Το" ReBrain Greece" ή αλλιώς η διεπιστημονική και διυπουργική πρωτοβουλία με σκοπό τον επαναπατρισμό των νέων εργαζομένων και επιστημόνων στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της επίσημης διαβούλευσης για ένα "ευφυές σχέδιο δράσης για τη μετάβαση της αγοράς εργασίας στην ψηφιακή εποχή, που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο 15 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.
"Η φετινή ΔΕΘ είναι ξεχωριστή απ' όλες τις προηγούμενες. Εδώ αλλάζουμε το μέλλον με το ψηφιακό άλμα που επιχειρούμε σε επίπεδο αγοράς εργασίας και σε επίπεδο του ασφαλιστικού μας συστήματος" υπογράμμισε ο υπουργός, μιλώντας για την καινούρια πρωτοβουλία η οποία, όπως είπε, θα στηρίξει την εθνική προσπάθεια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών όπως παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, 450.000 έλληνες νέοι επιστήμονες και εργαζόμενοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη επαγγελματικά τύχη στο εξωτερικό το διάστημα 2007- 2016, με το 50% των εξερχομένων να βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικία, 25- 39 χρονών.
Υπολογίζεται μάλιστα ότι το κόστος διαφυγής τους φτάνει τα 10 με 20 δισ. ευρώ, το διάστημα 2008- 2016.
"Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την ψυχή μας, την καρδιά μας για να κάνουμε το rebrain πραγματικότητα. Θα ξαναφέρουμε τα παιδιά μας πίσω και θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε τα παιδιά να μην ξαναφύγουν στο εξωτερικό" τόνισε, μεταξύ άλλων.
Η ομάδα "ReBrain Greece"
Ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 με πρωτοβουλία ορισμένων στελεχών της γενικής διεύθυνσης εργασιακών σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και αποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη με τεχνοκρατική πληρότητα από διαφορετικά υπουργεία, οργανισμούς, ερευνητικά ινστιτούτα και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης,
Η ομάδα πραγματοποίησε ήδη 4 συναντήσεις και επιμέρισε την επιστημονική συζήτησή της σε πέντε θεματικές ενότητες : σύνδεση της αγοράς εργασίας με την έρευνα και την καινοτομία, ψηφιακός μετασχηματισμός και τρόπος προσαρμογής του ανθρώπινου δυναμικού, κίνητρα επιχειρηματικότητας υψηλά εκπαιδευμένου προσωπικού, μείωση του brain waste καθώς και μετάδοση της πληροφορίας μέσω συναντήσεων με εκπροσώπους του δημοσίου τομέα, νέους επιστήμονες και εκπροσώπους επαγγελματικών επιμελητηρίων.
4+1 δράσεις για το brain drain
Απο τη συζήτηση πάνω στις θεματικές ενότητες προέκυψαν περισσότερες απο 20 προτάσεις δράσεων, με την ομάδα να διακρίνει πέντε δράσεις εκ των οποίων η δράση " Ψηφιακές δεξιότητας για γυναίκες"
θα προταθεί επίσημα προς χρηματοδότηση περί τα τέλη Σεπτέμβρη, απο τη γενική διεύθυνση επικοινωνιακών δικτύων, περιεχομένου και Τεχνολογιών της Ευρωπαικής Επιτροπής, καινοτόμου δράσης για της ψηφιακές δεξιότητες. Θα αφορά πρόγραμμα χρηματοδότησης
100 γυναικών αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έως 29 ετών, υψηλών προσόντων για την εκπαίδευση και απασχόλησή τους σε επιστημονικούς φορείας.
Οι δράσεις αυτές εφόσον οριστικοποιηθεί η τελική τους μορφή αναμένεται να ενταχθούν
στο "εθνικό σχέδιο δράσεων data driven, s.m.a.r.t ευφυών πολιτικών, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε δημόσια εκδήλωση.
Πιθανές πιλοτικές δράσεις:
- Πρόγραμμα εκπαίδευσης 200 ανέργων
σε τεχνολογίες εξοικονόμησης πόρων και περιβαλλοντικών τεχνικών
- Πρόγραμμα εκπαίδευσης 200 ανέργων έως 29 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας κλάδων γεωπονικής, αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης για την εκπαίδευση και προώθηση ψηφιακής επιχειρηματικότητας αγροτικών προϊόντων
- Εργαλείο ενοποίησης ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων ΟΠΣ, εφαρμογών, βάσεων δεδομένων και ανθρώπινου δυναμικού για δημιουργία ενιαίου περιβάλλοντος συλλογής δεδομένων για παροχή προηγμένων δράσεων πολιτικής.