ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Η ακαρπία της ελιάς πάει στο... Μαξίμου

Σουζάνα Καζάκα12 Αυγούστου 2023

Στο γραφείο του πρωθυπουργού εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς στη Χαλκιδική μετά την τεράστια ζημιά που υπέστη το προϊόν λόγω ακαρπίας. 

Η καταστροφή υπολογίζεται ότι πλήττει το 95% της παραγωγής που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις θα έχουν αλυσιδωτές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Στις αρχές Ιουλίου ομάδα παραγωγών με τον βουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Γιώργο και την αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου, επισκέφτηκαν τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Αφού έγινε εκτενής ενημέρωση για το πρόβλημα και τις επιπτώσεις του, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε ότι θα είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία και θα εξετάσουν το θέμα βήμα-βήμα, με αρχή το ΥΠΑΑΤ, αλλά παράλληλα, θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει το θέμα στο ίδιο το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Άλλωστε, η αντιπεριφερειάρχης Κατερίνα Ζωγράφου έχει στα χέρια της όλα τα «χαρτιά» που αποδεικνύουν το μέγεθος της ζημιάς για τους ελαιοπαραγωγούς, δηλαδή απώλεια εισοδήματος ουκ ολίγων εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει η τεχνική έκθεση του διευθυντή του εργαστηρίου δενδροκομίας του ΑΠΘ, Αθανάσιου Μολασιώτη, ο οποίος σε αυτοψία του σε χωράφια της Χαλκιδικής χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις, συν μια σχετική έκθεση του ΕΛΓΑ θα βάλουν στο τραπέζι των αιτημάτων την άμεση λήψη μέτρων για παραγωγούς, και μεταποιητές που πλήττονται εξίσου σοβαρά, αλλά και για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Στόχος είναι, με την ανάλογη αλλαγή στις εισφορές, να προβλεφθούν ζημιές που γίνονται σε προανθικό στάδιο. Στη συνέχεια να ενταχθεί η ελιά στην κατηγορία εκείνη όπου καλύπτονται ζημιές της προανθικής περιόδου.

Τι ζήτησαν από τον ΥφΑΑΤ Δ. Σταμενίτη

Αποτέλεσμα της σύσκεψης με τον Περιφερειάρχη ήταν να δρομολογηθεί ραντεβού στην Αθήνα, το οποίο και έγινε, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη.

Εκεί τέθηκαν τα αίτια της μη διαφοροποίησης και έκπτυξης των ανθοφόρων οφθαλμών με συνέπεια την ακαρπία, που είναι οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες από Νοέμβριο 2022 έως και Ιανουάριο 2023, ενώ έγινε και αίτημα για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών και μεταποιητών της Χαλκιδικής ώστε να ανταποκριθούν τουλάχιστον στο κόστος παραγωγής και να εξασφαλιστεί η βιώσιμη συνέχιση της δραστηριότητας τους.

Κοινωνικές οι προεκτάσεις

Η ακαρπία της ελιάς που απαιτεί αποζημιώσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ταλανίζει περί τα 30 χωριά της Χαλκιδικής όπου δραστηριοποιούνται εκατοντάδες παραγωγοί, μικροί και μεγαλύτεροι.

Στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς απασχολούνται τρεις χιλιάδες εργάτες σε 150 μεταποιητικές μονάδες που απορροφούν το προϊόν. Τα στοιχεία αυτά αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού & Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών Αθανάσιος Χαλάτης, την ώρα που σε δικά του κτήματα ήδη η ζημιά καθιστά ανώφελη τη συγκομιδή. «Υπάρχουν χωράφια που δεν θα μπούμε μέσα καν. Δεν έχει παραγωγή για να μαζέψουμε», λέει ο ίδιος. Το πρόβλημα, όπως υποστηρίζει, ξεπερνάει τα όρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αγγίζει την κυβερνητική βούληση και πρωτοβουλία να αναζητήσει πόρους για αποζημιώσεις.

«Τα προβλήματα που θα προκύψουν αν χάσουμε τη χρονιά είναι πολλά και έχουν κοινωνικές προεκτάσεις. Θα βγουν στην ανεργία πολλοί εργαζόμενοι από τις μεταποιητικές μονάδες», αναφέρει ο κ. Χαλάτης διευκρινίζοντας ότι πέρα των παραγωγών, οι μικρές μεταποιητικές μονάδες έχουν ήδη έλλειψη προϊόντος, ενώ οι μεγάλες μονάδες θα αντέξουν μόλις μέχρι την άνοιξη του 2024 λόγω αποθεμάτων.

Έρχονται παράνομες ελληνοποιήσεις

Η επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής καλύπτει στις εξαγωγές το 45% του προϊόντος πανελλαδικά. Είναι παραγωγή που σχεδόν στο σύνολό της είναι εξαγώγιμη. Σε περίπτωση που οι ξένες αγορές ζητήσουν προϊόν και αυτό δεν υπάρχει, είναι ορατός ο κίνδυνος να δούμε παράνομες ελληνοποιήσεις από Τουρκία, Αίγυπτο ή και Τυνησία. «Η επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής εγγυάται την καλλιέργεια με ελεγμένα από την Ε.Ε. φυτοφάρμακα, κάτι που δεν ισχύει για το προϊόν που έρχεται από άλλες χώρες, και δυστυχώς βαφτίζεται ελληνικό», αναφέρει ο κ. Χαλάτης για να εξηγήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Το πρόβλημα θα γίνει διαχρονικό αν οι παραγωγοί εγκαταλείψουν τη συγκεκριμένη καλλιέργεια και στραφούν σε άλλες εκμεταλλεύσεις για τα χωράφια τους. «Επικρατεί μεγάλη απογοήτευση και αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο. Και το 2021 είχαμε το ίδιο πρόβλημα, μπήκαμε στις αποζημιώσεις για παγετό και αμέσως βγήκαμε γιατί μας είπαν ότι καθυστερήσαμε», λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλυβών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου έγιναν πολλές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις ώστε να αναδειχθεί η ακαρπία της ελιάς και να λάβει σοβαρές διαστάσεις που θα οδηγούσαν στην καταβολή αποζημιώσεων. Παρ’ όλες τις κινήσεις που προηγήθηκαν, πολιτικές και μη, δεν δρομολογήθηκε ως σήμερα η επίλυση του προβλήματος με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βλέπουν δυσθεώρητο το κόστος της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Σύμφωνα με τον κ. Χαλάτη το κόστος παραγωγής είναι περίπου 800 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ φέτος ίσως πέσει στα 600 ευρώ λόγω του ότι δεν υπάρχουν συλλεκτικά έξοδα. «Μπορεί να μην γίνει η συγκομιδή αφού δεν θα υπάρχει προϊόν αλλά το πότισμα, το ράντισμα και η φυτοπροστασία δεν μπορούν να αφεθούν στο έλεος του θεού, πρέπει να υπάρχουν χρήματα για όλα», σημειώνει με έμφαση ο ίδιος.


* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 06.08.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.