Στις 3 Οκτωβρίου 1995, περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανοί ήταν "καρφωμένοι" στις πολυθρόνες τους και περίμεναν με κομμένη την ανάσα την ετυμηγορία του δικαστηρίου για την πολύκροτη υπόθεση του διάσημου αθλητή του αμερικανικού ποδοσφαίρου, Ο. Τζέι Σίμπσον, που βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του Νικόλ και του φίλου της Ρον Γκόλντμαν, τον Ιούνιο του 1994. Είχε προηγηθεί μία ακροαματική διαδικασία που διήρκεσε πολλούς μήνες και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ήταν τόσο έντονο που χαρακτηρίστηκε ως "η δίκη του αιώνα".
Ο Σίμπσον και οι συνήγοροί του ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς όταν άκουσαν την ετυμηγορία "not guilty", δηλαδή αθώος, αλλά ένα πολύ μεγάλος μέρος Αμερικανών, που είχαν παρακολουθήσει με τρομερό ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης αισθάνθηκαν θυμό και απογοήτευση, καθώς ήταν πεπεισμένοι πως ο Σίμπσον ήταν ένοχος και για τις δύο ανθρωποκτονίες και ότι είχε γλιτώσει χάρη στα εκατομμύρια δολάρια που μπορούσε να ξοδέψει για να αναθέσει την υπεράσπισή του στους κορυφαίους δικηγόρους - υπερασπιστές της εποχής. Το ημερήσιο κόστος της υπεράσπισής του έφτανε τα 50.000 δολάρια!
Το... κόλπο με το γάντι
Κομβική στιγμή της δίκης ήταν το περίφημο κόλπο με το γάντι. Η πολιτική αγωγή πίστευε πως αυτό το γάντι, που είχε βρεθεί στον τόπο του διπλού εγκλήματος, θα έστελνε τον Σίμπσον στη φυλακή, αλλά οι πανέξυπνοι δικηγόροι του κατάφεραν να μετατρέψουν την ύπαρξή του σε... τεκμήριο αθωότητας. Γνωρίζοντας ότι ο πελάτης τους λαμβάνει ειδική αγωγή με χάπια για να αντιμετωπίσει την αρθρίτιδα που τον ταλαιπωρούσε, τού ζήτησαν να τη διακόψει, έτσι ώστε το χέρι του να πρηστεί. Έτσι, όταν έφτασε η στιγμή να φορέσει το γάντι στο δικαστήριο, φάνηκε να μην του ταιριάζει, λόγω του οιδήματος που είχε προκαλέσει η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής. Το τρικ είχε πετύχει.
Στη συνείδηση του κόσμου, πάντως, ο Σίμπσον ήταν ένοχος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το 2016, το 83% των λευκών και το 56% των μαύρων εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο άλλοτε σταρ του αμερικάνικου ποδοσφαίρου είχε σκοτώσει την πρώην γυναίκα του και τον φίλο της. Ο Σίμπσον μπήκε τελικά στη φυλακή, αλλά για άλλον λόγο. Στις 5 Δεκεμβρίου 2008 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 33 ετών, ως ένοχος για απαγωγή και ένοπλη ληστεία που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2007, στο Λας Βέγκας. Αποφυλακίστηκε το 2017.