ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο αμερικανικό Κογκρέσο: Δεν θα ανεχθούμε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας - Ολόκληρη η ιστορική ομιλία (βίντεο)

Μετά την Κριμαία και τη Συρία, ξέρουμε ότι κάναμε λάθος που πιστεύαμε ότι η Ευρώπη δεν θα ξαναζήσει σκοτεινές ημέρες, είπε επίσης ο πρωθυπουργός, ενώ συνέκρινε τους κατοίκους της Μαριούπολης με τους πολιορκήμενους του Μεσολογγίου...

 17/05/2022 19:00

Μητσοτάκης στο αμερικανικό Κογκρέσο: Δεν θα ανεχθούμε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας - Ολόκληρη η ιστορική ομιλία (βίντεο)
INTIME NEWS

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον ηγέτη της χώρας όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία να απευθύνεται σε εκείνους οι οποίοι έφτιαξαν το έθνος τους» πάνω στις αρχές της ελληνικής δημοκρατίας και «που προωθούν και υπερασπίζονται τις δημοκρατικές αξίες μέχρι σήμερα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ιστορικής ομιλίας του στο αμερικανικό Κογκρέσο.

«Ό,τι βλέπω γύρω μου, η αρχιτεκτονική, η Τέχνη, όλα είναι τόσο γνώριμα. Όλοι οφείλουμε τις δουλειές μας στους προγόνους μας», είπε ακολούθως ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι όχι μόνον οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες, έχουν επηρεαστεί από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Επιπλέον σημείωσε ότι ακόμη και η επιχειρηματικότητα επινοήθηκε στην αρχαία Ελλάδα. 

«Πέρσι η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και σε ένα περίεργο παιχνίδι της ιστορίας ήταν η Ελλάδα που έμαθε από τις ΗΠΑ ότι η απόκτηση της ελευθερίας είναι δυνατή ακόμη και όταν οι πιθανότητες είναι εναντίον», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

mitsotakis1.png

«Αντικαταστήστε τη λέξη Ελλάδα με την Ουκρανία και οι ομοιότητες είναι πρωτοφανείς», είπε κατόπιν ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας ειδική μνεία στο Σύνταγμα των Ελλήνων και στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας. «Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, όπως στη Μαριούπολη, μας θυμόμαστε την Έξοδο του Μεσολογγίου και τον δικό μας αγώνα», δήλωσε ακόμα ο ίδιος.

Το πρώτο σχολείο θηλέων ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1831 από έναν Αμερικάνο πάστορα, παρατήρησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αμερικανικές οργανώσεις πρόσφεραν υπηρεσίες περίθαλψης, ενώ εστίασε και το σχέδιο Marshall μέσω του οποίου ανοικοδομήθηκε η Ελλάδα μετά τον Β΄ Π.Π.

«Οι δημοκρατίες μας έχουν παλέψει με «δαίμονες» με εμφύλιους πολέμους, αλλά βγήκαμε δυνατότεροι και πιο αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις αξίες για τις οποίες οι πρόγονοί μας έδωσαν τη ζωή τους», υπογράμμισε μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ακολούθως ο Κ. Μητσοτάκης έβαλε κατά της Ρωσίας, λέγοντας πως «Εδώ και δεκαετίες είχαμε σημάδια προειδοποίησης» για την επανεμφάνιση του πολέμου στην Ευρώπη. «Πιστέψαμε αφελώς ότι η διεθνής συνεργασία και η πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και η εμβάθυνση της Ε.Ε. θα απομάκρυναν κάθε σκέψη για σκοτεινές ημέρες στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μετά την Κριμαία και τη Συρία, τώρα ξέρουμε ότι κάναμε λάθος. Κοιτάξτε το Κίεβο, την Οδησσό, τη Μαριούπολη», είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας ακόμη έναν παραλληλισμό της Ελλάδας με την Ουκρανία, είπε πως «γνωρίζουμε για τον ηρωισμό του αουτσάιντερ. Χωρίς τους συμμάχους μας, η Ελλάδα δεν θα είχε κερδίσει την ανεξαρτησία της. Στεκόμαστε δίπλα στην Ουκρανία ενάντια στην επιθετικότητα του Πούτιν».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, όπλα αλλά και υποδέχθηκε με ανοιχτά τα χέρια τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

«Ο κ. Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κόσμο βασισμένο σε μεγαλοϊδεατισμούς. Δεν θα το πετύχει, δεν πρέπει να το πετύχει. Όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας, αλλά και για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους τους άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι η καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και ο αναθεωρητισμός δεν θα γίνουν ανεκτοί από τις ηγεσίες των δημοκρατικών κρατών», συμπλήρωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αναζητά την ειρήνη και απλώνει χείρα συνεργασίας. Υπάρχει μόνο ένα εργαλείο για την επίλυση των διαφορών. Το διεθνές δίκαιο και οι πρακτικές καλής γειτονίας. Δεν θα ανεχτούμε πρακτικές που απειλούν την εδαφική μας ακεραιότητα και την κυριαρχία μας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως» τόνισε και επανέλαβε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα το ΝΑΤΟ είναι εστίες έντασης μεταξύ μελών της συμμαχίας.

