Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 22:00 η πορεία μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων έξω από το τουρκικό προξενείο. ΟΙ συγκεντρωμένοι έψαλλαν τους ύμνους της Ελλάδας και της Αρμενίας και άρχισαν να απομακρύνονται από τον χώρο. Η απομάκρυνσή τους σήμανε και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην οδό Αγίου Δημητρίου.
Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο ότι νωρίτερα είχαν ξεσπάσει επεισόδια ανάμεσα στους Αρμένιους που συμμετείχαν στην πορεία μνήμης για τη γενοκτονία του έθνους τους και τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί χρειάστηκε να ρίξουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου κάμψης προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση. Επίσης νωρίτερα ο Τούρκος πρόξενος είχε αρνηθεί σε τριμελή επιτροπή των συμμετεχόντων στην πορεία τη θυροκόλληση ψηφίσματος για τη συγκεκριμένη ημέρα.
Μετά τη μικροένταση που προηγήθηκε μέλη της αρμένικης κοινότητας άρχισαν να χορεύουν.
Η συγκέντρωση
Αναφέρεται πως το απόγευμα τα μέλη της αρμένικης κοινότητας της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης για να τιμήσουν τα θύματα της γενοκτονίας τους.
Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση για να τιμήσουν τη μνήμη εκατοντάδων θυμάτων της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης από τα μέλη της αρμενικής κοινότητας ξεκίνησε από τον Λευκό Πύργο, με αφορμή τη συμπλήρωση των 104 χρόνων από την αρμενική γενοκτονία.
"Σήμερα είναι τα 104 χρόνια από την αρμενική γενοκτονία. Πριν από τόσα χρόνια περίπου 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους. Ένας από αυτούς ήταν ο παππούς μου" αναφέρει στο makthes.gr η δικηγόρος και μέλος της αρμενικής κοινότητας, Πέπι Αν Σουριάν.
Σαν σήμερα πριν από 104 χρόνια, η αρμενική κοινότητα έρχεται αντιμέτωπη με μια από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας της.
Στις 24 Απριλίου του 1915 περίπου 300 μέλη της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης εκτοπίζονται και φυλακίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης από τις Οθωμανικές αρχές ενώ εκατοντάδες Αρμένιοι της πόλης εξοντώνονται μαζικά. Σύμφωνα με επιστήμονες μέχρι τις αρχές του 1920 είχαν εξοντωθεί από 600.000 έως 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις οθωμανικές αρχές, είχαν συνεργαστεί με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής στην ανατολική Τουρκία.
Τη γενοκτονία των Αρμενίων έχουν αναγνωρίσει 25 κράτη ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία μάλιστα ήταν από τα πρώτα κράτη.
"Θα κάνουμε πορεία με σκοπό να ζητήσουμε την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τους υπαίτιους του εγκλήματος που είναι η Τουρκία" αναφέρει η ίδια.
Να σημειωθεί ότι η πορεία με αφετηρία τον Λευκό Πύργο, θα συνεχίσει στην Εθνικής Αμύνης, και μέσω της Τσιμισκή θα φτάσει στην Αγίας Σοφίας όπου θα πραγματοποιήσει μία στάση καθώς μέλη της αρμενικής κοινότητας θα αφήσουν συμβολικά ένα λουλούδι στο μνημείο των Ποντίων. Η πορεία αναμένεται να καταλήξει στο τούρκικο προξενείο.
Η πορεία κατέληξε στο τουρκικό προξενείο, όπου και βρήκε μπροστά της κλούβες της Αστυνομίας.