ΑΠΟΨΕΙΣ

Κοινωνία στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

 10/02/2021 12:00

Την προηγούμενη εβδομάδα από Τρίτη και μετά, ως χώρα και ως κοινωνία βρεθήκαμε μπροστά σε ένα κρίσιμο ερώτημα. Να παραμείνουν ανοιχτά ή να κλείσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια;

Από ειδικούς και μη ακούστηκε σειρά κρίσιμων γνωμών και παρεμβάσεων. Ήταν όλες πολύ κρίσιμες. Απλώς δεν απαντούσαν σε μία λεπτομέρεια: Τι είχε αλλάξει από τη Δευτέρα που άνοιξαν τα σχολεία μέχρι την Τρίτη που ξεκίνησε η συζήτηση;

Διότι αν υπάρχουν στοιχεία που τεκμηριώνουν την ανατροπή, τότε η απόφαση πρέπει να ανατραπεί. Αν λοιπόν την Τετάρτη κάποιοι ειδικοί εισηγήθηκαν να κλείσουν τα γυμνάσια, πρέπει την Τρίτη να είχαν συγκεντρωθεί στοιχεία που να δικαιολογούν την άποψη. Εντάξει, είπαμε ότι ο Πιερρακάκης δημιουργεί την ψηφιακή Ελλάδα, αλλά ούτε ο ίδιος δεν φανταζόταν ότι θα είχε φτιάξει τη Ferrari της σύγχρονης γραφειοκρατίας.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Είναι αδύνατο να συγκεντρώθηκαν σε μία μέρα τέτοια στοιχεία. Προφανώς ανασύρθηκε η συζήτηση που είχε γίνει πριν αποφασιστεί να ανοίξουν τα γυμνάσια. Αν πρέπει να κλείσουν, να κλείσουν αλλά αν δεν συγκεντρώθηκαν νέα στοιχεία, γιατί πρέπει να κλείσουν;

Το πρώτο που θα κάνει ο άνθρωπος που κάθεται μπροστά στην τηλεόραση του και ακούει από ειδικούς την Τέταρτη ότι το μέτρο που ελήφθη τη Δευτέρα, δηλαδή δύο μέρες πριν, πρέπει να ανακληθεί διότι ήταν λάθος, είναι να μην εφαρμόσει τα μέτρα της Τετάρτης, διότι είναι πλέον βέβαιος ότι θα ανακληθούν την Παρασκευή.

Ειδικά όταν συγχρόνως ακούει και άλλους ειδικούς να διαψεύδουν τους προηγούμενους που είχε ακούσει, οι οποίοι θεωρούν υποχρέωση τους να παρουσιάζουν τα πράγματα πιο μαύρα απ’ ό,τι τα είχαν παρουσιάσει οι προηγούμενοι.

Και έτσι δίνει ο ίδιος τον χρονικό προσδιορισμό του «μακροπρόθεσμα» στην περίφημη φράση του Κέυνς «μακροπρόθεσμα θα πεθάνουμε όλοι». Ακούγοντας τους ειδικούς, το μόνο λογικό συμπέρασμα είναι ότι το «μακροπρόθεσμα» είναι τώρα. Και αφού ο Κέυνς έχει δίκαιο, ας πεθάνουμε τουλάχιστον έχοντας περάσει καλά το τελικό στάδιο. Η πανδημία έχει οδηγήσει μία κοινωνία στο χείλος του γκρεμού, στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και οι ειδικοί ήλθαν να τη βοηθήσουν να κάνει ένα βήμα μπροστά.

Γιατί όλοι ξέρουμε ότι είναι αδύνατο να διαχειριστούμε τον όγκο τόσο πολλών και τόσο αντικρουόμενων πληροφοριών. Ποια μέτρα και πράσσειν άλογα; Ότι φάμε κ.λπ…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 7 Φεβρουαρίου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις