Ζαΐρ 79: Το μεζεδοπωλείο της Κάτω Τούμπας, που από το 1979 παραμένει πιστό στη ρετρό παράδοση
06/11/2023 13:35
06/11/2023 13:35
To Μεζεδοπωλείο «Ζαϊρ 79», στο νούμερο 26 της οδού Ίμβρου στην Κάτω Τούμπα, αποτελεί ένα από τα πιο καθαρά παραδοσιακά στέκια της πόλης, με 44 χρόνια συνεχούς παρουσίας στη γαστρονομική της ιστορία. Έχοντας ανοίξει το 1979 από τον Κοσμά Κάτσικα, πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη, Χαράλαμπου Κάτσικα, που συνεχίζει σήμερα την παράδοση με τη σύζυγό του Ειρήνη στο πλευρό του, έχει αποτελέσει, όλα αυτά τα χρόνια, σημείο αναφοράς για εκατοντάδες φοιτητές αρχικά και στη συνέχεια για τις οικογένειες των ίδιων αλλά και για πολλούς ακόμη θαμώνες.
Διατηρεί σχεδόν αυτούσια την ατμόσφαιρα του παραδοσιακού καφενείου με πινελιές σύγχρονης αισθητικής κι αποτελεί, αναμφισβήτητα, ένα από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία της ευρύτερης περιοχής. Τόσο για το πλούσιο μενού του, όσο και για τη σταθερότητα και πίστη στην αρχική του φιλοσοφία, που δεν είναι άλλη από το να νιώθει ο κάθε επισκέπτης σαν στο σπίτι του, χάρη στις καλομαγειρεμένες, σπιτικές συνταγές του.
Το σημερινό μεζεδοπωλείο «Ζαϊρ» άνοιξε το 1979 ως καφενείο και για χρόνια παρέμεινε ιδιαίτερα αγαπητό σε φοιτητές από όλη την πόλη, που το είχαν κάνει στέκι τους. Πήρε το όνομά του από το Ζαϊρ της Αφρικής, όπου είχε ζήσει για 16 χρόνια ο πρώτος του ιδιοκτήτης κι αποτέλεσε επίσης στέκι για Θεσσαλονικείς που είχαν ζήσει ή ζούσαν στην ίδια περιοχή, όταν επισκέπτονταν την πόλη.
Ως καφενείο σέρβιρε μικρούς μεζέδες, όπως αχνιστά ψαράκια, αλίπαστα, τυριά, λουκάνικο κι απλή σαλάτα τομάτα κι αγγούρι και ήταν ιδανικό και για καφέ, αλλά και για ένα ουζάκι ή τσίπουρο με μεζέ, καθώς και για τάβλι και χαρτιά, για τους λάτρεις του είδους.
Το 1995 πέρασε στην ευθύνη του σημερινού ιδιοκτήτη, Χαράλαμπου, γιου του ιδρυτή του και λειτουργεί, σήμερα, με την πολύτιμη βοήθεια και της συζύγου του, Ειρήνης, στην κουζίνα.
Στο «Ζαϊρ» συχνάζει, πλέον, κόσμος κάθε ηλικίας κι από κάθε περιοχή της Θεσσαλονίκης κι εκτός αυτής, που βρίσκει στο φιλικό του χώρο -διακοσμημένο με τα χρώματα της σημαίας του Ζαϊρ, στο ήσυχο στενό με δέντρα όπου βρίσκεται- και στα πρόσχαρα πρόσωπα των ιδιοκτητών του, ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά στέκια της πόλης κι ό,τι αναζητά κανείς, σε ένα μεζεδοπωλείο, με value for money προτάσεις και υπηρεσίες.
Η φιλοσοφία του «Ζαϊρ» είναι αυτή ενός παραδοσιακού μεζεδοπωλείου, με συνταγές επηρεασμένες κι από τη μικρασιάτικη καταγωγή του ιδιοκτήτη από πλευράς της μητέρας του, χωρίς γκουρμέ ή εξεζητημένες προσθήκες, αλλά με μενού δομημένο έτσι, ώστε ο κόσμος να νιώθει οικεία, με άφθονες επιλογές σε σπιτικό φαγητό.
Το «Ζαϊρ» παραμένει ανοιχτό μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες, με πιάτα που βασίζονται αποκλειστικά σε τοπικές πρώτες ύλες, σε φρέσκα και υψηλής ποιότητας υλικά και που παρασκευάζονται με μεράκι, από το έμπειρό προσωπικό του.
