησε σε στείρα αντιπολιτευτική αντιπαράθεση της υπόθεσης για να εξάψει κομματικά πάθη. Τζόγαρε με συνθήματα και τσιτάτα περί σκανδάλου πριν ακόμα ξεκινήσουν οι ελεγκτικές διαδικασίες. Η τοξικότητα, μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε σε τέτοια σημεία ώστε η ίδια να αντιλαμβάνεται τον ρόλο της ως ιεροεξεταστή, ως κήνσορα αλλά και ως δικαστής, προσπαθώντας να ναρκοθετήσει τον ρόλο της Εξεταστικής Επιτροπής, στήνοντας λαϊκά δικαστήρια και διαπομπεύοντας όσους a priori ήθελε ως ενόχους»

Ο κ. Τσαβδαρίδας, μάλιστα υπογράμμισε πως «ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πρωταγωνίστησε σε αυτό τον διαγωνισμό αγανάκτησης, σε μια ακόμα απόπειρά του να αλώσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Όλα όμως γύρισαν μπούμερανγκ. Και κάθε μια κατηγορία που με τόση ευκολία εξαπέλυαν διαψεύστηκε εκκωφαντικά. Καταδίκαζε a priori τον κ. Μητσοτάκη ως υπεύθυνο θεσμικής εκτροπής και υπονόμευσης του δημοκρατικού πολιτεύματος Αλλά αυτό που αποδείχθηκε ήταν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε καμία σχέση με τα όσα εξοργιστικά υποστήριξε ο κ. Τσίπρας» Αντίθετα, παρατήρησε, «ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ακόμα και από το βήμα της Βουλής ότι επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα. Και πριν "αλέκτωρ λαλήσει" διαψεύστηκε πανηγυρικά. Καθώς βεβαιώθηκε στην εξεταστική Επιτροπή ότι η ΕΥΠ επί των ημερών του παρακολουθούσε τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και υπουργό της τότε Κυβέρνησης Στ. Πιτσιόρλα. Μια παρακολούθηση για την οποία με βάση τα κατατεθέντα από τον πρώην και τότε διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη είχε ενημερωθεί και είχε εγκρίνει ο κ. Τσίπρας»

Αναφερόμενος στο πόρισμα της πλειοψηφίας και τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, ο κ. Τσαβδαρίδης, μεταξύ άλλων είπε: «η διαλεύκανση της υπόθεσης αποτελεί ζήτημα τιμής και για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας οι αρχές, ο αξιακός κώδικας και η πολιτική διαδρομή πάντα πρότασσαν την πολιτική διαφάνεια, την προσήλωση στους θεσμούς, για αυτό και αμέσως από την Κυβέρνηση αναλήφθηκαν "κομβικές πρωτοβουλίες" και δεν δόθηκε η δυνατότητα για καμία δικαιολογία σε κανένα ώστε να μπορεί να μιλάει για κυβερνητικό εθελοτυφλισμό, για συγκαλύψεις και άρνηση αυτοκριτικής. Ερευνήθηκαν ενδελεχώς όλες οι πτυχές αυτής της υπόθεσης και αυτά που προέκυψαν ήταν πως η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του κυρίου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ήταν απολύτως νόμιμη, με εμπεριστατωμένο αίτημα της υπηρεσίας υπογεγραμμένο από υπηρεσιακούς παράγοντες και από τον Διοικητή της υπηρεσίας. Τηρήθηκε όλη η νόμιμή διαδικασία για την έκδοση της σχετικής Εισαγγελικής διάταξης. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι το απόρρητο των επικοινωνιών του κυρίου Ανδρουλάκη παραβιάστηκε από οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, πέραν της νόμιμης επισύνδεσης της ΕΥΠ. Προέκυψε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του κυρίου Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό PREDATOR, δεν διενεργήθηκε ούτε από την ΕΥΠ, ούτε από οποιονδήποτε άλλο Ελληνικό δημόσιο φορέα. Το παράνομο και κακόβουλο λογισμικό PREDATOR δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελληνική επικράτεια. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Πρωθυπουργός, κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει οποιαδήποτε ευθύνη για την υπόθεση της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του κυρίου Νίκου Ανδρουλάκη. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκεται και φέρει οποιαδήποτε ευθύνη οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο πέραν της ΕΥΠ. Αποδείχθηκε ότι το γραφείο του Πρωθυπουργό και οι συνεργάτες του δεν γνώριζαν για την άρση του απορρήτου σε οποιοδήποτε στάδιο. Δεν προέκυψε παρακολούθηση εκ μέρους της ΕΥΠ για κανένα πολιτικό πρόσωπο από αυτά που έκαναν αίτηση για να μάθουν αν παρακολουθούνται, συμπεριλαμβανομένου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη».

