Θεσσαλονίκη: Πετυχημένο μεν αλλά χρήζει αλλαγών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Πετυχημένο μεν αλλά χρήζει αλλαγών

 19/11/2018 19:09

 19/11/2018 19:09

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου αποφοίτων ΑΠΘ για το Πανεπιστήμιο της μεταπολίτευσης

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ με θέμα  «Το πανεπιστήμιο της μεταπολίτευσης περνά κρίση: Ποιο πανεπιστήμιο θέλουμε;».

Στην ουσία ήταν μια προσπάθεια απολογισμού του δρόμου που χάραξε η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα έπειτα από 44 χρόνια και τη λήξη της δικτατορίας στη χώρα. Παράλληλα όμως ήταν και μια προσπάθεια χάραξης ενός "οδικού χάρτη" για το μέλλον καθώς ππεραν από το πανεπιστήμιο της μεταπολίτευσης απασχόλησε τους παρευρισκόμενους και το ερώτημα "ποιο πανεπιστήμιο θέλουμε".  

Αναφέρεται πως προσκεκλημένοι του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ ήταν μέλη του φοιτητικού κινήματος των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων όπως οι: Σάκης Μουμτζής, Γιώργος Μπάρμπας, Λευτέρης Τζιόλας, Νίκος Ταχιάος και Πέτρος Παπασαραντόπουλος. Επιπρόσθετα συμμετείχαν με παρεμβάσεις ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας και ο Χάρης Καστανίδης με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Παιδείας. Η εκδήλωση έγινε στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος». 

Σε ό,τι αφορά μερικά κομβικά σημεία της εκδήλωσης αξίζει να αναφερθεί πως ο πρύτανης του ιδρύματος, κος Μήτκας, ανέφερε πως η αρνητική δημοσιότητα του ΑΠΘ αδικεί την εικόνα του. Είπε πως είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας καθώς φοιτούν σε αυτό το 17% των φοιτητών. Ακόμη, ότι το ΑΠΘ αποτελεί από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της Θεσσαλονίκης καθώς εργάζονται περί τους 2.700 καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι, φοιτούν περίπου 50.000 φοιτητές, ο συνολικός ετήσιος τζίρος του πανεπιστημίου ανέρχεται σχεδόν στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρήματα τα οποία ξοδεύονται στην πόλη ετησίως λόγω της ύπαρξης του ΑΠΘ αγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Αναφερόμενος στο μέλλον του πανεπιστημίου ο κ. Μήτκας είπε πως «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να επιδιώκουμε την αριστεία», υπογραμμίζοντας ότι το ΑΠΘ θα πρέπει να αποκτήσει διεθνή χαρακτήρα, να μην περιορίζεται μόνον στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του, αλλά να αναπτύξει ακόμη περισσότερο το ερευνητικό έργο του και να καταστεί μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης.

«Το ελληνικό πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι ελεύθερο, ευέλικτο, απαλλαγμένο από ιδεοληψίες και από τον εναγκαλισμό με το κράτος και με τα κόμματα» τόνισε. Τέλος, ο κ. Μήτκας τάχθηκε κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων λέγοντας πως «κάτι τέτοιο δεν θα λύσει τα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου του οποίου ο ρόλος είναι αναντικατάστατος».

Η παρέμβαση Καστανίδη

Ο πρώην υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε επιτυχημένο το μεταπολιτευτικό πανεπιστήμιο καθώς πέτυχε: Την αποχουντοποίηση κατά τα πρώτα χρόνια μετά τη δικτατορία, τον εκδημοκρατισμό του με την κατάργηση της καθηγητικής αυθεντίας και της «έδρας», γεγονός που βοήθησε στην ανάδειξη νέου επιστημονικού δυναμικού και συνακόλουθα και νέων προγραμμάτων σπουδών, ενώ πέτυχε σοβαρά αποτελέσματα και στην αξιοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων. Ωστόσο είπε πως θα πρέπει να αλλάξει. Πως θα πρέπει να συζητηθεί το τι ακριβώς σημαίνει πλέον το άσυλο, να διαχωρίσει ο κόσμος αν είναι υπέρ ή κατά των ιδιωτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ άλλων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