Εξάλλου, η μεγαλύτερη απειλή για τις δημοκρατίες μας σήμερα είναι «οι "σειρήνες" των λαϊκιστών που προσφέρουν εύκολες λύσεις στα προβλήματα. Στην Ελλάδα μιλάμε από εμπειρία. Πληρώσαμε με ακριβό τίμημα τον λαϊκισμό», εκτίμησε σε άλλο σημείο ο Κ. Μητσοτάκης. \

Πρέπει να μειώσουμε τις ανισότητες χωρίς να βλάψουμε τις οικονομίες μας, πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους μας ώστε να αρπάξουν τις ευκαιρίες. 

Τέλος, ο πρωθυπουργός μίλησε για τον «έναν και αδιατάραχτο δεσμό που θα ενώνει για πάντα τις χώρες μας: την ελληνοαμερικανική κοινότητα». Αυτοί που έπλευσαν για τη χώρα σας δεν ήταν φιλόσοφοι, αλλά εργάτες. Εργάστηκαν αποφασιστικά, αγκάλιασαν κάθε ευκαιρία για τη ζωή τους και για να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους και δεν ξέχασαν ποτέ από πού ξεκίνησαν.

Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού:

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη δημοκρατία να απευθύνεται στους αιρετούς του λαού που υπεραμύνθηκαν των δημοκρατικών ιδεωδών από τη στιγμή της δημιουργίας του κράτους τους, ανέφερε απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μιλά ενώπιον των μελών των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων.

Γνωρίζω τους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο έθνη μας σε μία εποχή που τίθενται σε δοκιμασία οι αξίες μας. Είναι μία επιπρόσθετη χαρά και τιμή να απευθύνομαι στην ολομέλεια του Κογκρέσου, σημείωσε και προσέθεσε: Όπως όλοι οι Έλληνες κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ουάσιγκτον νιώθω πως επιστρέφω σπίτι μου. Μία βόλτα γύρω από το μνημείο του Λίνκολν είναι σαν μία βόλτα γύρω από τον Παρθενώνα, τουλάχιστον πριν ο Λόρδος Έλγιν υφαρπάξει τα μάρμαρα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα αυτοδιάθεσης, ελευθερίας και δημοκρατίας, λέγοντας: Είναι δύσκολο για εμάς να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ιδέας της αυτοδιάθεσης που γεννήθηκε πριν από 25 αιώνες, τότε γυναίκες και δούλοι δεν είχαν δικαίωμα στη δημοκρατία, αυτό το μάθημα δεν χάθηκε από τους ιδρυτές πατέρες που διαμόρφωσαν το Αμερικανικό Σύνταγμα βάσει των διδαγμάτων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, και ήταν έξυπνοι ώστε να εντάξουν τις απαραίτητες εξισορροπήσεις. Η θέσπιση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ έφερε τη μεγαλύτερη επέκταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Και τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: Πέρσι η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αυτό που μας δίδαξε η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ότι πρέπει να πολεμάμε για την ελευθερία μας ακόμα και όταν οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μας.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι τις μέρες μας: Αντικαταστήστε την λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία και οι ομοιότητες αναδύονται εύγλωττα. Όπως στη Μαριούπολη, έτσι και στο Μεσολόγγι το 1826 οι υπερασπιστές της πόλης απέκρουσαν τη μία επίθεση μετά την άλλη προτού παραδοθούν χάνοντας τη ζωή τους μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Ακόμη και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές που χάρισαν τη ζωή τους στη μάχη για την ελευθερία της Ελλάδος, ούτε και όλους όσοι απέστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια. Το πρώτο σχολείο δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1831 από τον αμερικανό Χιλ. Ακόμη και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το σχέδιο Μάρσαλ βοήθησε την χώρα μας να ορθοποδήσει μετά τις καταστροφές του πολέμου και του εμφυλίου. Έλληνες που σώθηκαν από τον πόλεμο έγιναν συγγραφείς στις ΗΠΑ, πολλοί εξ αυτών μετείχαν ενεργά στον αγώνα κατά της δουλείας.

