ΓΕΥΣΕΙΣ

Μοσχαρίσια ουρά με κριθαράκι από τον Σωτήρη Ευαγγέλου

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας σεφ μαγειρεύει για τους αναγνώστες του makthes.gr

 12/11/2022 10:00

Μοσχαρίσια ουρά με κριθαράκι από τον Σωτήρη Ευαγγέλου

Κάθε εβδομάδα ο Executive Chef του εστιατορίου «Salonica» του «Μακεδονία Παλάς» μαγειρεύει μία διαφορετική συνταγή για τους αναγνώστες του makthes.gr

evangelou.jpg


Υλικά

  • 2,5 κιλά μοσχαρίσια ουρά κομμένη σε μερίδες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, σε κύβους
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα κόκκους πιπέρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5 κλωνάρια σέλινο
  • 2 καρότα, σε ροδέλες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τους μίσχους (χωρίς τα φύλλα)
  • 1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης
  • 2 γαρίφαλα
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 500γρ. Κριθαράκι
  • 200 γρ. μανιτάρια shimeji
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ανθό αλατιού, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό βάζουμε τη μοσχαρίσια ουρά και την αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις και στη συνέχεια τη σουρώνουμε, την ξεπλένουμε καλά και την ξαναβράζουμε σε καθαρό αλατισμένο κρύο νερό.

Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τους κόκκους πιπεριού, το κρεμμύδι, τη δάφνη, το σέλινο, τα καρότα, το μαϊντανό και βράζουμε για 2 ώρες τουλάχιστον ή μέχρι το κρέας να ξεκολλάει από το κόκαλο. Σουρώνουμε την ουρά και κρατάμε το ζωμό. Θα χρειαστούμε περίπου 1,5 λίτρο ζωμό και αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με νερό.

Ξεψαχνίζουμε το κρέας και το διατηρούμε ζεστό σε ένα ταψί.

Σε ένα σκεύος που μπαίνει και στο φούρνο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το σκόρδο με τα μανιτάρια. Μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε το κριθαράκι και τα σωτάρουμε για 2’-3’ και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το ζωμό, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC στον αέρα για περίπου 20’-25’ και 10’ πριν γίνει το φαγητό προσθέτουμε το κρέας στο κέντρο του σκεύους και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί 5’ και σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.

Quick Tip

Αν θέλετε το κρέας να έχει τον σχηματισμό της ουράς, μόλις το ξεψαχνίσετε, τυλίξτε το σε μεμβράνη και αφού το πιέσετε καλά, στριφογυρίστε το σαν καραμέλα (μπαλοτίνα) ώστε να βγει ομοιόμορφο και βάλτε το στο ταψί αφού αφαιρέσετε τη μεμβράνη.

Δείτε εδώ τη συνταγή

Βρείτε τον Σωτήρη Ευαγγέλου

https://chefevaggelou.gr

https://www.instagram.com/evaggelousotiris/

https://www.facebook.com/chefsotirisevaggelou


Κάθε εβδομάδα ο Executive Chef του εστιατορίου «Salonica» του «Μακεδονία Παλάς» μαγειρεύει μία διαφορετική συνταγή για τους αναγνώστες του makthes.gr

evangelou.jpg


Υλικά

  • 2,5 κιλά μοσχαρίσια ουρά κομμένη σε μερίδες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, σε κύβους
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα κόκκους πιπέρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5 κλωνάρια σέλινο
  • 2 καρότα, σε ροδέλες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τους μίσχους (χωρίς τα φύλλα)
  • 1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης
  • 2 γαρίφαλα
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 500γρ. Κριθαράκι
  • 200 γρ. μανιτάρια shimeji
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ανθό αλατιού, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό βάζουμε τη μοσχαρίσια ουρά και την αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις και στη συνέχεια τη σουρώνουμε, την ξεπλένουμε καλά και την ξαναβράζουμε σε καθαρό αλατισμένο κρύο νερό.

Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τους κόκκους πιπεριού, το κρεμμύδι, τη δάφνη, το σέλινο, τα καρότα, το μαϊντανό και βράζουμε για 2 ώρες τουλάχιστον ή μέχρι το κρέας να ξεκολλάει από το κόκαλο. Σουρώνουμε την ουρά και κρατάμε το ζωμό. Θα χρειαστούμε περίπου 1,5 λίτρο ζωμό και αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με νερό.

Ξεψαχνίζουμε το κρέας και το διατηρούμε ζεστό σε ένα ταψί.

Σε ένα σκεύος που μπαίνει και στο φούρνο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το σκόρδο με τα μανιτάρια. Μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε το κριθαράκι και τα σωτάρουμε για 2’-3’ και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το ζωμό, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC στον αέρα για περίπου 20’-25’ και 10’ πριν γίνει το φαγητό προσθέτουμε το κρέας στο κέντρο του σκεύους και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί 5’ και σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.

Quick Tip

Αν θέλετε το κρέας να έχει τον σχηματισμό της ουράς, μόλις το ξεψαχνίσετε, τυλίξτε το σε μεμβράνη και αφού το πιέσετε καλά, στριφογυρίστε το σαν καραμέλα (μπαλοτίνα) ώστε να βγει ομοιόμορφο και βάλτε το στο ταψί αφού αφαιρέσετε τη μεμβράνη.

Δείτε εδώ τη συνταγή

Βρείτε τον Σωτήρη Ευαγγέλου

https://chefevaggelou.gr

https://www.instagram.com/evaggelousotiris/

https://www.facebook.com/chefsotirisevaggelou


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία