ΑΠΟΨΕΙΣ

Θα πουλάνε ηρωίνη στα πανεπιστήμια χωρίς POS!

 21/09/2018 13:00

Μία χαρά είναι οι ιδέες που έχει το πόρισμα της Επιτροπής Παρασκευόπουλου για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια και μάλλον αδικούνται από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν.

Διότι κατά βάθος είναι εξαιρετικά φιλελεύθερες. Για παράδειγμα οι προτάσεις για τη διαχείριση της διακίνησης ναρκωτικών, αναγνωρίζουν στο άτομο τη δυνατότητα να βλάπτει τον εαυτό του, αγοράζοντας ναρκωτικά κατά βούληση.

Βεβαίως έχουν ορισμένα κενά. Κατ' αρχήν δεν υπάρχει πρόβλεψη για κεντρικό μηχανισμό ελέγχου της ποιότητας των διακινουμένων ουσιών, δεν προβλέπεται υποχρέωση pos για την αγορά τους και κυρίως δεν υπάρχει έλεγχος τιμών.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η εμπορία ουσιών θα ρυθμίζεται από τους νόμους της αγοράς κι έτσι ανοίγει η πόρτα για την επιβολή της κυριαρχίας της αγοράς στο πανεπιστήμιο.

Μπορεί να ξεκινούν με καλές προθέσεις, αλλά ξεχνούν (;) ότι ο Μινώταυρος του νεοφιλελευθερισμού καραδοκεί κι ο ταξικός εχθρός είναι έτοιμος να επιβάλει τις προτεραιότητες του.

Δυστυχώς οι προτάσεις αφήνουν τους φοιτητές απροστάτευτους από τους εμπόρους, αλλά συγχρόνως δεν προβλέπονται μέτρα προστασίας των μικρών εμπόρων με αποτέλεσμα να μην είναι βέβαιο ότι δεν θα κυριαρχήσουν οι πολυεθνικές. Κυριακή για παράδειγμα θα λειτουργεί η αγορά;

Επίσης, είναι προφανές ότι στην Επιτροπή δεν συμμετείχε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών. Διότι δεν αναφέρεται πουθενά να έχει προβλεφθεί η φορολόγηση της δραστηριότητας, γεγονός που επίσης ενδέχεται να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Να έρχονται δηλαδή οι εφοριακοί και να συλλαμβάνουν έμπορο, γιατί πουλούσε γύψο χωρίς νόμιμα παραστατικά, κι εκείνος να αντικρούει τον ισχυρισμό λέγοντας “δεν πουλούσα γύψο, ηρωίνη στο πανεπιστήμιο πήγαινα να πουλήσω”...