«Οι δύο χώρες μας πάντα βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πολέμησαν τους εσωτερικούς τους δαίμονες, αλλά εξήλθαν ισχυρότερες δικαιώνοντας τις αξίες των προγόνων μας. Αυτή η 200η επέτειος είναι μία υπενθύμιση των αξιών που μας φέρνουν κοντά και των καθηκόντων που έχουμε μπροστά μας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως αγνοήσαμε με αφέλεια τα προειδοποιητικά σημάδια και τις ρωσικές πράξεις με την προσάρτηση της Κριμαίας και σημείωσε: Εμείς οι Έλληνες βλέπουμε με φρίκη τι γίνεται 500 μίλια προς τον βορρά, στο Κίεβο, την Οδησσό, όπου γεννήθηκε η ιδέα της επανάστασης, και τη Μαριούπολη. Βλέπουμε επίσης ένα λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του. Το λέω με σαφήνεια δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς το ρωσικό λαό αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε έναν αγώνα που μας θυμίζει τον δικό μας αγώνα για την ελευθερία.

Είπε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν τι σημαίνει να πρέπει να αντιμετωπίσεις μία εισβολή, τι σημαίνει ο ηρωισμός του αδύναμου για τον οποίο η πρώτη νίκη είναι να μην υποταχθεί στη μοίρα του, κατανοούν την αξία των συμμάχων. «Χωρίς αυτούς οι Έλληνες, παρά τον ηρωισμό τους, δεν θα είχαν καταφέρει να κερδίσουν την ελευθερία τους. Και αυτό κάνουμε, είμαστε με την Ουκρανία και κατά της εισβολής του Πούτιν» τόνισε.

Παραδώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια δώσαμε όπλα στους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν την χώρα τους και υποδεχθήκαμε πρόσφυγες. Δεν πρέπει να τα καταφέρει ο Πούτιν, φαντασιώνεται έναν κόσμο στρατών. Όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ηγέτες ότι καμία άλλη αναθεωρητική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την οικογένεια των δημοκρατικών κρατών προσέθεσε και υπογράμμισε:

Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός. Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη κατοχή της Κύπρου- αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα: Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουν σήμερα οι αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μία χώρα σε ευνοϊκή γεωγραφική θέση αλλά μια ισχυρή οικονομία και φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις. Βλέπουν ταυτόχρονα νέους ταλαντούχους Έλληνες που επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Επιπλέον πολλοί που έφυγαν από τη χώρα, τώρα πείθονται να επιστρέψουν και θα αποτελέσουν το λαμπρό μέλλον της Ελλάδας σημείωσε και προσέθεσε:

Μίλησα για τα μονοπάτια τα οποία έχουμε διανύσει μαζί. Θα ήταν ανόητο να επαναπαυτούμε. Οι ΗΠΑ έχουν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο να διαδραματίσουν. Ο κόσμος στρέφει τη ματιά προς την ισχυρότερη και πιο ευημερούσα δημοκρατία για την ηγετική της θέση. Δεν μπορείτε να μείνετε στο περιθώριο. Είναι αναγκαιότητα και όχι μια επιλογή η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για εσωτερικό κατακερματισμό των δημοκρατιών. Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από φωνές λαϊκιστών. Στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα, είπε και σημείωσε:

Υπάρχουν τρεις κύριες δυνάμεις που συλλογικά ενώνουν τις πετυχημένες δημοκρατίες. Το κοινωνικό κεφάλαιο, οι ισχυροί θεσμοί και οι κοινές ιστορίες. Και τα τρία απειλούνται σήμερα. Τα απολυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν την ικανότητα να προσφέρουμε ευημερία σε όλους. Πολλοί δυστυχώς προτίθενται να το αποδεχθούν. Πρέπει οι δημοκρατίες μας να είναι πιο ανθεκτικές. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Να αντιμετωπίσουμε τις εισοδηματικές ανισότητες χωρίς να χάσουμε το δυναμισμό των ανοικτών οικονομιών. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους να αδράξουν τις ευκαιρίες της δημοκρατικής ιδιότητας του πολίτη.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα: Κάθε φορά που ατενίζουμε το θαύμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, κάθε φορά που βλέπουμε τα εκθέματα -κάποια είναι στο βρετανικό μουσείο και όχι στο μουσείο της Ακρόπολης όπως θα έπρεπε- θυμόμαστε το θαύμα της Δημοκρατίας στην Αθήνα, είπε.

Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ κάνοντας μνεία στην ελληνοαμερικανική κοινότητα:

Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή γιατί βλέπω πολλούς μαζί μας. Η χώρα σας υποστήριξε τα κύματα μεταναστών τα οποία ήρθαν σε αναζήτηση καλύτερης ζωής. Εκείνοι που κίνησαν για αυτή τη χώρα δεν ήταν φιλόσοφοι ή ποιητές όπως οι προγονοί τους. Ήταν απλοί εργάτες. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μορφωμένοι, είχαν πάντα αποφασιστικότητα. Προσέφεραν λαμπρό μέλλον στα παιδιά τους. Η επόμενη γενιά θα πρέπει να ζει καλύτερα από την προηγούμενη. Ποτέ δεν λησμόνησαν από πού ξεκίνησαν. Έξι εξ αυτών βρίσκονται στο Κογκρέσο.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες έγιναν αποδεκτοί στην Αμερική έγκειται στο γεγονός ότι οι αξίες είναι κοινές. Μία λέξη δύσκολο να μεταφραστεί είναι η σωφροσύνη. Ο Αριστοτέλης έγραψε ότι η ζωή σύμφωνα με τη λογική είναι καλύτερη και πιο ευχάριστη. Η λογική είναι ο άνθρωπος. Οι Έλληνες και οι Αμερικανοί έχουμε πολλά περισσότερα να συνεισφέρουμε στη Δημοκρατία. Εδώ σήμερα κομίζω τις ευχαριστίες του ελληνικού λαού και τη φωνή του ότι είμαστε αλληλέγγυοι με τον αμερικανικό λαό.

Ζήτω η φιλία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ.

Η συνάντηση με τη Ν. Πελόζι

Νωρίτερα, ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι. Σε σύντομες κοινές δηλώσεις που προηγήθηκαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Νάνσι Πελόζι αναφέρθηκαν στους δεσμούς των δύο χωρών.

«Είναι μεγάλη μου τιμή να καλωσορίζω τον πρωθυπουργό στο Καπιτώλιο η Ελλάδα έχει υπάρξει η πηγή των δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα. Ήταν η πηγή εμπνεύσεως για τους προπάτορές μας και μετά εμείς αποτελέσαμε πηγή έμπνευσης για εκείνους», ανέφερε στην αρχή η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι. Για να προσθέσει: «Θα γιορτάσουμε διπλά φέτος. Ο πρόεδρος χθες καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο σε μια τελετή που υποδεχόμαστε ένα φίλο. Με αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδος γιατί έχει βοηθήσει σημαντικά τους Ουκρανούς πρόσφυγες και έχει ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του κορωνοϊού. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα, αλλά θέλουμε να πούμε ότι είμαστε με τους Έλληνες και με χαρά καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό», τόνισε η Νάνσι Πελόζι. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Είναι τιμή μου να εκπροσωπώ την Ελληνική Βουλή και να είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός που μιλάει στο Κογκρέσο. Αναφερθήκατε στις κοινές αξίες των Δημοκρατιών μας. Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με δυσκολίες. Οι σχέσεις μας είναι στο πιο δυνατό σημείο αυτή τη στιγμή». Στη συνέχεια αποσύρθηκαν για την κατ' ιδίαν συνάντησή τους. 

Η ομιλία του στο Κογκρέσο, κυριαρχεί στο σημερινό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και αποτελεί το  το σημαντικότερο «στιγμιότυπο» κατά τη δεύτερη ημέρα της δραστηριότητάς του στην Ουάσιγκτον. 

Ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός στον οποίο γίνεται αυτή η τιμή, η ομιλία του θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα. Θα αναδείξει στο κέντρο λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στο νέο διεθνές περιβάλλον.

Παράλληλα, δεν θα λείψουν οι αναφορές στην προκλητικότητα της Τουρκίας, την οποία έχουν καταδικάσει εμπράκτως τα μέλη του Κογκρέσου αποβάλλοντάς τη από το πρόγραμμα των F-35.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ιστορική στιγμή και για μία εξαιρετική τιμή για τον ίδιο και για τη χώρα, που αφενός επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους ηγέτες και αφετέρου επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί και στο αμερικανικό κοινό, αλλά και στην ομογένεια με μια ομιλία που θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο. Επιπλέον, στο Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμα επαφές με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, αλλά και με προέδρους σημαντικών Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει επαφές και με πρόσωπα, που έχουν στηρίξει και στηρίζουν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος στο αμερικανικό Κογκρέσο. Όπως υπενθυμίζουν, εξάλλου, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η πρόταση για τη διακοινοβουλευτική και αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, που έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους, ήταν μια πρόταση, που υλοποιήθηκε χάρη στη συμβολή τής ομογένειας, αλλά και προσώπων που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις.

