Αναξιοποίητο παραμένει για 13η χρονιά το παλιό κτίριο του νοσοκομείου στην Καβάλα, σε μια παραλιακή περιοχή στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Το κτίσμα της δεκαετίας του ’60 βρίσκεται στο καρνάγιο, πίσω από το παλιό υδραγωγείο (Καμάρες) και ήταν το βασικό νοσοκομειακό κτίριο της Καβάλας μέχρι που η πόλη απέκτησε σύγχρονο κτίριο στο οποίο μετακόμισαν όλες οι μονάδες το 2010.
Έκτοτε, το παλιό κτίριο έμεινε αναξιοποίητο, στο έλεος της αλμύρας αλλά και όσων το λεηλάτησαν, αφαιρώντας ακόμη και τα καλώδια από την τοιχοποιία του για την εξαγωγή χαλκού.
Από τότε που κατέρρευσε τμήμα της γέφυρας ακριβώς μπροστά από το παλιό νοσοκομείο, χρειάστηκε να θυσιαστεί μέρος του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου για να διαπλατυνθεί ο παλιός δρόμος, μιας και η γέφυρα δεν έχει ακόμη επιδιορθωθεί.
Η συζήτηση για την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου κρατά πολλά χρόνια αλλά έχει μείνει μόνο σε θεωρητικό επίπεδο. Δύο είναι οι προτάσεις που κυρίως έχουν απασχολήσει τη δημόσια σφαίρα όλη αυτή την περίοδο: η μετατροπή του σε τουριστικό κατάλυμα ή η μετατροπή του σε φοιτητικές εστίες, τις οποίες στερείται η πόλη.
Η τελευταία πρόταση φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ μιας και την τελευταία 5ετία τα ακίνητα προς ενοικίαση είναι δυσεύρετα λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της γενικότερης τουριστικής ανάπτυξης.
Οι τιμές των ενοικίων για όσα σπίτια έχουν απομείνει διαθέσιμα, είναι απλησίαστες για τους περισσότερους φοιτητές. Η πόλη διέθετε επί δεκαετίες πολλά τμήματα ΤΕΙ -πλέον διαθέτει τμήματα Πανεπιστημίου- όμως δεν διέθετε ποτέ χώρους στέγασης φοιτητών, σε αντίθεση με τις κοντινές πόλεις της Θράκης που έχουν ανάλογες υποδομές.
Ένα βασικό πρόβλημα, δε, των πανεπιστημιακών τμημάτων της Καβάλας είναι ότι βρίσκονται χαμηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων μιας και η πόλη θεωρείται απρόσιτη στο θέμα των ενοικίων. Επιπλέον, πολλοί επιτυχόντες αν και κάνουν εγγραφή στο Πανεπιστήμιο, δεν μετατρέπονται σε μόνιμους κατοίκους της πόλης. Το ποσοστό των μη ενεργών φοιτητών στα τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου στην Καβάλα είναι πολύ υψηλό.
Αντίθετος με την προοπτική των εστιών δηλώνει ο πρώην δήμαρχος της πόλης, Κωστής Σιμιτσής, αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης σήμερα.
Υποστηρίζει ότι θα απαιτούνταν δημοτικές δαπάνες ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ για να μετατραπεί σε φοιτητική εστία το κτίριο των 8.500 τετραγωνικών μέτρων. Αυτό το εμβαδόν αποδίδει σύμφωνα με τους υπολογισμούς του περίπου 300 δωμάτια. «Άρα ισάριθμα διαμερίσματα θα έμεναν κενά στην πόλη και η τοπική οικονομία θα στερούνταν το πολύτιμο έσοδο από τα ενοίκια» σχολιάζει σχετικά.
Η προσέγγισή του, ωστόσο, δεν θίγει καθόλου το οικονομικό αποτύπωμα στη ζωή της πόλης από τους φοιτητές που γίνονται μόνιμοι κάτοικοι.
Την άποψη ότι το κτίριο μπορεί να αξιοποιηθεί ως τουριστικό ακίνητο εκφράζει το στέλεχος της τοπικής ΝΔ και αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου Καβάλας την περίοδο 2013-2015, Στέλλα Παπαδοπούλου.
Θεωρεί ότι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις που είχαν κατατεθεί για την αξιοποίησή του είναι να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο ιαματικού τουρισμού για να προσελκύσει τουρίστες από τη Βόρεια Ευρώπη μέσω συμβάσεων με ασφαλιστικά ταμεία.
Θεωρεί ότι δεν πρέπει η τοπική κοινωνία να τα περιμένει όλα από την κεντρική διοίκηση και τονίζει ότι πρωτίστως η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να διεκδικήσει την αξιοποίηση των κενών κτιρίων. «Αν δεν διεκδικήσουμε, τίποτα δεν θα μας χαριστεί» είπε και συμπλήρωσε ότι πρέπει να εξεταστούν και προτάσεις συνεκμετάλλευσης τέτοιων κτιρίων «πριν αυτά καταρρεύσουν».
* Δημοσιεύτηκε στη «ΜτΚ» στις 30.10.2022