Λευκή… πετσέτα
Χιόνισε στη Θεσσαλονίκη ξημερώματα Σαββάτου, και όταν ξημέρωσε η πόλη «ντύθηκε» στα λευκά και νέκρωσε. Δεν κυκλοφορούσε τίποτε στο κέντρο και τις γειτονιές. Μείναμε χωρίς αστικά. Τράβηξαν χειρόφρενο τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Μείναμε και χωρίς ρεύμα σε πολλές περιοχές -κυρίως στα ανατολικά (Πλαγιάρι, Τρίλοφος, κ.λπ.) για περισσότερο από 12 ώρες. Και χωρίς νερό σε αρκετές περιπτώσεις.
Η πόλη έμεινε και χωρίς ταξί. Η συντριπτική πλειονότητα των εταιριών προτίμησαν να μην σηκώνουν τα τηλέφωνα -ίσως και γιατί δεν έφτασαν στη δουλειά τους οι τηλεφωνητές. Ήταν αδύνατη η μεταφορά ανθρώπων ακόμη και για πολύ επείγουσες ιατρικές ανάγκες, όπως η τακτική διαδικασία αιμοκάθαρσης στην οποία υποβάλλονται συνήθως τρεις φορές την εβδομάδα οι νεφροπαθείς.
Αυτές ήταν και οι περιπτώσεις που προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν πολλοί δήμαρχοι, για να μην πληρώσει κάποιος με τη ζωή του την κακοκαιρία. Αρκούσε να την πληρώσουν κάποιοι με τα ευρώ τους, αφού ο ΟΣΕ δεν δεχόταν να αλλάξει τα εισιτήρια όσων έφταναν στον σταθμό αγκομαχώντας μετά την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας τους.
Αν έφταναν πριν θα τους το άλλαζαν, επέμεναν οι υπεύθυνοι του ΟΣΕ. Μα αν έφταναν πριν την αναχώρηση γιατί να μην μπουν στο τρένο; Αν επέλεγαν αεροπλάνο κινδύνευαν να φτάσουν Τιμισοάρα για να πέσουν στην ανάγκη του Αυτιά.
Χωρίς σχολεία μείναμε όλα τα επόμενα 24ωρα, αφού η επαναλειτουργία τους ήταν προγραμματισμένη για τις 8 Ιανουαρίου -μετά τη γνωστή αργία του Άη -Γιαννιού. Όμως δεν άνοιξαν –ορθώς- τα περισσότερα, γιατί ήταν δύσκολη η πρόσβαση σε αυτά και γιατί ήταν παγωμένα τα κτίρια εξαιτίας των χριστουγεννιάτικων διακοπών.
Χωρίς φάρμακα έμειναν τα φαρμακεία από τις αρχές της εβδομάδας, γιατί οι φαρμακευτικές αποθήκες λόγω των γιορτών και της χιονόπτωσης που «κόλλησε» στις γιορτές πιάστηκαν εξαπίνης.
Ευτυχώς το μεγάλο κύμα της κακοκαιρίας «χτύπησε» Σαββατοκύριακο και περιορίστηκαν οι επιπτώσεις του. Η επανάληψη των φαινομένων την περασμένη Τετάρτη ήταν σε μικρότερη κλίμακα, αλλά αρκετά για να κλείσουν όλα τα σχολεία -και μαζί τα δικαστήρια. Φυσικά και αναγνωρίζουμε το… δικαίωμα στην διάλυση στη μικρή μας πόλη, όταν κοτζάμ Αυστρία «βούλιαξε» στο χιόνι.
Αρνούμαστε όμως να δεχτούμε ως μοιραίες τις αρρυθμίες που προέρχονται από έλλειψη συντονισμού, προνοητικότητας και προετοιμασίας.
Αρνούμαστε επίσης να δεχτούμε την ανταλλαγή ευθυνών μεταξύ φορέων, όπως στην περίπτωση της ακινητοποίησης του ΟΑΣΘ, που έπαιξε πινγκ-πονγκ ευθυνών με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Ο κάθε φορέας οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Αλλιώς ας ρίχνει λευκή πετσέτα κάθε φορά που αντιμετωπίζει μεγαλύτερο από τον συνήθη βαθμό δυσκολίας…
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13 Ιανουαρίου 2019