ΑΠΟΨΕΙΣ

Αυτοδιοικητικές Εκλογές: Ψάχνοντας τους νικητές και τους μονομάχους του δεύτερου γύρου

 08/10/2023 13:46

Κλείνουμε σήμερα την τελευταία στροφή και μπαίνουμε στην τελική ευθεία μίας μακράς προεκλογικής διαδρομής για την ανάδειξη ηγεσίας στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Τα έχω τα χρονάκια μου και δεν θυμάμαι άλλη φορά προεκλογική περίοδο τόσο μεγάλης διάρκειας, καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες ξεκίνησαν να δημοσιοποιούν την απόφασή τους να μπουν στη βάσανο της εκλογικής δοκιμασίας πριν έναν χρόνο και βάλε.

Αυτό ήταν το ένα ιδιαίτερο στοιχείο των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών. Το άλλο ήταν το ότι αυτή η μακρά προεκλογική περίοδος είχε δύο διαλείμματα, αρκετών μάλιστα εβδομάδων. Αναφέρομαι στα διαστήματα πριν τις δύο αναμετρήσεις για τις εθνικές εκλογές οπότε η προεκλογική δραστηριότητα υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών ατόνησε μιας και το ενδιαφέρον μονοπωλούσε -δικαίως- η μάχη των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών.

Στις κάλπες λοιπόν από το πρωί σήμερα οι Έλληνες, για να εκλέξουν τους ανθρώπους που θα διοικήσουν τους τόπους όπου ζουν, τις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Εννοείται ότι σήμερα εκλέγονται οι μισοί περίπου δήμαρχοι και περιφερειάρχες (όσοι εξασφαλίσουν ποσοστό μεγαλύτερο του 43%) ενώ ξεμπερδεύουν και οι δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι που με βάση τους σταυρούς που θα λάβουν σήμερα, θα μπουν με σειρά προτεραιότητας στις λίστες των συνδυασμών τους, περιμένοντας να δουν εάν εκλέγονται μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων την ερχόμενη Κυριακή.

Στους δήμους και τις περιφέρειες που δεν ξεμπερδεύουν απόψε, θα ακολουθήσει μονομαχία των δύο πρώτων. Πρόκειται για τον τελικό-έξτρα γύρο της αναμέτρησης, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ανάμεσα στους σημερινούς τοπικούς άρχοντες -που δεν μπόρεσαν να πείσουν το 43% τουλάχιστον των δημοτών τους για τη χρησιμότητα ανανέωσης της θητείας τους- και στον ισχυρότερο από τους επίδοξους… εκπορθητές.

Είναι ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ η έκβαση του οποίου θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Στις μονομαχίες της δεύτερης Κυριακής θα ανακατευτούν και τα κόμματα που θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν την έκβασή τους ώστε να αποκομίσουν αφενός πολιτικά οφέλη και αφετέρου επιρροή- εφόσον κερδίσει ο εκλεκτός τους- στον αυτοδιοικητικό οργανισμό.

*Σε ό,τι αφορά την προεκλογική περίοδο που διανύσαμε, εκτός από τη μακρά χρονική της διάρκεια υπάρχουν κι άλλα κατά την γνώμη μου σημαντικά στοιχεία που αξίζει να επισημανθούν.

Πρώτον, ότι το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν ιδιαίτερα περιορισμένο. Οι πολίτες, κουρασμένοι από τις διπλές εθνικές εκλογές, από τις φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές και πλημμύρες) αλλά κι από την «Κασσελακιάδα», πολύ λίγο ασχολήθηκαν με τις προγραμματικές προτάσεις των αυτοδιοικητικών. Το κλίμα αδιαφορίας καλλιέργησε και η συνειδητή επιλογή των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας να μη δώσουν βήμα στους υποψήφιους και να μην οργανώσουν διαλόγους με συμμετοχή των ανθυποψηφίων.

*Δεύτερον, ότι οι σημερινοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες -στη μεγάλη τους πλειοψηφία προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία, επέλεξαν να… κρυφτούν, αρκούμενοι εκ του ασφαλούς σε μονολόγους για το… πλούσιο έργο τους και τα σχέδιά τους για την επόμενη μέρα, δίχως να ανεχτούν οποιονδήποτε αντίλογο. Αντιλαμβάνομαι τη σκοπιμότητα αλλά αυτό αποτελεί ασέβεια προς την δημοκρατία και τους πολίτες, οι οποίοι δικαιούνται να συγκρίνουν. Είναι χαρακτηριστικό -αναφερόμενοι στα καθ’ ημάς- πως η ΕΡΤ3 περί άλλων τύρβαζε ενώ η TV 100 οργάνωσε κάποια πάνελ για τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος αλλά όχι για τον δήμο Θεσσαλονίκης, μιας και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν ήθελε να τεθεί στην βάσανο της κριτικής και του αντίλογου. Θέλω να πιστεύω πως ενόψει δεύτερου γύρου οι «μονομάχοι» θα μας κάνουν την χάρη να εμφανιστούν ενώπιόν μας και να αντιπαρατεθούν δημοσίως για τα έργα και τα προγράμματά τους.

*Τρίτον, ότι μέχρι τώρα μόνον το ΚΚΕ έδωσε έντονο κομματικό χρώμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές ενώ τα υπόλοιπα κόμματα περιορίστηκαν να «χρωματίσουν» υποψήφιους περιφερειάρχες, αφήνοντας ήσυχους τους υποψήφιους δημάρχους και επιτρέποντας στα μέλη τους να βάλουν υποψηφιότητα όπου κι αν επιλέξουν.

Από την γενική αυτή τάση εξαίρεση αποτελεί η Νέα Δημοκρατία που ενεργοποίησε ό,τι όπλο είχε διαθέσιμο για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Ζέρβα -μαζί με αυτές των Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα και Γιάννη Μόραλη στον Πειραιά. Η… πιεστική επιστράτευση βουλευτών και λοιπών αξιωματούχων και κυρίως η επίσκεψη του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

*Ως κατακλείδα θα πω ότι μου κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός πως όλοι οι υποψήφιοι -ιδιαίτερα εκείνοι που κατεβαίνουν για πρώτη φορά- έχουν μία πλασματική εικόνα για το πώς τα πηγαίνουν. Όλοι νομίζουν πως… σκίζουν, πως όσοι τους υπόσχονται ψήφο το εννοούν, πως η νίκη είναι κοντά…

Αυτό οφείλεται τόσο στην έμφυτη τάση των ανθρώπων να είναι αισιόδοξοι όσο και στο ότι κυκλοφορώντας ως υποψήφιοι νιώθουν να αυξάνονται τα βλέμματα επάνω τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν πως το «μπράβο», το «καλό αγώνα» και το «καλή επιτυχία» δεν αποτελούν ικανή συνθήκη για την ψήφισή τους.

* Καλό βόλι λοιπόν, με κριτήριο ποιος μπορεί να βελτιώσει τον τόπο, να λύσει προβλήματα και να διεκδικήσει λύσεις και χρηματοδοτήσεις από το κράτος… των Αθηνών.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 08.10.2023

Δημοφιλείς Απόψεις