Μοναδικά πιάτα ημέρας ανανεώνονται διαρκώς και προσφέρονται σε πραγματικά ασυναγώνιστες τιμές, ενώ η πλούσια ποικιλία μεζέδων και κυρίως πιάτων, περιλαμβάνει τόσο κρεατικά, όσο και ψάρια και θαλασσινά.
Τι θα βρούμε στο μενού; Από ορεκτικά όπως φάβα, κολοκυθοκεφτέδες ή γεμιστούς με ρύζι κολοκυθανθούς ή σαλάτες όπως αυτή με τα ρεβίθια και τη σάλτσα ταχινιού, μέχρι μία μεγάλη ποικιλία σε αλίπαστα και μεζέδες για ούζο ή τσίπουρο.
Δοκιμάστε τους πατροπαράδοτους κεφτέδες κι άλλα κρεατικά, με κρέας πάντα από το χασάπη της γειτονιάς, τους «ψευτοκεφτέδες» του καταστήματος, που περιλαμβάνουν από τοματοκεφτέδες και πρασοκεφτέδες, μέχρι μελιτζανοκεφτέδες και μανιταροκεφτέδες, ανάλογα με την εποχή και τα υλικά της, αλλά και τα δικά τους χειροποίητα τουρσιά που βγαίνουν ανάλογα με την εποχή κι αποτελούν, μία πραγματική εμπειρία.
Στις πιο θαλασσινές επιλογές, φρέσκα θράψαλα, μύδια σαγανάκι και φρέσκα μικρά και μεγάλα ψάρια, ανάλογα με το τι προμηθεύει καθημερινά ο ψαράς, από τα νερά τη Καβάλας, θα σας καλύψουν απόλυτα.
Στις καθημερινές προτάσεις θα βρείτε επίσης παραδοσιακά τυριά – όπως το Λαδοτύρι Μυτιλήνης, κομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες και χειροποίητες αλοιφές, παστουρμαδοπιτάκια, καπνιστή πέστροφα Λούρου, αλλά και τον πολύ νόστιμο γαύρο σε κρούστα, με κρέμα αβοκάντο ως πιάτο ημέρας.
Αν θέλετε, ωστόσο, να ενθουσιαστείτε πραγματικά, δοκιμάστε τα κεμπαπάκια Φλωρίνης, παραδοσιακό προϊόν, από τοπικό εργαστήριο της Φλώρινας.
Λευκό και κόκκινο κρασί, ούζα και τσίπουρα, συνοδεύουν κάθε σας επιλογή, ενώ στο τέλος, χαλβάς Κυργίων από τη Δράμα, τόπο καταγωγής της Ειρήνης, πορτοκαλόπιτα, ρεβανί κι άλλα γλυκά ταψιού, θα επισφραγίσουν το κάθε γεύμα σας, με τον καλύτερο τρόπο.
Μακριά από τις έντονες σύγχρονες επιρροές της εποχής, το «Ζαϊρ» παραμένει ρετρό, τόσο στον τρόπο που μαγειρεύονται τα πιάτα του, όσο και στη διακόσμηση, στο περιβάλλον και τη συμπεριφορά των ανθρώπων του, αλλά και στον τρόπο που επικοινωνεί με το κοινό – δεν θα το βρείτε σε social media.
Για τους ίδιους, άλλωστε, είναι θέμα κουλτούρας, το να νιώθει κανείς οικεία και να τρώει ό,τι καλύτερο υπάρχει σε παραδοσιακό φαγητό. Εξάλλου, η διαφήμιση που τόσα χρόνια γίνεται από στόμα σε στόμα, είναι η καλύτερη εγγύηση!
Ξεχωρίζει για το άριστο σέρβις του, από την είσοδό σας μέχρι την αποχώρηση, όσο και για την παρεϊστικη ατμόσφαιρα που επικρατεί στα τραπέζια του, αποτελώντας ένα στέκι ιδανικό για όλους: από θαμώνες που θέλουν να απολαύσουν ένα καλό ατομικό γεύμα ή παρέες κάθε ηλικίας, που ψάχνουν ένα ζεστό περιβάλλον για την έξοδό τους, μέχρι ζευγάρια ή φοιτητές.
Η θερμή εξυπηρέτηση του Χαράλαμπου και της Ειρήνης, θα σας κερδίσει πραγματικά!
Tip 1: Το κατάστημα λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή, 12.30 – 01.00 (Δευτέρα κλειστά).
Tip 2: Στο χώρο διατίθεται τηλεόραση, για να απολαμβάνετε τους αγαπημένους σας αγώνες.
Tip 3: Για κρατήσεις μέσω e-table.gr ισχύει προσφορά για δωρεάν 500ml κρασί ανά 4 άτομα ή 200ml τσίπουρο ή 2 μπύρες.
