«Θέλω να σκεφτείτε μακροπρόθεσμα, δηλαδή για τα επόμενα 20 χρόνια περίπου, ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα έχει να αντιμετωπίσει ο κόσμος». Σε αυτή την ερώτηση, το 43% απάντησε ότι πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα γι’ αυτούς είναι η κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, στην πρώτη θέση της ταξινόμησης για το «ποιος είναι ο πρώτος υπαίτιος της κλιματικής αλλαγής», το 65% απάντησε «κάθε άνθρωπος και κάθε οικογένεια»! Η πλειονότητα των ερωτηθέντων, λοιπόν, τοποθετεί την κλιματική αλλαγή – ή σωστότερα την κλιματική κρίση- πρώτη στην κατάταξη των παγκόσμιων προβλημάτων, ενώ την κατατάσσει ως το δεύτερο πιο σημαντικό ζήτημα στην Ελλάδα.
Πέρα από την υιοθέτηση συγκεκριμένης ατζέντας για το κλίμα, η υιοθέτηση και εφαρμογή της οποίας εναπόκειται σε αποφάσεις κρατών και κυβερνήσεων, το κρίσιμο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, είναι το κατά πόσο η κοινωνία των πολιτών μπορεί να παρέμβει ενεργά στη διαμόρφωση εθνικών και στρατηγικών σχεδιασμών και εάν ναι, με ποιόν τρόπο.
Ένας ΚΟΣΜΟΣ είμαστε…
Η κίνηση πολιτών ΚΟΣΜΟΣ, εκπρόσωπος της οποίας είναι ο νεοεκλεγείς με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Ευρωβουλή, Πέτρος Κόκκαλης, μπορεί να προέρχεται από την κόκκινη πολιτική δεξαμενή, στην πραγματικότητα όμως δεν έχει χρώμα και προσφέρει μια ελπιδοφόρα απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.
Είναι η πρώτη κίνηση πολιτών που ενσωματώνει στον πυρήνα της τους 17 παγκόσμιους στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τους οποίους υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2015, 193 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Ανάμεσα στους στόχους είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων, της φτώχειας, η αξιοπρεπής εργασία, η ποιοτική εκπαίδευση και φυσικά η δράση για την κλιματική αλλαγή. Έτσι, ο ΚΟΣΜΟΣ σχεδιάζει τη δημιουργία 17 ομάδων- μία για κάθε στόχο- τις οποίες θα απαρτίζουν πολίτες, κάθε ηλικίας με διαφορετικό υπόβαθρο και γνωστικό αντικείμενο, απ’ όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, προκειμένου ως το 2021 να υπάρχουν προτάσεις στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας.
«Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στον ριζικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας, γιατί ο κόσμος που θέλουμε να φτιάξουμε έως το 2030, είναι ένας κόσμος ο οποίος θα χωράει και τα δέκα δισεκατομμύρια ανθρώπων που θα ζούνε στον πλανήτη» περιγράφει στο makthes.gr, ο Πέτρος Κόκκαλης. «Πιστεύω ότι η επίτευξη των στόχων θα πρέπει να είναι η πολιτική δουλειά στην Ελλάδα τα επόμενα 11 χρόνια. Έτσι, δημιουργούμε ομάδες που στα επόμενα δύο χρόνια καλούνται υλοποιήσουν προτάσεις για κάθε στόχο ξεχωριστά» καταλήγει.
«Δεν έχουμε ανακαλύψει την Αμερική ούτε τίποτα καινούριο. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθήσουμε, να σκεφτούμε, να ερευνήσουμε και κυρίως να δράσουμε για τους στόχους. Δεν το έχουμε συναντήσει αυτό κάπου σε παγκόσμιο επίπεδο, μια ομάδα ανθρώπων να δεσμεύεται εθελοντικά να παρακολουθήσει για 17 μήνες έναν από τους στόχους. Είναι μια δυναμική διαδικασία που ελπίζουμε θα μας οδηγήσει σε όμορφα συμπεράσματα για το πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα το 2030» τονίζει από την πλευρά της, η υπεύθυνη του πρότζεκτ, πολιτικός επιστήμονας, δημοσιογράφος και μέλος της κίνησης πολιτών ΚΟΣΜΟΣ, Νατάσα Πενταγιώτη.
27 άνθρωποι έγιναν ήδη μέρος της λύσης
Κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης συμμετοχής,- με δεκάδες υποψηφίους να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους- επιλέχθηκαν τελικά 27 άτομα όλων των ηλικιών, απ’ ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι δεσμεύτηκαν εθελοντικά για την υλοποίηση του πρώτου στόχου που έθεσε η ομάδα, αυτόν της δράσης για το κλίμα ( 13ος στόχος ανάμεσα στους 17 παγκόσμιους στόχους του ΟΗΕ). Από τις 14 έως τις 17 Οκτωβρίου, η ομάδα βρέθηκε στις Βρυξέλλες σε ένα τριήμερο συζητήσεων και εκδηλώσεων, που διοργάνωσε η κίνηση ΚΟΣΜΟΣ, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συζητώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις για τα επόμενα βήματα της ομάδας. Εκεί παραβρέθηκε και ο ευρωβουλευτής εξηγώντας στους συμμετέχοντες τους λόγους που επιλέχθηκε ως πρώτος ο εν λόγω στόχος.«Ξεκινήσαμε από την κλιματική δράση έναν πολύ δύσκολο στόχο, γιατί δεν είναι απτός και είναι δράση για να αντιμετωπιστεί ένα φαινόμενο που είναι καθολικό» υπογράμμισε. Η ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει ενεργά την ενασχόλησή της με τον στόχο, καθορίζοντας ρόλους για κάθε άτομο ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την ιδιότητά του. Μάλιστα μέσα στους επόμενους 17 μήνες, αναμένεται να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο δεικτών – όπως αυτοί ορίζονται στον στόχο 13-, μία ομάδα σκέψης και μια ομάδα δράσης (ενέργειες σε τοπικό επίπεδο).
Πρόσω ολοταχώς για… μηδενική πείνα
Το δύσκολο έργο του στόχου 2, « Επισιτιστική Ασφάλεια και Βιώσιμος Αγροδιατροφικός Τομέας» εξαρτάται από την δική σας βούληση για να γίνει πραγματικότητα. Ο ΚΟΣΜΟΣ, έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής της επόμενης ομάδας, η οποία αφού συγκροτηθεί θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό ταξίδι στις Βρυξέλλες, στις 3-5 Δεκεμβρίου, με την ομάδα να αναλαμβάνει δράση για να πετύχει η Ελλάδα τον στόχο μέχρι το 2030. Όσοι θέλουν να… γίνουν μέρος της λύσης μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ιστοσελίδα: https://www.kosmos.gr/action?fbclid=IwAR3vizVOT0WgcFSZ5vU9xZlBeWDnWjUlrR_Ab2cd7Wqeummccme5vonqpFU