"Η Θεσσαλονίκη θέλουμε να γίνει μια καλλιτεχνούπολη" τόνισε μεταξύ άλλων η υποψήφια με την παράταξη " Θεσσαλονίκη Μαζί" για τον δήμο Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου στο πλαίσιο εκδήλωσης με τίτλο «Ανοιχτός διάλογος για τον Πολιτισμό» για την παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της παράταξης για τον πολιτισμό.
"Στόχος μας είναι ο κάθε άνθρωπος στη Θεσσαλονίκη να απολαμβάνει τα αγαθά του πολιτισμού στην καθημερινότητά του αλλά και να μπορέσει να δημιουργήσει. Η πόλη έχει νέους ανθρώπους και νέους καλλιτέχνες που θέλουμε να μείνουν εδώ" σημείωσε, τονίζοντας ότι ο πολιτισμός πρέπει να πάει στις γειτονιές και δεν ανήκει μόνο στο κέντρο της πόλης.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις προτάσεις της παράταξης αναφορικά με τις δράσεις που δεσμεύεται να εφαρμόσει για την προστασία της αρχιτεκτονικής και βιομηχανικής κληρονομιάς. "Νομίζω ότι έχουμε καινοτόμες προτάσεις για την επανάχρηση και αξιοποίηση κτιρίων που δεν χρησιμοποιούνται στη Θεσσαλονίκη" υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Χαιρέτισε μέσω skype η Μ.Ζορμπά
"Είναι σπάνιο μια νέα γυναίκα να διεκδικεί έναν μεγάλο δήμο της χώρας" ανέφερε υπουργός πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση και μίλησε μέσω skype.
Η ίδια μεταξύ άλλων μίλησε για τα ζητήματα που απασχολούν την πόλη και πρέπει να διαχειριστεί η δημοτική αρχή, όπως η αξιοποίηση του δημόσιου χώρου, οι μετανάστες, ο τουρισμός, η συγκοινωνία, η καθαριότητα και το νερό ως δημόσιο αγαθό.
Τ. Κουράκης: Θέλω να της πω καλή επιτυχία
" Το πρόγραμμα που έχουμε στα χέρια μας μιλά κυρίως για τη δημιουργία. Εγώ θέλω να προσθέσω στο πρόγραμμα αυτό ότι οι κάτοικοι περιμένουν την προστασία, την αντίσταση σε πράγματα που μας προσβάλλουν στο επίπεδο της αισθητικής και του πολιτισμού" σημείωσε από το βήμα ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης "Θέλω να της πω καλή επιτυχία" κατέληξε.
Οι προτάσεις
Η δημοτική παράταξη περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της τη δημιουργία πέντε μουσείων και δύο αρχείων πολιτισμού, μεταξύ των οποίων «Μουσείο Ολοκαυτώματος», «Μουσείο – Κέντρο διαλόγου για τον Οθωμανικό και Ισλαμικό Πολιτισμό», «Μουσείο – Κέντρο διαλόγου ερωτικού προσανατολισμού και κοινωνικού φύλου», «Μουσείο Εθνικής και Αντιδικτατορικής Αντίστασης», «Μουσείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς».
Παράλληλα, δεσμεύεται να αναλάβει δράσεις για την προστασία της αρχιτεκτονικής και βιομηχανικής κληρονομιάς , όπως την επανάχρηση των βιομηχανικών κτηρίων της Οθωμανικής περιόδου (διατηρητέα κτίρια στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, το Ζυθοποιείο ΦΙΞ, τα διατηρητέα βυρσοδεψία αδελφών Νούσια, το συγκρότημα ΥΦΑΝΕΤ, τα κεραμεία Αλατίνη, την περιοχή των Μύλων Αλατίνη).
Όσον αφορά τις δράσεις στον δημόσιο χώρο, προωθεί παρεμβάσεις ανάδειξης μνημείων, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις καθώς και την αξιοποίηση του κτιριακού δυναμικού του Παπάφειου για την στέγαση ενός σύγχρονου Καλλιτεχνικού Σχολείου. Σχετικά με τους νέους, ερασιτέχνες δημιουργούς κάθε είδους, προτείνει τη δημιουργία hub νέων καλλιτεχνών στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα της στοάς του Αγίου Μηνά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με στόχο την στήριξη και προβολή νέων καλλιτεχνών και δημιουργών. Σημαντική θέση στο πρόγραμμα της παράταξης καταλαμβάνουν τα φεστιβάλ ( με τη δημιουργία νέων Φεστιβάλ, όπως το «Διεθνές Φεστιβάλ Παραλίας» με υπαίθρια θεάματα στο μήκος του παραλιακού μετώπου, με τη συμμετοχή θεατρικών, μουσικών και χορευτικών ομάδων από όλη την Ευρώπη), αλλά και η βελτίωση του κεντρικού φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, τα Δημήτρια.
Απάντηση για το μουσείο ερωτικού προσανατολισμού
Με αφορμή αντιδράσεις για το μουσείο ερωτικού προσανατολισμού που προτείνει η Κατερίνα Νοτοπούλου δήλωσε χαρακτηριστικά: "Πολλά μέσα ενημέρωσης της πόλης επέλεξαν να κάνουν αναφορά σε ένα κομμάτι των προγραμματικών μας θέσεων αναφορικά με τον πολιτισμό. Πιστεύουν ότι το σεξ πουλάει. Εμείς είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τον έρωτά μας για την πόλη για τον χώρο, τους ανθρώπους και την ίδια τη ζωή" σημείωσε η ίδια.
Η διαβούλευση
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης 16 καλλιτέχνες, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και ακαδημαϊκοί εξέφρασαν απόψεις, προσθήκες και αντιρρήσεις σε σχέση με τα όσα προτείνονται, ενώ είχαν μπροστά τους αναλυτικά τις προτάσεις της παράταξης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο μουσείο Ολοκαυτώματος, για το όποιο μίλησε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ο Σωκράτης Φάμελλος, οι βουλευτές Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Νίκος Παρασκευόπουλος, η Μαρία Ρεπούση και πολλοί εκπρόσωποι φορέων, πρόεδροι μουσείων και οργανισμών.
Να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της εκδήλωσης παρουσιάστηκε χορευτικό δρώμενο με νέους χορευτές της πόλης.