ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπάρχει ελπίδα;

 24/04/2024 14:00

Όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις σε τούτο τον τόπο έχουν τη σημειολογία τους και στέλνουν μηνύματα. Είτε πρόκειται για εθνικές κάλπες είχε για ευρωεκλογές. Θυμάμαι τις ευρωεκλογές του 1984 όταν πρωτάρηδες ακόμα στην Ευρώπη, μετατρέψαμε την ευρωκάλπη σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. 

Ο τότε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Αβέρωφ έθεσε το θέμα, ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ανταποκρίθηκε άμεσα και οι Ευρωεκλογές του 1984 ήταν ίσως οι πιο πολωτικές εκλογές της μεταπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να πραγματοποιούν στη Θεσσαλονίκη τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έκαναν στην πόλη με τον κόσμο να φτάνει από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου (για την ιστορία ο Ανδρέας κέρδισε τις εκλογές, ο Αβέρωφ παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΝΔ και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον διαδέχτηκε στις εκλογές που έγιναν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος).

Αλλά για να πάμε και πιο πρόσφατα, το αποτέλεσμα των τελευταίων ευρωεκλογών του 2019 και η ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας, προκάλεσε την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα και δρομολόγησε τις εθνικές κάλπες λίγους μήνες νωρίτερα.

Το 2024 βέβαια δεν είναι ούτε 1984 ούτε και 2019. Η λαϊκή εντολή είναι νωπή, μόλις ενός έτους ,η κυβέρνηση έχει άνετη πλειοψηφία στη Βουλή αλλά τα προβλήματα στην χώρα και την Ευρώπη είναι πολλά. Ο κόσμος είναι απαλλαγμένος από κομματικούς συναισθηματισμούς, κουρασμένος από την προσπάθεια να επιβιώσει και απογοητευμένος από ιδεολογίες. 

Προτάσσει, σύμφωνα και με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, τα θέματα δημόσιας υγείας, οικονομίας και εργασίας ως μείζονα και ρέπει προς μία αντισυστημική ψήφο σε ένα εντελώς διαφορετικό εκλογικό τοπίο σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Επομένως το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι τι επιπτώσεις θα έχουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο οι κάλπες της 9ης Ιουνίου. Η Ευρώπη αναζητά τη χαμένη της ταυτότητα σε μία ταραγμένη εποχή, η Ελλάδα ακολουθεί σε ρόλο κομπάρσου και διαχειριστή. Υπάρχει ελπίδα; Θα τη δείξουν οι λαοί όπως πάντα στην ιστορία...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.04.2024

Δημοφιλείς Απόψεις