Η τοποθέτηση της Ευαγγελίας Λιακούλη

«Κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας δεν υπήρχε για να παρακολουθείται ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ήταν ένα εφεύρημα της Νέας Δημοκρατίας, του κ. πρωθυπουργού και όλων όσων συνεπικουρούν το έργο του, μόνο και μόνο για να μπορεί να ελέγξει και να κρατάει σε ομηρία τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και όλη την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των επόμενων εξελίξεων και των επόμενων εκλογών», ανέφερε η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής.

Η κ. Λιακούλη κατέθεσε στα πρακτικά το κείμενο συμπερασμάτων του κόμματός της, σημειώνοντας ότι «σήμερα βιώνουμε την πιο γκρίζα ημέρα αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας», με αλλοίωση βασικών αρχών του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.

«Δεν αισθάνεστε εσείς ντροπή. Ντρεπόμαστε εμείς για λογαριασμό σας», είπε απευθυνόμενη στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Εσείς, η κυβερνητική πλειοψηφία αποφασίσατε και διατάξατε δόλια, καταχρηστικά και αντιθεσμικά ότι και τα πορίσματα θα είναι απόρρητα. Καλούμαστε εμείς οι βουλευτές να μετράμε τα λόγια μας, μη μας ξεφύγει καμιά λέξη που θεωρείται, για εσάς, απόρρητη. Σαν να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας η καρμανιόλα της λογοκρισίας, με το ενδεχόμενο μάλιστα της προσωπικής μας δίωξης. Φροντίσατε να το κάνετε και αυτό. Και την απειλή της κάθειρξης, όπως είπε η αρμόδια… Να πλανάται σήμερα αυτή η πνιγηρή ατμόσφαιρα, που η κυβέρνησή σας δημιούργησε, μέσα στο Κοινοβούλιο μίας δημοκρατικής χώρας», πρόσθεσε.

Ιδίως για τους κανόνες που διέπουν τη σημερινή συζήτηση, η κ. Λιακούλη τόνισε ότι οι βουλευτές καλούνται να γίνουν πρωταγωνιστές βωβού κινηματογράφου, μαριονέττες, σε ένα θέατρο σκιών που τα νήματα κινεί το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως, όμως, προεξόφλησε, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ συνολικά «δεν ήταν ποτέ, δεν θα γίνουν ποτέ βουβές μαριονέττες του οποιουδήποτε συστήματος», γιατί «εποχές λογοκρισίας και απόκρυψης κειμένων από τη δημοσιότητα τις βίωσε κάποτε η Ελλάδα, ήρθε όμως το ΠΑΣΟΚ και αυτό το κατήργησε».

«Δεν αισθάνεστε ίχνος ντροπής να οργανώνετε και να εφαρμόζετε το σχέδιο της σιωπής. Εμείς ντρεπόμαστε και για λογαριασμό σας», επεσήμανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενη στα έδρανα της πλειοψηφίας, και επέμεινε: «Είναι ντροπή να παρακολουθείται από την ελληνική κυβέρνηση ένας ευρωβουλευτής, ένας Έλληνας ευρωβουλευτής, που για χρόνια δίνει μάχες στο εξωτερικό για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Είναι ντροπή να μαθαίνει τυχαία -και όχι στο δικό του Κοινοβούλιο αλλά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- ότι τον παρακολουθούν με κακόβουλο λογισμικό. Είναι ντροπή να παρακολουθείται ένας υποψήφιος αρχηγός ενός κόμματος στη διάρκεια εσωκομματικής διαδικασίας. Είναι ντροπή μεγάλη να θεωρείται σύμπτωση να τον παρακολουθούν δύο συστήματα, ένα παράνομο λογισμικό και η ΕΥΠ. Είναι ντροπή το Σύνταγμα, που έχει κατακτηθεί με αγώνες και αίμα, να ποδοπατιέται με την ειδική συνταγματική μέριμνα περί εθνικής ασφάλειας. Είναι ντροπή να καταστρέφεται ο φάκελος παρακολούθησης την ημέρα που ο πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, προσφεύγει στη δικαιοσύνη. Είναι ντροπή μία ανεξάρτητη αρχή, η ΑΔΑΕ, να στραγκαλίζεται θεσμικά, να ευτελίζεται διαδικαστικά, γιατί κάνατε ακόμη και πολιτικό μπούλινγκ στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ».

Ξεχωριστές στιγμές στην ομιλία της κ. Λιακούλη ήταν όταν υπογράμμισε ότι θα υπάρξει άμεσα διαδικασία για τα «ανερυθρίαστα ψεύδη» που είχαν καταθέσει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Επίσης, όταν, αναφερόμενη στον πρωθυπουργό, είπε πως αφού «καρατόμησε» τον ανιψιό του και εκδίωξε τον διοικητή της ΕΥΠ, έκανε «τσουλήθρα στο ξυράφι», αφήνοντας βαθιές πληγές στο κεντρώο δημοκρατικό προφίλ του, ο κ. Μητσοτάκης, που τόσο πάσχιζε να δημιουργήσει.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία