ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δράμα: Στέρεψαν οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας

Τάσος Αποστολίδης30 Ιουλίου 2024

Σοκάρουν οι εικόνες που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες στην πόλη της Δράμας μιας κι έχουν στερέψει οι πηγές στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας. Το τρεχούμενο νερό στο ομώνυμο πάρκο της πόλης ήταν κάτι το αυτονόητο, για όλες τις εποχές του χρόνου. Ακόμη και σε παρατεταμένους καύσωνες, όταν ο όγκος του νερού μειωνόταν, οι πηγές δεν σταμάτησαν να αναβλύζουν νερό και να δίνουν ζωή σε έναν μεγάλο βιότοπο, στην καρδιά του αστικού κέντρου. Αυτή τη χρονιά τα πράγματα είναι δραματικά διαφορετικά. Η παρατεταμένη ανομβρία των προηγούμενων μηνών σε συνδυασμό με τον τελευταίο πολυήμερο καύσωνα, είχαν ως αποτέλεσμα να στεγνώσει το πάρκο.

Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας είναι μια τεράστια για τα δεδομένα της μικρής Δράμας έκταση μέσα στο κέντρο της πόλης, με εμβαδόν περίπου 50 στρέμματα. Πρόκειται για ένα κανονικό δάσος με μεγάλη ποικιλία δέντρων και βλάστησης σε συνδυασμό με τρεχούμενα νερά που σχηματίζουν λιμνούλες και ποταμάκια. Σχεδόν 200 μέτρα ανατολικότερα, βρίσκεται ο δημοτικός κήπος της πόλης που προσθέτει άλλα τόσα στρέμματα πρασίνου και νερών μέσα στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για ένα σύστημα δύο δασικών εκτάσεων μέσα και γύρω από τις οποίες έχει αναπτυχθεί ένας αστικός ιστός, που δεν θυμίζει καμία άλλη ελληνική πόλη.

Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας έχει συμπεριληφθεί στα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης κι έχει διαμορφωθεί μετά από μια βραβευμένη μελέτη της πολυτεχνικής σχολής της Θεσσαλονίκης. Εκτός από την φυσική του ομορφιά, αποτελεί κι ένα καταφύγιο για πτηνά όπως πάπιες, χήνες, κύκνοι κ.α. ενώ στα νερά του θα βρει κανείς από καραβίδες και μικρές μπριάνες έως πέστροφες και ποταμοκέφαλους.

Στα τέλη του φετινού Ιουλίου, το πάρκο παρουσιάζει μια εικόνα με τελείως στεγνά σημεία ενώ σε άλλα σημεία υπάρχει έστω μια πολύ χαμηλή στάθμη υδάτων.

Ο δήμος Δράμας έλαβε έκτακτα μέτρα για να διασωθεί το οικοσύστημα που αναπτύσσεται πέριξ των πηγών. Με μια γεώτρηση που ανοίχτηκε μπροστά στο Μαρμάρινο Σπίτι, αντλείται νερό που διοχετεύεται στο πάρκο. Δημιουργήθηκε μια ανοιχτή δεξαμενή, μια τεχνητή λίμνη, στην οποία τοποθετήθηκαν τα πτηνά. Οι κάτοικοι της περιοχής, που αναζητούν καθημερινά τη δροσιά στο πάρκο, θυμούνται κι άλλα καλοκαίρια με καύσωνες κι ελάχιστο νερό αλλά οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ποτέ άλλοτε το φαινόμενο δεν ήταν τόσο σκληρό.

Τις τελευταίες μέρες ένα άλλο περιστατικό ήρθε να προστεθεί στα προβλήματα καθώς υπήρχε έντονη μυρωδιά πετρελαίου στο μεγαλύτερο μέρος του πάρκου, που έγινε αντιληπτή από περαστικούς. Για το θέμα υπήρξε άμεση αντίδραση από τις τοπικές αρχές. Στο σημείο έκαναν αυτοψία ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες. Εντοπίστηκαν κηλίδες πετρελαίου σε μικρή έκταση αλλά η οσμή ήταν πολύ εντονότερη από τα οπτικά ευρήματα.

Όπως ανέφερε στη «ΜτΚ» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Γιάννης Γεωργιάδης, ενημερώθηκαν άμεσα οι εισαγγελικές αρχές που διερευνούν ήδη την υπόθεση ενώ κατατέθηκε και μήνυση κατά αγνώστων στην αστυνομία. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει σαφές από που προήλθε το πετρέλαιο αν και φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο, είτε από διαρροή είτε σκοπίμως, πέρασε στο δίκτυο των ομβρίων υδάτων και από εκεί στο πάρκο. Συνεργεία της ΔΕΥΑΔ εξέτασαν όλα τα φρεάτια της περιοχής και προχώρησαν στη συνέχεια σε πλύσεις με καθαρό νερό μεγάλης πίεσης καθώς και σε χρήση ειδικών ενζύμων για να διαλυθούν οι χημικές ουσίες.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 28.07.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.