Ζαχαροπλαστείο Ελληνικόν: Το πιο παλιό ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης, στη Βασιλίσσης Όλγας, συνεχίζει τις γλυκές δημιουργίες καθημερινά
25/11/2024 17:00
25/11/2024 17:00
Στο νούμερο 209 της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, στο δρόμο όπου βρίσκονται όλες οι παλιές βίλλες της πόλης, λειτουργεί, από το 1938, το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης, το «Ελληνικόν». Όλοι το έχουμε δει κι έχουμε θαυμάσει τις δημιουργίες του. Οι περισσότεροι έχουμε δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά τα εξαιρετικά του ροδίνια και τα άλλα παλαιού τύπου γλυκά του, για τα οποία φημίζεται. Πολλοί το αγαπούν για το Armenonville του, που είναι πραγματικά ξεχωριστό. Η ιστορία του πάει 89 χρόνια πίσω κι αφορά κόσμο, κατοίκους κι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, σχεδόν ενός αιώνα. Κι αυτό, από μόνο του, είναι εντυπωσιακό!
Από το 1935 κρατά η ιστορία του Ζαχαροπλαστείου «Ελληνικόν» και είναι μία ιστορία, που έχει φυσικά επηρεαστεί κι από την Κατοχή και τα χρόνια του πολέμου. Τι εννοούμε; Η αρχική ονομασία του Ζαχαροπλαστείου, που άνοιξε το 1935 απέναντι από τη Villa Bilanca, στη Βασιλίσσης Όλγας, ήταν «Εθνικόν». Με την έλευση του τραμ από το σημείο μετακόμισε, το 1938, λίγο πιο δίπλα και όταν ήρθε ο Πόλεμος, αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά του σε «Ελληνικόν».
Αρχικός ιδιοκτήτης ο Γεώργιος Πάντσιος, μαζί με τον τότε συνέταιρό του, σε μία εποχή που ελάχιστα ζαχαροπλαστεία υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη, όπως ελάχιστα ήταν και τα γλυκά που παράγονταν. Παγωτό, αμυγδαλωτά, κουλουράκια και λίγες πάστες, πτι φουρ, σοκολατάκια, κουραμπιέδες και σαβαγιάρ, αλλά και μπισκότα βανίλιας και τρίγωνα, ήταν μέσα τα βασικά είδη του «Ελληνικόν». Ακόμη μάλιστα υπάρχει, η φωτογραφία του ιδιοκτήτη με το «τιμολόγιο» (σ.σ. έτσι ονομαζόταν τότε ο κατάλογος), για να το πιστοποιεί.
Από το 1967 κι έπειτα, στο τιμόνι της επιχείρησης βρέθηκε η κόρη του αρχικού ιδιοκτήτη, Άσπα Πάντσιου, ενώ από το 2000 ανέλαβε και η κόρη της, Χαρά Κυρίτση, επισφραγίζοντας την τρίτη γενιά ιδιοκτητών και με την επιχείρηση να κλείνει, σήμερα, τα 89 έτη λειτουργίας, ως το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο στην πόλη.
Από τις πόρτες του έχουν περάσει πολλοί ηθοποιοί, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Τζένη Καρέζη κι ο Κώστας Καζάκος, τραγουδιστές, όπως η Χάρις Αλεξίου, ζωγράφοι, πολιτικοί κι άλλοι επιφανείς, ακόμη κι ο Γάλλος στρατηγός και πολιτικός, Σαρλ ντε Γκωλ, στα χρόνια του πολέμου. Κόσμος, σχεδόν ενός αιώνα και η χαρά κι επιτυχία του καταστήματος είναι, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια, οι νέες γενιές που περνούν με τις οικογένειές τους, ενώ χρόνια πριν, σύχναζαν στο «Ελληνικόν» με τους παππούδες τους.
Πληθωρική, με μπρίο κι άφθονο χιούμορ, η Άσπα Πάντσιου θα σας κάνει να νιώσετε σαν στο σπίτι σας και μαζί με την κόρη της Χαρά και το προσωπικό του καταστήματος, θα σας προτείνουν τα πιο νόστιμα γλυκά.
Το «Ελληνικόν», φημίζεται όλα αυτά τα χρόνια, για το παγωτό του. Ξέρουμε, είναι χειμώνας τώρα, αλλά ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί στις παλαιού τύπου γεύσεις του, όπως κρέμα, σοκολάτα, φράουλα, λεμόνι και πραλίνα. Ξέροντας μάλιστα ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από την αρχική συνταγή, στη μεγάλη ποικιλία νέων γεύσεων. Διαθέτουν περίπου 50 γεύσεις συνολικά το καλοκαίρι με την κρέμα παρφέ και τη σοκολάτα να ξεχωρίζουν όπως και το ημιπαγωμένο Αρμενονβίλ τους.
Τα καρυδάτα (σ.σ. οι γνωστοί εργολάβοι, όπως τους φτιάχνουν εδώ), τα σιροπιαστά, οι παλιές πάστες, όπως η «Μαρκησία», τα εκλέρ και τα εκλέρ μόκας, τα φημισμένα μικρά και μεγάλα ροδίνια τους, τα προφιτερόλ, είναι κάποιοι από παλιά προϊόντα του «Ελληνικόν», που εξακολουθούν να γίνονται ανάρπαστα και να έχουν ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση, τα τελευταία χρόνια.
Όλα αυτά τα χρόνια, οι συνταγές παραμένουν ίδιες, όπως και τα αγνά υλικά και οι προμηθευτές τους, που είναι σταθεροί, εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεν θα βρείτε συστατικά όπως έτοιμες σκόνες, αλλά μόνο καθαρές γεύσεις, χωρίς πειραματισμούς, με πίστη στην οικογενειακή παράδοση, που θέλει ό,τι καλύτερο για τους πελάτες του Ζαχαροπλαστείου. Άλλωστε, αυτό είναι που κάνει το «Ελληνικόν» να ξεχωρίζει από άλλα ζαχαροπλαστεία: η προσήλωση στην παράδοση και τις παλιές, αυθεντικές, πρώτες ύλες.
Στα πιο σύγχρονα γλυκά, τα macarons των τελευταίων ετών, το tiramisou και το cheesecake, οι σοκολατόπιτες, τα brownies και η black forest, που αγαπιέται ιδιαίτερα. Ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα σε ζουμερά κεράσια, στο βελούδινο κέικ σοκολάτας και σε λεπτές στρώσεις σαντιγί και σε κάθε κουταλιά, νιώθετε την απολαυστική γεύση των γλυκών κερασιών, με τον πλούτο της σοκολάτας.
Δοκιμάστε, οπωσδήποτε, τα «καμμένα της Άσπας» - τα διπλοφουρνιστά κουλουράκια του «Ελληνικόν» με τα οποία γίνεται, κυριολεκτικά, χαμός - και τα πτι φουρ, με μαρμελάδα, φράουλα ή λεμόνι, αλλά και τις χωριάτικες πίτες, στα αλμυρά, που ανοίγονται και φτιάχνονται αποκλειστικά το χέρι και περιλαμβάνουν κιμά, τυρί, σπανάκι και πράσο. Όλα παρασκευασμένα με αγνά υλικά, όπως φρέσκο βούτυρο και καλό λάδι, όπως παλιά.
Ειδικά τις ημέρες των γιορτών, το χώρο του «Ελληνικόν» θα κατακλύσουν τα παραδοσιακά αγαπημένα μελομακάρονα, οι αρωματικοί κουραμπιέδες, τα λαχταριστά σιροπιαστά, οι βασιλόπιτες αλλά και η δική τους, εξαιρετική τριφτή βασιλόπιτα, που θα κυκλοφορήσει από τις αρχές του Δεκέμβρη.
Όλα τα είδη του Ζαχαροπλαστείου «Το Ελληνικόν», μπορείτε να τα απολαύσετε κι επί τόπου, στα τραπεζάκια του χώρου, συνδυάζοντας τον πρωινό ή απογευματινό σας καφέ και το τσάι σας, με το γλυκό ή το αλμυρό σας σνακ.
H Χαρά θα σας μυήσει στο μεράκι και τη δική της φρέσκια πινελιά στη ζαχαροπλαστική και η Άσπα, θα σας καλέσει να διαλέξετε όποιο γλυκό «σας βλέπει», όταν μπείτε στο μαγαζί. Μπορεί οι προτάσεις να είναι άφθονες, αλλά ο καθένας έχει το δικό του αγαπημένο γλυκό! Εσείς, ποιο λέτε να γίνει το δικό σας; Ελάτε στο «Ελληνικόν», για να το ανακαλύψετε!