Νωρίτερα (16.40) θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.


«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον ηγέτη της χώρας όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία να απευθύνεται σε εκείνους οι οποίοι έφτιαξαν το έθνος τους» πάνω στις αρχές της ελληνικής δημοκρατίας και «που προωθούν και υπερασπίζονται τις δημοκρατικές αξίες μέχρι σήμερα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ιστορικής ομιλίας του στο αμερικανικό Κογκρέσο.

«Ό,τι βλέπω γύρω μου, η αρχιτεκτονική, η Τέχνη, όλα είναι τόσο γνώριμα. Όλοι οφείλουμε τις δουλειές μας στους προγόνους μας», είπε ακολούθως ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι όχι μόνον οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες, έχουν επηρεαστεί από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Επιπλέον σημείωσε ότι ακόμη και η επιχειρηματικότητα επινοήθηκε στην αρχαία Ελλάδα. 

«Πέρσι η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και σε ένα περίεργο παιχνίδι της ιστορίας ήταν η Ελλάδα που έμαθε από τις ΗΠΑ ότι η απόκτηση της ελευθερίας είναι δυνατή ακόμη και όταν οι πιθανότητες είναι εναντίον», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

mitsotakis1.png

«Αντικαταστήστε τη λέξη Ελλάδα με την Ουκρανία και οι ομοιότητες είναι πρωτοφανείς», είπε κατόπιν ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας ειδική μνεία στο Σύνταγμα των Ελλήνων και στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας. «Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, όπως στη Μαριούπολη, μας θυμόμαστε την Έξοδο του Μεσολογγίου και τον δικό μας αγώνα», δήλωσε ακόμα ο ίδιος.

Το πρώτο σχολείο θηλέων ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1831 από έναν Αμερικάνο πάστορα, παρατήρησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αμερικανικές οργανώσεις πρόσφεραν υπηρεσίες περίθαλψης, ενώ εστίασε και το σχέδιο Marshall μέσω του οποίου ανοικοδομήθηκε η Ελλάδα μετά τον Β΄ Π.Π.

«Οι δημοκρατίες μας έχουν παλέψει με «δαίμονες» με εμφύλιους πολέμους, αλλά βγήκαμε δυνατότεροι και πιο αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις αξίες για τις οποίες οι πρόγονοί μας έδωσαν τη ζωή τους», υπογράμμισε μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ακολούθως ο Κ. Μητσοτάκης έβαλε κατά της Ρωσίας, λέγοντας πως «Εδώ και δεκαετίες είχαμε σημάδια προειδοποίησης» για την επανεμφάνιση του πολέμου στην Ευρώπη. «Πιστέψαμε αφελώς ότι η διεθνής συνεργασία και η πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και η εμβάθυνση της Ε.Ε. θα απομάκρυναν κάθε σκέψη για σκοτεινές ημέρες στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μετά την Κριμαία και τη Συρία, τώρα ξέρουμε ότι κάναμε λάθος. Κοιτάξτε το Κίεβο, την Οδησσό, τη Μαριούπολη», είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας ακόμη έναν παραλληλισμό της Ελλάδας με την Ουκρανία, είπε πως «γνωρίζουμε για τον ηρωισμό του αουτσάιντερ. Χωρίς τους συμμάχους μας, η Ελλάδα δεν θα είχε κερδίσει την ανεξαρτησία της. Στεκόμαστε δίπλα στην Ουκρανία ενάντια στην επιθετικότητα του Πούτιν».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, όπλα αλλά και υποδέχθηκε με ανοιχτά τα χέρια τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

«Ο κ. Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κόσμο βασισμένο σε μεγαλοϊδεατισμούς. Δεν θα το πετύχει, δεν πρέπει να το πετύχει. Όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας, αλλά και για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους τους άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι η καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και ο αναθεωρητισμός δεν θα γίνουν ανεκτοί από τις ηγεσίες των δημοκρατικών κρατών», συμπλήρωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αναζητά την ειρήνη και απλώνει χείρα συνεργασίας. Υπάρχει μόνο ένα εργαλείο για την επίλυση των διαφορών. Το διεθνές δίκαιο και οι πρακτικές καλής γειτονίας. Δεν θα ανεχτούμε πρακτικές που απειλούν την εδαφική μας ακεραιότητα και την κυριαρχία μας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως» τόνισε και επανέλαβε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα το ΝΑΤΟ είναι εστίες έντασης μεταξύ μελών της συμμαχίας.

