Μέχρι πρότινος, μόνον οι φανατικοί φίλοι του ποδοσφαίρου και οι παθιασμένοι με το στοίχημα γνώριζαν την ύπαρξη της Σερίφ Τίρασπολ από τη Μολδαβία. Μετά και την εντυπωσιακή νίκη επί της Ρεάλ στη Μαδρίτη (είχε προηγηθεί η επιτυχία κόντρα στη Σαχτάρ Ντόνετσκ) όλοι μιλούν για τη "Σταχτοπούτα" του Champions League και προσπαθούν να καταλάβουν πώς έφτασε στο σημείο να διεκδικεί με αξιώσεις την πρόκρισή της στη φάση των "16" της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Η επιτυχία της Σερίφ αποτέλεσε αφορμή και για ένα μάθημα γεωγραφίας και γεωπολιτικής. Αν και τυπικά πρόκειται για ομάδα της Μολδαβίας, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Το Τίρασπολ είναι η πρωτεύουσα και το διοικητικό κέντρο της Υπερδνειστερίας που αποτελεί de facto ανεξάρτητο κράτος - με κυβέρνηση, κοινοβούλιο, στρατό, αστυνομία και νόμισμα - μέσα στα όρια της μολδαβικής επικράτειας. Έχει επίσης δικό της σύνταγμα και εθνικό ύμνο, ενώ η σημαία της είναι η μοναδική στον κόσμο που διατηρεί το σφυροδρέπανο.
Σε νομικό επίπεδο δεν έχει εξασφαλίσει διεθνή αναγνώριση και σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης πρόκειται για περιοχή "παγωμένης διαμάχης". Για το μολδαβικό κράτος, πάντως, η Υπερδνειστερία αποτελεί "αυτόνομη εδαφική ενότητα με ειδικό νομικό καθεστώς".
Οι ισχυροί δεσμοί με τη Ρωσία και η επιρροή της Μόσχας
Οι περισσότεροι από τους οπαδούς της Σερίφ Τίρασπολ δεν αυτοπροσδιορίζονται ως Μολδαβοί. Σε ποσοστό 41% μιλούν ρωσικά, έχουν ρωσική συνείδηση και επιθυμούν διακαώς τη σύνδεση με τη... μητέρα πατρίδα. Στο Τίρασπολ υπάρχει επίσης μεγάλη ουκρανική κοινότητα, που δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τους ρωσόφωνους. Η ρωσική ομοσπονδία δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για την προσάρτηση της περιοχής στο έδαφός της, αλλά είναι βέβαιο πως ασκεί μεγάλη επιρροή σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Το θέμα έχει πάντως και αθλητική διάσταση, καθώς λέγεται πως η Ρωσία πιέζει την UEFA να αποδεχτεί την ίδρυση αυτόνομης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Υπερδνειστερίας και στη συνέχεια να την αναγνωρίσει επισήμως ως μέλος της. Μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει, λόγω της έντονης αντίδρασης Μολδαβών και Ρουμάνων, αλλά το θέμα δεν έχει λήξει.