Tip: Το κατάστημα λειτουργεί Δευτέρα έως Κυριακή 07.30 – 23.30
Διεύθυνση: Βασιλίσσης Όλγας 209
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 411133
Στο νούμερο 209 της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, στο δρόμο όπου βρίσκονται όλες οι παλιές βίλλες της πόλης, λειτουργεί, από το 1938, το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης, το «Ελληνικόν». Όλοι το έχουμε δει κι έχουμε θαυμάσει τις δημιουργίες του. Οι περισσότεροι έχουμε δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά τα εξαιρετικά του ροδίνια και τα άλλα παλαιού τύπου γλυκά του, για τα οποία φημίζεται. Πολλοί το αγαπούν για το Armenonville του, που είναι πραγματικά ξεχωριστό. Η ιστορία του πάει 89 χρόνια πίσω κι αφορά κόσμο, κατοίκους κι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, σχεδόν ενός αιώνα. Κι αυτό, από μόνο του, είναι εντυπωσιακό!
Από το 1935 κρατά η ιστορία του Ζαχαροπλαστείου «Ελληνικόν» και είναι μία ιστορία, που έχει φυσικά επηρεαστεί κι από την Κατοχή και τα χρόνια του πολέμου. Τι εννοούμε; Η αρχική ονομασία του Ζαχαροπλαστείου, που άνοιξε το 1935 απέναντι από τη Villa Bilanca, στη Βασιλίσσης Όλγας, ήταν «Εθνικόν». Με την έλευση του τραμ από το σημείο μετακόμισε, το 1938, λίγο πιο δίπλα και όταν ήρθε ο Πόλεμος, αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά του σε «Ελληνικόν».
Αρχικός ιδιοκτήτης ο Γεώργιος Πάντσιος, μαζί με τον τότε συνέταιρό του, σε μία εποχή που ελάχιστα ζαχαροπλαστεία υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη, όπως ελάχιστα ήταν και τα γλυκά που παράγονταν. Παγωτό, αμυγδαλωτά, κουλουράκια και λίγες πάστες, πτι φουρ, σοκολατάκια, κουραμπιέδες και σαβαγιάρ, αλλά και μπισκότα βανίλιας και τρίγωνα, ήταν μέσα τα βασικά είδη του «Ελληνικόν». Ακόμη μάλιστα υπάρχει, η φωτογραφία του ιδιοκτήτη με το «τιμολόγιο» (σ.σ. έτσι ονομαζόταν τότε ο κατάλογος), για να το πιστοποιεί.
Από το 1967 κι έπειτα, στο τιμόνι της επιχείρησης βρέθηκε η κόρη του αρχικού ιδιοκτήτη, Άσπα Πάντσιου, ενώ από το 2000 ανέλαβε και η κόρη της, Χαρά Κυρίτση, επισφραγίζοντας την τρίτη γενιά ιδιοκτητών και με την επιχείρηση να κλείνει, σήμερα, τα 89 έτη λειτουργίας, ως το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο στην πόλη.
Από τις πόρτες του έχουν περάσει πολλοί ηθοποιοί, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Τζένη Καρέζη κι ο Κώστας Καζάκος, τραγουδιστές, όπως η Χάρις Αλεξίου, ζωγράφοι, πολιτικοί κι άλλοι επιφανείς, ακόμη κι ο Γάλλος στρατηγός και πολιτικός, Σαρλ ντε Γκωλ, στα χρόνια του πολέμου. Κόσμος, σχεδόν ενός αιώνα και η χαρά κι επιτυχία του καταστήματος είναι, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια, οι νέες γενιές που περνούν με τις οικογένειές τους, ενώ χρόνια πριν, σύχναζαν στο «Ελληνικόν» με τους παππούδες τους.
Πληθωρική, με μπρίο κι άφθονο χιούμορ, η Άσπα Πάντσιου θα σας κάνει να νιώσετε σαν στο σπίτι σας και μαζί με την κόρη της Χαρά και το προσωπικό του καταστήματος, θα σας προτείνουν τα πιο νόστιμα γλυκά.
Το «Ελληνικόν», φημίζεται όλα αυτά τα χρόνια, για το παγωτό του. Ξέρουμε, είναι χειμώνας τώρα, αλλά ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί στις παλαιού τύπου γεύσεις του, όπως κρέμα, σοκολάτα, φράουλα, λεμόνι και πραλίνα. Ξέροντας μάλιστα ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από την αρχική συνταγή, στη μεγάλη ποικιλία νέων γεύσεων. Διαθέτουν περίπου 50 γεύσεις συνολικά το καλοκαίρι με την κρέμα παρφέ και τη σοκολάτα να ξεχωρίζουν όπως και το ημιπαγωμένο Αρμενονβίλ τους.