Εξάλλου, η μεγαλύτερη απειλή για τις δημοκρατίες μας σήμερα είναι «οι "σειρήνες" των λαϊκιστών που προσφέρουν εύκολες λύσεις στα προβλήματα. Στην Ελλάδα μιλάμε από εμπειρία. Πληρώσαμε με ακριβό τίμημα τον λαϊκισμό», εκτίμησε σε άλλο σημείο ο Κ. Μητσοτάκης. \

Πρέπει να μειώσουμε τις ανισότητες χωρίς να βλάψουμε τις οικονομίες μας, πρέπει να μεταρρυθμίσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους μας ώστε να αρπάξουν τις ευκαιρίες. 

Τέλος, ο πρωθυπουργός μίλησε για τον «έναν και αδιατάραχτο δεσμό που θα ενώνει για πάντα τις χώρες μας: την ελληνοαμερικανική κοινότητα». Αυτοί που έπλευσαν για τη χώρα σας δεν ήταν φιλόσοφοι, αλλά εργάτες. Εργάστηκαν αποφασιστικά, αγκάλιασαν κάθε ευκαιρία για τη ζωή τους και για να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους και δεν ξέχασαν ποτέ από πού ξεκίνησαν.

Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού:

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη δημοκρατία να απευθύνεται στους αιρετούς του λαού που υπεραμύνθηκαν των δημοκρατικών ιδεωδών από τη στιγμή της δημιουργίας του κράτους τους, ανέφερε απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μιλά ενώπιον των μελών των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων.

Γνωρίζω τους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο έθνη μας σε μία εποχή που τίθενται σε δοκιμασία οι αξίες μας. Είναι μία επιπρόσθετη χαρά και τιμή να απευθύνομαι στην ολομέλεια του Κογκρέσου, σημείωσε και προσέθεσε: Όπως όλοι οι Έλληνες κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ουάσιγκτον νιώθω πως επιστρέφω σπίτι μου. Μία βόλτα γύρω από το μνημείο του Λίνκολν είναι σαν μία βόλτα γύρω από τον Παρθενώνα, τουλάχιστον πριν ο Λόρδος Έλγιν υφαρπάξει τα μάρμαρα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα αυτοδιάθεσης, ελευθερίας και δημοκρατίας, λέγοντας: Είναι δύσκολο για εμάς να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ιδέας της αυτοδιάθεσης που γεννήθηκε πριν από 25 αιώνες, τότε γυναίκες και δούλοι δεν είχαν δικαίωμα στη δημοκρατία, αυτό το μάθημα δεν χάθηκε από τους ιδρυτές πατέρες που διαμόρφωσαν το Αμερικανικό Σύνταγμα βάσει των διδαγμάτων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, και ήταν έξυπνοι ώστε να εντάξουν τις απαραίτητες εξισορροπήσεις. Η θέσπιση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ έφερε τη μεγαλύτερη επέκταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Και τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: Πέρσι η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αυτό που μας δίδαξε η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ότι πρέπει να πολεμάμε για την ελευθερία μας ακόμα και όταν οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μας.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι τις μέρες μας: Αντικαταστήστε την λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία και οι ομοιότητες αναδύονται εύγλωττα. Όπως στη Μαριούπολη, έτσι και στο Μεσολόγγι το 1826 οι υπερασπιστές της πόλης απέκρουσαν τη μία επίθεση μετά την άλλη προτού παραδοθούν χάνοντας τη ζωή τους μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Ακόμη και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές που χάρισαν τη ζωή τους στη μάχη για την ελευθερία της Ελλάδος, ούτε και όλους όσοι απέστειλαν ανθρωπιστική βοήθεια. Το πρώτο σχολείο δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1831 από τον αμερικανό Χιλ. Ακόμη και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το σχέδιο Μάρσαλ βοήθησε την χώρα μας να ορθοποδήσει μετά τις καταστροφές του πολέμου και του εμφυλίου. Έλληνες που σώθηκαν από τον πόλεμο έγιναν συγγραφείς στις ΗΠΑ, πολλοί εξ αυτών μετείχαν ενεργά στον αγώνα κατά της δουλείας.

