Τρεις σημαντικές επενδύσεις αναμένει η περιοχή της Καβάλας, μέσω των οποίων εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περί τις 1.000 νέες θέσεις εργασίας.
Η πρώτη επένδυση αφορά το εργοστάσιο παραγωγής αλκοόλης, που αναμένεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Το πλάνο καταρτίστηκε το 2020, έχει τελικό προϋπολογισμό πάνω από 100 εκ. ευρώ, το 2021 εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και η κατασκευή του αναμένεται να αρχίσει μέσα στο 2023. Η ετήσια παραγωγή του θα φτάσει τα 90 εκατομμύρια λίτρα αλκοόλης, με κυρίως εξαγωγικό προσανατολισμό. Εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει πάνω από 300 θέσεις εργασίας.
Η συγκεκριμένη επένδυση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον πρωτογενή τομέα καθώς αναμένεται να απορροφήσει τεράστιες ποσότητες σιτηρών ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αλκοόλης, μέσα από συμβολαιακή γεωργία, τόσο στο νομό Καβάλας όσο και στο σύνολο της βόρειας Ελλάδας. Πίσω από το εγχείρημα είναι ο Ναουάφ Σαλαμέχ, ένας Σύρος που εργάστηκε στο παρελθόν ως γιατρός στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά εδώ και χρόνια στη Ρουμανία στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών.
Η δεύτερη επένδυση άρχισε από το 2020, ενώ το καλοκαίρι του 2021 έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις από το Επιμελητήριο Καβάλας. Πρόκειται για Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία που δραστηριοποιείται και στην Κίνα, ο οποίος σχεδίασε ένα πλάνο 100 εκατομμυρίων ευρώ για την δημιουργία εργοστασίου παραγωγής μπαταριών για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και μηχανές. Η επένδυση προβλέπει πάνω από 300 θέσεις εργασίας χωρίζεται σε τρία στάδια, στο κομμάτι κατασκευής μπαταριών, στη δημιουργία μικρών σταθμών φόρτισης και στο πιο φιλόδοξο σκέλος που αφορά την παραγωγή ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου. Και αυτή η μονάδα χωροθετήθηκε στη βιομηχανική περιοχή Καβάλας και θα έχει επίσης εξαγωγικό προσανατολισμό.
Η τρίτη επένδυση παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Καβάλα και προέρχεται από δύο εταιρίες υψηλής τεχνολογίας, τις «Third Eye Gen. Inc.» και «Banc3». Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες είναι εδώ και 22 χρόνια προμηθευτές του αμερικανικού δημοσίου για το οποίο κατασκευάζουν ψηφιακά οικοσυστήματα επαυξημένης και μικτής πραγματικότητας. Το πλάνο τους για την Καβάλα είναι ένα κέντρο συναρμολόγησης, υποστήριξης και διάθεσης «έξυπνων γυαλιών» (smart glasses) για όλη την Ευρώπη.
Ο κ. Δέμπας θεωρεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση «βάζει την περιοχή της Καβάλας στο χάρτη των επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας, με πολλαπλά οφέλη, ορίζοντας τον τόπο μας ως ‘’Silicon Valley Hub’’ της Ευρώπης».
Τις προηγούμενες ημέρες, ο διευθύνων σύμβουλος της ThirdEye, Nick Cherukuri, μαζί με στελέχη του ευρωπαϊκού κλάδου της εταιρίας, επισκέφθηκαν την Καβάλα και παρουσίασαν το επενδυτικό σχέδιο καθώς και τις λειτουργίες και εφαρμογές των «έξυπνων γυαλιών» στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αλέξη Πολίτη, τον αντιπρύτανη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Δημήτρη Μπαντέκα και τον πρόεδρο του τμήματος Φυσικής του ΔΙΠΑΕ, Νίκο Βορδό. Μεταξύ άλλων, τα γυαλιά αυτά έχουν εφαρμογή στον ιατρικό τομέα, την εκπαίδευση αλλά και τη βιομηχανία.
Λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα της εταιρίας αλλά και τις επόμενες κινήσεις της αναμένεται να ανακοινωθούν από επίσημα χείλη, πιθανότατα και μέσα στον Δεκέμβριο.
Η τοπική κοινή γνώμη αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα τις ανακοινώσεις καθώς καμία από τις επενδύσεις δεν έχει ακόμη φτάσει στο στάδιο κατασκευής ενώ τα όποια χρονοδιαγράμματα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, πήραν απανωτές παρατάσεις.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η τοπική οικονομία στην Καβάλα έχει υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα λόγω των εκατοντάδων απολύσεων προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης από τις δύο βασικές βιομηχανίες της Καβάλας, των λιπασμάτων και των πετρελαίων. Η απώλεια από τις μισθοδοσίες αυτές στην τοπική οικονομία υπολογίζεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
* Δημοσιεύτηκε στη «ΜτΚ» στις 26.11.2022