Τα καρυδάτα (σ.σ. οι γνωστοί εργολάβοι, όπως τους φτιάχνουν εδώ), τα σιροπιαστά, οι παλιές πάστες, όπως η «Μαρκησία», τα εκλέρ και τα εκλέρ μόκας, τα φημισμένα μικρά και μεγάλα ροδίνια τους, τα προφιτερόλ, είναι κάποιοι από παλιά προϊόντα του «Ελληνικόν», που εξακολουθούν να γίνονται ανάρπαστα και να έχουν ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση, τα τελευταία χρόνια.
Όλα αυτά τα χρόνια, οι συνταγές παραμένουν ίδιες, όπως και τα αγνά υλικά και οι προμηθευτές τους, που είναι σταθεροί, εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεν θα βρείτε συστατικά όπως έτοιμες σκόνες, αλλά μόνο καθαρές γεύσεις, χωρίς πειραματισμούς, με πίστη στην οικογενειακή παράδοση, που θέλει ό,τι καλύτερο για τους πελάτες του Ζαχαροπλαστείου. Άλλωστε, αυτό είναι που κάνει το «Ελληνικόν» να ξεχωρίζει από άλλα ζαχαροπλαστεία: η προσήλωση στην παράδοση και τις παλιές, αυθεντικές, πρώτες ύλες.
Στα πιο σύγχρονα γλυκά, τα macarons των τελευταίων ετών, το tiramisou και το cheesecake, οι σοκολατόπιτες, τα brownies και η black forest, που αγαπιέται ιδιαίτερα. Ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα σε ζουμερά κεράσια, στο βελούδινο κέικ σοκολάτας και σε λεπτές στρώσεις σαντιγί και σε κάθε κουταλιά, νιώθετε την απολαυστική γεύση των γλυκών κερασιών, με τον πλούτο της σοκολάτας.
Δοκιμάστε, οπωσδήποτε, τα «καμμένα της Άσπας» - τα διπλοφουρνιστά κουλουράκια του «Ελληνικόν» με τα οποία γίνεται, κυριολεκτικά, χαμός - και τα πτι φουρ, με μαρμελάδα, φράουλα ή λεμόνι, αλλά και τις χωριάτικες πίτες, στα αλμυρά, που ανοίγονται και φτιάχνονται αποκλειστικά το χέρι και περιλαμβάνουν κιμά, τυρί, σπανάκι και πράσο. Όλα παρασκευασμένα με αγνά υλικά, όπως φρέσκο βούτυρο και καλό λάδι, όπως παλιά.
Ειδικά τις ημέρες των γιορτών, το χώρο του «Ελληνικόν» θα κατακλύσουν τα παραδοσιακά αγαπημένα μελομακάρονα, οι αρωματικοί κουραμπιέδες, τα λαχταριστά σιροπιαστά, οι βασιλόπιτες αλλά και η δική τους, εξαιρετική τριφτή βασιλόπιτα, που θα κυκλοφορήσει από τις αρχές του Δεκέμβρη.
Όλα τα είδη του Ζαχαροπλαστείου «Το Ελληνικόν», μπορείτε να τα απολαύσετε κι επί τόπου, στα τραπεζάκια του χώρου, συνδυάζοντας τον πρωινό ή απογευματινό σας καφέ και το τσάι σας, με το γλυκό ή το αλμυρό σας σνακ.
H Χαρά θα σας μυήσει στο μεράκι και τη δική της φρέσκια πινελιά στη ζαχαροπλαστική και η Άσπα, θα σας καλέσει να διαλέξετε όποιο γλυκό «σας βλέπει», όταν μπείτε στο μαγαζί. Μπορεί οι προτάσεις να είναι άφθονες, αλλά ο καθένας έχει το δικό του αγαπημένο γλυκό! Εσείς, ποιο λέτε να γίνει το δικό σας; Ελάτε στο «Ελληνικόν», για να το ανακαλύψετε!
Tip: Το κατάστημα λειτουργεί Δευτέρα έως Κυριακή 07.30 – 23.30
Διεύθυνση: Βασιλίσσης Όλγας 209
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 411133
ΣΧΟΛΙΑ