«Οι δύο χώρες μας πάντα βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πολέμησαν τους εσωτερικούς τους δαίμονες, αλλά εξήλθαν ισχυρότερες δικαιώνοντας τις αξίες των προγόνων μας. Αυτή η 200η επέτειος είναι μία υπενθύμιση των αξιών που μας φέρνουν κοντά και των καθηκόντων που έχουμε μπροστά μας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως αγνοήσαμε με αφέλεια τα προειδοποιητικά σημάδια και τις ρωσικές πράξεις με την προσάρτηση της Κριμαίας και σημείωσε: Εμείς οι Έλληνες βλέπουμε με φρίκη τι γίνεται 500 μίλια προς τον βορρά, στο Κίεβο, την Οδησσό, όπου γεννήθηκε η ιδέα της επανάστασης, και τη Μαριούπολη. Βλέπουμε επίσης ένα λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του. Το λέω με σαφήνεια δεν έχουμε καμία εχθρότητα προς το ρωσικό λαό αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε έναν αγώνα που μας θυμίζει τον δικό μας αγώνα για την ελευθερία.

Είπε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν τι σημαίνει να πρέπει να αντιμετωπίσεις μία εισβολή, τι σημαίνει ο ηρωισμός του αδύναμου για τον οποίο η πρώτη νίκη είναι να μην υποταχθεί στη μοίρα του, κατανοούν την αξία των συμμάχων. «Χωρίς αυτούς οι Έλληνες, παρά τον ηρωισμό τους, δεν θα είχαν καταφέρει να κερδίσουν την ελευθερία τους. Και αυτό κάνουμε, είμαστε με την Ουκρανία και κατά της εισβολής του Πούτιν» τόνισε.

Παραδώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια δώσαμε όπλα στους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν την χώρα τους και υποδεχθήκαμε πρόσφυγες. Δεν πρέπει να τα καταφέρει ο Πούτιν, φαντασιώνεται έναν κόσμο στρατών. Όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ηγέτες ότι καμία άλλη αναθεωρητική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την οικογένεια των δημοκρατικών κρατών προσέθεσε και υπογράμμισε:

Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός. Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη κατοχή της Κύπρου- αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονες της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα: Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουν σήμερα οι αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα δεν είναι μόνο μία χώρα σε ευνοϊκή γεωγραφική θέση αλλά μια ισχυρή οικονομία και φιλικό περιβάλλον στις επενδύσεις. Βλέπουν ταυτόχρονα νέους ταλαντούχους Έλληνες που επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Επιπλέον πολλοί που έφυγαν από τη χώρα, τώρα πείθονται να επιστρέψουν και θα αποτελέσουν το λαμπρό μέλλον της Ελλάδας σημείωσε και προσέθεσε:

Μίλησα για τα μονοπάτια τα οποία έχουμε διανύσει μαζί. Θα ήταν ανόητο να επαναπαυτούμε. Οι ΗΠΑ έχουν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο να διαδραματίσουν. Ο κόσμος στρέφει τη ματιά προς την ισχυρότερη και πιο ευημερούσα δημοκρατία για την ηγετική της θέση. Δεν μπορείτε να μείνετε στο περιθώριο. Είναι αναγκαιότητα και όχι μια επιλογή η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για εσωτερικό κατακερματισμό των δημοκρατιών. Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από φωνές λαϊκιστών. Στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα, είπε και σημείωσε:

Υπάρχουν τρεις κύριες δυνάμεις που συλλογικά ενώνουν τις πετυχημένες δημοκρατίες. Το κοινωνικό κεφάλαιο, οι ισχυροί θεσμοί και οι κοινές ιστορίες. Και τα τρία απειλούνται σήμερα. Τα απολυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν την ικανότητα να προσφέρουμε ευημερία σε όλους. Πολλοί δυστυχώς προτίθενται να το αποδεχθούν. Πρέπει οι δημοκρατίες μας να είναι πιο ανθεκτικές. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Να αντιμετωπίσουμε τις εισοδηματικές ανισότητες χωρίς να χάσουμε το δυναμισμό των ανοικτών οικονομιών. Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους να αδράξουν τις ευκαιρίες της δημοκρατικής ιδιότητας του πολίτη.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα: Κάθε φορά που ατενίζουμε το θαύμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, κάθε φορά που βλέπουμε τα εκθέματα -κάποια είναι στο βρετανικό μουσείο και όχι στο μουσείο της Ακρόπολης όπως θα έπρεπε- θυμόμαστε το θαύμα της Δημοκρατίας στην Αθήνα, είπε.

Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ κάνοντας μνεία στην ελληνοαμερικανική κοινότητα:

Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή γιατί βλέπω πολλούς μαζί μας. Η χώρα σας υποστήριξε τα κύματα μεταναστών τα οποία ήρθαν σε αναζήτηση καλύτερης ζωής. Εκείνοι που κίνησαν για αυτή τη χώρα δεν ήταν φιλόσοφοι ή ποιητές όπως οι προγονοί τους. Ήταν απλοί εργάτες. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μορφωμένοι, είχαν πάντα αποφασιστικότητα. Προσέφεραν λαμπρό μέλλον στα παιδιά τους. Η επόμενη γενιά θα πρέπει να ζει καλύτερα από την προηγούμενη. Ποτέ δεν λησμόνησαν από πού ξεκίνησαν. Έξι εξ αυτών βρίσκονται στο Κογκρέσο.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες έγιναν αποδεκτοί στην Αμερική έγκειται στο γεγονός ότι οι αξίες είναι κοινές. Μία λέξη δύσκολο να μεταφραστεί είναι η σωφροσύνη. Ο Αριστοτέλης έγραψε ότι η ζωή σύμφωνα με τη λογική είναι καλύτερη και πιο ευχάριστη. Η λογική είναι ο άνθρωπος. Οι Έλληνες και οι Αμερικανοί έχουμε πολλά περισσότερα να συνεισφέρουμε στη Δημοκρατία. Εδώ σήμερα κομίζω τις ευχαριστίες του ελληνικού λαού και τη φωνή του ότι είμαστε αλληλέγγυοι με τον αμερικανικό λαό.

Ζήτω η φιλία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ.

Η συνάντηση με τη Ν. Πελόζι

Νωρίτερα, ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι. Σε σύντομες κοινές δηλώσεις που προηγήθηκαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Νάνσι Πελόζι αναφέρθηκαν στους δεσμούς των δύο χωρών.

«Είναι μεγάλη μου τιμή να καλωσορίζω τον πρωθυπουργό στο Καπιτώλιο η Ελλάδα έχει υπάρξει η πηγή των δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα. Ήταν η πηγή εμπνεύσεως για τους προπάτορές μας και μετά εμείς αποτελέσαμε πηγή έμπνευσης για εκείνους», ανέφερε στην αρχή η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι. Για να προσθέσει: «Θα γιορτάσουμε διπλά φέτος. Ο πρόεδρος χθες καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο σε μια τελετή που υποδεχόμαστε ένα φίλο. Με αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδος γιατί έχει βοηθήσει σημαντικά τους Ουκρανούς πρόσφυγες και έχει ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του κορωνοϊού. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα, αλλά θέλουμε να πούμε ότι είμαστε με τους Έλληνες και με χαρά καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό», τόνισε η Νάνσι Πελόζι. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Είναι τιμή μου να εκπροσωπώ την Ελληνική Βουλή και να είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός που μιλάει στο Κογκρέσο. Αναφερθήκατε στις κοινές αξίες των Δημοκρατιών μας. Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με δυσκολίες. Οι σχέσεις μας είναι στο πιο δυνατό σημείο αυτή τη στιγμή». Στη συνέχεια αποσύρθηκαν για την κατ' ιδίαν συνάντησή τους. 

Η ομιλία του στο Κογκρέσο, κυριαρχεί στο σημερινό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και αποτελεί το  το σημαντικότερο «στιγμιότυπο» κατά τη δεύτερη ημέρα της δραστηριότητάς του στην Ουάσιγκτον. 

Ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός στον οποίο γίνεται αυτή η τιμή, η ομιλία του θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα. Θα αναδείξει στο κέντρο λήψης αποφάσεων των ΗΠΑ και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στο νέο διεθνές περιβάλλον.

Παράλληλα, δεν θα λείψουν οι αναφορές στην προκλητικότητα της Τουρκίας, την οποία έχουν καταδικάσει εμπράκτως τα μέλη του Κογκρέσου αποβάλλοντάς τη από το πρόγραμμα των F-35.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ιστορική στιγμή και για μία εξαιρετική τιμή για τον ίδιο και για τη χώρα, που αφενός επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους ηγέτες και αφετέρου επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί και στο αμερικανικό κοινό, αλλά και στην ομογένεια με μια ομιλία που θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο. Επιπλέον, στο Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός θα έχει ακόμα επαφές με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, αλλά και με προέδρους σημαντικών Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει επαφές και με πρόσωπα, που έχουν στηρίξει και στηρίζουν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος στο αμερικανικό Κογκρέσο. Όπως υπενθυμίζουν, εξάλλου, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η πρόταση για τη διακοινοβουλευτική και αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, που έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους, ήταν μια πρόταση, που υλοποιήθηκε χάρη στη συμβολή τής ομογένειας, αλλά και προσώπων που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις.

Νωρίτερα (16.40) θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία