Ζαχαροπλαστείο Ελληνικόν: Γεύσεις από τα σπάργανα της ελληνικής παράδοσης
04/04/2023 12:55
04/04/2023 12:55
Γεύσεις παραδοσιακές, αυθεντικές, ατόφιες και αναλλοίωτες στο πέρασμα των ετών. Αυτές οι λέξεις θα μπορούσαν ίσως να περιγράψουν την πορεία του ζαχαροπλαστείου Ελληνικόν και την ιστορία που έχει γράψει στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ωστόσο και πάλι μοιάζουν «φτωχές».
Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1938, σε μία Θεσσαλονίκη πολύ διαφορετική από τη σημερινή, όπου η ζαχαροπλαστική δεν απολάμβανε την αίγλη που απολαμβάνει σήμερα. Ο Γεώργιος Πάντσιος έκανε την αρχή, δημιουργώντας το ζαχαροπλαστείο «Εθνικόν» που γρήγορα έμελλε να συστήσει στους Θεσσαλονικείς γεύσεις που δεν είχαν γευτεί ποτέ ξανά. Χειροποίητο παγωτό με φρέσκο γάλα και αγνά υλικά, σοκολατίνες αμυγδάλου, πάστες και τούρτες συνέθεταν την τότε γκάμα του ζαχαροπλαστείου, που είχε φέρει επανάσταση στη ζαχαροπλαστική της πόλης.
Μετά τον πόλεμο, μετονομάστηκε σε «Ελληνικόν» και συνέχισε ακάθεκτο να προσφέρει στους Θεσσαλονικείς γεύσεις μοναδικές, που είχαν αρχίσει πια να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Το Ελληνικόν ήταν αυτό που μας σύστησε ήδη από το 1960 τα τόσο δημοφιλή σήμερα μακαρόν – μία από τις πολλές καινοτομίες του.
Τα ηνία ανέλαβε αργότερα η κόρη του ΆσπαΠάντσιου, η οποία όχι μόνο κατάφερε να φέρει το ζαχαροπλαστείο στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών, αλλά και να αποτελέσει «σταθερά» για τη Θεσσαλονίκη. Μία γυναίκα εξαιρετικά ευφυής και με μεγάλο μεράκι για τη δουλειά της, όπως και η κόρη της Χαρά Κυρίτση, που έχει αναλάβει πλέον την επιχείρηση και δίνει «ψυχή» στο ζαχαροπλαστείο.
Το ζαχαροπλαστείο Ελληνικόν είναι επίσης μία ιδανική επιλογή και για τις πασχαλινές μας αγορές, καθώς η ίδια του η πορεία σκιαγραφεί αυτή την αγάπη στις παραδοσιακές και ατόφιες γεύσεις.
Στις βιτρίνες του θα δείτε να φιγουράρουν μόνο χειροποίητα προϊόντα, όπως αφράτα τσουρέκια, σοκολατένια αυγά σε μοναδικά σχέδια, πλήθος νηστίσιμων γλυκών, όπως ο μπακλαβάς, αλλά και τα κλασικά κόκκινα αυγά - ζωγραφισμένα όμως στο χέρι.
Αυγά που είναι μικρά καλλιτεχνήματα που θα κάνουν τη διαφορά στο πασχαλινό σας τραπέζι. Όλα φτιαγμένα με το μεράκι και την αγάπη της ομάδας του ζαχαροπλαστείου Ελληνικόν.
Φυσικά, θα βρείτε και όλες τις διαχρονικά αγαπημένες γεύσεις, όπως τη σοκολατίνα αμυγδάλου, την αντίκα, όπως την αποκαλούν οι πελάτες, καθώς υπάρχει από την πρώτη μέρα λειτουργίας του καταστήματος, το φημισμένο παγωτό σε 40 και πλέον γεύσεις, το οποίο επίσης αποτέλεσε θεμέλιο λίθο για την επιτυχία του ζαχαροπλαστείου ήδη από το 1935, το αρμενοβίλ που όμοιό του δεν θα βρείτε αλλού, αλλά και τις παραδοσιακές χειροποίητες πίτες με κιμά, τυρί, σπανάκι και πράσο, που το Ελληνικόν διατηρεί αναλλοίωτες στο πέρασμα των ετών.
Ως το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνικόν αποτελεί πια αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Θεσσαλονικέων, καθώς δεν έχει σταματήσει στιγμή να μας προσφέρει γεύσεις μεστές, αγνές και νοσταλγικές – γεύσεις ελληνικές, με την παράδοση να κρατά τα σκήπτρα και τη σύγχρονη τεχνογνωσία να τις απογειώνει. Ένας γλυκός μονόδρομος, που οδηγεί στο νούμερο 209 της Βασιλίσσης Όλγας.
Γεύσεις παραδοσιακές, αυθεντικές, ατόφιες και αναλλοίωτες στο πέρασμα των ετών. Αυτές οι λέξεις θα μπορούσαν ίσως να περιγράψουν την πορεία του ζαχαροπλαστείου Ελληνικόν και την ιστορία που έχει γράψει στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ωστόσο και πάλι μοιάζουν «φτωχές».
Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1938, σε μία Θεσσαλονίκη πολύ διαφορετική από τη σημερινή, όπου η ζαχαροπλαστική δεν απολάμβανε την αίγλη που απολαμβάνει σήμερα. Ο Γεώργιος Πάντσιος έκανε την αρχή, δημιουργώντας το ζαχαροπλαστείο «Εθνικόν» που γρήγορα έμελλε να συστήσει στους Θεσσαλονικείς γεύσεις που δεν είχαν γευτεί ποτέ ξανά. Χειροποίητο παγωτό με φρέσκο γάλα και αγνά υλικά, σοκολατίνες αμυγδάλου, πάστες και τούρτες συνέθεταν την τότε γκάμα του ζαχαροπλαστείου, που είχε φέρει επανάσταση στη ζαχαροπλαστική της πόλης.
Μετά τον πόλεμο, μετονομάστηκε σε «Ελληνικόν» και συνέχισε ακάθεκτο να προσφέρει στους Θεσσαλονικείς γεύσεις μοναδικές, που είχαν αρχίσει πια να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Το Ελληνικόν ήταν αυτό που μας σύστησε ήδη από το 1960 τα τόσο δημοφιλή σήμερα μακαρόν – μία από τις πολλές καινοτομίες του.
Τα ηνία ανέλαβε αργότερα η κόρη του ΆσπαΠάντσιου, η οποία όχι μόνο κατάφερε να φέρει το ζαχαροπλαστείο στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών, αλλά και να αποτελέσει «σταθερά» για τη Θεσσαλονίκη. Μία γυναίκα εξαιρετικά ευφυής και με μεγάλο μεράκι για τη δουλειά της, όπως και η κόρη της Χαρά Κυρίτση, που έχει αναλάβει πλέον την επιχείρηση και δίνει «ψυχή» στο ζαχαροπλαστείο.
Το ζαχαροπλαστείο Ελληνικόν είναι επίσης μία ιδανική επιλογή και για τις πασχαλινές μας αγορές, καθώς η ίδια του η πορεία σκιαγραφεί αυτή την αγάπη στις παραδοσιακές και ατόφιες γεύσεις.
Στις βιτρίνες του θα δείτε να φιγουράρουν μόνο χειροποίητα προϊόντα, όπως αφράτα τσουρέκια, σοκολατένια αυγά σε μοναδικά σχέδια, πλήθος νηστίσιμων γλυκών, όπως ο μπακλαβάς, αλλά και τα κλασικά κόκκινα αυγά - ζωγραφισμένα όμως στο χέρι.
Αυγά που είναι μικρά καλλιτεχνήματα που θα κάνουν τη διαφορά στο πασχαλινό σας τραπέζι. Όλα φτιαγμένα με το μεράκι και την αγάπη της ομάδας του ζαχαροπλαστείου Ελληνικόν.
Φυσικά, θα βρείτε και όλες τις διαχρονικά αγαπημένες γεύσεις, όπως τη σοκολατίνα αμυγδάλου, την αντίκα, όπως την αποκαλούν οι πελάτες, καθώς υπάρχει από την πρώτη μέρα λειτουργίας του καταστήματος, το φημισμένο παγωτό σε 40 και πλέον γεύσεις, το οποίο επίσης αποτέλεσε θεμέλιο λίθο για την επιτυχία του ζαχαροπλαστείου ήδη από το 1935, το αρμενοβίλ που όμοιό του δεν θα βρείτε αλλού, αλλά και τις παραδοσιακές χειροποίητες πίτες με κιμά, τυρί, σπανάκι και πράσο, που το Ελληνικόν διατηρεί αναλλοίωτες στο πέρασμα των ετών.
Ως το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνικόν αποτελεί πια αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Θεσσαλονικέων, καθώς δεν έχει σταματήσει στιγμή να μας προσφέρει γεύσεις μεστές, αγνές και νοσταλγικές – γεύσεις ελληνικές, με την παράδοση να κρατά τα σκήπτρα και τη σύγχρονη τεχνογνωσία να τις απογειώνει. Ένας γλυκός μονόδρομος, που οδηγεί στο νούμερο 209 της Βασιλίσσης Όλγας.
ΣΧΟΛΙΑ