Διεύθυνση: Ίμβρου 26, Κάτω Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 929961
To Μεζεδοπωλείο «Ζαϊρ 79», στο νούμερο 26 της οδού Ίμβρου στην Κάτω Τούμπα, αποτελεί ένα από τα πιο καθαρά παραδοσιακά στέκια της πόλης, με 44 χρόνια συνεχούς παρουσίας στη γαστρονομική της ιστορία. Έχοντας ανοίξει το 1979 από τον Κοσμά Κάτσικα, πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη, Χαράλαμπου Κάτσικα, που συνεχίζει σήμερα την παράδοση με τη σύζυγό του Ειρήνη στο πλευρό του, έχει αποτελέσει, όλα αυτά τα χρόνια, σημείο αναφοράς για εκατοντάδες φοιτητές αρχικά και στη συνέχεια για τις οικογένειες των ίδιων αλλά και για πολλούς ακόμη θαμώνες.
Διατηρεί σχεδόν αυτούσια την ατμόσφαιρα του παραδοσιακού καφενείου με πινελιές σύγχρονης αισθητικής κι αποτελεί, αναμφισβήτητα, ένα από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία της ευρύτερης περιοχής. Τόσο για το πλούσιο μενού του, όσο και για τη σταθερότητα και πίστη στην αρχική του φιλοσοφία, που δεν είναι άλλη από το να νιώθει ο κάθε επισκέπτης σαν στο σπίτι του, χάρη στις καλομαγειρεμένες, σπιτικές συνταγές του.
Το σημερινό μεζεδοπωλείο «Ζαϊρ» άνοιξε το 1979 ως καφενείο και για χρόνια παρέμεινε ιδιαίτερα αγαπητό σε φοιτητές από όλη την πόλη, που το είχαν κάνει στέκι τους. Πήρε το όνομά του από το Ζαϊρ της Αφρικής, όπου είχε ζήσει για 16 χρόνια ο πρώτος του ιδιοκτήτης κι αποτέλεσε επίσης στέκι για Θεσσαλονικείς που είχαν ζήσει ή ζούσαν στην ίδια περιοχή, όταν επισκέπτονταν την πόλη.
Ως καφενείο σέρβιρε μικρούς μεζέδες, όπως αχνιστά ψαράκια, αλίπαστα, τυριά, λουκάνικο κι απλή σαλάτα τομάτα κι αγγούρι και ήταν ιδανικό και για καφέ, αλλά και για ένα ουζάκι ή τσίπουρο με μεζέ, καθώς και για τάβλι και χαρτιά, για τους λάτρεις του είδους.
Το 1995 πέρασε στην ευθύνη του σημερινού ιδιοκτήτη, Χαράλαμπου, γιου του ιδρυτή του και λειτουργεί, σήμερα, με την πολύτιμη βοήθεια και της συζύγου του, Ειρήνης, στην κουζίνα.
Στο «Ζαϊρ» συχνάζει, πλέον, κόσμος κάθε ηλικίας κι από κάθε περιοχή της Θεσσαλονίκης κι εκτός αυτής, που βρίσκει στο φιλικό του χώρο -διακοσμημένο με τα χρώματα της σημαίας του Ζαϊρ, στο ήσυχο στενό με δέντρα όπου βρίσκεται- και στα πρόσχαρα πρόσωπα των ιδιοκτητών του, ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά στέκια της πόλης κι ό,τι αναζητά κανείς, σε ένα μεζεδοπωλείο, με value for money προτάσεις και υπηρεσίες.
Η φιλοσοφία του «Ζαϊρ» είναι αυτή ενός παραδοσιακού μεζεδοπωλείου, με συνταγές επηρεασμένες κι από τη μικρασιάτικη καταγωγή του ιδιοκτήτη από πλευράς της μητέρας του, χωρίς γκουρμέ ή εξεζητημένες προσθήκες, αλλά με μενού δομημένο έτσι, ώστε ο κόσμος να νιώθει οικεία, με άφθονες επιλογές σε σπιτικό φαγητό.
Το «Ζαϊρ» παραμένει ανοιχτό μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες, με πιάτα που βασίζονται αποκλειστικά σε τοπικές πρώτες ύλες, σε φρέσκα και υψηλής ποιότητας υλικά και που παρασκευάζονται με μεράκι, από το έμπειρό προσωπικό του.
Μοναδικά πιάτα ημέρας ανανεώνονται διαρκώς και προσφέρονται σε πραγματικά ασυναγώνιστες τιμές, ενώ η πλούσια ποικιλία μεζέδων και κυρίως πιάτων, περιλαμβάνει τόσο κρεατικά, όσο και ψάρια και θαλασσινά.
Τι θα βρούμε στο μενού; Από ορεκτικά όπως φάβα, κολοκυθοκεφτέδες ή γεμιστούς με ρύζι κολοκυθανθούς ή σαλάτες όπως αυτή με τα ρεβίθια και τη σάλτσα ταχινιού, μέχρι μία μεγάλη ποικιλία σε αλίπαστα και μεζέδες για ούζο ή τσίπουρο.
Δοκιμάστε τους πατροπαράδοτους κεφτέδες κι άλλα κρεατικά, με κρέας πάντα από το χασάπη της γειτονιάς, τους «ψευτοκεφτέδες» του καταστήματος, που περιλαμβάνουν από τοματοκεφτέδες και πρασοκεφτέδες, μέχρι μελιτζανοκεφτέδες και μανιταροκεφτέδες, ανάλογα με την εποχή και τα υλικά της, αλλά και τα δικά τους χειροποίητα τουρσιά που βγαίνουν ανάλογα με την εποχή κι αποτελούν, μία πραγματική εμπειρία.
Στις πιο θαλασσινές επιλογές, φρέσκα θράψαλα, μύδια σαγανάκι και φρέσκα μικρά και μεγάλα ψάρια, ανάλογα με το τι προμηθεύει καθημερινά ο ψαράς, από τα νερά τη Καβάλας, θα σας καλύψουν απόλυτα.
Στις καθημερινές προτάσεις θα βρείτε επίσης παραδοσιακά τυριά – όπως το Λαδοτύρι Μυτιλήνης, κομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες και χειροποίητες αλοιφές, παστουρμαδοπιτάκια, καπνιστή πέστροφα Λούρου, αλλά και τον πολύ νόστιμο γαύρο σε κρούστα, με κρέμα αβοκάντο ως πιάτο ημέρας.
Αν θέλετε, ωστόσο, να ενθουσιαστείτε πραγματικά, δοκιμάστε τα κεμπαπάκια Φλωρίνης, παραδοσιακό προϊόν, από τοπικό εργαστήριο της Φλώρινας.
Λευκό και κόκκινο κρασί, ούζα και τσίπουρα, συνοδεύουν κάθε σας επιλογή, ενώ στο τέλος, χαλβάς Κυργίων από τη Δράμα, τόπο καταγωγής της Ειρήνης, πορτοκαλόπιτα, ρεβανί κι άλλα γλυκά ταψιού, θα επισφραγίσουν το κάθε γεύμα σας, με τον καλύτερο τρόπο.
Μακριά από τις έντονες σύγχρονες επιρροές της εποχής, το «Ζαϊρ» παραμένει ρετρό, τόσο στον τρόπο που μαγειρεύονται τα πιάτα του, όσο και στη διακόσμηση, στο περιβάλλον και τη συμπεριφορά των ανθρώπων του, αλλά και στον τρόπο που επικοινωνεί με το κοινό – δεν θα το βρείτε σε social media.
Για τους ίδιους, άλλωστε, είναι θέμα κουλτούρας, το να νιώθει κανείς οικεία και να τρώει ό,τι καλύτερο υπάρχει σε παραδοσιακό φαγητό. Εξάλλου, η διαφήμιση που τόσα χρόνια γίνεται από στόμα σε στόμα, είναι η καλύτερη εγγύηση!
Ξεχωρίζει για το άριστο σέρβις του, από την είσοδό σας μέχρι την αποχώρηση, όσο και για την παρεϊστικη ατμόσφαιρα που επικρατεί στα τραπέζια του, αποτελώντας ένα στέκι ιδανικό για όλους: από θαμώνες που θέλουν να απολαύσουν ένα καλό ατομικό γεύμα ή παρέες κάθε ηλικίας, που ψάχνουν ένα ζεστό περιβάλλον για την έξοδό τους, μέχρι ζευγάρια ή φοιτητές.
Η θερμή εξυπηρέτηση του Χαράλαμπου και της Ειρήνης, θα σας κερδίσει πραγματικά!
Tip 1: Το κατάστημα λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή, 12.30 – 01.00 (Δευτέρα κλειστά).
Tip 2: Στο χώρο διατίθεται τηλεόραση, για να απολαμβάνετε τους αγαπημένους σας αγώνες.
Tip 3: Για κρατήσεις μέσω e-table.gr ισχύει προσφορά για δωρεάν 500ml κρασί ανά 4 άτομα ή 200ml τσίπουρο ή 2 μπύρες.
Διεύθυνση: Ίμβρου 26, Κάτω Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 929961
ΣΧΟΛΙΑ