ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Οι Γάλλοι παίρνουν... πάνω τους την αρχαία ιστορία της Θάσου

Τάσος Αποστολίδης15 Ιουνίου 2022

Τρεις ολοκληρωμένες μελέτες - προτάσεις για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων στον Λιμένα παρουσίασε η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και η έδρα της στο νησί. Πρόκειται για επιστημονικές εργασίες μεταπτυχιακών φοιτητών Αρχιτεκτονικής και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου που κλήθηκαν να εργαστούν στη Θάσο, στο πλαίσιο σχετικών εργαστηρίων. Οι προτάσεις τους εστιάζουν στην ενοποίηση των σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με τον οικισμό της πρωτεύουσας του νησιού, όπου σήμερα ζουν περίπου 3.500 μόνιμοι κάτοικοι, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 1/4 του πληθυσμού της Θάσου.

Μιλώντας στη «ΜτΚ», η αρχιτέκτονας - αρχαιολόγος της Γαλλικής Σχολής Manuela Wurch-Kozelj ανέφερε ότι στόχος του εργαστηρίου ήταν ο εντοπισμός των προβλημάτων που δημιουργούνται από τα διάσπαρτα αρχαιολογικά κατάλοιπα και η διατήρησή τους στη σύγχρονη κοινωνία. Οι φοιτητές από το Στρασβούργο εργάστηκαν στο αρχαίο τείχος της πόλης, ένα γραμμικό μνημείο μήκους 3,6 χλμ., ορισμένα τμήματα του οποίου αποτελούν αξιόλογα μνημειακά σύνολα. Επέλεξαν συγκεκριμένους τομείς ή ομάδες και ανέπτυξαν ένα έργο που επιχειρεί να συνδυάσει την προστασία των μνημείων, την εκπαιδευτική και τουριστική ανάδειξη, την εξασφάλιση πρόσβασης και κυκλοφορίας για το κοινό κ.λπ. Επισκέφθηκαν τους χώρους, έκαναν επιτόπια αυτοψία με επαλήθευση πληροφοριών και σχεδίων και προχώρησαν στη διάγνωση παθολογιών και δυσλειτουργιών.



Το αποτέλεσμα των μελετών παρουσιάστηκε στις τοπικές αρχές και ορισμένες από τις προτάσεις φαίνεται ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Οι περισσότερες προτάσεις ήταν στα συνηθισμένα επίπεδα, δηλαδή προέβλεπαν συντήρηση τοιχοποιιών, διαμόρφωση μονοπατιών, διαμόρφωση ενός belvedere για θέαση, πινακίδες κλπ» σχολίασε σχετικά στη «ΜτΚ» η Σταυρούλα Δαδάκη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας - Θάσου. Επισημαίνει ωστόσο ότι μία από τις προτάσεις ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα μιας και προέτεινε έναν άλλο τρόπο ενοποίησης του τείχους στο παράλιο μέτωπο της αρχαίας οχύρωσης της Θάσου, τρόπους ανάδειξης της συνοικίας στην πύλη του Ερμή και των Χαρίτων κ.ά. «Εφόσον υιοθετηθεί κάποια τέτοια πρόταση πρέπει να προχωρήσουμε σε κανονική μελέτη του έργου. Η υπηρεσία μας ήδη ετοιμάζει παράλληλα κάποια πράγματα σχετικά» συμπλήρωσε η κ. Δαδάκη.

Μακρά γαλλική ιστορία

Σημειώνεται ότι η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, που είχε την πρωτοβουλία για το εργαστήριο και τις προτάσεις ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, έχει μια παρουσία 111 ετών στη Θάσο, με πλούσιο ερευνητικό έργο και συνεχή πλέον συνεργασία με την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων. Στη Γαλλική Σχολή, εξάλλου, οφείλει η Θάσος το γεγονός ότι εκεί δημιουργήθηκε και λειτούργησε το πρώτο μουσείο σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, αρχικώς το 1911 στο δημοτικό σχολείο κι εν συνεχεία το 1935 στο κτίριο όπου βρίσκεται και σήμερα το μουσείο, κοντά στο αρχαίο λιμάνι.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 11/12.06.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.