ΑΠΟΨΕΙΣ

Διδακτικές ιστορίες περί διαδοχής…

 14/08/2024 18:00

Ήταν Μάιος του 1998 όταν η ΝΔ αποφάσισε εν μέσω δημαρχιακής θητείας να αντικαταστήσει τον Ντίνο Κοσμόπουλο. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο πνιγμένος στην αρνητική δημοσιότητα δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν τραβούσε και ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής έδωσε το πράσινο φως για την ανατροπή. Η ΝΔ ανακοίνωσε ότι δε θα στηρίξει τον εν ενεργεία δήμαρχο Θεσσαλονίκης και ότι θα πάει με άλλον επικεφαλής (Βασίλης Παπαγεωργόπουλος) στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Την ίδια ημέρα δρομολογήθηκαν και οι αλλαγές: ο Κοσμόπουλος παραιτήθηκε και η παράταξη εξέλεξε υπηρεσιακό δήμαρχο τον Μίμη Δημητριάδη.

Είκοσι χρόνια μετά το ζήτημα της επιλογής του υποψηφίου δημάρχου ήταν η πρώτη καυτή πατάτα στη Θεσσαλονίκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο νεοεκλεγείς τότε πρόεδρος της ΝΔ είχε απέναντί του τον Γιάννη Μπουτάρη ως δήμαρχο και έψαχνε να βρει λύσεις για τις δημοτικές εκλογές που θα γίνονταν το καλοκαίρι του 2019. Έτσι ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι κινήσεων και διαβουλεύσεων που πέρασε από σαράντα κύματα, γιατί ακόμη ο Μητσοτάκης δε γνώριζε καλά τις ιδιαιτερότητες της πόλης. Η αναζήτηση έβγαλε πολλά ονόματα. Από τον Γιάννη Μπουτάρη και τον τότε πρόεδρο του ΣΕΒΕ Αθανάσιο Σαββάκη και τον πρώην υφυπουργό Γιώργο Κωνσταντόπουλο, μέχρι τον πρώην υπουργό Γιώργο Ορφανό, τον αντιδήμαρχο του Μπουτάρη Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον αντιπεριφερειάρχη Πάρι Μπίλια και τον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη. Τελικά η μπίλια έκατσε στον Νίκο Ταχιάο που στις εκλογές του 2019 έκανε μία μέτρια εμφάνιση, χάνοντας από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, που ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ. Η περίοδος της αναζήτησης υποψηφίου ήταν γεμάτη από αλληλοσυγκρουόμενες προθέσεις παραγόντων και συστημάτων, αλλά και μία μάχη μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης στο υπό διαμόρφωση νέο τοπίο της ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι δύο ιστορίες έχουν το ενδιαφέρον τους σήμερα που η ΝΔ συνολικά θα βρεθεί αντιμέτωπη ξανά στη Θεσσαλονίκη με ένα θέμα διαδοχής. Αυτή τη φορά στην περιφέρεια. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας κάνει το μεγάλοι άλμα και θα είναι από τις αρχές του 2025 ο νέος Επίτροπο της Ελλάδας στην ΕΕ, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό ερώτημα. Ποιος θα τον αντικαταστήσει;

Εδώ δεν χρειάζονται βιασύνες, όπως το 1998 με τον Κοσμόπουλο. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τρέχει με πολύ καλούς ρυθμούς και δεν έχει καμία σχέση με την προβληματική εικόνα του δήμου Θεσσαλονίκης πριν απο26 χρόνια, ενώ ο Τζιτζικώστας είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και δεν του λείπουν οι άνθρωποι που θα συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο του για επόμενα 4 χρόνια. Ο δε Μητσοτάκης ξέρει πια τη Θεσσαλονίκη, έχει σε κεντρικό επίπεδο τον απόλυτο έλεγχο των πολιτικών κινήσεων, αλλά έχει πίσω του το «γκρίζο» εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που τον ζορίζει πολιτικά.

Συμπέρασμα; Η Θεσσαλονίκη και η παράταξη του Τζιτζικώστα ας αποφασίσει μόνη της. Κάτι που πρέπει να αποτελέσει και την άποψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11.08.2024

Δημοφιλείς Απόψεις