ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Καβάλα: Κατασκήνωση πέντε αστέρων

Τάσος Αποστολίδης28 Ιουλίου 2023

Το πρώτο για τη Βόρεια Ελλάδα κάμπινγκ πολυτελείας στην κατηγορία των πέντε αστέρων ετοιμάζει στην Καβάλα η εταιρία που διαχειρίζεται εδώ και μια 20ετία την φημισμένη ακτή Μπάτη.

Πρόκειται για ένα από τα πάλαι ποτέ «φιλέτα» του ΕΟΤ με ιστορία που αρχίζει τη δεκαετία του ‘60. Η πλαζ Μπάτη μόλις 4 χλμ. από το κέντρο της Καβάλας, μαζί με την γειτονική «Τόσκα», το Ξενία του Λιμένα και η πλαζ με τα bungalows στη Μακρύαμμο Θάσου, είναι από τις εμβληματικές επενδύσεις του ΕΟΤ εκείνης της εποχής.

Από το 2003, το ακίνητο του Μπάτη πέρασε μετά από διαγωνισμό σε ιδιώτες, σε ένα σχήμα στο οποίο διατηρούσε μικρή συμμετοχή και ο δήμος Καβάλας, ώστε να διατηρηθεί ο λαϊκός του χαρακτήρας. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, στο χώρο της πλαζ λειτουργεί ένα συγκρότημα οργανωμένης ακτής με εισιτήριο, που παρέχει όλες τις ανέσεις αλλά και χώρους εστίασης και διασκέδασης. Το νέο σχέδιο των επενδυτών, πηγαίνει την πλαζ σε ένα άλλο επίπεδο, διατηρώντας την όμως ανοιχτή σε όλους.

Τα επενδυτικά σχέδια άρχισαν πριν χρόνια όμως το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα για τα glamorous camping, ή σε συντομογραφία glamping, ψηφίστηκε μόλις τον Μάιο του 2021. Η επιχείρηση της οικογένειας Γαρυφάλλου στην Καβάλα, στόχευσε από την αρχή στην υψηλότερη κατηγορία που προβλέπει ο νόμος. Το συγκρότημα θα διαθέτει 80 αυτόνομες σκηνές, από 34 έως 80 τετραγωνικά μέτρα η κάθε μία, όλες με ιδιωτική βεράντα και πολλές από αυτές με ιδιωτική πισίνα. Κάποιες άλλες θα μοιράζονται από μία πισίνα ανά 4 σκηνές, με στόχο τη δημιουργία μικρών κοινοτήτων.

«Δεν θέλαμε άλλο ένα ξενοδοχείο αλλά κάτι διαφορετικό, κάτι που να λαμβάνει υπόψη του την κλιματική αλλαγή και εκτός από εμπειρία διακοπών να μπορεί να φέρει τον επισκέπτη πιο κοντά στη φύση» λέει στη «ΜτΚ» η Τζένη Παπαδημητρίου, ιδρυτικό μέλος του φορέα υλοποίησης της επένδυσης. Περιγράφει μία άνετη εμπειρία με ψηλές τέντες, ειδικές για ηχομόνωση και θερμομόνωση, με χώρους που θα διαθέτουν φυσικό κλιματισμό και πολυτέλεια σε κάθε λεπτομέρεια.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ και ορίζοντας υλοποίησης είναι οι επόμενοι 24 μήνες. Θα καλύψει όλη την έκταση, από το παλιό κάμπινγκ του Μπάτη μέχρι την πλαζ μήκους 300 μέτρων.

Οι εκλεκτές παροχές

Στο χώρο θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν τα τρία εστιατόρια και το μπαρ πισίνας ενώ θα δημιουργηθεί ένα lounge roof top bar με θέα στη θάλασσα. Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει και 15 σουίτες στο τριώροφο κτίριο που είχε χτιστεί από την εποχή του ΕΟΤ, η κάθε μία με μέγεθος από 30 έως 92τμ. Επιπλέον, το συγκρότημα θα διαθέτει μεγάλη πισίνα 20 επί 30 μέτρα. Πόλος έλξης επισκεπτών αναμένεται να αποτελέσει το ολιστικό σπα με διάφορες θεραπείες, υγρά και ξηρά σπήλαια, πηλό, λάσπη αλλά κι ένα παλιό υπόγειο πηγάδι που επίσης αξιοποιείται.

Το εισιτήριο στην παραλία θα διατηρηθεί αλλά θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, τονίζει η κ. Παπαδημητρίου στην «ΜτΚ» και σημειώνει: «Ο Μπάτης ήταν πάντα ανοιχτός και θα παραμείνει, τόσο για τους κατοίκους της πόλης όσο και για τους επισκέπτες που θα μένουν σε άλλα καταλύματα».

Στο πλαίσιο της επένδυσης θα γίνει εκτεταμένη φύτευση δέντρων για πύκνωση της βλάστησης. Μεταξύ άλλων θα φυτευθούν 500 πλατάνια και πεύκα καθώς και 19.000 ρίζες μικρών και μεσαίων θάμνων. Το συγκεκριμένο έργο έχει αναλάβει η διακεκριμένη αρχιτέκτων τοπίου Έλλη Παγκάλου.

Το όνομα του νέου συγκροτήματος θα είναι «LAAS Mediterranean Tented Experience». Η λέξη Λάας είναι ελληνική, εξηγεί η κ. Παπαδημητρίου. Πρόκειται για την ομηρική λέξη για την πέτρα που βρέχεται από το θαλασσινό νερό ενώ το όνομα παραπέμπει επίσης στην αρχαϊκή λέξη για την Ελλάδα, Hellas, που σημαίνει κατά μία εκδοχή «ο θρόνος του φωτός».

Οι επενδυτές οραματίζονται «την απόλυτη επιστροφή στη φύση» μέσα από μια πολυτελή εμπειρία, σε αυτό που διεθνώς ονομάζεται «αργός τουρισμός» και θεωρείται αποτοξίνωση ή «αντίδοτο στους ρυθμούς και τις πιέσεις της σύγχρονης ζωής». Οι χώροι εστίασης θα λειτουργήσουν με εποχιακά και τοπικά προϊόντα που καλλιεργούνται στον εσωτερικό βιολογικό οπωρώνα ενώ δίνεται μεγάλο βάρος στην ανακύκλωση, την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την κομποστοποίηση. Όλες οι μετακινήσεις μέσα στο συγκρότημα θα είναι ηλεκτροκίνητες ενώ θα λειτουργούν και σταθμοί φόρτισης EV. Δίνεται επίσης βάρος στην τοπική παραγωγή, όχι μόνο τροφίμων αλλά και κατασκευών από τεχνίτες ή σχεδιαστές, όπως υφάσματα, ρούχα και διακοσμητικά, παιδικά παιχνίδια ή αιθέρια έλαια.

Σχεδιάζονται δράσεις που θα καλούν τους επισκέπτες να γνωρίσουν τη συμβιωτική σχέση με τη γη και θα κεντρίζουν την περιέργεια παιδιών και ενηλίκων, όπως κηπουρική, μαγειρική, αστρονομία, αρχαιολογία, κεραμική, αποξήρανση λουλουδιών κ.ά.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 16.07.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.